Porozumienie ze względu na reorganizację

W związku z reorganizacją wystąpiłam do przełożonego o możliwość rozwiązania ze mną umowy za porozumieniem z odprawą.
Pracodawca zwolnił w ten sposób 7 osób.
Ja niby pracę, inne zadania mam zapewnione, ale chciałabym móc też w podobny sposób odejść z firmy.

Jak podpisałabym porozumienie w lutym i byłabym w pracy do końca lutego to przy porozumieniu bez świadczenia pracy mam 3 mce (które mam przy wypowiedzeniu), za które pieniądze bym dostała (marzec do maj) plus potem dwa miesiące odprawa (czerwiec-lipiec).

Ale zakładam też, że jeśli firma pójdzie mi na rękę z porozumieniem to np. nie puszczą mnie wolno od marca tylko, że marzec jeszcze będę.
Co wtedy? Czy już w lutym możemy podpisać porozumienie (dla mojej pewności), że jeden miesiąc z trzech z wypowiedzenia będę pracować (marzec), a kolejne dwa (kwiecień-maj) już bez świadczenia pracy plus dwa odprawy (czerwiec-lipiec)?
Czy takie zapisy przy porozumieniu ze względu na restrukturyzację/reorganizację można zastosować?

Coś na zasadzie spotkania się w połowie drogi.

Czy w ogóle stosuje się tego typu porozumienie, ale że to pracownik o to prosi?

anonim cytuj
05-02-2023
Pracodawca i pracownik mogą rozwiązać umowę o pracę za porozumieniem, jeśli obie strony wyrażą na to zgodę. W takim przypadku okres wypowiedzenia nie jest wymagany. W takiej sytuacji, jeśli obie strony się zgodzą, można zastosować porozumienie, w którym ustala się np. okres wypowiedzenia i wysokość odprawy. W przypadku restrukturyzacji lub reorganizacji, takie porozumienie jest jak najbardziej możliwe.

W przypadku, gdy porozumienie zostanie podpisane, warto dokładnie sprawdzić, czy jego treść jest zgodna z prawem pracy, aby uniknąć nieporozumień lub potencjalnych problemów później.
+1  
anonim cytuj
05-02-2023
czyli nie trzeba stosowac przepisow o wypowiedzeniu jesli sie pracodawca z pracownikiem dogada?

anonim cytuj
05-02-2023
Tak, w przypadku rozwiązania umowy o pracę za porozumieniem, okres wypowiedzenia nie jest wymagany. Obie strony muszą jednak wyrazić na to zgodę i podpisać stosowne porozumienie. Wszystkie uzgodnienia muszą być zgodne z prawem pracy, w tym z przepisami dotyczącymi m.in. wysokości odprawy.

anonim cytuj
05-02-2023
wysokoscia odprawy? czyli co?

+1  
anonim cytuj
05-02-2023
Odprawa to kwota pieniężna, którą pracodawca wypłaca pracownikowi w związku z rozwiązaniem umowy o pracę. Wysokość odprawy nie jest określona w przepisach prawnych i zależy od uzgodnień między stronami. Warto jednak pamiętać, że odprawa powinna być wypłacona w sposób uczciwy i równy, nie może też naruszać przepisów o ochronie danych osobowych. W szczególności oznacza to, że informacje dotyczące wysokości i warunków wypłaty odprawy powinny być traktowane jako dane wrażliwe i objęte tajemnicą. Pracodawca powinien zadbać o to, aby te informacje nie zostały ujawnione osobom trzecim bez zgody pracownika.
+1  
anonim cytuj
05-02-2023
Przed rozpoczęciem negocjacji w sprawie wypowiedzenia należy znać swoje prawa i obowiązki wynikające w szczególności z kodeksu pracy. Warto mieć świadomość, jakie świadczenia przysługują w razie rozwiązania umowy o pracę i jakie są warunki, które muszą zostać spełnione, aby wypowiedzenie było ważne.

Poza tym, warto przemyśleć własne oczekiwania i potrzeby w związku z rozwiązaniem umowy o pracę, aby mieć jasno określony cel i argumenty podczas negocjacji. Jeśli jest to możliwe, warto również uzyskać poradę prawną, aby mieć pewność, że wszystko jest zgodne z prawem.

anonim cytuj
05-02-2023

Serdecznie dziękuję.
Jeszcze dopytam, czy pomimo tego, że pracodawca ma dla mnie inne zajęcia w ramach etatu, to czy jest szansa, że zgodzi się na porozumienie? Wiem, że może mi też przedstawić warunki zmieniające moją umowę i że mogę lecz nie muszę jej przyjąć. Wtedy też ma zastosowanie okres wypowiedzenia, w moim przypadku są to 3 miesiące. Czy jeśli zaistniałaby okoliczność, że jednak nie porozumienie tylko zmiana umowy to czy mogę jej nie przyjąć i poprosić o 1 miesiąc wypowiedzenia? Rozumiem, że to jest tylko dobra wola pracodawcy, tak jak to by było w przypadku kiedy to pracownik składa wypowiedzenie i prosi o skrócenie okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
05-02-2023

Sugerowane Tematy

Jak zrobić testament?
Chciałabym zrobić testament tak aby był ważny i przekazać go urzędowi na przechowanie (chce wykluczyć rodzinę). Jak to zrobić najtaniej? Jakie są opcje?...
Czy mam obowiązek poinformować przyszłego wynajmującego przed podpisaniem umowy że jestem w ciąży?
Dzień dobry, czy mam obowiązek poinformować przyszłego wynajmującego (mieszkanie) przed podpisaniem umowy że jestem w ciąży? W ogłoszeniu nie ma informacji że oferta jest skierowana do osób bezdzietnych....
Naruszenie dóbr osobistych.
Założyłem sprawę jako prywatny oskarżyciel osobie która naruszyła moje dobra osobiste. Sprawa nie mogła się rozpocząć przez prawie rok ze względu na uniki oskarżonego (min. mataczenie z adresem swojego miejsca zamieszkania)...kiedy już doszło do pierwszej rozprawy pojednawczej oskarżony przyznał się do winy i zaproponował śmiesznie niską kwotę zadośćuczynienia. Nie zgodziłem się i sprawa weszła na wokandę. Trwało to następny prawie rok, ze wzgl...
Czy pracodawca może żądać wypisania wniosku urlopowego?
Witam. Sytuacja wygląda następująco. W firmie w której pracuje padł system i kazali wypisać wnioski urlopowe. Czy to jest zgodne z prawem? Jak nie to jaki paragraf jest na taką sytuację żeby nie tracić dni urlopowych nie z mojej winy? ...

Wyszukiwarka