Porozumienie ze względu na reorganizację

W związku z reorganizacją wystąpiłam do przełożonego o możliwość rozwiązania ze mną umowy za porozumieniem z odprawą.
Pracodawca zwolnił w ten sposób 7 osób.
Ja niby pracę, inne zadania mam zapewnione, ale chciałabym móc też w podobny sposób odejść z firmy.

Jak podpisałabym porozumienie w lutym i byłabym w pracy do końca lutego to przy porozumieniu bez świadczenia pracy mam 3 mce (które mam przy wypowiedzeniu), za które pieniądze bym dostała (marzec do maj) plus potem dwa miesiące odprawa (czerwiec-lipiec).

Ale zakładam też, że jeśli firma pójdzie mi na rękę z porozumieniem to np. nie puszczą mnie wolno od marca tylko, że marzec jeszcze będę.
Co wtedy? Czy już w lutym możemy podpisać porozumienie (dla mojej pewności), że jeden miesiąc z trzech z wypowiedzenia będę pracować (marzec), a kolejne dwa (kwiecień-maj) już bez świadczenia pracy plus dwa odprawy (czerwiec-lipiec)?
Czy takie zapisy przy porozumieniu ze względu na restrukturyzację/reorganizację można zastosować?

Coś na zasadzie spotkania się w połowie drogi.

Czy w ogóle stosuje się tego typu porozumienie, ale że to pracownik o to prosi?

anonim cytuj
05-02-2023
Pracodawca i pracownik mogą rozwiązać umowę o pracę za porozumieniem, jeśli obie strony wyrażą na to zgodę. W takim przypadku okres wypowiedzenia nie jest wymagany. W takiej sytuacji, jeśli obie strony się zgodzą, można zastosować porozumienie, w którym ustala się np. okres wypowiedzenia i wysokość odprawy. W przypadku restrukturyzacji lub reorganizacji, takie porozumienie jest jak najbardziej możliwe.

W przypadku, gdy porozumienie zostanie podpisane, warto dokładnie sprawdzić, czy jego treść jest zgodna z prawem pracy, aby uniknąć nieporozumień lub potencjalnych problemów później.
+1  
anonim cytuj
05-02-2023
czyli nie trzeba stosowac przepisow o wypowiedzeniu jesli sie pracodawca z pracownikiem dogada?

anonim cytuj
05-02-2023
Tak, w przypadku rozwiązania umowy o pracę za porozumieniem, okres wypowiedzenia nie jest wymagany. Obie strony muszą jednak wyrazić na to zgodę i podpisać stosowne porozumienie. Wszystkie uzgodnienia muszą być zgodne z prawem pracy, w tym z przepisami dotyczącymi m.in. wysokości odprawy.

anonim cytuj
05-02-2023
wysokoscia odprawy? czyli co?

+1  
anonim cytuj
05-02-2023
Odprawa to kwota pieniężna, którą pracodawca wypłaca pracownikowi w związku z rozwiązaniem umowy o pracę. Wysokość odprawy nie jest określona w przepisach prawnych i zależy od uzgodnień między stronami. Warto jednak pamiętać, że odprawa powinna być wypłacona w sposób uczciwy i równy, nie może też naruszać przepisów o ochronie danych osobowych. W szczególności oznacza to, że informacje dotyczące wysokości i warunków wypłaty odprawy powinny być traktowane jako dane wrażliwe i objęte tajemnicą. Pracodawca powinien zadbać o to, aby te informacje nie zostały ujawnione osobom trzecim bez zgody pracownika.
+1  
anonim cytuj
05-02-2023
Przed rozpoczęciem negocjacji w sprawie wypowiedzenia należy znać swoje prawa i obowiązki wynikające w szczególności z kodeksu pracy. Warto mieć świadomość, jakie świadczenia przysługują w razie rozwiązania umowy o pracę i jakie są warunki, które muszą zostać spełnione, aby wypowiedzenie było ważne.

Poza tym, warto przemyśleć własne oczekiwania i potrzeby w związku z rozwiązaniem umowy o pracę, aby mieć jasno określony cel i argumenty podczas negocjacji. Jeśli jest to możliwe, warto również uzyskać poradę prawną, aby mieć pewność, że wszystko jest zgodne z prawem.

anonim cytuj
05-02-2023

Serdecznie dziękuję.
Jeszcze dopytam, czy pomimo tego, że pracodawca ma dla mnie inne zajęcia w ramach etatu, to czy jest szansa, że zgodzi się na porozumienie? Wiem, że może mi też przedstawić warunki zmieniające moją umowę i że mogę lecz nie muszę jej przyjąć. Wtedy też ma zastosowanie okres wypowiedzenia, w moim przypadku są to 3 miesiące. Czy jeśli zaistniałaby okoliczność, że jednak nie porozumienie tylko zmiana umowy to czy mogę jej nie przyjąć i poprosić o 1 miesiąc wypowiedzenia? Rozumiem, że to jest tylko dobra wola pracodawcy, tak jak to by było w przypadku kiedy to pracownik składa wypowiedzenie i prosi o skrócenie okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
05-02-2023

Sugerowane Tematy

zapytanie w kwestii prawa rodzinnego
Dzień dobry Mam zapytanie w kwestii prawa rodzinnego. Może to klasyk ale pierwszy raz jestem w takiej sytuacji i próbuje sobie pomóc: Rozwód z orzeczeniem dla winy męża. Dziecko od lat ze mną pod jednym dachem. Ojciec płaci alimenty i raczej wychowawczo się nie udziela. Dziecko ma zapewnione wszystko, moja opiekę, spokojny dom. Pracuje od lat by zapewnić wszystko w ramach rozsądku. Przyszedł bunt dojrzewania. Oczywista oczywistość że teraz dzi...
Kupno mieszkania z rynku wtórnego.
Chcę zakupić w pełni umeblowane mieszkanie z rynku wtórnego i mam pytania odnośnie rekojmi. Czy rekojmia obejmuje także wady/niezgodność z umową mebli? (Np. Zarysowania) Jak to jest z tymi wadami ukrytymi/ jawnymi, istotnymi/ nieistotnymi (co obejmuje rękojmia)?...
Odszkodowanie za odwołany lot.
Witam serdecznie, czy jeżeli mój lot został odwołany, planowo 21:20 zaproponowali mi lot o 7:40 następnego dnia z przesiadką w innym kraju, złożyłem reklamacje, w odpowiedzi dostałem przeprosiny i zaoferowali mi zniżkę 30 % na następny lot w ciągu roku. Czy mogę odrzucić ich ofertę i zażądać odszkodowania pieniężnego ?...
zakup laptopa z 2 ręki
Witam! Chcę zakupić laptopa z 2 ręki jednak osoba która go sprzedaje nie może znaleźć dokumentów. Nie sądzę, żeby sprzęt był kradziony czy coś w tym stylu ale przezrony zawsze ubezpieczony. Czy wystarczy mi umowa kupna sprzedaży i ewentualne oświadczenie sprzedającego, że laptop pochodzi z legalnego źródła w razie W?...

Wyszukiwarka