Za parę miesięcy kończę technikum. Moi rodzice postanowili, ze mam się wyprowadzić od razu po skończeniu nauki. Po technikum chciałabym jeszcze chodzić do szkoły zaocznej, aby zdobyć doświadczenie w innym zawodzie. Mimo to mam się wyprowadzić, znaleźć prace. Czy w takim przypadku jeśli zrobię tak jak moi rodzice chcą przysługują mi jakieś alimenty? Boje się, że sobie nie poradzę, a o pomoc nie mam co prosić stąd moje pytanie.
Masz prawo do alimentów, do momentu aż będziesz w stanie sam się utrzymać. Możesz studiować dziennie, zaocznie, uczyć się w szkole pomaturalnej, a nawet pracować. Rodzice nie mają prawa zakazywać dziecku kontynuacji nauki, tak zwyczajowo do 25 roku, ale może trwać to znacznie dłużej.
anonim cytuj
02-02-2023
Nie do końca. Można w trakcie studiów pracować i owszem, ale wszystko zależy od wysokości zarobków. Jeśli rodzice zorientują się, że dziecko zarabia wystarczająco dużo, żeby utrzymać się samodzielnie to mogą złożyć wniosek do sądu o uchylenie alimentów.
anonim cytuj
02-02-2023
Wyraźnie napisałam: " Masz prawo do alimentów, do momentu aż będziesz w stanie sam się utrzymać ". To chyba logiczne, że bierze się pod uwagę zarobki. Student nie ma obowiązku, aby pracować, jego pracą jest nauka.
anonim cytuj
02-02-2023
Obowiązku pracy nie ma, ale jak się zacznie pracować studiując zaocznie i zarabiać przyzwoite pieniądze to sąd może uchylić alimenty.
anonim cytuj
02-02-2023
Owszem może uchylić i tego nikt nie kwestionuje. Pytanie autora było inne i brzmiało czy ma prawo do alimentów, w konkretnym czasie i konkretnej sytuacji. Aby uchylić alimenty, najpierw trzeba je mieć, wiec trzymajmy się tematu, a nie rozważań, co Sąd może zrobić za rok lub 5 albo 10 lat. Ty chyba mylisz czasownik przyznać z czasownikiem uchylić. Nie można uchylić czegoś, czego jeszcze nie ma.
anonim cytuj
02-02-2023
Składasz pismo do sądu o alimenty. Podajesz w nim kwotę o jaką chcesz się starać. Bierzesz pod uwagę koszty wynajmu, rachunków, ewentualnych dojazdów, żywności, pomocy naukowych etc. Oczywiście sąd bierze pod uwagę możliwości finansowe rodziców.
Lokal nie został udostępniony do kontroli przez lokatora (były dwa terminy) SM wskazuje że zawiadomienie było na drzwiach wejściowych.
Czy to skuteczne zawiadomienie lokatora?
Wskazałem w spółdzielni, że moim adresem korespondencyjnym jest inny adres. Spółdzielnia wysyła mi powiadomienia na maila w innych sprawach typu wysokość czynisz rozliczenia i teraz na maila wysłała wezwanie że mam we własnym zakresie wykonać przegląd wyznaczając dodatkow...
Jestem zatrudniona w firmie w oparcie o umowę zlecenie. Ogólnie zasada wolnych dni jest taka, że trzeba odpowiednio wcześniej je zgłosić i nie ma żadnego problemu. 30 września zgłosiłam dzień wolny na 13 października z dopiskiem, że mam wizytę u lekarza. Mój zleceniodawca zażądał żebym po wizycie u lekarza wysłała zaświadczenie, że taka wizyta się odbyła. Czy zleceniodawca ma prawo żądać ode mnie takiego dokumentu?...
Witam. Sytuacja wygląda tak: osoba żyła z dziewczyną i ma z nią kilkumiesięczne dziecko, matka została posłana do szpitala psychiatrycznego na przymusowe leczenie z ręki sądu, obecnie nie ma z nią kontaktu, otrzymywała jakieś wsparcie finansowe, ale na siebie, więc bank nie wyda pieniędzy ojcu, on nie może podjąć pracy bo został sam z noworodkiem i już nie ma za co opłacić wynajmu lokalu, miejski ośrodek pomocy społecznej stwierdził, że od nich n...
Hej, bardzo proszę o poradę.
8 lat temu wyjechałam na studia do Łodzi i dostałam od dziadków darowiznę na zakup kawalerki w bloku. Przy podpisaniu aktu notarialnego nie zostałam poinformowana o konieczności zgłoszenia się z tym do Urzędu Miasta, a niestety jako nieogarnięta 19-latka nie byłam świadoma że mam taki obowiązek.
2 tygodnie temu z mężem kupiliśmy działkę, notariusz powiadomił nas że mamy 14 dni na zgłoszenie tego w urzędzie gminy. G...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: