Za parę miesięcy kończę technikum. Moi rodzice postanowili, ze mam się wyprowadzić od razu po skończeniu nauki. Po technikum chciałabym jeszcze chodzić do szkoły zaocznej, aby zdobyć doświadczenie w innym zawodzie. Mimo to mam się wyprowadzić, znaleźć prace. Czy w takim przypadku jeśli zrobię tak jak moi rodzice chcą przysługują mi jakieś alimenty? Boje się, że sobie nie poradzę, a o pomoc nie mam co prosić stąd moje pytanie.
Masz prawo do alimentów, do momentu aż będziesz w stanie sam się utrzymać. Możesz studiować dziennie, zaocznie, uczyć się w szkole pomaturalnej, a nawet pracować. Rodzice nie mają prawa zakazywać dziecku kontynuacji nauki, tak zwyczajowo do 25 roku, ale może trwać to znacznie dłużej.
anonim cytuj
02-02-2023
Nie do końca. Można w trakcie studiów pracować i owszem, ale wszystko zależy od wysokości zarobków. Jeśli rodzice zorientują się, że dziecko zarabia wystarczająco dużo, żeby utrzymać się samodzielnie to mogą złożyć wniosek do sądu o uchylenie alimentów.
anonim cytuj
02-02-2023
Wyraźnie napisałam: " Masz prawo do alimentów, do momentu aż będziesz w stanie sam się utrzymać ". To chyba logiczne, że bierze się pod uwagę zarobki. Student nie ma obowiązku, aby pracować, jego pracą jest nauka.
anonim cytuj
02-02-2023
Obowiązku pracy nie ma, ale jak się zacznie pracować studiując zaocznie i zarabiać przyzwoite pieniądze to sąd może uchylić alimenty.
anonim cytuj
02-02-2023
Owszem może uchylić i tego nikt nie kwestionuje. Pytanie autora było inne i brzmiało czy ma prawo do alimentów, w konkretnym czasie i konkretnej sytuacji. Aby uchylić alimenty, najpierw trzeba je mieć, wiec trzymajmy się tematu, a nie rozważań, co Sąd może zrobić za rok lub 5 albo 10 lat. Ty chyba mylisz czasownik przyznać z czasownikiem uchylić. Nie można uchylić czegoś, czego jeszcze nie ma.
anonim cytuj
02-02-2023
Składasz pismo do sądu o alimenty. Podajesz w nim kwotę o jaką chcesz się starać. Bierzesz pod uwagę koszty wynajmu, rachunków, ewentualnych dojazdów, żywności, pomocy naukowych etc. Oczywiście sąd bierze pod uwagę możliwości finansowe rodziców.
Dzisiaj w wyniku kłótni padła groźba pozwu sądowego na mnie ze strony wujka, za trzymanie "nielegalnie" przez 9 lat narzędzi w jego garażu. Od zawsze garaż wykorzystywany był na cele wspólne i przechowywane były tam narzędzia ogrodowe i materiały budowlane. Wujek nie poruszał nigdy kwestii usuwania czegoś z tamtąd, zgadzał się na trzymanie tam rzeczy. Natomiast faktycznie garaż należał do niego.
Dzisiaj kazał mi wynieść wszystkie moje ...
Słuchajcie, czy ktoś wie na czym polega wyrejestrowanie działalności z mieszkania, które zamierzam sprzedać. To gdzie ta działalność będzie miała adres? To jednoosobowa działalność.
Sprzedaje mieszkanie i zamierzam kupić inne. Nie chce likwidować działalności bo to moja praca....
Witam, dnia 26.01 sąd wydał rozwód i podwyższył alimenty z zabezpieczenia alimentacyjnego. Dziś dostałam przelew z alimentami ale z kwotą z zabezpieczenia. Domyślam się, że były mąż złożył apelacje.
Stąd moje pytania:
1. Czy kwota na dzień dzisiejszy powinna być wysłana z zabezpieczenia czy już z wyroku sądu ?
2. Jeżeli złożył apelacje to ile (mniej więcej) trwa wydanie postanowienie sądu dotyczące alimentów ?...
Po śmierci rodziców stałem się właścicielem 1/3 mieszkania własnościowego. Po 10 latach kłótni udało nam uzgodnić z rodzeństwem, że zrzekniemy się współwłasności na rzecz jednego z nas (który w tam mieszka wraz z rodzina) pod warunkiem spłaty pozostałych. Już się orientowałem i rozumiem, że skoro jesteśmy zgodni co to wartości i kwoty spłat najprościej będzie przeprowadzić zniesienie współwłasności w drodze sądowej, gdzie wystarczy, żeby jeden z ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: