Za parę miesięcy kończę technikum. Moi rodzice postanowili, ze mam się wyprowadzić od razu po skończeniu nauki. Po technikum chciałabym jeszcze chodzić do szkoły zaocznej, aby zdobyć doświadczenie w innym zawodzie. Mimo to mam się wyprowadzić, znaleźć prace. Czy w takim przypadku jeśli zrobię tak jak moi rodzice chcą przysługują mi jakieś alimenty? Boje się, że sobie nie poradzę, a o pomoc nie mam co prosić stąd moje pytanie.
Masz prawo do alimentów, do momentu aż będziesz w stanie sam się utrzymać. Możesz studiować dziennie, zaocznie, uczyć się w szkole pomaturalnej, a nawet pracować. Rodzice nie mają prawa zakazywać dziecku kontynuacji nauki, tak zwyczajowo do 25 roku, ale może trwać to znacznie dłużej.
anonim cytuj
02-02-2023
Nie do końca. Można w trakcie studiów pracować i owszem, ale wszystko zależy od wysokości zarobków. Jeśli rodzice zorientują się, że dziecko zarabia wystarczająco dużo, żeby utrzymać się samodzielnie to mogą złożyć wniosek do sądu o uchylenie alimentów.
anonim cytuj
02-02-2023
Wyraźnie napisałam: " Masz prawo do alimentów, do momentu aż będziesz w stanie sam się utrzymać ". To chyba logiczne, że bierze się pod uwagę zarobki. Student nie ma obowiązku, aby pracować, jego pracą jest nauka.
anonim cytuj
02-02-2023
Obowiązku pracy nie ma, ale jak się zacznie pracować studiując zaocznie i zarabiać przyzwoite pieniądze to sąd może uchylić alimenty.
anonim cytuj
02-02-2023
Owszem może uchylić i tego nikt nie kwestionuje. Pytanie autora było inne i brzmiało czy ma prawo do alimentów, w konkretnym czasie i konkretnej sytuacji. Aby uchylić alimenty, najpierw trzeba je mieć, wiec trzymajmy się tematu, a nie rozważań, co Sąd może zrobić za rok lub 5 albo 10 lat. Ty chyba mylisz czasownik przyznać z czasownikiem uchylić. Nie można uchylić czegoś, czego jeszcze nie ma.
anonim cytuj
02-02-2023
Składasz pismo do sądu o alimenty. Podajesz w nim kwotę o jaką chcesz się starać. Bierzesz pod uwagę koszty wynajmu, rachunków, ewentualnych dojazdów, żywności, pomocy naukowych etc. Oczywiście sąd bierze pod uwagę możliwości finansowe rodziców.
Mam problem z ustaleniem kwot za alimenty. Złożyłam w sierpniu 2021 pozew o podniesienie alimentów z zabezpieczeniem. Dostałam zabezpieczenie w październiku na kwotę 700 zł płatne od. dnia złożenia. Wyliczyłam i dostałam po jakimś czasie to wyrównanie.
W listopadzie sąd przyznał mi 1000 zł na takich samych zasadach jak poprzednio: płatne od dnia złożenia pozwu. Wyliczyłam na listopad i nie dostałam tego wyrównania.
Dłużnik się odwołał i sąd zmn...
Witam, jest małżeństwo X i Y, nie mają dzieci, oboje mają żyjące rodzeństwo. X umiera. W takiej sytuacji wszystko dziedziczy Y? Czy rodzeństwu X należy się coś ze spadku lub zachowek?...
Witam, piszę w sprawie znajomego.
Nie dawno dowiedział się że ma przyznane już alimenty od jakiegoś roku (on mieszka za granicą ) nic mu nie przyszło na adres w Niemczech. Kontakt z była żona ma nie za bardzo tylko z córką przez cały czas wysyłał pieniądze western union i paczki dla małej teraz się okazuje że ma duży dlug a na sprawie nie był i o niej nie wiedział. Więc to już ponad rok a to 600zl miesięcznie.
Wie że musi się skontaktować jak...
Witam, dostałem do podpisania umowę o dzieło, na której widnieje zapis o zakazie konkurencji.
Zastanawiam się dokładnie nad fragmentem który mówi, że przez okres x lat od dnia jej rozwiązania lub odstąpienia muszę powstrzymać się od świadczenia jakichkolwiek usług w jakiejkolwiek formie na rzecz klientów zamawiającego, dla których za pośrednictwem Zamawiającego świadczyłem jakiekolwiek usługi. To oznacza, że mogę nawiązać współpracę z inną firmą...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: