Za parę miesięcy kończę technikum. Moi rodzice postanowili, ze mam się wyprowadzić od razu po skończeniu nauki. Po technikum chciałabym jeszcze chodzić do szkoły zaocznej, aby zdobyć doświadczenie w innym zawodzie. Mimo to mam się wyprowadzić, znaleźć prace. Czy w takim przypadku jeśli zrobię tak jak moi rodzice chcą przysługują mi jakieś alimenty? Boje się, że sobie nie poradzę, a o pomoc nie mam co prosić stąd moje pytanie.
Masz prawo do alimentów, do momentu aż będziesz w stanie sam się utrzymać. Możesz studiować dziennie, zaocznie, uczyć się w szkole pomaturalnej, a nawet pracować. Rodzice nie mają prawa zakazywać dziecku kontynuacji nauki, tak zwyczajowo do 25 roku, ale może trwać to znacznie dłużej.
anonim cytuj
02-02-2023
Nie do końca. Można w trakcie studiów pracować i owszem, ale wszystko zależy od wysokości zarobków. Jeśli rodzice zorientują się, że dziecko zarabia wystarczająco dużo, żeby utrzymać się samodzielnie to mogą złożyć wniosek do sądu o uchylenie alimentów.
anonim cytuj
02-02-2023
Wyraźnie napisałam: " Masz prawo do alimentów, do momentu aż będziesz w stanie sam się utrzymać ". To chyba logiczne, że bierze się pod uwagę zarobki. Student nie ma obowiązku, aby pracować, jego pracą jest nauka.
anonim cytuj
02-02-2023
Obowiązku pracy nie ma, ale jak się zacznie pracować studiując zaocznie i zarabiać przyzwoite pieniądze to sąd może uchylić alimenty.
anonim cytuj
02-02-2023
Owszem może uchylić i tego nikt nie kwestionuje. Pytanie autora było inne i brzmiało czy ma prawo do alimentów, w konkretnym czasie i konkretnej sytuacji. Aby uchylić alimenty, najpierw trzeba je mieć, wiec trzymajmy się tematu, a nie rozważań, co Sąd może zrobić za rok lub 5 albo 10 lat. Ty chyba mylisz czasownik przyznać z czasownikiem uchylić. Nie można uchylić czegoś, czego jeszcze nie ma.
anonim cytuj
02-02-2023
Składasz pismo do sądu o alimenty. Podajesz w nim kwotę o jaką chcesz się starać. Bierzesz pod uwagę koszty wynajmu, rachunków, ewentualnych dojazdów, żywności, pomocy naukowych etc. Oczywiście sąd bierze pod uwagę możliwości finansowe rodziców.
Dzień dobry,
Sytuacja:
Osoba zatrudniona na umowę o pracę (pełen etat, wszystkie składki oplacane) oraz na umowę - zlecenie, jako wykładowca w szkole policealnej.
Zajęcia odbywają się w weekendy, w dwa z czterech weekendów w miesiącu.
Umowa - zlecenie podpisywana na cały miesiąc.
Osoba idzie na zwolnienie chorobowe, w terminie kiedy nie ma zjazdu, więc zgodnie z harmonogramem umowy - zlecenia ma wolne.
Zwolnienie dostarczone wyłącznie do...
Ojciec dziecka zaprzestał płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego (zasądzona kwota w marcu tego roku i płacił do września), sprawa rozwodowa, alimenty w toku, kolejna rozprawa w grudniu. Sprawa u komornika już zgłoszona, mam pismo od komornika o kosztach i kwocie jaką ma zapłacić. Pytanie moje brzmi: po jakim czasie i co musi się wydarzyć, żeby pozwać rodziców (dziadków) o alimenty?...
Na umowie mam zapis, że do 5tego każdego miesiąca jest wypłata, a od kilku miesięcy jest ona 6 lub 7 dnia miesiąca. Gdy 5 wypada w dzień wolny wypłatę mamy spozniona. Pracodawca w odpowiedzi na zapytania o czasie wypłaty odp, że on robi przelew 5tego i jest kryty bo z jego konta wypłata wychodzi, tylko, że robi to 5 ale o godz 20. Czy wypłata powinna być 5tego na koncie pracownika?...
Pracodawca zamiast płacić ZUS wpisywał urlopy bezpłatne. Gdy pracownicy się zorientowali zamyka firmę. Zgłoszone do kontroli PIP i ZUS. PIP nie robi kontroli ze względu na pandemię. Gdy zakład się zamknie pracodawca nie będzie już pracodawcą ani przedsiębiorcą. Proszę o porady....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: