Za parę miesięcy kończę technikum. Moi rodzice postanowili, ze mam się wyprowadzić od razu po skończeniu nauki. Po technikum chciałabym jeszcze chodzić do szkoły zaocznej, aby zdobyć doświadczenie w innym zawodzie. Mimo to mam się wyprowadzić, znaleźć prace. Czy w takim przypadku jeśli zrobię tak jak moi rodzice chcą przysługują mi jakieś alimenty? Boje się, że sobie nie poradzę, a o pomoc nie mam co prosić stąd moje pytanie.
Masz prawo do alimentów, do momentu aż będziesz w stanie sam się utrzymać. Możesz studiować dziennie, zaocznie, uczyć się w szkole pomaturalnej, a nawet pracować. Rodzice nie mają prawa zakazywać dziecku kontynuacji nauki, tak zwyczajowo do 25 roku, ale może trwać to znacznie dłużej.
anonim cytuj
02-02-2023
Nie do końca. Można w trakcie studiów pracować i owszem, ale wszystko zależy od wysokości zarobków. Jeśli rodzice zorientują się, że dziecko zarabia wystarczająco dużo, żeby utrzymać się samodzielnie to mogą złożyć wniosek do sądu o uchylenie alimentów.
anonim cytuj
02-02-2023
Wyraźnie napisałam: " Masz prawo do alimentów, do momentu aż będziesz w stanie sam się utrzymać ". To chyba logiczne, że bierze się pod uwagę zarobki. Student nie ma obowiązku, aby pracować, jego pracą jest nauka.
anonim cytuj
02-02-2023
Obowiązku pracy nie ma, ale jak się zacznie pracować studiując zaocznie i zarabiać przyzwoite pieniądze to sąd może uchylić alimenty.
anonim cytuj
02-02-2023
Owszem może uchylić i tego nikt nie kwestionuje. Pytanie autora było inne i brzmiało czy ma prawo do alimentów, w konkretnym czasie i konkretnej sytuacji. Aby uchylić alimenty, najpierw trzeba je mieć, wiec trzymajmy się tematu, a nie rozważań, co Sąd może zrobić za rok lub 5 albo 10 lat. Ty chyba mylisz czasownik przyznać z czasownikiem uchylić. Nie można uchylić czegoś, czego jeszcze nie ma.
anonim cytuj
02-02-2023
Składasz pismo do sądu o alimenty. Podajesz w nim kwotę o jaką chcesz się starać. Bierzesz pod uwagę koszty wynajmu, rachunków, ewentualnych dojazdów, żywności, pomocy naukowych etc. Oczywiście sąd bierze pod uwagę możliwości finansowe rodziców.
Mam 2 samochody na siebie niestety kupione po ślubie teraz czekam.na sprawę rozwodową. I chciała bym sprzedać drugi samochód bo nie są mi potrzebne 2. Ale "jeszcze" mąż nie chce oddać mi ani samochodu ani dowodu rejestracyjnego żebym mogła auto na siebie przerejestrować. Dodam ze auto stoi na mnie ubezpieczenie także. Policjant kiedyś mi powiedział, że jeśli auto jest na mnie i ubezpieczenie tez to ja decyduje kto jeździ samochodem, al...
Cześć, rozglądam się na rynku pierwotnym i mam parę mieszkań na oku. Nie mam natomiast zielonego pojęcia jak sprawdzić w jakiej kondycji finansowej jest deweloper. Gdzie mogę uzyskać takie informacje i czy w ogóle ktoś może mi takowych udzielić?
I druga kwestia - jeśli rynek wtórny, jak sprawdzić czy mieszkanie nie ma jakiejś hipoteki czy innego zadłużenia? Księgi wieczyste itp. to dla mnie czarna magia....
Witam przyszło postanowienie z sądu o ogłoszeniu mnie upadłości konsumenckiej.
Przydzielono syndyka o oparciu o art. 491(1) ust.1 z dnia 28 lutego 2003r.
Prawo upadłościowe(Dz.U. z 2020r. poz.1228 )...
Witam. Rzuciłam studia, pracuję na pełen etat, mieszkam na swoim. Chciałabym zdjąć obowiązek alimentacyjny z taty, ponieważ nie kontynuuję już nauki. Wystarczy jakaś ugoda między nami czy potrzebny będzie sąd?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: