zrzeczenie dziedziczenia

Witam,
Nie ma testamentu. Umiera matka zostawiając siostrę i brata. Brat 20 lat temu (nieświadomie, zmanipulowany) podpisał zrzeczenie dziedziczenia. Co w sytuacji gdy umrze siostra? Zrzeczenie staje się nieważne? Siostra nie ma dzieci.
anonim cytuj
20-10-2020
Zrzekl sie po matce czy siostrze?

anonim cytuj
20-10-2020
matce

anonim cytuj
20-10-2020
Zrzeczenie po matce traktujemy jakby nie dozyl spadku, jednak ustawowo dziedziczy po siostrze

anonim cytuj
20-10-2020
Zrzeczenie jest ważne, ale zrzekał się spadku po matce. Jeżeli siostra umrze i brat będzie jedynym spadkobiercą, to dziedziczy po siostrze. Dziedziczy także ten majątek, który siostra odziedziczyła po matce, bo to jest już siostry majątek.

anonim cytuj
20-10-2020
A co w przypadku gdy Brat pierwszy umrze a później ona? Dzieci brata?

anonim cytuj
20-10-2020
Tak, kolejni zstępni czyli dzieci brata, wnuki...

anonim cytuj
20-10-2020
Ok, dziękuję za rozjaśnienie

anonim cytuj
20-10-2020

Sugerowane Tematy

Zasady wypłaty zachowku.
Dzień dobry, dostałam w spadku mieszkanie i muszę wypłacić zachowek. W urzędzie skarbowym Pani powiedziała że mam wpisać kwotę 150 tysięcy natomiast mieszkanie wystawiam za więcej. Od której kwoty powinnam wyliczyć zachowek. Dodatkowo czy mogę sobie odliczyć od kwoty zachowku prowizję biura nieruchomości za sprzedaż mieszkania?...
Wynajem mieszkania
Hej! Chcemy z chłopakiem wynająć mieszkanie. Znaleźliśmy ogłoszenie, które nam bardzo odpowiada jej chodzi o metraż, warunki i lokalizację. W ogłoszeniu jest informacja, że nie płacimy stawki co miesiąc, a jednorazowo opłatę 10 000 zł na okres 6 miesięcy (ze wszystkim), potem możliwe przedłużenie umowy ( te 6 miesięcy nam odpowiada, bo akurat tyle tam będziemy).Czy spotkaliście się kiedyś z taką ofertą? Jak się zabezpieczyć, by właściciel nie wzi...
Pozbawienie praw rodzicielskich.
Witam, potrzebuję pomocy. Samotnie wychowuję dziecko, ojciec dziecka w ogóle się nim nie interesuje, jednak przed rozstaniem wiele razy mi mówił, że zabierze mi dziecko i ucieknie z nim do znajomych zagranicę. Niestety dziecko ma jego nazwisko, co może mu znacznie to ułatwić. Jak wygląda kwestia odebrania praw rodzicielskich? Czy wystarczy do sądu złożyć wniosek o zmianę nazwiska?...
Chcę odpisac sie współwłasności auta
Pytanie co zrobić gdzie mogę zgłosić lub co radzicie zrobić. Otóż jestem współwłaścicielem samochodu mojego byłego partnera ja tym autem nie jeżdżę prosiłam go by mnie wypisał z wszystkich dokumentów minął miesiąc i on nie ma chyba zamiaru tego zrobić dodam że jeździ nie ubezpieczonym autem a nieche mieć z tego tytułu żadnych problemów....

Wyszukiwarka