Problem z dowodem osobistym.

Mam problem z moim dowodem osobistym. milion razy spotkałam się z tym, że w rzeczywistości wyglądam dużo młodziej niż na zdjęciu w dowodzie. raz przy kupnie alkoholu musiałam pokazać legitymację, żeby kasjerka mi uwierzyła. dzisiaj pierwszy raz została mi odmówiona sprzedaż, ponieważ "to nie ja". czy kasjer ma prawo nie sprzedać mi czegoś bo mi nie wierzy? czy jest to uzasadnione? ja nie chce robić nikomu problemów, wykłócać się o dwa piwa, ale to staje się już męczące. czy jedyną opcją zostaje wyrobienie nowego dowodu, żeby już mieć spokój i czy wtedy nie ponoszę żadnej opłaty za ponowne wyrobienie go? czy w ogóle mogę wyrobić nowy dowód skoro nie kończy mi się termin ważności?
anonim cytuj
02-02-2023
Jeśli zdjęcie w dowodzie jest nieaktualne i nie odzwierciedla aktualnego wyglądu osoby, to oczywiście można go zmienić.

anonim cytuj
02-02-2023
Dowód osobisty jest zawsze wydawany bezpłatnie. Jedyny koszt jaki ponosi to zdjęcie.

anonim cytuj
02-02-2023

Sugerowane Tematy

Zbycie pojazdu.
Mój ojciec jest pierwszym właścicielem pojazdu ja jestem drugim współwłaścicielem w dowodzie rejestracyjnym. Chciałbym się z tego samochodu wypisać. Wystarczy złożyć wniosek na gov.pl i to wszystko? Samochód w pełni przejdzie na mojego ojca? Co potem z dowodem rejestracyjnym, muszę jeszcze udać się do W. Komunikacji żeby wyrobić nowy czy można to z poziomu strony? Czy ojciec będzie musiał zapłacić jakiś podatek?...
Ksiegi wieczyste
Dzień dobry, Potrzebuję sprawdzić w księgach wieczystych kto jest właścicielem prawnym pewnego mieszkania. Podobno jest taka możliwość online. Chciałabym zapytać tylko czy ta osoba nie będzie wiedziała o tym, że wystąpiłam o taki wniosek. Teść zakupił mieszkanie z nową partnerką w trakcie rozwodu z teściową. Chce jej pomóc, a nie dolewać oliwy do ognia. Skąd mogę wziąć numer księgi wieczystej? Z góry dziękuję za pomoc....
Wjazd z którego korzystamy ponad 30 lat, dziś okazuję się że należy do domu obok. Czy możemy uważać ten wjazd jako zasiedzenie?
Dzień dobry. Od ponad 30 lat, koło naszego domu był wjazd z którego korzystaliśmy z myślą iż tak ma być. Dziś okazuje się że ten wjazd według mapki powinien należeć do domu obok, my natomiast powinniśmy wjeżdżać od podwórka naszego sąsiada. Dlatego mam pytanie. Czy jeżeli wjazd z którego korzystaliśmy przez ponad 30 lat możemy uważać jako zasiedzenie? Czy właściciel według mapki, może teraz sobie bez żadnego ale, nam ten wjazd zablokować....
Ktoś wykorzystuje moje dane osobowe w celach majątkowych.
Mam dość. Od ponad roku ktoś wykorzystuje moje dane osobowe w celach majątkowych. W zeszłym roku wzięto na mnie kredyt online w banku (sprawa się toczy w prokuraturze), a miesiąc temu sprowadzono na moje dane samochód osobowy z Austrii, a co za tym idzie urząd obciążył mnie podatkiem akcyzowym. Toczy się postępowanie w trzech urzędach - tym, który wystawił tytuł, ten, w którym ktoś złożył taka deklarację w moim imieniu oraz moim, tym, który ściąg...

Wyszukiwarka