Policjany naruszył moją prywatnosć.

Zostałam dziś zatrzymana przez policję do rutynowej kontroli. Nie miałam zapiętych pasów(posiadam ważne zaświadczenie lekarskie o przeciwwskazaniu). Pokazałam zaświadczenie, policjant oświadczył mi że ciąża nie jest przeciwwskazaniem. Odpowiedziałam (zgodnie z prawdą) że nie jestem w ciąży a zaświadczenie jest wydane z innego powodu. Zaczął się dopytywać z jakiego. Więc powiedziałam że mam stomię. Na co pan policjant kazał mi pokazać brzuch żebym to udowodniła. Zgłupiałam, wystraszyłam się i pokazałam. Dopiero wtedy pozwolili mi odjechać. Wydaje mi się że nie miał do tego prawa. Czy mam rację? Jak zachować się jeśli sytuacja się powtórzy?
anonim cytuj
31-01-2023
Można złożyć zażalenie do miejscowego prokuratora.

anonim cytuj
31-01-2023
Złożyć zażalenie.

anonim cytuj
31-01-2023
Nie czekaj, złóż zażalenie. Jeżeli nie pamiętasz numerów radiowozu/nazwiska-Godzina zatrzymania powinna wystarczyć.

anonim cytuj
31-01-2023
Dla skuteczności zażalenia, proponuję powiadomić media, raczej ogólnopolskie.
Bez nagłośnienia zachowania policjanta, sprawa może nie zostać należycie rozpatrzona.

anonim cytuj
31-01-2023
Czyli dobrze uważam że policjant nie miał do tego prawa?

anonim cytuj
31-01-2023
Absolutnie nie miał prawa pytać, a tym bardziej żądać obnażania części ciała i pokazywania czegokolwiek.
Policjant sprawdza jedynie zaświadczenie, czy jest prawidłowo wystawione i może jedynie kwestionować jego prawidłowość.

anonim cytuj
31-01-2023
Policjanci do zwolnienia. Nie mają prawa naruszać Twojej nietykalności cielesnej. Składaj skargę.

anonim cytuj
31-01-2023
Jeżeli sytuacja się powtórzy, to pokazujesz zaświadczenie i nie rozmawiasz z policją.
Zakładam, że zaświadczenie jest prawidłowo wystawione.
Jeżeli panom policjantom coś nie pasuje, to nie przyjmujesz mandatu i prosisz o skierowanie sprawy do sądu.

anonim cytuj
31-01-2023

Sugerowane Tematy

500+ A WYJAZD OJCA DZIECA ZA GRANICĘ
Pobieram w Polsce 500 plus na synka jego ojciec od stycznia przebywa za granicą na pracy tymczasowej. Opieka zblokowała mi wypłatę wszystkich świadczeń na synka pod pretekstem że teraz kraj w którym przebywa jego ojciec powinien te świadczenia płacić. Nie jesteśmy po ślubie ale oboje mamy pełne prawa rodzicielskie, synek mieszka ze mną od samego początku i uczy się w Polsce . Ja obecnie nie pracuje. Mieszkam z mężem i dziećmi. Czy jest możliwe że...
Pełnomocnictwo bez mojej zgody.
Witam, dzisiaj dowiedziałem się nagle od mojego ojca, że podpisał za mnie jakieś pełnomocnictwo u swojego adwokata. Po pierwsze, jakim prawem ojciec może za mnie coś podpisywać bez mojej zgody? Po drugie, jakie są tego reperkusję, do czego to upoważnia prawnika/ojca (kompletnie jestem laikiem jeżeli chodzi o sądy, prawo cywilne.) Interesuje mnie to tym bardziej, bo mam z nim skomplikowane relacje ze względu, że oszukiwał mnie w wielu kwestiach ...
Odejście a inwentura.
Dzień dobry. Gdy byłem zatrudniany (salon meblowy) na moje przyjście została zrobiona inwentura, na której się podpisałem z innymi pracownikami. Natomiast od 2 miesięcy działam na innym salonie, z innym zespołem, a w pierwotnym salonie jest ktoś inny na moje miejsce. Przy tej zmianie nie była robiona inwentaryzacja. Odchodzę z końcem miesiąca, i dowiedziałem się, że ma być zrobiona inwentaryzacja w obecnym salonie. Pytanie, czy będę odpowiedzialn...
Pytanie natury spadkowej i chciałabym się dowiedzieć jak wygląda kwestia dziedziczenia
Dzień dobry. Mego męża babki brat był kawalerem, zmarł w wieku 97 lat. Na własność posiadał dom i ok. 1,5 ha pola, które wydzierzawiał. Jego nieżyjąca siostra miała 3 dzieci. L(córka- 3 dzieci)A (syn po udarze -2 dzieci) J.( już nie żyje - troje dzieci B, M/zakonnica, S- mój mąż ). Jeżeli wujek nie zostawił testamentu, a za życia twierdził, że dom z polem będzie dla osoby B, to jak to ma się do pozostałych członków rodziny.? Czy będzie sprawa...

Wyszukiwarka