Policjany naruszył moją prywatnosć.

Zostałam dziś zatrzymana przez policję do rutynowej kontroli. Nie miałam zapiętych pasów(posiadam ważne zaświadczenie lekarskie o przeciwwskazaniu). Pokazałam zaświadczenie, policjant oświadczył mi że ciąża nie jest przeciwwskazaniem. Odpowiedziałam (zgodnie z prawdą) że nie jestem w ciąży a zaświadczenie jest wydane z innego powodu. Zaczął się dopytywać z jakiego. Więc powiedziałam że mam stomię. Na co pan policjant kazał mi pokazać brzuch żebym to udowodniła. Zgłupiałam, wystraszyłam się i pokazałam. Dopiero wtedy pozwolili mi odjechać. Wydaje mi się że nie miał do tego prawa. Czy mam rację? Jak zachować się jeśli sytuacja się powtórzy?
anonim cytuj
31-01-2023
Można złożyć zażalenie do miejscowego prokuratora.

anonim cytuj
31-01-2023
Złożyć zażalenie.

anonim cytuj
31-01-2023
Nie czekaj, złóż zażalenie. Jeżeli nie pamiętasz numerów radiowozu/nazwiska-Godzina zatrzymania powinna wystarczyć.

anonim cytuj
31-01-2023
Dla skuteczności zażalenia, proponuję powiadomić media, raczej ogólnopolskie.
Bez nagłośnienia zachowania policjanta, sprawa może nie zostać należycie rozpatrzona.

anonim cytuj
31-01-2023
Czyli dobrze uważam że policjant nie miał do tego prawa?

anonim cytuj
31-01-2023
Absolutnie nie miał prawa pytać, a tym bardziej żądać obnażania części ciała i pokazywania czegokolwiek.
Policjant sprawdza jedynie zaświadczenie, czy jest prawidłowo wystawione i może jedynie kwestionować jego prawidłowość.

anonim cytuj
31-01-2023
Policjanci do zwolnienia. Nie mają prawa naruszać Twojej nietykalności cielesnej. Składaj skargę.

anonim cytuj
31-01-2023
Jeżeli sytuacja się powtórzy, to pokazujesz zaświadczenie i nie rozmawiasz z policją.
Zakładam, że zaświadczenie jest prawidłowo wystawione.
Jeżeli panom policjantom coś nie pasuje, to nie przyjmujesz mandatu i prosisz o skierowanie sprawy do sądu.

anonim cytuj
31-01-2023

Sugerowane Tematy

Dług na uczelni.
Witam w 2016 roku przyjąłem się na studia, na drugim roku zrezygnowałem z uczęszczania, niestety na moją nie korzyść nie złożyłem rezygnacji. W 2020 r. w październiku dostałem list z informacją o skreśleniu z listy studentów. Aktualnie chciałem odebrać swoje świadectwo dojrzałości, lecz dział finansowy poinformował mnie o zaległości w wysokości 11700 zł i że nie może podpisać "obiegówki" czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji, czy dług ...
Reklamacja
Jak mam złożyć reklamację na biurko zakupione na firmę przez internet, blat po 3 miesiącach zagiął się na środku ,chyba za cienki jest. Sprzedajacy ma poniższy zapis w regulminie: 1. Sprzedający na podstawie art. 558§1 Kodeksu cywilnego całkowicie wyłącza odpowiedzialność wobec Klientów z tytułu wad fizycznych i prawnych (rękojmia)...
Podwyższenie alimentów.
Mam pytanie, czy można starać się podnieść alimenty 16 letniej córce z 800 zł na 1600. Dodam, że zaszły duże zmiany w życiu córki. Aparat ortodontyczny + wizyty po 300zł miesięcznie, bilet MPK, szkoła średnia- koszt książek, dodatkowo wielka inflacja, wzrost kosztów mieszkania i innych rzeczy. Odeszły tatusiowi alimenty na pełnoletnie dziecko. Dodam tylko, że ojciec nie ma kontaktu i ja sama w 100% zajmuje się córką. Sama już nie wyrabiam....
czy istnieje sposób, aby na wypadek rozwodu, wykluczyć spłatę tego mieszkania ze wspólnoty majątkowej?
Posiadam mieszkanie zakupione na kredyt przed ślubem. Obecnie jestem w związku małżeńskim bez rozdzielności małżeńskiej/intercyzy. Prowadzę działalność gospodarczą, z zarobionych pieniędzy "sam" spłacam raty tego kredytu. Nabyty w ten sposób majątek staje się wspólny. Mamy pytanie, czy istnieje sposób, aby na wypadek rozwodu, wykluczyć spłatę tego mieszkania ze wspólnoty majątkowej?...

Wyszukiwarka