Policjany naruszył moją prywatnosć.

Zostałam dziś zatrzymana przez policję do rutynowej kontroli. Nie miałam zapiętych pasów(posiadam ważne zaświadczenie lekarskie o przeciwwskazaniu). Pokazałam zaświadczenie, policjant oświadczył mi że ciąża nie jest przeciwwskazaniem. Odpowiedziałam (zgodnie z prawdą) że nie jestem w ciąży a zaświadczenie jest wydane z innego powodu. Zaczął się dopytywać z jakiego. Więc powiedziałam że mam stomię. Na co pan policjant kazał mi pokazać brzuch żebym to udowodniła. Zgłupiałam, wystraszyłam się i pokazałam. Dopiero wtedy pozwolili mi odjechać. Wydaje mi się że nie miał do tego prawa. Czy mam rację? Jak zachować się jeśli sytuacja się powtórzy?
anonim cytuj
31-01-2023
Można złożyć zażalenie do miejscowego prokuratora.

anonim cytuj
31-01-2023
Złożyć zażalenie.

anonim cytuj
31-01-2023
Nie czekaj, złóż zażalenie. Jeżeli nie pamiętasz numerów radiowozu/nazwiska-Godzina zatrzymania powinna wystarczyć.

anonim cytuj
31-01-2023
Dla skuteczności zażalenia, proponuję powiadomić media, raczej ogólnopolskie.
Bez nagłośnienia zachowania policjanta, sprawa może nie zostać należycie rozpatrzona.

anonim cytuj
31-01-2023
Czyli dobrze uważam że policjant nie miał do tego prawa?

anonim cytuj
31-01-2023
Absolutnie nie miał prawa pytać, a tym bardziej żądać obnażania części ciała i pokazywania czegokolwiek.
Policjant sprawdza jedynie zaświadczenie, czy jest prawidłowo wystawione i może jedynie kwestionować jego prawidłowość.

anonim cytuj
31-01-2023
Policjanci do zwolnienia. Nie mają prawa naruszać Twojej nietykalności cielesnej. Składaj skargę.

anonim cytuj
31-01-2023
Jeżeli sytuacja się powtórzy, to pokazujesz zaświadczenie i nie rozmawiasz z policją.
Zakładam, że zaświadczenie jest prawidłowo wystawione.
Jeżeli panom policjantom coś nie pasuje, to nie przyjmujesz mandatu i prosisz o skierowanie sprawy do sądu.

anonim cytuj
31-01-2023

Sugerowane Tematy

Umowa zlecenie a komornik.
Proszę o poradę. Okazało się na miejscu że mam umowę zlecenie na 3 dni kwota 1500 netto. Mam 2 komorników jestem zarejestrowana jako bezrobotna. To moje jedyne źródło dochodu na obecną chwilę. Podałam nr konta którego jestem właścicielem jaki nazwa konta widnieje imię nazwisko mojej mamy ale nie jest współwłaścicielem. Na nim nie mam zajęcia tylko na 2 rachunku. Czy komornicy jeśli jest zgłoszone do ZUS widzą to? Czy mogą zabrać jeśli do n...
Wynagrodzenie w umowie o pracę na okres próbny
Dzień dobry, Jestem na umowie o pracę na okres próbny 3 miesięczny na stanowisku tłoczarz metalu/ operator urządzeń od początku września. chciałem się dopytać o dwie kwestie dotyczące mojej umowy: Po pierwsze po dodaniu wynagrodzenia zasadniczego i premii uznaniowej wychodzi mi kwota 26,40 zł brutto za godzinę, co jest kwotą niższą niż najniższa krajowa, która od lipca tego roku wynosi 28,10 zł. Dodam, że mam normalny 5 dniowy tydzień pracy, 8...
Rozbieżność w metrażu nowego domu.
Cześć, w czerwcu 2023 kupiłem dom z działka na kredyt hipoteczny. Dom według informacji ustnych od sprzedającego posiada około 160m użytkowych. Mam na to pisemne potwierdzenie ze źródeł: - świadectwo energetyczne 151 metrów użytkowych - poprzedni akt notarialny sprzedającego z informacją o około 160 metrach użytkowych - zapisane strony z ogłoszeniami z treścią o 160 metrach całkowitej W naszej umowie notarialnej nie ma informacji o metrażu d...
Dane ojca w akcie urodzenia dziecka.
Chciałabym prosić o poradę odnośnie NN w akcie urodzenia. Jakie są procedury? Jak to wygląda po porodzie jeśli ojciec będzie chciał ubiegać się o uznanie ojcostwa? Kto płaci za testy? Na jaką pomoc mogę liczyć z racji tego, że alimentów automatycznie nie mogę pobierać?...

Wyszukiwarka