Policjany naruszył moją prywatnosć.

Zostałam dziś zatrzymana przez policję do rutynowej kontroli. Nie miałam zapiętych pasów(posiadam ważne zaświadczenie lekarskie o przeciwwskazaniu). Pokazałam zaświadczenie, policjant oświadczył mi że ciąża nie jest przeciwwskazaniem. Odpowiedziałam (zgodnie z prawdą) że nie jestem w ciąży a zaświadczenie jest wydane z innego powodu. Zaczął się dopytywać z jakiego. Więc powiedziałam że mam stomię. Na co pan policjant kazał mi pokazać brzuch żebym to udowodniła. Zgłupiałam, wystraszyłam się i pokazałam. Dopiero wtedy pozwolili mi odjechać. Wydaje mi się że nie miał do tego prawa. Czy mam rację? Jak zachować się jeśli sytuacja się powtórzy?
anonim cytuj
31-01-2023
Można złożyć zażalenie do miejscowego prokuratora.

anonim cytuj
31-01-2023
Złożyć zażalenie.

anonim cytuj
31-01-2023
Nie czekaj, złóż zażalenie. Jeżeli nie pamiętasz numerów radiowozu/nazwiska-Godzina zatrzymania powinna wystarczyć.

anonim cytuj
31-01-2023
Dla skuteczności zażalenia, proponuję powiadomić media, raczej ogólnopolskie.
Bez nagłośnienia zachowania policjanta, sprawa może nie zostać należycie rozpatrzona.

anonim cytuj
31-01-2023
Czyli dobrze uważam że policjant nie miał do tego prawa?

anonim cytuj
31-01-2023
Absolutnie nie miał prawa pytać, a tym bardziej żądać obnażania części ciała i pokazywania czegokolwiek.
Policjant sprawdza jedynie zaświadczenie, czy jest prawidłowo wystawione i może jedynie kwestionować jego prawidłowość.

anonim cytuj
31-01-2023
Policjanci do zwolnienia. Nie mają prawa naruszać Twojej nietykalności cielesnej. Składaj skargę.

anonim cytuj
31-01-2023
Jeżeli sytuacja się powtórzy, to pokazujesz zaświadczenie i nie rozmawiasz z policją.
Zakładam, że zaświadczenie jest prawidłowo wystawione.
Jeżeli panom policjantom coś nie pasuje, to nie przyjmujesz mandatu i prosisz o skierowanie sprawy do sądu.

anonim cytuj
31-01-2023

Sugerowane Tematy

Zachowek po śmierci jednego z rodziców.
Kilka tygodni temu zmarł mój tata. Był od 40 lat w małżeństwie z moją mamą, w tym czasie zbudowali dom, który w odręcznym testamencie zostawił mamie, ale mama i tak jest współwłaścicielem domu. Z pierwszego małżeństwa tata ma córkę która od lat mieszka za granicą. Czego córka z pierwszego małżeństwa może się domagać jako spadek po ojcu? Czy należy jej się cześć domu?...
Odrzuciłam spadek po zmarłym ojcu. Chcę odrzucić w imieniu mojego maloletniego syna.
Odrzuciłam spadek po zmarłym ojcu. Chcę odrzucić w imieniu mojego małoletniego syna. Po śmierci taty komornik nie chciał mi udzielić informacji o długach ojca żądając 600zl za spis inwentarza. Czy ja jako przedstawicielka ustawowa mojego syna mogę do komornika wystosować prośbę o udzielenie informacji jeśli spadek jeszcze nie został odrzucony? Jak to ubrać w słowa? Złożyłam wniosek do sądu o zgodę na dokonanie czynności prawnej przekraczającej zw...
Matka odmawia wyjazdu do moich rodziców w mój dzień lub moich propozycji odbycia spotkania z Synem?
Witam mam ustalone kontakty z dzieckiem w obecności matki na zabezpieczeniu. Jak to wygląda gdy matka odmawia wyjazdu do moich rodziców w mój dzień lub moich propozycji odbycia spotkania z Synem ??...
Potrącenia z kaucji a zużycie lokalu
Dnia 17 września opuściłam wynajmowany pokój. Napisałam do pani reprezentującej, że się wyprowadzam i że klucze zostawiam u współlokatorki gdyby chciała odebrać je wcześniej niż w kolejnym tygodniu, kiedy dopiero byłabym w mieście. Nie dostałam żadnej informacji. Dopiero od koleżanki dowiedziałam się, że klucze zostały odebrane. Napisałam więc SMS czy wszystko w porządku i czy je wzięła, lecz dalej żadnej informacji. W końcu wczoraj zadzwoniłam d...

Wyszukiwarka