Policjany naruszył moją prywatnosć.

Zostałam dziś zatrzymana przez policję do rutynowej kontroli. Nie miałam zapiętych pasów(posiadam ważne zaświadczenie lekarskie o przeciwwskazaniu). Pokazałam zaświadczenie, policjant oświadczył mi że ciąża nie jest przeciwwskazaniem. Odpowiedziałam (zgodnie z prawdą) że nie jestem w ciąży a zaświadczenie jest wydane z innego powodu. Zaczął się dopytywać z jakiego. Więc powiedziałam że mam stomię. Na co pan policjant kazał mi pokazać brzuch żebym to udowodniła. Zgłupiałam, wystraszyłam się i pokazałam. Dopiero wtedy pozwolili mi odjechać. Wydaje mi się że nie miał do tego prawa. Czy mam rację? Jak zachować się jeśli sytuacja się powtórzy?
anonim cytuj
31-01-2023
Można złożyć zażalenie do miejscowego prokuratora.

anonim cytuj
31-01-2023
Złożyć zażalenie.

anonim cytuj
31-01-2023
Nie czekaj, złóż zażalenie. Jeżeli nie pamiętasz numerów radiowozu/nazwiska-Godzina zatrzymania powinna wystarczyć.

anonim cytuj
31-01-2023
Dla skuteczności zażalenia, proponuję powiadomić media, raczej ogólnopolskie.
Bez nagłośnienia zachowania policjanta, sprawa może nie zostać należycie rozpatrzona.

anonim cytuj
31-01-2023
Czyli dobrze uważam że policjant nie miał do tego prawa?

anonim cytuj
31-01-2023
Absolutnie nie miał prawa pytać, a tym bardziej żądać obnażania części ciała i pokazywania czegokolwiek.
Policjant sprawdza jedynie zaświadczenie, czy jest prawidłowo wystawione i może jedynie kwestionować jego prawidłowość.

anonim cytuj
31-01-2023
Policjanci do zwolnienia. Nie mają prawa naruszać Twojej nietykalności cielesnej. Składaj skargę.

anonim cytuj
31-01-2023
Jeżeli sytuacja się powtórzy, to pokazujesz zaświadczenie i nie rozmawiasz z policją.
Zakładam, że zaświadczenie jest prawidłowo wystawione.
Jeżeli panom policjantom coś nie pasuje, to nie przyjmujesz mandatu i prosisz o skierowanie sprawy do sądu.

anonim cytuj
31-01-2023

Sugerowane Tematy

Wspólnota mieszkaniowa a pomieszczenia gospodarcze.
Dzień dobry, proszę wyjaśnienie w sprawie działań wspólnoty odnoszących się do pomieszczeń gospodarczych. Sprawa ma się tak , moja mama mieszka w budynku gdzie jest 5 lokali mieszkalnych. ON i i sąsiad maja wykupione mieszkania na własność. Na działce są oddzielne 2 budynki gospodarcze których część również jest wykupiona na własność. Teraz zarządca wspólnoty chce remontować swój budynek ( ścianę zewnętrzną)ale z funduszu remontowego wspólnoty. ...
Porozumienie stron przy przejściu na emeryturę.
Złożyłam podanie o rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron i jednocześnie o ponowne przyjęcię ponieważ chciałbym kontynuować pracę na obecnym stanowisku. Jeszcze nie otrzymałam oficjalnej odpowiedzi od mojego pracodawcy ale dowiedziałam się że jest zgoda na zawarcie umowy tylko na 3 miesiące. Jestem bardzo zawiedziona takim postanowieniem ponieważ wszyscy pracownicy którzy zostają w pracy dostają zgodę na 33 miesiące na czas określony. ...
Kara za niedotrzymanie terminu?
Pracownica przeoczyła termin złożenia wniosku do Urzędu. Firma nie otrzyma dofinansowania w kwocie 8tys.zł. Czy upomnienie z wpisem do akt będzie wystarczającą karą? Czy pracodawca może nałożyć karę pieniężną oraz nakazanie zwrotu kwoty, lub zwolnić?...
Mieszkanie a rozwód.
Dobry wieczór, Jak wyglądą taka sytuacja od strony prawnej? Żona znajomego zakupiła mieszkanie w 2015 z własnych środków co zaznaczyła w akcie notarialnym. Przez te lata znajomy zrobił remont mieszkania za około 40 tysięcy. Na dzień dzisiejszy mieszkanie jest warte ze 150 tysięcy. Formalnie nadal są małżeństwem, ale planują rozwód. Czy w przypadku rozwodu znajomy ma jakieś prawa do tego mieszkania?...

Wyszukiwarka