Tacierzyńskie.

W lutym 2022 roku urodziłam dziecko. Przebywałam na urlopie macierzyńskim (wykorzystałam go w pełnym wymiarze). Obecnie korzystam z urlopu rodzicielskiego. Pytanie czy ojciec dziecka może jeszcze skorzystać z urlopu tacierzyńskiego? I czy może skorzystać z niego w momencie kiedy ja korzystam z urlopu rodzicielskiego?
anonim cytuj
31-01-2023
Jeśli chodzi o tacierzyński ten 2 tyg to może go wykorzystać do 2rż dziecka. Jeśli zmienia w tym czasie prace to dalej może go wykorzystać. Może wziąć 14dni ciągiem albo 2x7dni.

anonim cytuj
31-01-2023
Nie 2 tygodnie to ojcowski. Tacierzyński to macierzyński dla ojców.

anonim cytuj
31-01-2023
To skoro macierzyński jest cały wykorzystany to może skorzystać z części rodzicielskiego tylko.

anonim cytuj
31-01-2023
Owszem jednak akurat tutaj z tego co pamiętam, to nazwa jest taka sama.

anonim cytuj
31-01-2023
Ojciec ma prawo do tego urlopu tylko niestety Ty musisz z tej części, która będzie wykorzystywał tata zrezygnować na rzecz właśnie ojca. Nie mniej jeśli masz zaległe urlopy do wykorzystania to tak czy inaczej, jeśli złożysz wniosek o nie bezpośrednio po zakończeniu swoje części macierzyńskiego to będziecie razem w domu.

anonim cytuj
31-01-2023

Sugerowane Tematy

Nowa umowa o prace na zwolnieniu lekarskim
Pracuje w oparciu umowy o pracę w firmie x, ale aktualnie przebywam na zwolnieniu lekarskim trzydniowym. Czy podczas tego zwolnienia lekarskiego mogę podpisać umowę zlecenie z inną firmą niż w tej w której pracuję? Umowa jest podpisywana na odległość. Czy mogę mieć z tego powodu jakieś nieprzyjemne konsekwencje?...
Wycena od hotelu.
Witam wszystkich, potrzebuje porady w sprawie sporu z hotelem. Moja praca wymaga czasami skorzystać z usług hotelu(przeważnie raz w miesiącu, 3-4dni). Gdzieś od początku tego roku korzystałam z usług jednego, w którym przy ostatnim pobycie wg hotelu pokój wymaga generalnego remontu. Co się stało? Wychodząc rano z pokoju wyślizgnął mi się z ręki ich papierowy kubek i rozlałam kawę na dywan. Od razu poinformowałam o tym recepcję, ale po powrocie wi...
Umowa wynajmu przez agencję a zabezpieczenie mieszkania.
Witam wszystkich serdecznie. Jestem niezorientowany całkowicie w tym temacie dlatego pytam. Brat z swoją żoną chcą wynająć mieszkanie przez agencję, tylko te biuro chcę np. żeby moja mama zaświadczyła im umową swojego mieszkania, że będą mogli mieszkać u nas niby takie zabezpieczenie teraz chcą. I pytanie gdyby im coś nie wyszło mogą prawnie przyjść mieszkać do mamy i do czasu znalezienia innego lokalu u niej mieszkać. Pozdrawiam....
Pracujemy razem z partnerem w dużej sieci marketów spożywczych. Czy pracodawca może odmówić nam wzięcia urlopu w tym samym czasie?
Pracujemy razem z partnerem w jednym dziale (3 osoby na stanowisko) w dużej sieci marketów spożywczych. Czy pracodawca może odmówić nam wzięcia urlopu w tym samym czasie? Czy jest jakaś podstawa prawna, którą mogę przedstawić kierownikowi? Zatrudniając nas wiedzieli że jesteśmy parą. Jak to obejść abyśmy mogli wybrać się razem na urlop?...

Wyszukiwarka