Czy ma znaczenie przy orzekaniu o winie rozpadu związku, kto składa pozew o rozwód?

Czy ma znaczenie przy orzekaniu o winie rozpadu związku, kto składa pozew o rozwód? Czy nie ma to zadnego znaczenia?
W małżeństwie była zdrada (zona ma dowody na zdradę przez męża), ale zona w związku tez robiła mężowi piekło nie zdrada ale innymi rzeczami (tu brak dowodów do sądu).
Czy jeśli po zdradzie, to mąż wystąpi pierwszy o rozwód, to czy są większe szanse ze rozwód nie będzie z jego winy mimo ze to on zdradził, czy nie ma to kompletnie żadnego znaczenia przy orzekaniu o winie, kto wystąpi pierwszy?
anonim cytuj
23-08-2023
Sąd bierze przede wszystkim pod uwagę, czy między małżonkami nastąpił zupełny i trwały rozkład pożycia.
Rozwód nie jest dopuszczalny, jeżeli wskutek niego miałoby ucierpieć dobro wspólnych małoletnich dzieci albo jeżeli z innych względów orzeczenie rozwodu byłoby sprzeczne z zasadami współżycia społecznego.
Na zgodne zadanie małżonków sąd zaniecha orzekania o winie.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Ogrodzenie działki.
Są dwie działki obok siebie, moja i sąsiada. Sąsiad chce grodzić dość drogim ogrodzeniem. Ja na razie nie planuje w ogóle. Sąsiad chce żebym zapłacił połowę za część wspólną. Czy może mnie zmusić do tego? Po drugie. Nawet jak kiedyś bym grodził to zwykłą tania siatką. Jego ogrodzenie będzie już stało równo w granicy, moje będzie stało po mojej części, czy tak może być? Bardzo bym prosił o rzeczowe podpowiedzi do opisanej sytuacji....
badanie pod kątem wypadku w pracy po roku
Rok temu mniej więcej miał miejsce wypadek w pracy. Operator wózka widłowego nie zachował odpowiedniej ostrożności i potrącił kobietę. Widłami trafił w uda. Na miejsce wezwano karetkę, dziewczynę obejrzeli i stwierdzili ze zasadniczo nic jej nie dolega. Nie zalecili innych konsultacji i odjechali. Dziewczyna od pewnego czasu uskarżała się na bol w końcu trafiła do lekarza i okazało się, że powstały tam zgrubienia, najprawdopodobniej będzie potrz...
Dłuższa nieobecność w pracy (ponad 30 dni). Czy potrzebny lekarz medycyny pracy?
Witam. Czy po dłuższej nieobecności w pracy (ponad 30 dni L4), trzeba iść na badania do lekarza medycyny pracy i mieć zgodę na pracę żeby pracodawca udzielił urlop wypoczynkowy, który wcześniej był zaplanowany z pracodawcą? Czy można takie badania zrobić po powrocie z urlopu? I drugie pytanie. Czy po powrocie do pracy po dłuższej nieobecności (ponad 30 dni-l4) nie mając badań od lekarza medycyny pracy, pracodawca może zwolnić? (Umowa na czas nie...
Mąż ma akt własności działki, na którym działka ma rozmiar 2500 m kw. Okazało się, że ma ona 2000 m kw. Co można z tym zrobić?
Dzień dobry, mąż ma akt własności działki, na którym działka ma rozmiar 2500 m kw. I tak płaciliśmy i płacili jego rodzice. W roku 2012 geodeta wymierzył działkę i okazało się, że ma ona 2000 mkw. Działka kończy się stawem należącym do gminy, który został wykopany ok. 1990 r. Staw jest poszerzeniem rzeczki, która przepływa przez miejscowość. Niestety z różnych względów można się tym zająć dopiero teraz. Jeśli oczywiście można. Czy ktoś z Pań...

Wyszukiwarka