Odpowiedzialność za długi rodziców.

Jestem zameldowana u rodziców w ich mieszkaniu własnościowym, ale od kilku lat tam nie mieszkam. Ostatnio dowiedziałam się, że rodzice zrobili sobie spory dług nie płacąc czynszu. Wiem, że z czasem z tego powodu może zostać nałożony komornik, aby ściągnąć należność. Pytanie: czy ja również będę pociągnięta do odpowiedzialności za ten dług i będę go musiała spłacić?
anonim cytuj
14-01-2023
Za zadłużenie są odpowiedzialne wszystkie osoby zamieszkujące nieruchomość. Jeśli dalej masz tam meldunek to zapewne pisma o nakazie zapłaty będą przychodzić tam na adres, należy złożyć sprzeciw w terminie przedstawiając dowody, ze się tam w tym czasie nie mieszkało.

anonim cytuj
14-01-2023
Jak mieszkanie jest własnościowe, na rodziców, to oni będą spłacali zadłużenie, jeśli nie uda się to, mieszkanie zostanie zlicytowane na poczet długów.

anonim cytuj
14-01-2023
art. 688(1) dotyczy najmu.

anonim cytuj
14-01-2023
Dopiero zauważyłam ze to własnościowe.

anonim cytuj
14-01-2023
Meldunek nie ma znaczenia. Dopóki rodzice żyją sami odpowiadają za swoje długi w tym za zadłużenie mieszkania.

anonim cytuj
14-01-2023
Pytanie: czy ja również będę pociągnięta do odpowiedzialności za ten dług i będę go musiała spłacić?

W świetle polskiego prawa, długi są odpowiedzialnością tego, kto je zaciągnął. Jeśli dług został zaciągnięty przez Twoich rodziców, to w pierwszej kolejności to oni są odpowiedzialni za jego spłatę.

Po pierwsze, meldunek jako taki nie jest równoznaczny z odpowiedzialnością za długi. Meldunek określa miejsce zamieszkania osoby, ale nie jest wyznacznikiem odpowiedzialności majątkowej. Jednakże, jeżeli długi byłyby związane z konkretnym miejscem zamieszkania, to mogą się pojawiać pisma na Twój adres, ponieważ jesteś tam zameldowana. Ważne jest, aby reagować na takie pisma i wyjaśniać sytuację, by unikać nieporozumień.

Po drugie, odnosząc się do
art. 688(1) dotyczy najmu.
- wskazany przez Ciebie artykuł odnosi się do zobowiązań z tytułu najmu. Jednak, skoro mieszkanie jest własnościowe, zobowiązania Twoich rodziców dotyczą prawdopodobnie czynszu administracyjnego lub innego rodzaju opłat związanych z utrzymaniem nieruchomości.

Po trzecie, jak zauważono w
Jak mieszkanie jest własnościowe, na rodziców, to oni będą spłacali zadłużenie, jeśli nie uda się to, mieszkanie zostanie zlicytowane na poczet długów.
- w przypadku niespłacenia długu, komornik może podjąć próbę zaspokojenia wierzytela poprzez licytację nieruchomości. Ty, jako osoba trzecia, nie będziesz miała obowiązku spłaty długów rodziców, chyba że z jakichś innych przyczyn (np. poręczenie długu) zobowiązałaś się do ich spłaty.

Podsumowując, Twoja odpowiedzialność z tytułu mieszkania własnościowego rodziców oraz ewentualnych długów z nim związanych jest ograniczona. Jeżeli nie byłaś stroną umowy czy zobowiązania, które doprowadziło do powstania długu, to nie jesteś odpowiedzialna za jego spłatę. Jednakże, warto być czujnym i reagować na wszelkie pisma oraz próby ściągnięcia długu, by unikać nieporozumień i dodatkowych problemów.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Wynajem mieszkania, a podwyżki czynszu.
Chcę wynająć mieszkanie w mieście, to że za wynajem i czynsz do spółdzielni zapłacę to wiem. Pani poprosiła o poświadczenie z rodziny z aktem własności na dom. Że w razie jakichkolwiek problemów dana osoba przygarnie mnie pod dach. Pytanie moje jest następujące: czy pod pisaniu wynajmu mieszkania pani będzie mogła podwyższać mi wynajem co pół roku? Nie znam się na przepisach mieszkaniowo-wynajmujących, ale nie pokoi mnie to....
Alimenty przy jednoosobowej działalności gospodarczej.
Jak wygląda sprawa poboru przez komornika alimentów jeśli prowadzi się jednoosobową działalność gospodarczą?? Czy pobiera jak przy umowie o pracę 60%z wynagrodzenia czy całość zarobioną podczas działalności jak podczas umowy zlecenie???...
Zwrot towaru na koszt sklepu.
Witam, przychodzę z takim pytaniem. Zamówiłam paczkę ze sklepu internetowego. Wysyłka była dość droga, bo paczka była ciężka. Przysłali błędna rzecz i chciałam ja wymienić. Sklep kazał mi pokryć koszt wysyłki zwrotnej. Koszt wysyłki w 2 strony to już wartość towaru. Przecież to wina sklepu, że wysłali błędny towar, więc oni powinni pokryć koszty wysyłki zwrotnej? Sklep twierdzi, że ja, bo to ja nie chciałam błędnego towaru. Jak to jest w końcu?...
Kiedy pracodawca może odmówić urlopu wypoczynkowego?
Wróciłem do pracy po zwolnieniu lekarskim, nie było mnie około 3 miesięcy. W marcu br. zaplanowałem urlop na sierpień (2tyg. tj. 10dni). Czy pracodawca może mi teraz odmówić urlopu, a innemu pracownikowi dać w tym samym czasie? Czy odmowa urlopu musi mieć jakieś sensowne uzasadnienie?...

Wyszukiwarka