Odpowiedzialność za długi rodziców.

Jestem zameldowana u rodziców w ich mieszkaniu własnościowym, ale od kilku lat tam nie mieszkam. Ostatnio dowiedziałam się, że rodzice zrobili sobie spory dług nie płacąc czynszu. Wiem, że z czasem z tego powodu może zostać nałożony komornik, aby ściągnąć należność. Pytanie: czy ja również będę pociągnięta do odpowiedzialności za ten dług i będę go musiała spłacić?
anonim cytuj
14-01-2023
Za zadłużenie są odpowiedzialne wszystkie osoby zamieszkujące nieruchomość. Jeśli dalej masz tam meldunek to zapewne pisma o nakazie zapłaty będą przychodzić tam na adres, należy złożyć sprzeciw w terminie przedstawiając dowody, ze się tam w tym czasie nie mieszkało.

anonim cytuj
14-01-2023
Jak mieszkanie jest własnościowe, na rodziców, to oni będą spłacali zadłużenie, jeśli nie uda się to, mieszkanie zostanie zlicytowane na poczet długów.

anonim cytuj
14-01-2023
art. 688(1) dotyczy najmu.

anonim cytuj
14-01-2023
Dopiero zauważyłam ze to własnościowe.

anonim cytuj
14-01-2023
Meldunek nie ma znaczenia. Dopóki rodzice żyją sami odpowiadają za swoje długi w tym za zadłużenie mieszkania.

anonim cytuj
14-01-2023
Pytanie: czy ja również będę pociągnięta do odpowiedzialności za ten dług i będę go musiała spłacić?

W świetle polskiego prawa, długi są odpowiedzialnością tego, kto je zaciągnął. Jeśli dług został zaciągnięty przez Twoich rodziców, to w pierwszej kolejności to oni są odpowiedzialni za jego spłatę.

Po pierwsze, meldunek jako taki nie jest równoznaczny z odpowiedzialnością za długi. Meldunek określa miejsce zamieszkania osoby, ale nie jest wyznacznikiem odpowiedzialności majątkowej. Jednakże, jeżeli długi byłyby związane z konkretnym miejscem zamieszkania, to mogą się pojawiać pisma na Twój adres, ponieważ jesteś tam zameldowana. Ważne jest, aby reagować na takie pisma i wyjaśniać sytuację, by unikać nieporozumień.

Po drugie, odnosząc się do
art. 688(1) dotyczy najmu.
- wskazany przez Ciebie artykuł odnosi się do zobowiązań z tytułu najmu. Jednak, skoro mieszkanie jest własnościowe, zobowiązania Twoich rodziców dotyczą prawdopodobnie czynszu administracyjnego lub innego rodzaju opłat związanych z utrzymaniem nieruchomości.

Po trzecie, jak zauważono w
Jak mieszkanie jest własnościowe, na rodziców, to oni będą spłacali zadłużenie, jeśli nie uda się to, mieszkanie zostanie zlicytowane na poczet długów.
- w przypadku niespłacenia długu, komornik może podjąć próbę zaspokojenia wierzytela poprzez licytację nieruchomości. Ty, jako osoba trzecia, nie będziesz miała obowiązku spłaty długów rodziców, chyba że z jakichś innych przyczyn (np. poręczenie długu) zobowiązałaś się do ich spłaty.

Podsumowując, Twoja odpowiedzialność z tytułu mieszkania własnościowego rodziców oraz ewentualnych długów z nim związanych jest ograniczona. Jeżeli nie byłaś stroną umowy czy zobowiązania, które doprowadziło do powstania długu, to nie jesteś odpowiedzialna za jego spłatę. Jednakże, warto być czujnym i reagować na wszelkie pisma oraz próby ściągnięcia długu, by unikać nieporozumień i dodatkowych problemów.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy będąc na urlopie macierzyńskim można dostać aneks do umowy z obniżeniem wynagrodzenia?
Czy będąc na urlopie macierzyńskim można dostać aneks do umowy z obniżeniem wynagrodzenia?...
174kpc
Они требуют сообщить личные данные, [url=https://tellcall.ru/virtualnyy-nomer-telefona-turcii-90-udobstvo-i-vozmozhnosti-ot-did-virtual-numbers.html]аренда турецкого номера[/url] помогающие преступным способом взять необходимую сумму. Нередко номера иностранных операторов оформляются для регистрации в редких соцсетях, попавших под санкции....
86prawo-o-notariacie
Bardzo wygodny przepis dla notariusza... ...
Rozwód a podział majątku.
Dzień dobry Dowiedziałem się że żona mnie zdradzała. Przyznała się do tego. Wiadomo sprawa bardzo ciężka, ale postanowiłem wziąć rozwód. Chcę to jak najszybciej skończyć, więc pewnie zrobimy rozwód za porozumieniem stron. Mamy wspólny dom, który żona dostała w darowiźnie (2019 r. wartość w akcie notarialnym 150 tys.). Wykończyliśmy go na wysoki standard. W tych szalonych czasach powiedziałbym że jest wart około 1 mln. Z tego mojego włożenia był...

Wyszukiwarka