Darowizna dla rodziców.

Jak wygląda prawo w Pl?
Jeśli dzieci wspomagają rodziców przelewami.
Np. rodzic ma 3 dzieci i każde z nich przeleje mu na konto po 100tys. Bo wiem że mama martwi się o 4 dziecko ze jest mało zaradne.
Jak Dzieci przeleją rodzicom pieniądze to w sumie rodzic będzie miał 300tys. na koncie, wtedy mama zamieni te pieniądze na funty i prześlę córce, żeby pomóc jej w spłacie kredytu w UK.
Czy rodzic będzie musiał zapłacić podatek od darowizny od własnych dzieci ?
Bo chyba jak rodzeństwo wesprze darowizną, to od tego trzeba zapłacić podatek tak czy nie?
anonim cytuj
14-01-2023
Ani rodzice ani rodzeństwo nie zapłacą podatku od takiej kwoty, jeśli zgłoszą darowiznę do 6mc od jej dokonania w swoim US.

anonim cytuj
14-01-2023
Przelewy bankowe od dzieci powinny być też opisane w tytule jako "darowizna".

anonim cytuj
14-01-2023
Tylko trzeba pamiętać o zgłoszeniu do US, inaczej będzie podatek.

anonim cytuj
14-01-2023
Czy rodzic będzie musiał zapłacić podatek od darowizny od własnych dzieci? Bo chyba jak rodzeństwo wesprze darowizną, to od tego trzeba zapłacić podatek tak czy nie?

Pod względem polskiego prawa podatkowego, w przypadku darowizny istnieją pewne wyjątki od konieczności płacenia podatku od czynności cywilnoprawnych. Oto jak to wygląda:

Po pierwsze, w przypadku darowizn między bliskimi krewnymi (w tym między rodzicami a dziećmi) obowiązują ulgi podatkowe. Darowizny od dzieci do rodziców do określonej kwoty są zwolnione z podatku. Obecnie limit zwolnienia dla darowizn w grupie podatkowej I, do której należą dzieci przekazujące darowiznę rodzicom, wynosi 1 094 228 PLN w ciągu pięciu lat. Oznacza to, że jeśli suma darowizn przekazana przez wszystkie dzieci rodzicom w ciągu pięciu lat nie przekroczy tej kwoty, podatek nie będzie się od niej należał.

Po drugie,
Ani rodzice ani rodzeństwo nie zapłacą podatku od takiej kwoty, jeśli zgłoszą darowiznę do 6mc od jej dokonania w swoim US.
- to prawda. Jeżeli kwota darowizny nie przekracza wspomnianego wcześniej limitu, ale darowizna nie zostanie zgłoszona w odpowiednim terminie do urzędu skarbowego, może to skutkować koniecznością zapłaty podatku.

Po trzecie, zgodnie z
Przelewy bankowe od dzieci powinny być też opisane w tytule jako "darowizna".
- to ważne w celu uniknięcia nieporozumień. W przypadku kontroli skarbowej czy innych weryfikacji, taki opis może ułatwić udowodnienie charakteru transakcji.

Podsumowując, jeżeli suma darowizn od dzieci dla rodzica nie przekroczy 1 094 228 PLN w ciągu pięciu lat, a darowizna zostanie prawidłowo zgłoszona do urzędu skarbowego, nie będzie konieczności płacenia podatku od tej darowizny. Warto jednak pamiętać o odpowiednim oznaczeniu przelewów jako "darowizna" oraz o terminowym zgłaszaniu darowizny do urzędu skarbowego.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

W Finlandii obowiązkowe jest posiadanie kół na kolcach co w Polsce jest nielegalne.
Mam pytanie. Mieszkam w Finlandii of prawie 4 lat. Na święta planuje się wybrać do rodziców do Polski samochodem. W Finlandii obowiązkowe jest posiadanie kół na kolcach co w Polsce jest nielegalne. Czy jeśli posiadam samochód na Fińskich rejestacjach, to mogę się na coś powołać przy kontroli policji czy misze wyskrobywać kolce? Pytam ponieważ zostały mi 2 miesiące do wyjazdu, więc wole wiedzieć i np. kupić dodatkowe koła, niż potem na parkinku ba...
Sprawa
Witam jeżeli sąd pominoł mnie w sprawie o eksmisję to czy właściciel domu może założyć mi sprawę jeszcze raz po kilku miesiącach? ...
Ważność podpisu na testamencie.
Mam do was takie nietypowe pytanie o ważność testamentu. Wiadomo, że najlepiej sporządzić go u notariusza, ale ze względu na stan zdrowia osoby której sprawa dotyczy jest to mocno problematyczne, w dodatku testament wg. tego co mi staruszka mówiła będzie dość obszerny, minimum kilkanaście jak nie kilkadziesiąt stron – tak szacuję, co powoduje, że napisanie jego odręczne także będzie problematyczne. Oczywiście można go sporządzić komputerowo i pot...
Firma zakopał kable internetowe na mojej działce bez mojej zgody
Dzień dobry. Mam pytanie. Kupiliśmy dom z działka. Obecnie jesteśmy za granica, a na naszej działce jakaś firma bez mojej zgody i bez poinformowania mnie, weszli na nasza działkę i najzwyklej na świecie wykopali rów na kable internetowe. Przekopali cała działkę po szerokości,włożyli kable zasypali. O całej sytuacji dowiedziałem się od sąsiada który mnie poinformował. Moje pytanie czy jest to zgodne z prawem, czy mogę przyjechać i ten kabel wykopa...

Wyszukiwarka