Darowizna dla rodziców.

Jak wygląda prawo w Pl?
Jeśli dzieci wspomagają rodziców przelewami.
Np. rodzic ma 3 dzieci i każde z nich przeleje mu na konto po 100tys. Bo wiem że mama martwi się o 4 dziecko ze jest mało zaradne.
Jak Dzieci przeleją rodzicom pieniądze to w sumie rodzic będzie miał 300tys. na koncie, wtedy mama zamieni te pieniądze na funty i prześlę córce, żeby pomóc jej w spłacie kredytu w UK.
Czy rodzic będzie musiał zapłacić podatek od darowizny od własnych dzieci ?
Bo chyba jak rodzeństwo wesprze darowizną, to od tego trzeba zapłacić podatek tak czy nie?
anonim cytuj
14-01-2023
Ani rodzice ani rodzeństwo nie zapłacą podatku od takiej kwoty, jeśli zgłoszą darowiznę do 6mc od jej dokonania w swoim US.

anonim cytuj
14-01-2023
Przelewy bankowe od dzieci powinny być też opisane w tytule jako "darowizna".

anonim cytuj
14-01-2023
Tylko trzeba pamiętać o zgłoszeniu do US, inaczej będzie podatek.

anonim cytuj
14-01-2023
Czy rodzic będzie musiał zapłacić podatek od darowizny od własnych dzieci? Bo chyba jak rodzeństwo wesprze darowizną, to od tego trzeba zapłacić podatek tak czy nie?

Pod względem polskiego prawa podatkowego, w przypadku darowizny istnieją pewne wyjątki od konieczności płacenia podatku od czynności cywilnoprawnych. Oto jak to wygląda:

Po pierwsze, w przypadku darowizn między bliskimi krewnymi (w tym między rodzicami a dziećmi) obowiązują ulgi podatkowe. Darowizny od dzieci do rodziców do określonej kwoty są zwolnione z podatku. Obecnie limit zwolnienia dla darowizn w grupie podatkowej I, do której należą dzieci przekazujące darowiznę rodzicom, wynosi 1 094 228 PLN w ciągu pięciu lat. Oznacza to, że jeśli suma darowizn przekazana przez wszystkie dzieci rodzicom w ciągu pięciu lat nie przekroczy tej kwoty, podatek nie będzie się od niej należał.

Po drugie,
Ani rodzice ani rodzeństwo nie zapłacą podatku od takiej kwoty, jeśli zgłoszą darowiznę do 6mc od jej dokonania w swoim US.
- to prawda. Jeżeli kwota darowizny nie przekracza wspomnianego wcześniej limitu, ale darowizna nie zostanie zgłoszona w odpowiednim terminie do urzędu skarbowego, może to skutkować koniecznością zapłaty podatku.

Po trzecie, zgodnie z
Przelewy bankowe od dzieci powinny być też opisane w tytule jako "darowizna".
- to ważne w celu uniknięcia nieporozumień. W przypadku kontroli skarbowej czy innych weryfikacji, taki opis może ułatwić udowodnienie charakteru transakcji.

Podsumowując, jeżeli suma darowizn od dzieci dla rodzica nie przekroczy 1 094 228 PLN w ciągu pięciu lat, a darowizna zostanie prawidłowo zgłoszona do urzędu skarbowego, nie będzie konieczności płacenia podatku od tej darowizny. Warto jednak pamiętać o odpowiednim oznaczeniu przelewów jako "darowizna" oraz o terminowym zgłaszaniu darowizny do urzędu skarbowego.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Pracodawca nie płacił ZUS-u, teraz chce winę zrzucić na mnie. co robić??
Pracodawca nie płacił ZUS-u przez 4 miesiące, teraz chce winę zrzucić na mnie, że ja niby co w błąd wprowadziłem, bo by płacił. On Chce żebym jakieś oświadczenie podpisał. Mieszkam w małym miasteczku, jak nie weźmie winy na siebie jestem skończony. Ale on doskonale wiedział że musi mi płacić ten ZUS. Czy ja będę musiał wziąć winę na siebie i zapłacić zaległy ZUS sam ? Jak to prawnie wygląda? ...
Wakacje a status osoby bezrobotnej.
Zastanawiam się czy istnieje możliwość, abym jako student studiów stacjonarnym w okresie wakacji zarejestrował się w UP. Jestem zainteresowany dofinansowaniem na kurs jaki mógłbym wtedy odbyć, a na który mnie nie stać. W wakacje jestem przecież w gotowości podjąć pracę na pełnym etacie. Ewentualnie będę wdzięczny za podpowiedź, jeżeli znacie jakieś możliwości na uzyskanie wsparcia finansowego właśnie do odbycia kursu....
Czas pracy a dojazd do klienta
Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące wliczenia dojazdu do klienta w ramach czasu pracy. Mieszkam w Poznaniu a na mojej umowie o pracę miejscem wykonywania pracy jest "Cała Polska". Czas pracy - 8 godzin dziennie. Firma zajmuje się obsługą i serwisem systemów bezpieczeństwa. Codziennie wraz z resztą kadry spotykamy się na jednym z obiektów, na których mamy stały kontrakt, gdzie wyznaczono nam magazyn oraz pomieszczenie socjalne (nie jest t...
Czy mogę unieważnić umowę sprzedaży, jeśli kupiłem używany samochód, który ma ukryte wady?
Ostatnio zakupiłem używany samochód od prywatnego sprzedawcy. W momencie transakcji byłem bardzo podekscytowany i zaufałem, że auto jest w dobrym stanie, ponieważ sprzedawca stwierdził, że samochód jest w pełni sprawny i nie ma żadnych ukrytych wad. Niestety, po zakupie okazało się, że samochód ma pewne problemy, o których sprzedawca mi nie wspomniał. Po kilku dniach użytkowania zauważyłem, że auto ma poważne problemy z układem hamulcowym, któ...

Wyszukiwarka