Opiekun prawny w DPS.

Witam. Mam pytanie. Czy pracownik DPS'u będący opiekunem prawnym podopiecznego DPS'u, poświęcający mu czas poza godzinami pracy w przypadku hospitalizacji, spraw sądowych, zeznań na policji -powinien mieć ten czas odliczony z czasu pracy na danym stanowisku u danego parcodawcy? Generalnie pytam czy np. godziny spędzone na policji (jako opiekun prawny) pomniejszają jego czas pracy jako opiekuna w DPS?
anonim cytuj
11-08-2023
Bycie opiekunem prawnym jest dobrowolne. Pracodawca nie mógł cie zmusić do tego. I nie nie możesz załatwianych spraw wliczyć do czasu pracy. Możesz tylko starać się z sądu o zwrot kosztów ponoszonych związku z reprezentacja tej osoby ubezwłasnowolnionej. Piszesz podanie i wnioskujesz o kwotę miesięczna. Z tego co wiem przyznawane są groszowe kwoty.

anonim cytuj
11-08-2023
Witam. Mam pytanie. Czy pracownik DPS'u będący opiekunem prawnym podopiecznego DPS'u, poświęcający mu czas poza godzinami pracy w przypadku hospitalizacji, spraw sądowych, zeznań na policji -powinien mieć ten czas odliczony z czasu pracy na danym stanowisku u danego parcodawcy?

Opiekun prawny podopiecznego DPS jest zobowiązany do reprezentowania osoby ubezwłasnowolnionej w różnych sprawach, w tym przed sądem, organami administracji publicznej, a także w trakcie hospitalizacji czy zeznań na policji. Jednakże, funkcja opiekuna prawnego jest funkcją społeczną i oddzielną od zawodowej roli pracownika DPS.

Zgodnie z przepisami Kodeksu pracy (art. 188 § 2 k.p.) pracownik ma prawo do nieobecności w pracy z ważnych przyczyn. Jednakże, czy obowiązki opiekuna prawnego można uznać za ważny powód nieobecności w pracy, zależy od interpretacji pracodawcy.

Bycie opiekunem prawnym jest dobrowolne. Pracodawca nie mógł cie zmusić do tego.

Dokładnie, bycie opiekunem prawnym jest funkcją społeczną i dobrowolną. Pracownik nie może być zmuszany przez pracodawcę do objęcia roli opiekuna prawnego.

Co do zwrotu kosztów ponoszonych w związku z reprezentacją osoby ubezwłasnowolnionej – w świetle przepisów prawa rodzinnego i opiekuńczego, opiekun prawny może wystąpić do sądu z wnioskiem o przyznanie wynagrodzenia za wykonywanie obowiązków opiekuńczych. W praktyce, jak już zostało wspomniane, sądy przyznają stosunkowo niskie kwoty na pokrycie kosztów związanych z wykonywaniem funkcji opiekuna prawnego.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Zasiedzenie w złej wierze - nieruchomość.
Dobry wieczór, Chciałbym poruszyć temat zasiedzenia nieruchomości. Poniżej przedstawię mój, a właściwie przypadek teścia, który chce posiąść działkę, która sąsiaduje z jego. Otóż w 1994 r. teściu rozpoczął budowę domu na części działki, która została mu darowana w 1997 roku. Pozostała część działki Jego rodziców została przez nich nabyta chyba w latach czterdziestych. Już na etapie budowy wystąpiły problemy z właścicielem sąsiadującej działki...
Dziecko z zaburzeniami depresyjnymi.
Pytanie dotyczy dziecka uczęszczającego do szkoły. Czy nauczyciel ma prawo ośmieszać przed całą klasą dziecko z zaburzeniami depresyjnymi po próbach samobójczych mówiąc słowa ,, co zaspałaś czy twoja mama zaspała ,, po tych słowach cała klasa zaczęła się śmiać. Dodam że dziecko jest od tamtego roku szykanowane przez uczniów, dziecko jest kopane, wyśmiewane, przezywane, rzucali kamieniem, zniszczyli plecak, żaden z uczniów z dzieckiem nie rozmaw...
Wypowiedzenie umowy użyczenia.
Mam problem z ex-dziewczynę i (jej) dzieckiem. Mieszkaliśmy razem w moim mieszkaniu przez 4miesiace, a teraz od 3 miesięcy próbuje w sposób łagodny pozbyć się jej, lecz jak widać to nie działa. Moje pytanie jest takie czy musi upłynąć jakiś okres czasu żeby pozbyć się współlokatorki (mojej ex) z domu: 1. wyrzucając jaj z niego i zmieniając zamki 2. bez pozwu sądowego (co nie idzie) 3. zamknąć dom na 4 spusty i wyjechać (albo udawać, że mnie ...
Jakie prawa ma pracownik na zwolnieniu lekarskim?
Witam. Mam kilka pytań do prawników, proszę o szybką odpowiedź. 1. Czy pracodawca ma prawo do kontaktowania się ze mną podczas mojego zwolnienia lekarskiego? 2. Jakie są moje prawa w zakresie ochrony miejsca pracy podczas zwolnienia lekarskiego? Czy pracodawca może mnie zwolnić podczas mojego zwolnienia lekarskiego? 3. Jakie obowiązki mam jako pracownik na zwolnieniu lekarskim? Czy muszę na przykład informować pracodawcę o swoim stanie zdrow...

Wyszukiwarka