Opiekun prawny w DPS.

Witam. Mam pytanie. Czy pracownik DPS'u będący opiekunem prawnym podopiecznego DPS'u, poświęcający mu czas poza godzinami pracy w przypadku hospitalizacji, spraw sądowych, zeznań na policji -powinien mieć ten czas odliczony z czasu pracy na danym stanowisku u danego parcodawcy? Generalnie pytam czy np. godziny spędzone na policji (jako opiekun prawny) pomniejszają jego czas pracy jako opiekuna w DPS?
anonim cytuj
11-08-2023
Bycie opiekunem prawnym jest dobrowolne. Pracodawca nie mógł cie zmusić do tego. I nie nie możesz załatwianych spraw wliczyć do czasu pracy. Możesz tylko starać się z sądu o zwrot kosztów ponoszonych związku z reprezentacja tej osoby ubezwłasnowolnionej. Piszesz podanie i wnioskujesz o kwotę miesięczna. Z tego co wiem przyznawane są groszowe kwoty.

anonim cytuj
11-08-2023
Witam. Mam pytanie. Czy pracownik DPS'u będący opiekunem prawnym podopiecznego DPS'u, poświęcający mu czas poza godzinami pracy w przypadku hospitalizacji, spraw sądowych, zeznań na policji -powinien mieć ten czas odliczony z czasu pracy na danym stanowisku u danego parcodawcy?

Opiekun prawny podopiecznego DPS jest zobowiązany do reprezentowania osoby ubezwłasnowolnionej w różnych sprawach, w tym przed sądem, organami administracji publicznej, a także w trakcie hospitalizacji czy zeznań na policji. Jednakże, funkcja opiekuna prawnego jest funkcją społeczną i oddzielną od zawodowej roli pracownika DPS.

Zgodnie z przepisami Kodeksu pracy (art. 188 § 2 k.p.) pracownik ma prawo do nieobecności w pracy z ważnych przyczyn. Jednakże, czy obowiązki opiekuna prawnego można uznać za ważny powód nieobecności w pracy, zależy od interpretacji pracodawcy.

Bycie opiekunem prawnym jest dobrowolne. Pracodawca nie mógł cie zmusić do tego.

Dokładnie, bycie opiekunem prawnym jest funkcją społeczną i dobrowolną. Pracownik nie może być zmuszany przez pracodawcę do objęcia roli opiekuna prawnego.

Co do zwrotu kosztów ponoszonych w związku z reprezentacją osoby ubezwłasnowolnionej – w świetle przepisów prawa rodzinnego i opiekuńczego, opiekun prawny może wystąpić do sądu z wnioskiem o przyznanie wynagrodzenia za wykonywanie obowiązków opiekuńczych. W praktyce, jak już zostało wspomniane, sądy przyznają stosunkowo niskie kwoty na pokrycie kosztów związanych z wykonywaniem funkcji opiekuna prawnego.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

odrzucenie spadku
Dzień dobry, Potrzebuje informacji na temat nabycia bądź odrzucenia spadku. Niedawno zmarła siostra męża, która nie założyła nigdy swojej rodziny. Osoby, które dziedzicza to ojciec oraz brat. My tego spadku nie chcemy i mąż chce spadek odrzucić, mamy też 2 dzieci i wiemy, że będzie trzeba w ich imieniu też to zrobić. Moje pytanie brzmi, czy mąż może się zrzec spadku przed notariuszem na rzecz ojca i wtedy nie będziemy musieli się już zrzekac s...
Podwyższenie alimentów na dziecko.
Mam roczne dziecko, ojciec dziecka płaci alimenty - 500 zł. Jednak ostatnio stwierdził że to za duża kwota. Pracuje on za granicą, czy przy zagranicznych zarobkach mam szansę ugrać w sądzie takie albo chociaż minimalnie wyższe alimenty? Do tej pory wszystko było ustalane bez udziału sądu, jednak stwierdził on że takiej kwoty nie będzie płacił....
Zasiedzenie w dobrej wierze.
Chce wnieść sprawę przez zasiedzenie przez mojego zmarłego ojca , czy muszę wzywać na sprawę wszystkich spadkobierców. Większość I tak się zrzeka ,nie mam kontaktu z 3 siostrami ciotecznymi ojca ,ustaliłam tylko ze 2 już nie żyją, ale i tak nigdy nie utrzymywaliśmy kontaktu . Więc pisząc pozew ,nie wiem jakie mam zawrzeć informacje . I jeśli muszę podać wszystkich spadkobierców (to jest 5 pokoleń ) czy muszę sama ustalić kolejność dziedziczenia,...
Czy mąż który jest obcokrajowcem mieszkającym w Polsce ma prawo zarejestrować dziecko w Ambasadzie bez wiedzy i zgody matki??
Witam przychodzę z zapytaniem czy mąż który jest obcokrajowcem mieszkającym w Polsce od 3 lat ma prawo zarejestrować dziecko w Ambasadzie Nigeryjskiej w Warszawie Bez wiedzy i zgody matki? Zdaje mi się że musi zostać wyrażona zgoda matki i musi być podpis ,matka nie zgodziła się na rejestrację A jednak do niej doszło bez jej wiedzy i podpisu. Proszę bez hejtu. Dziękuję....

Wyszukiwarka