Opiekun prawny w DPS.

Witam. Mam pytanie. Czy pracownik DPS'u będący opiekunem prawnym podopiecznego DPS'u, poświęcający mu czas poza godzinami pracy w przypadku hospitalizacji, spraw sądowych, zeznań na policji -powinien mieć ten czas odliczony z czasu pracy na danym stanowisku u danego parcodawcy? Generalnie pytam czy np. godziny spędzone na policji (jako opiekun prawny) pomniejszają jego czas pracy jako opiekuna w DPS?
anonim cytuj
11-08-2023
Bycie opiekunem prawnym jest dobrowolne. Pracodawca nie mógł cie zmusić do tego. I nie nie możesz załatwianych spraw wliczyć do czasu pracy. Możesz tylko starać się z sądu o zwrot kosztów ponoszonych związku z reprezentacja tej osoby ubezwłasnowolnionej. Piszesz podanie i wnioskujesz o kwotę miesięczna. Z tego co wiem przyznawane są groszowe kwoty.

anonim cytuj
11-08-2023
Witam. Mam pytanie. Czy pracownik DPS'u będący opiekunem prawnym podopiecznego DPS'u, poświęcający mu czas poza godzinami pracy w przypadku hospitalizacji, spraw sądowych, zeznań na policji -powinien mieć ten czas odliczony z czasu pracy na danym stanowisku u danego parcodawcy?

Opiekun prawny podopiecznego DPS jest zobowiązany do reprezentowania osoby ubezwłasnowolnionej w różnych sprawach, w tym przed sądem, organami administracji publicznej, a także w trakcie hospitalizacji czy zeznań na policji. Jednakże, funkcja opiekuna prawnego jest funkcją społeczną i oddzielną od zawodowej roli pracownika DPS.

Zgodnie z przepisami Kodeksu pracy (art. 188 § 2 k.p.) pracownik ma prawo do nieobecności w pracy z ważnych przyczyn. Jednakże, czy obowiązki opiekuna prawnego można uznać za ważny powód nieobecności w pracy, zależy od interpretacji pracodawcy.

Bycie opiekunem prawnym jest dobrowolne. Pracodawca nie mógł cie zmusić do tego.

Dokładnie, bycie opiekunem prawnym jest funkcją społeczną i dobrowolną. Pracownik nie może być zmuszany przez pracodawcę do objęcia roli opiekuna prawnego.

Co do zwrotu kosztów ponoszonych w związku z reprezentacją osoby ubezwłasnowolnionej – w świetle przepisów prawa rodzinnego i opiekuńczego, opiekun prawny może wystąpić do sądu z wnioskiem o przyznanie wynagrodzenia za wykonywanie obowiązków opiekuńczych. W praktyce, jak już zostało wspomniane, sądy przyznają stosunkowo niskie kwoty na pokrycie kosztów związanych z wykonywaniem funkcji opiekuna prawnego.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Scalanie gruntów.
Syn zakupił na licytacji dwie działki o pow.8 arów i 4 ary. Po między nimi znajduje się działka 4 ary należąca do innej osoby. Chciał tę działkę kupić ale właścicielka powiedziała że będzie scalanie więc w zamian dostanie w innym miejscu a tę scalą z tymi dwoma działkami. Na pierwszym okazaniu propozycji scaleniowych dokonano podziału tej działki na połowę i przyłączono do działki sąsiada. Na pytanie o logikę takiego podziału usłyszał odpowiedz ż...
Zobowiązania alimentacyjne.
Mój Syn kilka lat temu po pęknięciu tętniaka mózgu, został osobą niepełnosprawną. Posiada orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu znacznym i orzeczenie o niezdolności do samodzielnej egzystencji. Ma orzeczoną z tej przyczyny upadłość konsumencką ponieważ nie był w stanie ze względu na chorobę spłacać zaciągniętych zobowiązań powstałych w czasie trwania w związku z partnerką która pozostawiła go w chorobie. Syn obecnie mieszka z nami i jest pod ...
Mieszkanie komunalne.
Witam. Piszę w takiej sprawie. Byłam z Ojcem dziecka 13 lat.. Już w ciąży starałam się z mieszkaniówki o mieszkanie komunalne, 4 lata biegałam i starałam się żeby Je dostać.. Mieszkaliśmy razem 4 lata, uciekłam z dzieckiem bo ojciec jej pił, brał narkotyki i był agresywny nawet w stosunku do swojego dziecka, nie mieszkam tam 4 lata, ale nie zrzekła się mieszkania, mieszkam z córką w wynajętej kawalerce w starym domostwie, wiem że możemy tu zosta...
Zostałam oskarżona przez pacjenta o kradzież niewielkiej sumy pieniędzy.
Witam pracuje w szpitalu i zostałam oskarżona przez pacjenta o kradzież niewielkiej sumy pieniędzy. Ja tego nie zrobiłam. W jakiej sytuacji jestem i jak się bronić....

Wyszukiwarka