Opiekun prawny w DPS.

Witam. Mam pytanie. Czy pracownik DPS'u będący opiekunem prawnym podopiecznego DPS'u, poświęcający mu czas poza godzinami pracy w przypadku hospitalizacji, spraw sądowych, zeznań na policji -powinien mieć ten czas odliczony z czasu pracy na danym stanowisku u danego parcodawcy? Generalnie pytam czy np. godziny spędzone na policji (jako opiekun prawny) pomniejszają jego czas pracy jako opiekuna w DPS?
anonim cytuj
11-08-2023
Bycie opiekunem prawnym jest dobrowolne. Pracodawca nie mógł cie zmusić do tego. I nie nie możesz załatwianych spraw wliczyć do czasu pracy. Możesz tylko starać się z sądu o zwrot kosztów ponoszonych związku z reprezentacja tej osoby ubezwłasnowolnionej. Piszesz podanie i wnioskujesz o kwotę miesięczna. Z tego co wiem przyznawane są groszowe kwoty.

anonim cytuj
11-08-2023
Witam. Mam pytanie. Czy pracownik DPS'u będący opiekunem prawnym podopiecznego DPS'u, poświęcający mu czas poza godzinami pracy w przypadku hospitalizacji, spraw sądowych, zeznań na policji -powinien mieć ten czas odliczony z czasu pracy na danym stanowisku u danego parcodawcy?

Opiekun prawny podopiecznego DPS jest zobowiązany do reprezentowania osoby ubezwłasnowolnionej w różnych sprawach, w tym przed sądem, organami administracji publicznej, a także w trakcie hospitalizacji czy zeznań na policji. Jednakże, funkcja opiekuna prawnego jest funkcją społeczną i oddzielną od zawodowej roli pracownika DPS.

Zgodnie z przepisami Kodeksu pracy (art. 188 § 2 k.p.) pracownik ma prawo do nieobecności w pracy z ważnych przyczyn. Jednakże, czy obowiązki opiekuna prawnego można uznać za ważny powód nieobecności w pracy, zależy od interpretacji pracodawcy.

Bycie opiekunem prawnym jest dobrowolne. Pracodawca nie mógł cie zmusić do tego.

Dokładnie, bycie opiekunem prawnym jest funkcją społeczną i dobrowolną. Pracownik nie może być zmuszany przez pracodawcę do objęcia roli opiekuna prawnego.

Co do zwrotu kosztów ponoszonych w związku z reprezentacją osoby ubezwłasnowolnionej – w świetle przepisów prawa rodzinnego i opiekuńczego, opiekun prawny może wystąpić do sądu z wnioskiem o przyznanie wynagrodzenia za wykonywanie obowiązków opiekuńczych. W praktyce, jak już zostało wspomniane, sądy przyznają stosunkowo niskie kwoty na pokrycie kosztów związanych z wykonywaniem funkcji opiekuna prawnego.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Staż
Witam od 21.01 przebywałam na L4 o czym informowałam organizatora i Urzad,niestety musiałam je wydłużyc ze wzg na mobbing w pracy i skorzystać z lekarza specjalisty w ciągu miałam zwolnienie do 8.03 .W lutym dokładnie 6 organizator zrezygnowal z mojego stażu ,wypłata stażu została ja to Pan mówi wstrzymana Pan twierdzi że należy mi się tylko za 5 dni niewiem co dalej ani wypłaty ani nic tylko dostałam pismo że organizator zrezygnowal tego 6.02 c...
Przywrócenie terminu w postępowaniu egzekucyjnym.
Witam, chciałbym złożyć wniosek o przywrócenie terminu w postepowaniu egzekucyjnym w administracji. Dowiedziałem się że mam zajęty rachunek bankowy, informację ta otrzymałem dopiero w placówce bankowej podczas wizyty. Okazało się, że na adres pod którym od wielu lat nie mieszkam został wysłany tytuł wykonawczy, który odebrał ktoś z rodziny z 2 miesiące temu i zapomniał mi powiedzieć. Nie jestem w stanie złożyć zarzutu, bo od momentu doręczenia je...
Mieszkanie spółdzielcze, dziedziczenie.
Dzień dobry. Oboje z mężem jesteśmy właścicielami mieszkania ( spółdzielcze ) nie własnościowe. Co w przypadku gdy mąż umrze. Mieszkanie dalej będzie należało do mnie....
Umowa o dożywocie.
Sytuacja dotyczy aktu notarialnego "umowa o dożywocie". Zgodnie z art 908 kc" nabywca" nieruchomości jest zobowiązany do wytrzymania "zbywcy", aż do śmierci. Sprawa jasna. Jak wygląda sytuacja w przypadku gdy "zbywca" osoba w bardzo podeszłym wieku wyraża chęć umieszczenia w DPS z uwagi na stan zdrowia, czy jest taka możliwość, czy musi do końca mieszkać w swojej nieruchomości? Drugie pytanie: czy "na...

Wyszukiwarka