Opiekun prawny w DPS.

Witam. Mam pytanie. Czy pracownik DPS'u będący opiekunem prawnym podopiecznego DPS'u, poświęcający mu czas poza godzinami pracy w przypadku hospitalizacji, spraw sądowych, zeznań na policji -powinien mieć ten czas odliczony z czasu pracy na danym stanowisku u danego parcodawcy? Generalnie pytam czy np. godziny spędzone na policji (jako opiekun prawny) pomniejszają jego czas pracy jako opiekuna w DPS?
anonim cytuj
11-08-2023
Bycie opiekunem prawnym jest dobrowolne. Pracodawca nie mógł cie zmusić do tego. I nie nie możesz załatwianych spraw wliczyć do czasu pracy. Możesz tylko starać się z sądu o zwrot kosztów ponoszonych związku z reprezentacja tej osoby ubezwłasnowolnionej. Piszesz podanie i wnioskujesz o kwotę miesięczna. Z tego co wiem przyznawane są groszowe kwoty.

anonim cytuj
11-08-2023
Witam. Mam pytanie. Czy pracownik DPS'u będący opiekunem prawnym podopiecznego DPS'u, poświęcający mu czas poza godzinami pracy w przypadku hospitalizacji, spraw sądowych, zeznań na policji -powinien mieć ten czas odliczony z czasu pracy na danym stanowisku u danego parcodawcy?

Opiekun prawny podopiecznego DPS jest zobowiązany do reprezentowania osoby ubezwłasnowolnionej w różnych sprawach, w tym przed sądem, organami administracji publicznej, a także w trakcie hospitalizacji czy zeznań na policji. Jednakże, funkcja opiekuna prawnego jest funkcją społeczną i oddzielną od zawodowej roli pracownika DPS.

Zgodnie z przepisami Kodeksu pracy (art. 188 § 2 k.p.) pracownik ma prawo do nieobecności w pracy z ważnych przyczyn. Jednakże, czy obowiązki opiekuna prawnego można uznać za ważny powód nieobecności w pracy, zależy od interpretacji pracodawcy.

Bycie opiekunem prawnym jest dobrowolne. Pracodawca nie mógł cie zmusić do tego.

Dokładnie, bycie opiekunem prawnym jest funkcją społeczną i dobrowolną. Pracownik nie może być zmuszany przez pracodawcę do objęcia roli opiekuna prawnego.

Co do zwrotu kosztów ponoszonych w związku z reprezentacją osoby ubezwłasnowolnionej – w świetle przepisów prawa rodzinnego i opiekuńczego, opiekun prawny może wystąpić do sądu z wnioskiem o przyznanie wynagrodzenia za wykonywanie obowiązków opiekuńczych. W praktyce, jak już zostało wspomniane, sądy przyznają stosunkowo niskie kwoty na pokrycie kosztów związanych z wykonywaniem funkcji opiekuna prawnego.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Przyjęcie spadku, a konto bankowe.
Witam. Przejęłam spadek po ojcu ma on konto w banku, na którym jest dwóch właścicieli. Jak mam odzyskać pieniądze z konta....
Bank opóźnia wystawienie listu mazalnego.
Witam, kiedyś wynikła taka sytuacja, że moja mama wzięła kredyt na otworzenie firmy, pod hipotekę, niedawno z ojcem spłaciliśmy całkowicie ten kredyt, bo mama zmarła w 2017 roku. Bank w którym brała kredyt przestał istnieć i został przejęty przez większy bank. Pani w ów banku poinformowała nas o liście mazalnym, tylko, że coś się to bardzo przedłuża, co można zrobić z tym faktem?, pani która nas obsługuje nie ma jak by w tym winy, tłumaczy się gł...
Zwolnienie dyscyplinarne.
Witam, mam pytanie odnośnie zwolnienia dyscyplinarnego. A mianowicie, jestem kierownikiem i moi pracownicy umyślnie nie wydawali klientom paragonu gdy oni odchodzili i ich nie chcieli po czym kasowali wszystko razem dla zwiększenia wyników ja tego nie robiłam ale wiedziałam o tej sytuacji. Zostałam ukarana brakiem premii oraz notatka służbową, incydent miał miejsce około 1.5 miesiąca temu, czy pracodawca może mnie w dalszym ciągu zwolnić dyscyp...
Wypłata
Na umowie mam zapis, że do 5tego każdego miesiąca jest wypłata, a od kilku miesięcy jest ona 6 lub 7 dnia miesiąca. Gdy 5 wypada w dzień wolny wypłatę mamy spozniona. Pracodawca w odpowiedzi na zapytania o czasie wypłaty odp, że on robi przelew 5tego i jest kryty bo z jego konta wypłata wychodzi, tylko, że robi to 5 ale o godz 20. Czy wypłata powinna być 5tego na koncie pracownika?...

Wyszukiwarka