Dopisanie współkredytobiorcy do aktu notarialnego.

Dzień dobry. Ponad 7 lat temu wzięliśmy wspólnie kredyt hipoteczny z MDM, tzw. "Singiel na swoim", ale jako, iż nie jesteśmy małżeństwem i skorzystać przy MDM, mogłem tylko z opcji singiel, ja jestem tylko beneficjentem, a więc mimo, że kredyt był wzięty wspólnie, tylko ja i bank jesteśmy w akcie notarlamymy. Z racji, że minęło już ponad 5 lat od wzięcia kredytu, chciałbym dopisać swojego współkredytobiorcę do aktu notarialnego (nie jesteśmy nadal małżeństwem). Jak się odbywa taki proces i jakie są koszty takiego dopisania? Z góry dziękuję za odpowiedź.
anonim cytuj
12-12-2022
Aby dopisać współkredytobiorcę do aktu notarialnego kredytu hipotecznego, należy złożyć wniosek o zmianę umowy kredytowej w banku, w którym zaciągnięty został kredyt. Wniosek powinien zawierać informacje o współkredytobiorcy i dokumenty potwierdzające tożsamość oraz zgodę na dołączenie do umowy.

Koszt zmiany umowy zależy od banku i może się różnić w zależności od wybranej opcji. Zazwyczaj jest to opłata równa kilku procent wartości kredytu, a także opłata notarialna.

anonim cytuj
30-01-2023
Poza tym, warto pamiętać o kilku ważnych kwestiach:

Ostateczna decyzja o dopisaniu współkredytobiorcy należy do banku i może być uzależniona od jego polityki kredytowej i wymogów dotyczących zabezpieczenia kredytu.

Dopisanie współkredytobiorcy może wpłynąć na historię kredytową i zdolność kredytową współkredytobiorcy, dlatego warto wcześniej omówić to z nim i upewnić się, że jest na to gotowy.

Współkredytobiorca będzie miał również wpływ na spłatę kredytu i będzie razem z Tobą odpowiedzialny za jego spłatę.

Warto dokładnie przeczytać umowę kredytową i upewnić się, że zrozumieliście wszystkie warunki i obowiązki z nią związane, zanim zdecydujecie się na dopisanie współkredytobiorcy.

anonim cytuj
30-01-2023

Sugerowane Tematy

Podwyższenie alimentów.
Mam pytanie, czy można starać się podnieść alimenty 16 letniej córce z 800 zł na 1600. Dodam, że zaszły duże zmiany w życiu córki. Aparat ortodontyczny + wizyty po 300zł miesięcznie, bilet MPK, szkoła średnia- koszt książek, dodatkowo wielka inflacja, wzrost kosztów mieszkania i innych rzeczy. Odeszły tatusiowi alimenty na pełnoletnie dziecko. Dodam tylko, że ojciec nie ma kontaktu i ja sama w 100% zajmuje się córką. Sama już nie wyrabiam....
Czy pracodawca może sprawdzić kto opłacał mój ZUS wcześniej?
Czy pracodawca może sprawdzić kto opłacał mój ZUS wcześniej? Ponieważ mam problem ze znalezieniem pracy z powodu mojej historii zatrudnienia przymierzam się do tego by w CV wpisać same prace za granicą przez agencje pracy, utrzymywać, że świadectw pracy nie mam bo były to prace na umowę zlecenie, a o pracach w Polsce, w których faktycznie pracowałem, nic nie wspominać w CV. I teraz mam pytanie, czy pracodawca wątpiący w to, że cały czas pracowałe...
Jest asfalt . Został kompletnie ubłocony, co z tym zrobić.? Właściciel nie reaguje na rozmowy
Witam przy mojej posesji trwają prace budowlane . Jest asfalt . Został kompletnie ubłocony wszystko się brudzi co mogę w związku z tym zrobić.? Odpowiadając na pytanie nie których to byłem rozmawiałem a właściciel odwrócił głowę i poszedł dalej...
Unieważnienie testamentu.
Babcia zostawiła testament notarialny. Wszystko przepisała na mnie. Siostra złożyła do sądu wniosek, że kwestionuje testament, bo jej zdaniem babcia była niepoczytalna. Babcia do chwili napisania testamentu nie leczyła się psychiatrycznie. 2 miesiące po napisaniu testamentu, uległa wypadkowi, trafiła pod opiekę mojej mamy, załamała się psychicznie i trzeba było poprosić psychiatrę który wypisał Ketrel. Czy to może mieć wpływ, że sąd unieważni...

Wyszukiwarka