Dopisanie współkredytobiorcy do aktu notarialnego.

Dzień dobry. Ponad 7 lat temu wzięliśmy wspólnie kredyt hipoteczny z MDM, tzw. "Singiel na swoim", ale jako, iż nie jesteśmy małżeństwem i skorzystać przy MDM, mogłem tylko z opcji singiel, ja jestem tylko beneficjentem, a więc mimo, że kredyt był wzięty wspólnie, tylko ja i bank jesteśmy w akcie notarlamymy. Z racji, że minęło już ponad 5 lat od wzięcia kredytu, chciałbym dopisać swojego współkredytobiorcę do aktu notarialnego (nie jesteśmy nadal małżeństwem). Jak się odbywa taki proces i jakie są koszty takiego dopisania? Z góry dziękuję za odpowiedź.
anonim cytuj
12-12-2022
Aby dopisać współkredytobiorcę do aktu notarialnego kredytu hipotecznego, należy złożyć wniosek o zmianę umowy kredytowej w banku, w którym zaciągnięty został kredyt. Wniosek powinien zawierać informacje o współkredytobiorcy i dokumenty potwierdzające tożsamość oraz zgodę na dołączenie do umowy.

Koszt zmiany umowy zależy od banku i może się różnić w zależności od wybranej opcji. Zazwyczaj jest to opłata równa kilku procent wartości kredytu, a także opłata notarialna.

anonim cytuj
30-01-2023
Poza tym, warto pamiętać o kilku ważnych kwestiach:

Ostateczna decyzja o dopisaniu współkredytobiorcy należy do banku i może być uzależniona od jego polityki kredytowej i wymogów dotyczących zabezpieczenia kredytu.

Dopisanie współkredytobiorcy może wpłynąć na historię kredytową i zdolność kredytową współkredytobiorcy, dlatego warto wcześniej omówić to z nim i upewnić się, że jest na to gotowy.

Współkredytobiorca będzie miał również wpływ na spłatę kredytu i będzie razem z Tobą odpowiedzialny za jego spłatę.

Warto dokładnie przeczytać umowę kredytową i upewnić się, że zrozumieliście wszystkie warunki i obowiązki z nią związane, zanim zdecydujecie się na dopisanie współkredytobiorcy.

anonim cytuj
30-01-2023

Sugerowane Tematy

Kto odpowiada za stan utrzymania drogi/alejki na terenie Rodzinnych Ogrodów Działkowych?
Pytam z uwagi na uszkodzenie pojazdu o wystający z ziemi element ogrodzenia, który w wysokiej trawie ,pomiędzy koleinami po ostatnich deszczach nie był widoczny. Zahaczenie podwoziem skutkowało dość poważnymi uszkodzeniami pojazdu. Zarząd działek nie chce wskazać numeru polisy ubezpieczyciela ROD celem naprawy uszkodzenia twierdząc, że winę ponoszę ja bo bez jakichkolwiek ustaleń stwierdza że : bagażnik był załadowany, ja nie dostosowałem prędkoś...
Ukrywanie testamentu i szantażowanie.
Po śmierci rodziców osoby "A" zostało wydane postanowienie Sądu o stwierdzeniu nabycia spadku (nieruchomości) w części 1/2 przez osobę "A" i 1/2 przez osobę "B" (niespokrewnioną ze spadkodawcą). Miało to miejsce ok. 30 lat temu. Od kilku lat osoba "B" szantażuje osobę "A", że ujawni rzekomo posiadany testament na podstawie którego osoba "A" nie dziedziczy po rodzicach niczego. Podejrz...
Decyzja o alimentach "wstecz" ?
Mam pytanie dotyczące decyzji wydanej przez sąd odnośnie zabezpieczenia na czas rozprawy. Dostałem taką decyzję pocztą w lutym, natomiast decyzja jest z listopada i traktuje o zapłaceniu od października. Czy sąd ma jakiś czas na przesłanie takiej decyzji? Czy decyzja może obowiązywać "wstecz" kilka miesięcy przed jej doręczeniem do mnie?...
Egzekucja komornicza.
Witam, Jeśli dłużnik jest zatrudniony na najniższej krajowej, ale otrzymuje wypłatę do ręki, ponieważ nie ma konta, to w jaki sposób działa komornik by ściągnąć dług za alimenty? Pracodawca jest zobowiązany przesyłać komornikowi pewną sumę na konto? Gdyby były to przelewy na konto to wiadomo, a tak... I ogólnie w jaki sposób komornik dowiaduje się o sposobie przekazywania wypłaty (do ręki czy na konto)?...

Wyszukiwarka