Dopisanie współkredytobiorcy do aktu notarialnego.

Dzień dobry. Ponad 7 lat temu wzięliśmy wspólnie kredyt hipoteczny z MDM, tzw. "Singiel na swoim", ale jako, iż nie jesteśmy małżeństwem i skorzystać przy MDM, mogłem tylko z opcji singiel, ja jestem tylko beneficjentem, a więc mimo, że kredyt był wzięty wspólnie, tylko ja i bank jesteśmy w akcie notarlamymy. Z racji, że minęło już ponad 5 lat od wzięcia kredytu, chciałbym dopisać swojego współkredytobiorcę do aktu notarialnego (nie jesteśmy nadal małżeństwem). Jak się odbywa taki proces i jakie są koszty takiego dopisania? Z góry dziękuję za odpowiedź.
anonim cytuj
12-12-2022
Aby dopisać współkredytobiorcę do aktu notarialnego kredytu hipotecznego, należy złożyć wniosek o zmianę umowy kredytowej w banku, w którym zaciągnięty został kredyt. Wniosek powinien zawierać informacje o współkredytobiorcy i dokumenty potwierdzające tożsamość oraz zgodę na dołączenie do umowy.

Koszt zmiany umowy zależy od banku i może się różnić w zależności od wybranej opcji. Zazwyczaj jest to opłata równa kilku procent wartości kredytu, a także opłata notarialna.

anonim cytuj
30-01-2023
Poza tym, warto pamiętać o kilku ważnych kwestiach:

Ostateczna decyzja o dopisaniu współkredytobiorcy należy do banku i może być uzależniona od jego polityki kredytowej i wymogów dotyczących zabezpieczenia kredytu.

Dopisanie współkredytobiorcy może wpłynąć na historię kredytową i zdolność kredytową współkredytobiorcy, dlatego warto wcześniej omówić to z nim i upewnić się, że jest na to gotowy.

Współkredytobiorca będzie miał również wpływ na spłatę kredytu i będzie razem z Tobą odpowiedzialny za jego spłatę.

Warto dokładnie przeczytać umowę kredytową i upewnić się, że zrozumieliście wszystkie warunki i obowiązki z nią związane, zanim zdecydujecie się na dopisanie współkredytobiorcy.

anonim cytuj
30-01-2023

Sugerowane Tematy

Zajęcie komornicze.
Dzień dobry, mam pytanie. Narzeczony ma zadłużenie ale po rozmowie z Panią komornik ustalili że nie będzie miał zajęcia na koncie bo będzie wpłacał ustalona kwotę co miesiąc. Kwota zostaje co miesiąc wpłacona taka jaka została ustalona i faktycznie zajęcia nie ma na koncie bankowym. Moje pytanie jest takie jeżeli rozliczył się z podatku to dlaczego urząd przekierował kwotę do zwrotu do Pani Komornik ? Czy jest w ogóle taka możliwość jeżeli Pani ...
Konto bankowe zmarłego.
Jestem spadkobierca ustawowym po ojcu, a obca osoba dostała w testamencie nieruchomość i ziemie. Czy i jak mogę sprawdzić ,czy na koncie ojciec nie miał pieniędzy [prawdopodobnie za mieszkanie -sprzedaż] Sprawa o nabycie spadku z wniosku tej obcej osoby w toku. Ja występuje o spis inwentarza aby mieć większe rozeznanie i wycenę majątku do zachowku. Czy mogę teraz sprawdzić konto czy nie mam takiej możliwości. Co robić? Chodzi mi o sprawdzeni...
Ustalenie ojcostwa po latach.
Moja Matka, przed porodem, rozstała się z moim Ojcem. Nie byli małżeństwem. W akcie urodzenia mam wpisane tylko jego imię. Przez te wszystkie lata nie utrzymywał ze mną żadnego kontaktu. Dziś chcę by formalności stały się zadość, by później walczyć o spadek. Od czego mam zacząć, zanim wynajmę adwokata? Dziękuję za pomoc....
Przywłaszczenie pieniędzy.
Dzień dobry, cześć. Pewnego dnia robiłem przelew blik na numer telefonu. Pech chciał, że pomyliłem niestety jedną z cyfr. Bank niewiele w tej kwestii może zrobić, prócz podania danych odbiorcy po reklamacji. Tak też się stało. Przegadałem temat z niewłaściwym odbiorcą telefonicznie, natomiast nadal nie dostałem zwrotnego przelewu. Wykonałem już dwa telefony. Co w takiej sytuacji mogę zrobić?...

Wyszukiwarka