Dopisanie współkredytobiorcy do aktu notarialnego.
Dzień dobry. Ponad 7 lat temu wzięliśmy wspólnie kredyt hipoteczny z MDM, tzw. "Singiel na swoim", ale jako, iż nie jesteśmy małżeństwem i skorzystać przy MDM, mogłem tylko z opcji singiel, ja jestem tylko beneficjentem, a więc mimo, że kredyt był wzięty wspólnie, tylko ja i bank jesteśmy w akcie notarlamymy. Z racji, że minęło już ponad 5 lat od wzięcia kredytu, chciałbym dopisać swojego współkredytobiorcę do aktu notarialnego (nie jesteśmy nadal małżeństwem). Jak się odbywa taki proces i jakie są koszty takiego dopisania? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Aby dopisać współkredytobiorcę do aktu notarialnego kredytu hipotecznego, należy złożyć wniosek o zmianę umowy kredytowej w banku, w którym zaciągnięty został kredyt. Wniosek powinien zawierać informacje o współkredytobiorcy i dokumenty potwierdzające tożsamość oraz zgodę na dołączenie do umowy.
Koszt zmiany umowy zależy od banku i może się różnić w zależności od wybranej opcji. Zazwyczaj jest to opłata równa kilku procent wartości kredytu, a także opłata notarialna.
anonim cytuj
30-01-2023
Poza tym, warto pamiętać o kilku ważnych kwestiach:
Ostateczna decyzja o dopisaniu współkredytobiorcy należy do banku i może być uzależniona od jego polityki kredytowej i wymogów dotyczących zabezpieczenia kredytu.
Dopisanie współkredytobiorcy może wpłynąć na historię kredytową i zdolność kredytową współkredytobiorcy, dlatego warto wcześniej omówić to z nim i upewnić się, że jest na to gotowy.
Współkredytobiorca będzie miał również wpływ na spłatę kredytu i będzie razem z Tobą odpowiedzialny za jego spłatę.
Warto dokładnie przeczytać umowę kredytową i upewnić się, że zrozumieliście wszystkie warunki i obowiązki z nią związane, zanim zdecydujecie się na dopisanie współkredytobiorcy.
Witam, proszę o poradę.
Dziś powinnam dostać wypłatę i dostałam 800zl mniej, żadnego ostrzeżenia kompletnie. Jak się okazało komornik mi ściąga z konta niezłe sumy. Nie miałam żadnej sprawy, o niczym mi nie wiadomo, a dowiedziałam się że musiałby być sprawa. Czy jak pójdę do sądu dowiem się czy była jakaś sprawa? Jak to wygląda? Jest teraz tyle oszustw. I czy jak pójdę dowiedzieć się w sądzie muszę mieć coś ze sobą ?...
Witam. Dnia 17 sierpnia kończy się nam umowa najmu mieszkania. Kontaktowałam się już z właścicielką mieszkania czy przedłużamy umowę, odpowiedziała że nie ma żadnych przeciwwskazań, że możemy dalej mieszkać. Tylko musimy podpisać aneks ,który podpisujemy co roku. Wynajmuje u tej Pani mieszkanie już 4lata jest to najem okazjonalny. Do tej pory się nie odezwała w sprawie aneksu,czy się przypomnieć jeszcze raz czy czekać? Nie chce żeby się potem oka...
Hej,
Mam taką sytuację, nie wiem co robić... Przez ostatnie 2 tygodnie byłem na zwolnieniu lekarskim, z powodu wypadku. Niestety, mimo że jestem oficjalnie na zwolnieniu, mój szef dzwoni do mnie co chwile, zawsze coś chce, zadaje pytania o robotę, kiedy wrócę itd.
Czy to jest w ogóle legalne? Przecież jestem na zwolnieniu, powinienem mieć spokój. Czy mogę coś z tym zrobić? Jakie są moje prawa w tej sytuacji?
Może ktoś z was, użytkowników f...
Dowiedziałem się, że mój dłużnik zmarł. Ostatnia egzekucja komornicza była bezskuteczna ok. 2 lata temu. Oprócz mnie miał jeszcze długi u innych osób.
Dłużnik miał intercyzę z żoną i nie był ściągalny.
Miał dwoje dzieci pełnoletnich.
Nie wiem czy zostawił testament, czy dzieci były świadome długów ojca.
Czy mogę coś w tej sprawie nadal zrobić aby odzyskać swoje pieniądze?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: