Dopisanie współkredytobiorcy do aktu notarialnego.
Dzień dobry. Ponad 7 lat temu wzięliśmy wspólnie kredyt hipoteczny z MDM, tzw. "Singiel na swoim", ale jako, iż nie jesteśmy małżeństwem i skorzystać przy MDM, mogłem tylko z opcji singiel, ja jestem tylko beneficjentem, a więc mimo, że kredyt był wzięty wspólnie, tylko ja i bank jesteśmy w akcie notarlamymy. Z racji, że minęło już ponad 5 lat od wzięcia kredytu, chciałbym dopisać swojego współkredytobiorcę do aktu notarialnego (nie jesteśmy nadal małżeństwem). Jak się odbywa taki proces i jakie są koszty takiego dopisania? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Aby dopisać współkredytobiorcę do aktu notarialnego kredytu hipotecznego, należy złożyć wniosek o zmianę umowy kredytowej w banku, w którym zaciągnięty został kredyt. Wniosek powinien zawierać informacje o współkredytobiorcy i dokumenty potwierdzające tożsamość oraz zgodę na dołączenie do umowy.
Koszt zmiany umowy zależy od banku i może się różnić w zależności od wybranej opcji. Zazwyczaj jest to opłata równa kilku procent wartości kredytu, a także opłata notarialna.
anonim cytuj
30-01-2023
Poza tym, warto pamiętać o kilku ważnych kwestiach:
Ostateczna decyzja o dopisaniu współkredytobiorcy należy do banku i może być uzależniona od jego polityki kredytowej i wymogów dotyczących zabezpieczenia kredytu.
Dopisanie współkredytobiorcy może wpłynąć na historię kredytową i zdolność kredytową współkredytobiorcy, dlatego warto wcześniej omówić to z nim i upewnić się, że jest na to gotowy.
Współkredytobiorca będzie miał również wpływ na spłatę kredytu i będzie razem z Tobą odpowiedzialny za jego spłatę.
Warto dokładnie przeczytać umowę kredytową i upewnić się, że zrozumieliście wszystkie warunki i obowiązki z nią związane, zanim zdecydujecie się na dopisanie współkredytobiorcy.
Witam, jestem po ślubie, w planach mamy budowę domu, działka zakupiona przed ślubem, czyli jest na mnie. Wiec chciałbym aby dom też w pełni należał do mnie, jak się to mówi różnie w życiu bywa. Pieniądze na budowę oczywiście w pełni z mojej strony. Jak to wygląda z wzięciem kredytu w przyszłości chociażby na dokończenie budowy? Bo zapewne chcąc wziąć kredyt trzeba będzie dopisać żonę do własności jaka jest działka oraz dom? Jakieś rady, jak to ug...
Witam ktoś może mi udzielić informacji dlaczego osadzony w więzieniu nie otrzymuje moich listów, ojczymowi zmarła mama, przekazałam w nim ważne informacje dotyczące spadku. Ojczym telefonicznie poinformował mnie że nie dostawał listów, sam do mnie je wysyła, dobrze się sprawuje, wychodzi na zwolnieniu warunkowym wkrótce prawdopodobnie.
Bardzo mi zależy na odpisaniu sytuacji spadkowej ojczymowi. Telefonicznie nie chcą udzielić mi informacji....
Jakiś czas temu odszedł główny właściciel pojazdu, którego ja jestem współwłaścicielką (stosunek rodzinny: dziadek-wnuczka). Zagwozdka polega na tym, czy w takiej sytuacji automatycznie stałam się główną właścicielką pojazdu czy też teraz współdzielę pojazd z żoną głównego właściciela, w następnej kolejności z jego dziećmi? Nikt się w rodzinie nie wykłóca, ale chcielibyśmy załatwić prawne sprawy do porządku tak, aby samochód był już wyłącznie moj...
Dzień dobry,piszę z następującym problemem: od środy do dziś byłam na L4 (pracuje w trybie dwuzmianowym) ten tydzień wypadal mi na drugą zmianę. Dzis zostałam poinformowana przez kierownika,że od przyszłego tygodnia znowu mam druga zmianę. Zapytałam kierownika z jakiego powodu,na co otrzymałam odpowiedź,ze zachodzi taka potrzeba i szanowny kierownik nie musi mi się tłumaczyć.
Czy kierownictwo ma takie prawo ?
Dodam ze w regulaminie wewnątrzzakł...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: