Czy mogę nie wyrazic zgody na wymianę piecy przez spółdzielnię mieszkaniową?
Spółdzielnia Mieszkaniowa w przyszłym roku będzie likwidować piecyki gazowe, ponieważ ciepła woda będzie z rur. Jak się dowiedziałam wszyscy muszą wyrazić zgodę. Nie chce rezygnować z gazu ponieważ jest dużo tańsze. Mam mieszkanie własnościowe i czy spółdzielnia może decydować w takiej sprawie.
anonim cytuj
06-10-2021
Nie musisz. Twoje mieszkanie po prostu nie będzie podpięte do sieci. Przypilnuj tylko, aby nie zakładali Ci licznika poza mieszkaniem, bo wtedy pomimo ogrzewania wody gazem będziesz płacił za wodę i jej ogrzanie przez mpec pomimo teoretycznego nie korzystania z ich usług. W moim bloku są 3 mieszkania, które do tej pory nie są podpięte do sieci, a reszta bloku tak. Moje mieszkanie także takie było, ale 3 lata temu zdecydowałam się podpiąć sie do mpec i do dziś żałuję tego kroku. Rachunki skoczyły mi o 300% do góry. Niestety nie można już zrezygnować, gdy się raz przyłączyło. Także najpierw sprawdź jak cenowo Ci to wychodzi. Pamiętaj, że jak ogrzewasz wodę gazem, to gaz pobiera tylko w momencie puszczania ciepłej wody. Natomiast przez mpec placisz za całość zużytej wody (ilość kubików razy cena wody i ta sama ilość kubików razy cena podgrzania całej zużytej wody pomimo używania np chłodnej wody a nie goracej).
anonim cytuj
06-10-2021
Nie musisz się zgadzać przy dwóch osobach w kosztach dużej różnicy nie ma ale przy rodzinie już jest duża różnica
Dzień dobry, mój starszy znajomy nie ma najbliższej rodziny (żona, dzieci) i chce przepisać na mnie swój dom z działką.
Mam w związku z tym dwa pytania.
1.Czy lepiej zrobić to w formie darowizny za życia, czy aby spisał testament? (Jest to osoba po 60tce, schorowana). Oczywiście w tym pierwszym przypadku, by zachował prawo dożywotniego mieszkania w domu. Może jest jakaś inna forma?
2.W domu obecnie poza znajomym mieszka jego siostrzeniec z żon...
Witam,
Z racji tego, że przebywam na urlopie macierzyńskim posiadam sporo zaległego urlopu, mianowicie:
5 dni - 2019r,
20 dni -2020r,
20dni -2021r,
I bieżący:
20 dni -2022r
I teraz moje pytanie skierowane do Was,
Urlop macierzyński kończy mi się 11.12.2022r czyli przełom roku. Czy mogę złożyć wniosek o wykorzystanie urlopu zaległego + bieżącego z 2022r skoro od stycznia naliczy mi się kolejne 20 dni ? Czy pracodawca ma prawo odmówić mi...
Sprawa wygląda tak:
mamy z żoną ślub w roku 2015,
zamieszkujemy wspólnie od 2014r w mieszkaniu dziadka żony,
który, to "dał słownie nam to mieszkanie" w zamian z mieszkanie u rodziców mojej, wtedy przyszłej żony i opiekę ze strony jej rodziców pod ich dachem,
w 2016 dziedek żony umiera, miał dzieci: syna- ojciec żony oraz córkę - ciotka żony,
w 2017r dochodzimy do porozumienia z ciotką żony - wpłacamy jej, na jej konto, zażądaną pr...
Mam pytanie mam firmę i wykonuję pracę dla innej firmy w której jest zawarta umowa że jeżeli któryś z moich pracowników zostanie przyłapany pod wpływem alkoholu to firma dostaje mandat w wysokości 2000 czy tym mandatem w takiej kwocie mogę obciążyć pracownika i jak taki mandat powinien wyglądać?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: