Witam , czy po rozwodzie , kobieta może zmienić nazwisko na panieńskie swojej matki ?

Witam , czy po rozwodzie , kobieta może zmienić nazwisko na panieńskie swojej matki ? Czy tylko może zmienić na swoje panieńskie ?
anonim cytuj
30-11-2022
Może. Należy złożyć wniosek o zmianę nazwiska i uzasadnić.

anonim cytuj
30-11-2022
W świetle prawa polskiego,
czy po rozwodzie, kobieta może zmienić nazwisko na panieńskie swojej matki?
:

Kobieta po rozwodzie ma prawo do przywrócenia swojego nazwiska panieńskiego na podstawie art. 60 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (K.r.o.), który stanowi, że po ustaniu małżeństwa wskutek rozwodu każdy z małżonków może przysposobić sobie swoje nazwisko panieńskie lub rodowe.

Co do zmiany nazwiska na panieńskie matki, art. 10 Ustawy z dnia 13 grudnia 2012 r. o aktach stanu cywilnego stanowi, że nazwisko może być zmienione na wniosek osoby zainteresowanej, jednak wymaga to uzasadnionych przyczyn. Uzasadnione przyczyny to okoliczności, które sprawiają, że zmiana nazwiska jest uzasadniona w interesie osoby składającej wniosek lub w interesie innych osób, a przede wszystkim w interesie dziecka. Dlatego zmiana nazwiska na panieńskie matki nie jest automatycznie przyznawana, ale jest możliwa, jeżeli zostaną spełnione warunki określone w ustawie.

W skrócie:

Kobieta może przywrócić swoje nazwisko panieńskie po rozwodzie na podstawie K.r.o.
Zmiana nazwiska na panieńskie matki jest możliwa, ale wymaga uzasadnionych przyczyn opisanych w ustawie o aktach stanu cywilnego.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

czy są jakieś przepisy prawne regulujące wysokość żywopłotu na działce u sąsiada?
Witam , czy są jakieś przepisy prawne regulujące wysokość żywopłotu na działce u sąsiada . Żywopłot ten zasłania słońce przez co cały dzień w pokoju jest ciemno . Żywopłot ma ponad 5 m wysokości(łata ma 3 m) , znajduje się +/- 90 cm od granicy działki , i 3.90 m od ściany domu Prośba o skrócenie żywopłotu spełza na niczym więc proszę o poradę...
Mieszkanie od dewelopera- zmiany w projekcie.
Kupiłem mieszkanie od dewelopera. W grudniu 2022, kiedy jeszcze przyłącza nie były rozprowadzone po lokalu wniosłem mailowo zmiany do projektu, chciałem usunąć jedną ścianę oraz rozmieścić grzejniki w innym miejscu. Nie otrzymałem żadnej odpowiedzi zwrotnej, więc po jakimś czasie zadzwoniłem z pytaniem co w mojej sprawie. Dostałem informację, że jeśli wysłałem to na maila to na pewno ktoś się sprawą zajmie i mam się nie martwić. Dalej nikt się ni...
Upadłość firmy, a zaległa pensja.
Dzień dobry, firma, w której pracuje złożyła wniosek o upadłość. Niestety już za marzec nie dostałam wypłaty, pierwszy raz znajduje się w takiej sytuacji i nie wiem co mam robić. Nie wszyscy mają taką poduszkę finansową by przeżyć przez 1 miesiąc, nie opłacając rachunków oraz kredytów. Obecnie przebywam na L4, które również płaci pracodawca. Czy ktoś był w podobnej sytuacji i wie jak się zachować? Gdzie się udać jak najszybciej i zdobyć swoje pie...
Rozwiązanie umowy o pracę
Dzień dobry. Jaki jest najlepszy sposób zrezygnowania z umowy o pracę na czas określony, po przepracowaniu 4 miesięcy u danego pracodawcy? Powód jest taki, iż szefostwo wykorzystując mój kierunek studiów, non stop mówi mi, że nic nie osiągnę. Wydaje mi się, że to już czysty mobbing. Najpierw krzyczą, a później udają, że nie było tematu....

Wyszukiwarka