Witam , czy po rozwodzie , kobieta może zmienić nazwisko na panieńskie swojej matki ?

Witam , czy po rozwodzie , kobieta może zmienić nazwisko na panieńskie swojej matki ? Czy tylko może zmienić na swoje panieńskie ?
anonim cytuj
30-11-2022
Może. Należy złożyć wniosek o zmianę nazwiska i uzasadnić.

anonim cytuj
30-11-2022
W świetle prawa polskiego,
czy po rozwodzie, kobieta może zmienić nazwisko na panieńskie swojej matki?
:

Kobieta po rozwodzie ma prawo do przywrócenia swojego nazwiska panieńskiego na podstawie art. 60 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (K.r.o.), który stanowi, że po ustaniu małżeństwa wskutek rozwodu każdy z małżonków może przysposobić sobie swoje nazwisko panieńskie lub rodowe.

Co do zmiany nazwiska na panieńskie matki, art. 10 Ustawy z dnia 13 grudnia 2012 r. o aktach stanu cywilnego stanowi, że nazwisko może być zmienione na wniosek osoby zainteresowanej, jednak wymaga to uzasadnionych przyczyn. Uzasadnione przyczyny to okoliczności, które sprawiają, że zmiana nazwiska jest uzasadniona w interesie osoby składającej wniosek lub w interesie innych osób, a przede wszystkim w interesie dziecka. Dlatego zmiana nazwiska na panieńskie matki nie jest automatycznie przyznawana, ale jest możliwa, jeżeli zostaną spełnione warunki określone w ustawie.

W skrócie:

Kobieta może przywrócić swoje nazwisko panieńskie po rozwodzie na podstawie K.r.o.
Zmiana nazwiska na panieńskie matki jest możliwa, ale wymaga uzasadnionych przyczyn opisanych w ustawie o aktach stanu cywilnego.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Podwójne ubezpieczenie OC.
Witam, w październiku 2023 automatycznie przedłużyła się polisa OC na samochód z ubezpieczalni X. Nie zostaliśmy poinformowani o przedłużeniu (firma twierdzi, że na adres domowy została wysłana informacja pisemna listem). Podobno również wysłali informacje w październiku i listopadzie 2023. W kwietniu 2024 dostałam przedsądowe wezwanie do zapłaty za pół roku korzystania z polisy. Czy da się coś z tym zrobić ?...
Rozwiązanie umowy najmu.
Witam. Czy można rozwiązać umowę najmu przed okresem jej wygaśnięcia bez konsekwencji dla najemcy tzn. po 3-6 miesiącach? Umowa jest na 12 miesięcy po tym czasie przechodzi na czas nieokreślony z jednomiesięcznym okresem wypowiedzenia. Została by rozwiązana ze strony najemcy bez jakichkolwiek szczególnych powodów....
Zakup mieszkania od dłużnika.
Znalazłem mieszkanie na sprzedaż w mojej okolicy. Okazało się, że obecny właściciel pozbywa się majątku ze względu na jakieś długi z lat młodzieńczych. Sprawa wygląda tak że w trakcie sprawy przepisał mieszkanie na ojca. I ja mam kupić od ojca. Bank dowiedział się o tym, że jest nowy właściciel (ojciec) i podał sprawę do sądu. Czy mogę legalnie kupić to mieszkanie od ojca byłego właściciela? Bo się że że jak kupie to mi je zabiorą....
Jak ustalić masę spadkową?
Witam proszę o informację jak mogę namierzyć masę spadkową lub inaczej inwentarz spadkowy ? W styczniu mam termin rozprawy o dział spadku ale nie wiem co wujek miał co było wspólne z ciotką (też nie żyje) wiem tylko o jednym długu jak mogę się dowiedzieć czy nie było więcej długów pożyczek czy mieszkanie w którym mieszkali całe życie było jej, jego ich a może spółdzielni ? Czy nie jest zadłużone ? Potrzebuje wiedzieć co miał czy przyjmować czy si...

Wyszukiwarka