Witam , czy po rozwodzie , kobieta może zmienić nazwisko na panieńskie swojej matki ?

Witam , czy po rozwodzie , kobieta może zmienić nazwisko na panieńskie swojej matki ? Czy tylko może zmienić na swoje panieńskie ?
anonim cytuj
30-11-2022
Może. Należy złożyć wniosek o zmianę nazwiska i uzasadnić.

anonim cytuj
30-11-2022
W świetle prawa polskiego,
czy po rozwodzie, kobieta może zmienić nazwisko na panieńskie swojej matki?
:

Kobieta po rozwodzie ma prawo do przywrócenia swojego nazwiska panieńskiego na podstawie art. 60 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (K.r.o.), który stanowi, że po ustaniu małżeństwa wskutek rozwodu każdy z małżonków może przysposobić sobie swoje nazwisko panieńskie lub rodowe.

Co do zmiany nazwiska na panieńskie matki, art. 10 Ustawy z dnia 13 grudnia 2012 r. o aktach stanu cywilnego stanowi, że nazwisko może być zmienione na wniosek osoby zainteresowanej, jednak wymaga to uzasadnionych przyczyn. Uzasadnione przyczyny to okoliczności, które sprawiają, że zmiana nazwiska jest uzasadniona w interesie osoby składającej wniosek lub w interesie innych osób, a przede wszystkim w interesie dziecka. Dlatego zmiana nazwiska na panieńskie matki nie jest automatycznie przyznawana, ale jest możliwa, jeżeli zostaną spełnione warunki określone w ustawie.

W skrócie:

Kobieta może przywrócić swoje nazwisko panieńskie po rozwodzie na podstawie K.r.o.
Zmiana nazwiska na panieńskie matki jest możliwa, ale wymaga uzasadnionych przyczyn opisanych w ustawie o aktach stanu cywilnego.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy będąc na wypowiedzeniu mogę podpisać umowę z nowym pracodawcą?
Czy będąc na wypowiedzeniu mogę podpisać umowę z nowym pracodawcą? Jeśli tak to na jakich warunkach? W trakcie wypowiedzenia nie będę wykonywać dotychczasowej pracy u obecnego pracodawcy. ...
Czy pracodawca może sprawdzić kto opłacał mój ZUS wcześniej?
Czy pracodawca może sprawdzić kto opłacał mój ZUS wcześniej? Ponieważ mam problem ze znalezieniem pracy z powodu mojej historii zatrudnienia przymierzam się do tego by w CV wpisać same prace za granicą przez agencje pracy, utrzymywać, że świadectw pracy nie mam bo były to prace na umowę zlecenie, a o pracach w Polsce, w których faktycznie pracowałem, nic nie wspominać w CV. I teraz mam pytanie, czy pracodawca wątpiący w to, że cały czas pracowałe...
Odwołanie od decyzji ZUS
Witam. Mam problem z odwolaniem od decyzji zus. Wniosek o rentę częsciowo odrzucony przez ZUS. Zus stwierdza częściową niezdolność do pracy, a nie calkowita niezdolnosc. Po odwolaniu ponownie odrzucono calkowita niezdolnosc. Wniosek do sadu, ktory powolal biegłego ortopede. Ten przychylil sie do wniosku, ze renta jest niezbedna z tytułu całkowitej niezdolności. I tutaj zaskoczenie, sad nie roztrzyga, tylko powoluje lekarza medycyny pracy. L...
Zaciągnięta pożyczka a separacja.
Sytuacja jest taka: Mąż się zadłużył, chce wziąć pożyczkę żeby mu pomóc (ze względu na dzieci ). I teraz chodzi mi o to czy jest taka możliwość zabezpieczenia się prawie np. przez notariusza, żeby spisać jakieś pismo , że w przypadku gdy zechce separacji bądź rozwodu on będzie spłacał pożyczkę którą wzięłam ja, aby mu pomoc. Czy nie ma na to szans? (rozważam na ten moment separacje, ale chce pomóc spłacić żebyśmy z dziećmi mieli spokój)....

Wyszukiwarka