Witam , czy po rozwodzie , kobieta może zmienić nazwisko na panieńskie swojej matki ?

Witam , czy po rozwodzie , kobieta może zmienić nazwisko na panieńskie swojej matki ? Czy tylko może zmienić na swoje panieńskie ?
anonim cytuj
30-11-2022
Może. Należy złożyć wniosek o zmianę nazwiska i uzasadnić.

anonim cytuj
30-11-2022
W świetle prawa polskiego,
czy po rozwodzie, kobieta może zmienić nazwisko na panieńskie swojej matki?
:

Kobieta po rozwodzie ma prawo do przywrócenia swojego nazwiska panieńskiego na podstawie art. 60 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (K.r.o.), który stanowi, że po ustaniu małżeństwa wskutek rozwodu każdy z małżonków może przysposobić sobie swoje nazwisko panieńskie lub rodowe.

Co do zmiany nazwiska na panieńskie matki, art. 10 Ustawy z dnia 13 grudnia 2012 r. o aktach stanu cywilnego stanowi, że nazwisko może być zmienione na wniosek osoby zainteresowanej, jednak wymaga to uzasadnionych przyczyn. Uzasadnione przyczyny to okoliczności, które sprawiają, że zmiana nazwiska jest uzasadniona w interesie osoby składającej wniosek lub w interesie innych osób, a przede wszystkim w interesie dziecka. Dlatego zmiana nazwiska na panieńskie matki nie jest automatycznie przyznawana, ale jest możliwa, jeżeli zostaną spełnione warunki określone w ustawie.

W skrócie:

Kobieta może przywrócić swoje nazwisko panieńskie po rozwodzie na podstawie K.r.o.
Zmiana nazwiska na panieńskie matki jest możliwa, ale wymaga uzasadnionych przyczyn opisanych w ustawie o aktach stanu cywilnego.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Zabudowa komórki lokatorskiej.
Kupiliśmy z mężem mieszkanie od dewelopera. Do mieszkania przynależy komórka lokatorska, która znajduje się w garażu podziemnym. Dla mnie wygląda bardziej jak boks na rowery, ale w akcie notarialnym mam zapis o komórce lokatorskiej. Brak w niej światła, najbliższa lampa jaka tam jest, świeci w części sąsiada. I teraz pytanie: czy taką komórkę można zgodnie z prawem zabudować? Zabudować, czyli na przykład zainstalować jakieś płyty zasłaniające w...
Toksyczny związek. Jak ochronić mieszkanie przed ewentualną sprzedażą?
Dzień dobry. Moja przyjaciółka z mężem kupili córce mieszkanie i dali w darowiźnie. Niestety córka jest w ,,toksycznym" związku z chłopakiem który, nie pracuje piję psychicznie od siebie uzależnił. Przyjaciółką boi się że on będzie chciał sprzedać mieszkanie dla pieniędzy. Jak można taką sytuację załatwić prawnie, żeby mieli możliwość ochronienia przed tym i mieć jakieś prawo do tego mieszkania. Mają też syna ale za granicami kraju....
Niezapłacony czynsz, wypowiedzenie najmu.
Witam, od 2 miesięcy zalegam z czynszem w prywatnej kamienicy dostałem pisemne wypowiedzenie najmu bez uprzedniego pisma o uregulowanie płatności w ciągu miesiąca i odłączono mi gaz czy tak można?...
zwrot zasiłku do UP
Brat stracił pracę z powodu koronowirusa na koniec kwietnia. Zarejestrował się w urzędzie pracy gdzie został przyznany zasiłek dla bezrobotnych od czerwca dostał dodatek solidarnościowy z ZUS. Wczoraj się dowiedział że musi zwrócić zasiłek do urzędu pracy. Czy faktycznie musi oddać bo dodatek solidarnościowy dostał pomniejszony o kwotę zasiłku? Taką informację uzyskał telefonicznie z urzędu pracy....

Wyszukiwarka