Witam , czy po rozwodzie , kobieta może zmienić nazwisko na panieńskie swojej matki ?

Witam , czy po rozwodzie , kobieta może zmienić nazwisko na panieńskie swojej matki ? Czy tylko może zmienić na swoje panieńskie ?
anonim cytuj
30-11-2022
Może. Należy złożyć wniosek o zmianę nazwiska i uzasadnić.

anonim cytuj
30-11-2022
W świetle prawa polskiego,
czy po rozwodzie, kobieta może zmienić nazwisko na panieńskie swojej matki?
:

Kobieta po rozwodzie ma prawo do przywrócenia swojego nazwiska panieńskiego na podstawie art. 60 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (K.r.o.), który stanowi, że po ustaniu małżeństwa wskutek rozwodu każdy z małżonków może przysposobić sobie swoje nazwisko panieńskie lub rodowe.

Co do zmiany nazwiska na panieńskie matki, art. 10 Ustawy z dnia 13 grudnia 2012 r. o aktach stanu cywilnego stanowi, że nazwisko może być zmienione na wniosek osoby zainteresowanej, jednak wymaga to uzasadnionych przyczyn. Uzasadnione przyczyny to okoliczności, które sprawiają, że zmiana nazwiska jest uzasadniona w interesie osoby składającej wniosek lub w interesie innych osób, a przede wszystkim w interesie dziecka. Dlatego zmiana nazwiska na panieńskie matki nie jest automatycznie przyznawana, ale jest możliwa, jeżeli zostaną spełnione warunki określone w ustawie.

W skrócie:

Kobieta może przywrócić swoje nazwisko panieńskie po rozwodzie na podstawie K.r.o.
Zmiana nazwiska na panieńskie matki jest możliwa, ale wymaga uzasadnionych przyczyn opisanych w ustawie o aktach stanu cywilnego.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Kiedy policja może mnie wylegitymować?
Dzień dobry. Dziś ok 2 nad ranem idąc po rynku w jednym z miast wojewódzkich znalazłem leżące luzem na ziemi przedmioty, portfel, kartę płatniczą oraz dowód osobisty. Przedmioty te podniosłem, a następnie niezwłocznie podszedłem do stojącego kilkanaście metrów dalej pojazdu policyjnego, w którym siedziało dwóch umundurowanych funkcjonariuszy. Zgłosiłem im znalezienie i oddanie tych przedmiotów, przy czym zaznaczyłem, że żadnych pieniędzy w tym ...
Odszkodowanie/Odprawa.
Witam, Miałam umowę o pracę na czas określony od 17-02-2022 do 31-10-2022 oraz następna umowa u tego samego pracodawcy od 1-11-2022 już na czas nieokreślony. Rozwiązałam w dniu dzisiejszym 25.09.2923r. umowę o pracę bez okresu wypowiedzenia z winy pracodawcy. Czy należy mi jakieś odszkodowanie albo odprawa? Jeśli tak to za ile miesięcy odszkodowanie albo odprawa?...
Pożyczka pod zabezpieczenie
Jestem zmuszony wziąć pożyczkę prywatną 'od znajomego" pod zabezpieczenie swojej działki. Umowa będzie zawierana u notariusza. Jak się zabezpieczyć żeby nie zostać bez działki jakby mi się noga podwinęła?...
Czy były partner ma prawo wycofać swoją pisemną zgodę dotyczącą dobra dziecka bez istotnego powodu?
Jestem po rozwodzie. Podjęliśmy razem z ex decyzję dot. prywatnej szkoły dla córki, podpisaliśmy umowę. Ex straszy mnie, że w każdej chwili może wycofać zgodę na szkołę (mamy wspólnie podejmować decyzję odnośnie szkoły córki, tak mamy w wyroku). Czy on ma prawo wycofać swoją zgodę bez istotnego powodu? Umowa podpisana na rok, czy w takim razie mogę się obawiać, że w ciągu roku zostanę bez szkoły dla córki bo ex się wycofa?...

Wyszukiwarka