Czy można wymeldować z domu osoby które w nim nie zamieszkują/nie łożą na utrzymanie?

Dzień dobry. Czy można wymeldować z domu osoby które w nim nie zamieszkują/nie łożą na utrzymanie, nie mają praw innych prócz meldunek stały, ale same wymeldować się nie chcą? Jeśli tak, w jaki sposób to uczynić?
anonim cytuj
30-11-2022
Trzeba przeprowadzić postępowanie w celu wymeldowania tych osób. W urzędzie miasta proszę się dowiedzieć szczegółów

anonim cytuj
30-11-2022
Zgłaszasz sprawę do Urzędu Miasta . Robią kontrolę i podejmują decyzję. Osoba która ma być wymeldowania może może odwołać się do Urzędu Wojewódzkiego .

anonim cytuj
30-11-2022
A jak taka osoba zostaje o tym informowana?

anonim cytuj
30-11-2022
Przyjdzie pismo na adres gdzie jest zameldowana .

anonim cytuj
30-11-2022
Czyli ten, z którego chce się ich wymeldować?

anonim cytuj
30-11-2022
Tak

anonim cytuj
30-11-2022
Chcąc uregulować kwestię meldunku, warto odwołać się do odpowiednich przepisów prawa. W Polsce, sprawy związane z meldunkiem reguluje ustawa z dnia 24 września 2010 r. o ewidencji ludności.

Po pierwsze, zgodnie z przepisami, osoba może być zameldowana tylko w jednym miejscu stałego pobytu. Jeżeli dana osoba nie mieszka w miejscu, gdzie jest zameldowana, można podjąć działania w celu jej wymeldowania.

Czy można wymeldować z domu osoby które w nim nie zamieszkują/nie łożą na utrzymanie, nie mają praw innych prócz meldunek stały, ale same wymeldować się nie chcą?

Tak, w przypadku stwierdzenia, że dana osoba nie zamieszkuje pod wskazanym adresem, można złożyć wniosek o skreślenie jej z rejestru ewidencji ludności. W praktyce oznacza to, że kierując się do właściwego Urzędu Miasta/Gminy z odpowiednim wnioskiem i przedstawieniem dowodów (na przykład świadków, rachunków potwierdzających, że osoba nie korzysta z mediów w danym miejscu), można zainicjować procedurę kontrolną. Urząd przeprowadza kontrolę, i jeżeli stwierdzi, że osoba nie mieszka pod wskazanym adresem, może ją wymeldować.

A jak taka osoba zostaje o tym informowana?

W trakcie postępowania kontrolnego, osoba, której dotyczy kontrola, zostanie powiadomiona pismem wysłanym na adres, gdzie jest obecnie zameldowana. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości w meldunku, osoba ma prawo do odwołania się od decyzji urzędu do Urzędu Wojewódzkiego.

Ostatecznie, warto pamiętać, że zgodnie z obowiązującym prawem, każda osoba ma obowiązek meldować się w miejscu stałego pobytu. Nie dopełnienie tego obowiązku może wiązać się z odpowiedzialnością administracyjną. W praktyce, skreślenie z rejestru ewidencji ludności nie jest równoznaczne z pozbawieniem praw do nieruchomości czy też innych praw związanych z danym miejscem zamieszkania.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Upadłość konsumencka a egzekucja komornicza.
Dziś odebrałem 2 listy. Jeden z 21.11.23 - postanowienie upadłości konsumenckiej o którą się staram. Drugi z 29.11.23 z urzędu skarbowego który poszedł również do agencji pracy która zatrudnia mnie na umowę zlecenie. Jest tam napisane aby pracodawca nie uiszczał wynagrodzenia do wysokości tam 3500 z groszami zobowiązanemu. Raz że to jedyne moje źródło dochodu. Prace rozpocząłem od 2 listopada za 24zł brutto po 5 h dziennie. Ja około 2000 zarobię....
Rozwód a długi.
Witam. Złożono pozew o rozwód bez orzekania o winie. Ponieważ mąż zaczął robić długi, żona nie wie jak dużo się tego uzbierało. W pozwie nie napisała bo nie wiedziała czy może aby ustanowić rozdzielność majątkową do czasu rozprawy. Czy można jeszcze zmienić pozew? Czy można wnieść o taką rozdzielność aby nie musiała płacić długów męża?...
Odmowa naprawy gwarancyjnej.
Szanowni Państwo piszę bo mam problem z serwisem oraz chciał bym przy okazji ostrzec przed zakupem urządzeń firmy ***. 22 marca 2023 roku kupiłem stację parową. W dniu 8 września 23 r. oddałem parownice do serwisu bo leci z niej woda. W dniu 12 września serwis poinformował mnie że owszem naprawi parownice ale za kwotę 400 zł. Serwis stwierdził że doszło do zakamienia urządzenia za co producent nie ponosi odpowiedzialności. W instrukcji obsługi...
Nieuczciwa konkurencja.
Pracowałem przez dłuższy czas na zasadzie umowy o współpracę (świadczyłem usługi jako jednoosobowa działalność gospodarcza). Bez zapisów o zakazie konkurencji, ale z klauzulą poufności. Jakiś czas temu nasze drogi z pracodawcą się rozeszły (umowa o współpracy wypowiedziana). Ja świadczyłem sobie usługi dalej we już na własną rękę dla nowych klientów. Ostatnio jednak jeden z klientów mojej starej firmy, którego bardzo zaniedbano po moim odejściu ...

Wyszukiwarka