Słyszałem że jest możliwość zawnioskowania o większą ilość telefonów dla osób osadzonych oraz na dzieci jedno widzenie więcej, które można zamienić na rozmowę przez Skype.
Art. 105a § 4 k.k.w. mówi o tym, że skazany może otrzymać widzenie z osobą niebędącą członkiem rodziny lub inną osobą bliską za zezwoleniem dyrektora zakładu karnego. W związku z tym można wnioskować o zgodę na dodatkowe widzenie lub rozmowę telefoniczną.
Odnośnie Twojego posta, odnosząc się do postulatu o większą liczbę rozmów telefonicznych dla osadzonej oraz dodatkowego widzenia dla dziecka, którego można by zamienić na rozmowę przez Skype:
Art. 105a § 4 kodeksu karnego wykonawczego pozwala na możliwość otrzymania dodatkowego widzenia z osobą niebędącą członkiem rodziny czy inną osobą bliską za zgodą dyrektora zakładu karnego. Dlatego warto złożyć indywidualny wniosek w tej sprawie, dokładnie opisując relacje między Twoją partnerką a córką.
Niemniej jednak, warto pamiętać, że prawo do dodatkowego widzenia z dziećmi, jak określa to Art. 105a § 3 k.k.w., przysługuje skazanym, o których mowa w art. 87a. Art. 87a dotyczy jednak skazanych, którzy sprawują stałą pieczę nad dzieckiem do lat 15. W przedstawionej sytuacji ten warunek nie jest spełniony, gdyż dziecko nie jest biologicznym potomkiem osadzonej.
Doceniłbym, gdyby ktoś mógł podzielić się swoimi doświadczeniami w składaniu takich wniosków do dyrektora ZK.
W kontekście doświadczeń innych osób w składaniu podobnych wniosków - praktyka pokazuje, że indywidualne podejście oraz dokładne opisanie specyfiki relacji między skazanym a odwiedzającym bywa kluczowe. Choć prawo określa pewne ramy, decyzja dyrektora zakładu karnego ma charakter indywidualny i często opiera się na konkretnych okolicznościach. Dlatego warto szczegółowo opisać relację między Twoją partnerką a córką, podkreślając, że mimo braku pokrewieństwa, więź uczuciowa jest silna i ważna dla obu stron.
Mam nadzieję, że moja odpowiedź będzie pomocna w Twojej sytuacji.