Partner złożył wniosek o RKO na dziecko. Jest to moje pierwsze dziecko a jego drugie. Czy ZUS będzie weryfikował??

Witam.Dowiedziałam się, że partner z którym już nie mieszkam bo się rozeszliśmy złożył wniosek o RKO na dziecko, które jest jego drugim dzieckiem (moim pierwszym). Rzecz w tym, że nie powinien bo nie mieszka i nie wychowuje tego dziecka. Czy ZUS będzie weryfikował to, czy ten rodzic mieszka z tym dzieckiem, czy trzeba samemu to zgłosić?
anonim cytuj
28-11-2022
RKO przysługuje z tytułu samego posiadania 2 i więcej dzieci, także ojciec dziecka nie musi się nim zajmować, a jak najbardziej ma prawo do pobierania świadczenia.

anonim cytuj
29-11-2022
Rodzicielskie Świadczenie Uzupełniające (RKO), o którym mówimy, jest świadczeniem przyznawanym w przypadku, gdy rodzic ma na utrzymaniu co najmniej dwoje dzieci. Zgodnie z art. 6 ustawy z dnia 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3, to świadczenie przysługuje jednemu z rodziców dziecka, który opiekuje się nim, a przepisy te nie zawierają wymogu, aby dzieci musiały mieszkać z tym rodzicem.

Po drugie, jednakże, jeżeli Twój partner nie opiekuje się tym dzieckiem, zgodnie z art. 10 ww. ustawy, ZUS może odmówić przyznania świadczenia. ZUS ma prawo sprawdzić rzeczywiste warunki, w jakich świadczenie jest pobierane, dlatego jeżeli złożysz stosowne zawiadomienie, ZUS powinien podjąć kroki w celu zweryfikowania sytuacji.

Po trzecie, warto podkreślić, że jeżeli twoje dziecko faktycznie nie mieszka z twoim partnerem, a on mimo to otrzymuje świadczenie na jego utrzymanie, można to uznać za nadużycie systemu świadczeń. W takim przypadku warto zwrócić się do ZUS z informacją o faktycznej sytuacji.

Wreszcie, po czwarte, istotne jest, że w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości w wykorzystaniu świadczeń przez twojego partnera, ZUS może podjąć decyzję o odzyskaniu nienależnie wypłaconych środków.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Przejęcie zakładu pracy, niższe wynagrodzenie.
Witam, Bardzo bym prosił o szybką poradę w zakresie prawa pracy. Zakład pracy tworzył razem z innymi spółkami grupę. Następnie ta grupa została podzielona i sprzedana do innych firm. Okazało się, że nowy inwestor/właściciel (nie pracodawca, gdyż nie było podpisywanych nowych umów z firmą, która przejęła spółkę) postanowiła przejąć kilku pracowników. Jednak zaoferowano tym pracownikom mniejszą podstawę wynagrodzenia brutto niż mieli dotychczas ...
Umowa dożywocia
Proszę o poradę gdyż sprawa jest skomplikowana. Moja żona wpadła na pomysł żeby mój wujek przepisał na nią pół jego domu w którym mieszkaliśmy w formie dożywocia. On nie chciał tego zrobić. Żona wkręcała mi żebym go przekonał bo to dla dzieci i że będziemy mieć dużo kasy jak sprzedamy to później. Wujek był nie ugięty przez dwa lata. Dopiero gdy zmarła jego siostra i poczuł że został sam zgodził się przepisać w formie dożywocia na moją żonę. Powie...
Elektroniczne L4 nie dotarło do pracodawcy.
Proszę o pomoc w takiej sytuacji. Pracownik trafia do szpitala, tam ma wykonany zabieg (styczeń 2024). Lekarz kieruje go na zwolnienie L4 na okres 1,5tygodnia. Pracownik zgłasza ustnie pracodawcy, że nie będzie go przez ten okres w pracy z powodu chorobowego. Przy rozliczeniu okazuje się, że zwolnienie nie widnieje w systemie. Pracownik nie był obecny w pracy, nie ma podstaw do wypłaty wynagrodzenia ani zasiłku za ten okres. Co w takiej sytuac...
Odszkodowanie z ubezpieczenia gospodarczego
Dzień dobry. Proszę o pokierowanie co mogę zrobić. Odwiedziła mnie moja Mama w moim gospodarstwie rolnym . Niestety schodząc że stopnia w altanie ( wiatrołap) zahaczyła nogą o pojemnik z popiołem - upadła i złamała rękę w nadgarstku. Czy jest opcja by otrzymała jakieś odszkodowanie z ubezpieczenia gospodarczego? Wiele się nameczyla i nacierpiala przez ten nieszczęśliwy wypadek...

Wyszukiwarka