Partner złożył wniosek o RKO na dziecko. Jest to moje pierwsze dziecko a jego drugie. Czy ZUS będzie weryfikował??

Witam.Dowiedziałam się, że partner z którym już nie mieszkam bo się rozeszliśmy złożył wniosek o RKO na dziecko, które jest jego drugim dzieckiem (moim pierwszym). Rzecz w tym, że nie powinien bo nie mieszka i nie wychowuje tego dziecka. Czy ZUS będzie weryfikował to, czy ten rodzic mieszka z tym dzieckiem, czy trzeba samemu to zgłosić?
anonim cytuj
28-11-2022
RKO przysługuje z tytułu samego posiadania 2 i więcej dzieci, także ojciec dziecka nie musi się nim zajmować, a jak najbardziej ma prawo do pobierania świadczenia.

anonim cytuj
29-11-2022
Rodzicielskie Świadczenie Uzupełniające (RKO), o którym mówimy, jest świadczeniem przyznawanym w przypadku, gdy rodzic ma na utrzymaniu co najmniej dwoje dzieci. Zgodnie z art. 6 ustawy z dnia 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3, to świadczenie przysługuje jednemu z rodziców dziecka, który opiekuje się nim, a przepisy te nie zawierają wymogu, aby dzieci musiały mieszkać z tym rodzicem.

Po drugie, jednakże, jeżeli Twój partner nie opiekuje się tym dzieckiem, zgodnie z art. 10 ww. ustawy, ZUS może odmówić przyznania świadczenia. ZUS ma prawo sprawdzić rzeczywiste warunki, w jakich świadczenie jest pobierane, dlatego jeżeli złożysz stosowne zawiadomienie, ZUS powinien podjąć kroki w celu zweryfikowania sytuacji.

Po trzecie, warto podkreślić, że jeżeli twoje dziecko faktycznie nie mieszka z twoim partnerem, a on mimo to otrzymuje świadczenie na jego utrzymanie, można to uznać za nadużycie systemu świadczeń. W takim przypadku warto zwrócić się do ZUS z informacją o faktycznej sytuacji.

Wreszcie, po czwarte, istotne jest, że w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości w wykorzystaniu świadczeń przez twojego partnera, ZUS może podjąć decyzję o odzyskaniu nienależnie wypłaconych środków.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Dziedziczenie na podstawie testamentu.
Miesiąc temu zmarł mój tata, nie został sporządzony testament więc na mnie i na siostrę przypada po 1/2 majątku. W skład majątku wchodzi między innymi mieszkanie które wcześniej wynajmowane było przez siostrę zmarłego (umowa podpisana jest do czerwca przyszłego roku). Moje pytania brzmią, jakie prawa mam do tego mieszkania (czy mogę mieszkać w nim itp.)? W jaki sposób podejść do podziału majątku w formie tego mieszkania?...
Czy w obecnej sytuacji mogę bezpiecznie kupić samochód od Ukraińca / albo uchodzcy ?
Kiedyś słyszałam że nie można żądać od nich pieniędzy za udzielanie pomocy więc może w innych sytuacjach podobnie? Czy jeśli kupie ten samochód to nie będę musiała go oddać że niby wykorzystałam trudna sytuację albo pozbawiłam narzędzia zarobku? I będę miała problem z odzyskaniem zapłaconej kwoty? Jest to normalna transakcja, ogłoszenie znalazłam na fb, samochód za 10 tyś....
Alimenty a brak adresu pozwanego.
Występuje o alimenty na syna, natomiast nie wiem gdzie ojciec przebywa, nie chce podać mi adresu. Musiałam podać adres zameldowania jako korespondencyjny, ale istnieje możliwość, że ojciec dziecka nie odbierze wezwania do sądu. Co w takim przypadku? Czy pismo będzie uznane pi tych 14 dniach jako odebrane? Co jeśli nie pojawi się na rozprawie? Czy mam obowiązek poinformować ojca np. telefonicznie?...
Okres wypowiedzenia przy likwidacji działalności.
Właściciele firmy kilka dni temu poinformowali pracowników, że 31.03 zamykają działalność. Chcieli rozwiązać umowy za porozumieniem stron, jednak większość się nie zgodziła ze względu na fakt, że mają umowy na czas nieokreślony, zgodnie z którym przysługuje im miesięczne wypowiedzenie, które powinno rozpocząć się 1.04, kiedy firma nie będzie już istniała. Czy pracownikom należy się wypłata za miesięczny okres wypowiedzenia nawet wtedy, gdy w prak...

Wyszukiwarka