Partner złożył wniosek o RKO na dziecko. Jest to moje pierwsze dziecko a jego drugie. Czy ZUS będzie weryfikował??

Witam.Dowiedziałam się, że partner z którym już nie mieszkam bo się rozeszliśmy złożył wniosek o RKO na dziecko, które jest jego drugim dzieckiem (moim pierwszym). Rzecz w tym, że nie powinien bo nie mieszka i nie wychowuje tego dziecka. Czy ZUS będzie weryfikował to, czy ten rodzic mieszka z tym dzieckiem, czy trzeba samemu to zgłosić?
anonim cytuj
28-11-2022
RKO przysługuje z tytułu samego posiadania 2 i więcej dzieci, także ojciec dziecka nie musi się nim zajmować, a jak najbardziej ma prawo do pobierania świadczenia.

anonim cytuj
29-11-2022
Rodzicielskie Świadczenie Uzupełniające (RKO), o którym mówimy, jest świadczeniem przyznawanym w przypadku, gdy rodzic ma na utrzymaniu co najmniej dwoje dzieci. Zgodnie z art. 6 ustawy z dnia 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3, to świadczenie przysługuje jednemu z rodziców dziecka, który opiekuje się nim, a przepisy te nie zawierają wymogu, aby dzieci musiały mieszkać z tym rodzicem.

Po drugie, jednakże, jeżeli Twój partner nie opiekuje się tym dzieckiem, zgodnie z art. 10 ww. ustawy, ZUS może odmówić przyznania świadczenia. ZUS ma prawo sprawdzić rzeczywiste warunki, w jakich świadczenie jest pobierane, dlatego jeżeli złożysz stosowne zawiadomienie, ZUS powinien podjąć kroki w celu zweryfikowania sytuacji.

Po trzecie, warto podkreślić, że jeżeli twoje dziecko faktycznie nie mieszka z twoim partnerem, a on mimo to otrzymuje świadczenie na jego utrzymanie, można to uznać za nadużycie systemu świadczeń. W takim przypadku warto zwrócić się do ZUS z informacją o faktycznej sytuacji.

Wreszcie, po czwarte, istotne jest, że w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości w wykorzystaniu świadczeń przez twojego partnera, ZUS może podjąć decyzję o odzyskaniu nienależnie wypłaconych środków.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie z dopiskiem
Witam. Zatrudnilam się w firmie. Zaczęłam od 3.11. Szefowa powiedziała że po 2 tyg dostanę umowę. Dostałam umowę o pracę na 3/4 etatu od 16.11. Według ustaleń niestety ustnych miałam zarabiać 1900zl na rękę. To co w umowie plus "dodatek". Umowę mam Na 3 miesiące z 2 tygodniowym okresem wypowiedzenia. Szefowa powiedziała że te dni za okres próbny tzn od 3 do 16.11. zapłaci mi normalnie (nie mam tego na pismie) Niestety zdrowie odmówił...
Pozew o alimenty na studia.
Jeśli rodzice nie chcą płacić alimentów na studia w momencie gdy takowe się należą, to kiedy należy złożyć pozew? Chodzi mi o to, czy można go złożyć np. na pięć czy cztery miesiące przed rozpoczęciem studiów, czy dopiero gdy rok akademicki się już zacznie? Jeśli to drugie, to wydaje mi się to trochę dziwne, skoro sprawy sądowe mogą trwać przez wiele miesięcy.....
Alimenty na rzecz żony po zmarłym bracie.
Dzień dobry, Niedawno zmarł mój brat, jedyną rodziną dla niego i Jego żony jestem/byłem ja, Oni nie mieli dzieci a rodzice obu stron dawno nie żyją. Brat z żoną nie bardzo radzili sobie finansowo, wieczni bezrobotni utrzymujący się z rent i zasiłków, mieszkali w mieszkaniu które sfinansowali Im nasi rodzice a ja opłacałem im latami rachunki. Zamierzałem się zrzec prawa do spadku po bracie ale niestety dowiedziałem się pocztą pantoflową, że żona...
Jak odnaleźć testament sporządzony około 2009 roku u notariusza?
Jak odnaleźć testament sporządzony około 2009 roku u notariusza? Wiadomo jedynie w jakim mieście był notariusz, ale nie wiadomo na pewno kto to był, wiadomo kto był testatorem i spadkobiercą i na tym wiedza się kończy. Elektroniczny rejestr testamentów powstał dwa lata później. Notariusz u którego prawdopodobnie został sporządzony testament odpowiedział, że po 10 latach przekazuje wszystkie akta do sądu i już śladu po testamencie u siebie n...

Wyszukiwarka