Partner złożył wniosek o RKO na dziecko. Jest to moje pierwsze dziecko a jego drugie. Czy ZUS będzie weryfikował??

Witam.Dowiedziałam się, że partner z którym już nie mieszkam bo się rozeszliśmy złożył wniosek o RKO na dziecko, które jest jego drugim dzieckiem (moim pierwszym). Rzecz w tym, że nie powinien bo nie mieszka i nie wychowuje tego dziecka. Czy ZUS będzie weryfikował to, czy ten rodzic mieszka z tym dzieckiem, czy trzeba samemu to zgłosić?
anonim cytuj
28-11-2022
RKO przysługuje z tytułu samego posiadania 2 i więcej dzieci, także ojciec dziecka nie musi się nim zajmować, a jak najbardziej ma prawo do pobierania świadczenia.

anonim cytuj
29-11-2022
Rodzicielskie Świadczenie Uzupełniające (RKO), o którym mówimy, jest świadczeniem przyznawanym w przypadku, gdy rodzic ma na utrzymaniu co najmniej dwoje dzieci. Zgodnie z art. 6 ustawy z dnia 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3, to świadczenie przysługuje jednemu z rodziców dziecka, który opiekuje się nim, a przepisy te nie zawierają wymogu, aby dzieci musiały mieszkać z tym rodzicem.

Po drugie, jednakże, jeżeli Twój partner nie opiekuje się tym dzieckiem, zgodnie z art. 10 ww. ustawy, ZUS może odmówić przyznania świadczenia. ZUS ma prawo sprawdzić rzeczywiste warunki, w jakich świadczenie jest pobierane, dlatego jeżeli złożysz stosowne zawiadomienie, ZUS powinien podjąć kroki w celu zweryfikowania sytuacji.

Po trzecie, warto podkreślić, że jeżeli twoje dziecko faktycznie nie mieszka z twoim partnerem, a on mimo to otrzymuje świadczenie na jego utrzymanie, można to uznać za nadużycie systemu świadczeń. W takim przypadku warto zwrócić się do ZUS z informacją o faktycznej sytuacji.

Wreszcie, po czwarte, istotne jest, że w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości w wykorzystaniu świadczeń przez twojego partnera, ZUS może podjąć decyzję o odzyskaniu nienależnie wypłaconych środków.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Kupiłam mieszkanie, wykończyłam je i teraz sprzedałam. Jakiej wysokości podatek zapłacę?
Kupiłam mieszkanie od dewelopera w 2020 roku za 388 500zl. Materiały plus meble pozwalające na wykończenie mieszkania pod klucz wyniosły 50 000 zł. Sprzedałam dzisiaj mieszkanie za 500 000 zł. Jakiej wysokości podatek zapłacę?...
Ubezpieczenie PZU.
Dzień dobry, mam dodatkowe ubezpieczenie PZU grupowe, które opłacam w pracy. Jest tam zawarty wariant odszkodowania w wypadku śmierci bliskich. Czy należy mi się odszkodowanie z tytułu śmierci teścia - zmarł w XI 2022 r., gdy jestem po rozwodzie z jego synem już od 15 lat? Z teściem utrzymywałam przyjazne kontakty....
Kiedy ma miejsce zasiedzenie udziału w nieruchomości?
Nieruchomość leśna stanowi współwłasność kilkudziesięciu osób. Część osób jest właścicielami, a część posiadaczami samoistnymi tej nieruchomości. Każda z tych osób posiada określoną część ułamkową w całej nieruchomości. Zmarł jeden z posiadaczy samoistnych tej nieruchomości, pozostawiając kilku spadkobierców. Czy jest możliwość aby jeden ze spadkobierców zasiedział udziały pozostałych spadkobierców tego samoistnego posiadacza ? Wiedząc, że nie mo...
Czy szpital może obciążyć mnie kosztami leczenia?
Mój partner jest chory, będzie miał operację kręgosłupa. Rentę mu odebrali, odwołanie nic nie dało. Złożyliśmy nowy wniosek o rentę, który jest w toku..... I teraz pytanie, czyy jeśli dostanie decyzję odmowną, a będzie akurat w szpitalu na operacji, to na drugi dzień nie będzie podlegał darmowej opiece medycznej i obciąża nas kosztami leczenie. Co w takiej sytuacji zrobić ? Mama jego na emeryturze. My nie mamy ślubu, dzieci nie mamy. Mops nie...

Wyszukiwarka