Partner złożył wniosek o RKO na dziecko. Jest to moje pierwsze dziecko a jego drugie. Czy ZUS będzie weryfikował??

Witam.Dowiedziałam się, że partner z którym już nie mieszkam bo się rozeszliśmy złożył wniosek o RKO na dziecko, które jest jego drugim dzieckiem (moim pierwszym). Rzecz w tym, że nie powinien bo nie mieszka i nie wychowuje tego dziecka. Czy ZUS będzie weryfikował to, czy ten rodzic mieszka z tym dzieckiem, czy trzeba samemu to zgłosić?
anonim cytuj
28-11-2022
RKO przysługuje z tytułu samego posiadania 2 i więcej dzieci, także ojciec dziecka nie musi się nim zajmować, a jak najbardziej ma prawo do pobierania świadczenia.

anonim cytuj
29-11-2022
Rodzicielskie Świadczenie Uzupełniające (RKO), o którym mówimy, jest świadczeniem przyznawanym w przypadku, gdy rodzic ma na utrzymaniu co najmniej dwoje dzieci. Zgodnie z art. 6 ustawy z dnia 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3, to świadczenie przysługuje jednemu z rodziców dziecka, który opiekuje się nim, a przepisy te nie zawierają wymogu, aby dzieci musiały mieszkać z tym rodzicem.

Po drugie, jednakże, jeżeli Twój partner nie opiekuje się tym dzieckiem, zgodnie z art. 10 ww. ustawy, ZUS może odmówić przyznania świadczenia. ZUS ma prawo sprawdzić rzeczywiste warunki, w jakich świadczenie jest pobierane, dlatego jeżeli złożysz stosowne zawiadomienie, ZUS powinien podjąć kroki w celu zweryfikowania sytuacji.

Po trzecie, warto podkreślić, że jeżeli twoje dziecko faktycznie nie mieszka z twoim partnerem, a on mimo to otrzymuje świadczenie na jego utrzymanie, można to uznać za nadużycie systemu świadczeń. W takim przypadku warto zwrócić się do ZUS z informacją o faktycznej sytuacji.

Wreszcie, po czwarte, istotne jest, że w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości w wykorzystaniu świadczeń przez twojego partnera, ZUS może podjąć decyzję o odzyskaniu nienależnie wypłaconych środków.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

W jaki sposób odzyskać pieniądze od złodzieja za poniesione koszty
Mamie w lutym skradziono tablice rejestracyjne spod zakładu mechanicznego. Znalezli goscia, zapadl wyrok kilka dni temu. Chłopak ma zwrócić jej pieniądze za poniesione koszty. W jaki sposob ma sie to odbyc?...
Brak wypłaty chorobowego.
Witam. Co mogę zrobić, jeżeli pracodawca nie chce wypłacić za chorobowe.30 dni minęło 18 sierpnia. Mamy prawie wrzesień. Co robić?...
Jak porozumieć się z komornikiem?
Witam , mam pytanie odnośnie długu pożyczki. Komornik ściąga dług przez mój dochód z pracy odd pracodawcy , gdzie pracodawca jest zobowiązany do wysłania mu długu z mojej wypłaty bo się boją że dostaną karę. I teraz pytanie brzmi, czy jako dłużnik mogę lub mam prawo wnioskować o to aby ściągana kwota egzekucyjna była mniejsza bo ja nie dam rady tak egzystować i mam też też inne zobowiązania mieszkaniowo- medialne .będę zmuszony zrezygnować z pra...
Czas pracy a dojazd do klienta
Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące wliczenia dojazdu do klienta w ramach czasu pracy. Mieszkam w Poznaniu a na mojej umowie o pracę miejscem wykonywania pracy jest "Cała Polska". Czas pracy - 8 godzin dziennie. Firma zajmuje się obsługą i serwisem systemów bezpieczeństwa. Codziennie wraz z resztą kadry spotykamy się na jednym z obiektów, na których mamy stały kontrakt, gdzie wyznaczono nam magazyn oraz pomieszczenie socjalne (nie jest t...

Wyszukiwarka