Chciałbym przywieźć do Polski większą ilość papierosów mentolowych na własny użytek, Jak mogę przewieść je legalnie?

Witam, chciałbym przywieźć do Polski większą ilość papierosów mentolowych na własny użytek ze względu na brak dostępu w krajach Unii Europejskiej. Ilość jaką chciałbym przywieść na pewno przekracza limity bezcłowe. Jak mogę przewieść je legalnie i jakie opłaty mogą zostać nałożone?
anonim cytuj
28-11-2022
Legalnie możesz przewieźć 200 sztuk papierosów

anonim cytuj
28-11-2022
A jest ewentualnie możliwość przewieść więcej płacąc cło akcyzę i VAT?

anonim cytuj
29-11-2022
Proszę pytać w urzędzie celnym.

anonim cytuj
29-11-2022
Mentolowych nie możesz w ogóle przewozić
-1  
anonim cytuj
29-11-2022
Witam, chciałbym przywieźć do Polski większą ilość papierosów mentolowych na własny użytek ze względu na brak dostępu w krajach Unii Europejskiej. Ilość jaką chciałbym przywieść na pewno przekracza limity bezcłowe. Jak mogę przewieść je legalnie i jakie opłaty mogą zostać nałożone?

Jeśli chodzi o przewóz papierosów mentolowych, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii:

Istotnie, w Unii Europejskiej od 20 maja 2020 roku zakazane jest wprowadzanie do obrotu papierosów mentolowych. Oznacza to, że nie można ich kupować ani sprzedawać w krajach UE, w tym w Polsce. Zakaz ten wynika z Dyrektywy 2014/40/UE.

Jeśli chodzi o przewóz papierosów do Polski, istnieją limity ilościowe dla podróżujących z krajów spoza UE. Dla papierosów wynosi on 200 sztuk. Przewożenie większej ilości wymaga zapłacenia cła, podatku akcyzowego oraz VAT.

Przy przewozie papierosów mentolowych na własny użytek, ważne jest, aby dokładnie udokumentować ich przeznaczenie. Jeśli organy celne uznają, że papierosy są przewodzone w celu handlu, mogą one zostać skonfiskowane.

A jest ewentualnie możliwość przewieść więcej płacąc cło akcyzę i VAT?

Tak, jest taka możliwość. Jeśli przewieziesz więcej niż dozwolony limit, musisz zgłosić to w urzędzie celnym i opłacić odpowiednie cło, akcyzę oraz VAT. Wysokość tych opłat jest uzależniona od ilości przewodzonych papierosów oraz kraju, z którego są one sprowadzane.

Mentolowych nie możesz w ogóle przewozić

Nie jest to do końca prawda. Choć sprzedaż papierosów mentolowych jest zakazana w Unii Europejskiej, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przewozić je w ograniczonej ilości dla własnego użytku, o ile przestrzegane są przepisy dotyczące ilości przewodzonych produktów tytoniowych oraz opłat celnych i podatkowych.

anonim cytuj
28-08-2023
chciałbym przywieźć do Polski większą ilość papierosów mentolowych na własny użytek

Papierosy mentolowe nie mogą być wprowadzane do obrotu w Unii Europejskiej od 20 maja 2020 r. (art. 7 dyrektywy 2014/40/UE) oraz art. 7c ust. 1 pkt 1 ustawy z 9 listopada 1995 r. o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu. Zakaz obejmuje produkcję, import w celu wprowadzenia do obrotu i sprzedaż; nie dotyczy samego posiadania ani przywozu na własne potrzeby, o ile towar nie trafi dalej do konsumentów.
eur-lex.europa.eu
sip.lex.pl

Przywóz do Polski:

z innego państwa UE – dopuszczalne ilości uznawane za „na użytek własny” to 800 szt. papierosów (art. 33 ust. 2 ustawy akcyzowej w zw. z art. 32 dyrektywy 2008/118/WE);

z państwa trzeciego – zwolnienie z należności celno-podatkowych obejmuje 200 szt. papierosów przy podróży lotniczej lub morskiej i 40 szt. przy podróży lądowej (rozporz. Min. Finansów w sprawie zwolnień dla podróżnych, art. 55 ust. 1 lit. a Unijnego Kodeksu Celnego).
podatki.gov.pl

Jeżeli przekroczysz powyższe limity musisz w punkcie granicznym:

złożyć zgłoszenie celne;

uiścić: (a) cło według wspólnej taryfy celnej (CN 24022090), (b) akcyzę według art. 99 ustawy o podatku akcyzowym, (c) VAT 23 % naliczany od wartości celnej powiększonej o cło i akcyzę;

odebrać banderole lub dokument potwierdzający opłacenie akcyzy (art. 116 ustawy akcyzowej).

Niewskazanie towaru do kontroli lub nieuiszczenie należności powoduje odpowiedzialność karnoskarbową (art. 65 §1 i art. 108 §3 KKS: grzywna, przepadek towaru).

Podsumowując: osobisty przywóz mentoli jest legalny pod warunkiem zachowania progów podróżnych albo zgłoszenia i pełnego opodatkowania nadwyżki; dalsze udostępnienie w Polsce jest niedozwolone.

anonim cytuj
11-06-2025

Sugerowane Tematy

Dzień wolny za oddawanie krwi.
Witam, mam pytanie. Pracodawca ustalił dzień odbioru wolnego na 22 grudnia za 11 listopada i wtedy byłem na zwolnieniu (21.22-12) z tytułu oddania krwi. Czy przysługuje mi inny termin odbioru tego wolnego?...
Wynagrodzenie 2024
Witam. Jestem zatrudniony na umowę o pracę. Pracodawcą na styczeń ustanowił stawkę godzinową w kwocie 19.41. Stawka ta będzie ruchoma w zależności od godzin pracy w danym miesiącu. Czyli kwota netto z umowy o pracę wynosi 3261zl ta kwota jest dzielona na godziny w danym miesiącu. Dodam że pracuje w systemie zmianowym. Zmiana liczy 6 godzin. Średnio w miesiącu mam ok 32 zmian. W sobotę oty i niedzielę również pracuje z czego za niedzielę jest do...
Dwie darowizny w jednym akcie notarialnym.
Witam, teściowe chcą darować swojemu synowi, a mojemu mężowi jedną działką, drugą natomiast swojej córce. Czy mogą to zrobić w jednym akcie notarialnym? Czy również w tym samym akcie mąż może mi darować połowę swojego udziału w działce i tym samym rozszerzyć współwłasność? Dzięki temu nie trzeba by później robić tego rozszerzenia, które jest dodatkowo płatne. Za wszelkie informację dziękuję, bardzo zależy mi na nich, ponieważ notariusze, nie zaw...
Problem z agencją nieruchomości.
Mam problem z agentem nieruchomości, który zajmował się lub raczej miał zajmować sprzedażą mojej działki. Zrobił zdjęcia z drona ,wstawił ofertę sprzedaży na 2 portalach i w sumie na tym jego praca się skończyła. Nie mam żadnej umowy podpisanej. Pan wstawił ofertę na wyłączność . Chcę zakończyć tą niby współpracę, ponieważ nic się nie dzieje w kwestii sprzedaży, nie podoba mi się jego podejście i ciągły brak czasu na jakiekolwiek rozmowy , nawe...

Wyszukiwarka