Chciałbym przywieźć do Polski większą ilość papierosów mentolowych na własny użytek, Jak mogę przewieść je legalnie?

Witam, chciałbym przywieźć do Polski większą ilość papierosów mentolowych na własny użytek ze względu na brak dostępu w krajach Unii Europejskiej. Ilość jaką chciałbym przywieść na pewno przekracza limity bezcłowe. Jak mogę przewieść je legalnie i jakie opłaty mogą zostać nałożone?
anonim cytuj
28-11-2022
Legalnie możesz przewieźć 200 sztuk papierosów

anonim cytuj
28-11-2022
A jest ewentualnie możliwość przewieść więcej płacąc cło akcyzę i VAT?

anonim cytuj
29-11-2022
Proszę pytać w urzędzie celnym.

anonim cytuj
29-11-2022
Mentolowych nie możesz w ogóle przewozić
-1  
anonim cytuj
29-11-2022
Witam, chciałbym przywieźć do Polski większą ilość papierosów mentolowych na własny użytek ze względu na brak dostępu w krajach Unii Europejskiej. Ilość jaką chciałbym przywieść na pewno przekracza limity bezcłowe. Jak mogę przewieść je legalnie i jakie opłaty mogą zostać nałożone?

Jeśli chodzi o przewóz papierosów mentolowych, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii:

Istotnie, w Unii Europejskiej od 20 maja 2020 roku zakazane jest wprowadzanie do obrotu papierosów mentolowych. Oznacza to, że nie można ich kupować ani sprzedawać w krajach UE, w tym w Polsce. Zakaz ten wynika z Dyrektywy 2014/40/UE.

Jeśli chodzi o przewóz papierosów do Polski, istnieją limity ilościowe dla podróżujących z krajów spoza UE. Dla papierosów wynosi on 200 sztuk. Przewożenie większej ilości wymaga zapłacenia cła, podatku akcyzowego oraz VAT.

Przy przewozie papierosów mentolowych na własny użytek, ważne jest, aby dokładnie udokumentować ich przeznaczenie. Jeśli organy celne uznają, że papierosy są przewodzone w celu handlu, mogą one zostać skonfiskowane.

A jest ewentualnie możliwość przewieść więcej płacąc cło akcyzę i VAT?

Tak, jest taka możliwość. Jeśli przewieziesz więcej niż dozwolony limit, musisz zgłosić to w urzędzie celnym i opłacić odpowiednie cło, akcyzę oraz VAT. Wysokość tych opłat jest uzależniona od ilości przewodzonych papierosów oraz kraju, z którego są one sprowadzane.

Mentolowych nie możesz w ogóle przewozić

Nie jest to do końca prawda. Choć sprzedaż papierosów mentolowych jest zakazana w Unii Europejskiej, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przewozić je w ograniczonej ilości dla własnego użytku, o ile przestrzegane są przepisy dotyczące ilości przewodzonych produktów tytoniowych oraz opłat celnych i podatkowych.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Odprawa
Miałam umowę o pracę na czas określony od 17-02-2022 do 31-10-2022 oraz następna umowa u tego samego pracodawcy od 1-11-2022 już na czas nieokreślony. Rozwiązałam w dniu dzisiejszym 25.09.2923r. umowę o pracę bez okresu wypowiedzenia z winy pracodawcy. Czy należy mi jakieś odszkodowanie albo odprawa? Jeśli tak to za ile miesięcy odszkodowanie albo odprawa?...
przewóz zwierząt domowych w autobusie
Witam, mam pytanie co zrobić w sytuacji jeżeli kierowca nie będzie chciał mnie wpuścić do autobusu mimo, że spełniam regulamin? Ostatnio właśnie kierowca mi zagroził, że nie wpuści mnie do autobusu, bo w regulaminie jest "małe zwierzę domowe". Napisane jest jak byk "zwierzę domowe" które jest zabezpieczone i jedzie na kolanach może być w autobusie. Oczywiście on uznał, że mój pies z którym jechałam nie jest zwierzęciem domowy...
Czy zarząd wspólnoty mieszkaniowej ma prawo zatrudnić firmę zarządzającą bez uchwały?
Dzień dobry, mamy pewne wątpliwości jako członkowie wspólnoty co do podjęcia decyzji zarządu odnośnie zatrudnienia firmy zarządzającej wspólnotą. Zarząd podpisał w niepełnym składzie, gdyż nie wszyscy jego członkowie się zgodzili, bez poinformowania mieszkańców umowę. Czy to działanie wykracza poza zakres zarządu zwykłego?...
Poręczenie pożyczki koleżance z pracy.
Była koleżanka, z którą pracowałam zaciągnęła pożyczkę u nas w firmie (jestem 1 z 2 żyrantów) odeszła na emeryturę i drugi miesiąc nie spłaca pożyczki, dostałam dzisiaj informacje, że pieniążki będą odciągane z mojej wypłaty. Proszę, powiedzcie co mogę zrobić w tej sytuacji ?...

Wyszukiwarka