Czy płaci się podatek od darowizny od matki

Witam, mam takie pytanie.
Czy płaci się podatek od darowizny od matki, jeżeli ta kwota to było 40 tyś zł? przelane przelewem na moje konto.
anonim cytuj
24-11-2022
Nie, jeśli poinformujesz o tym fakcie organ podatkowy za pośrednictwem formularza SD-Z2 w terminie 6 miesięcy, licząc od dnia otrzymania darowizny. Przelew zatytułowany "darowizna".

anonim cytuj
25-11-2022
Zgłosić do US. Będą wołać potwierdzenie przelewu. I musi być przelew zatytułowany jako ,,darowizna"

anonim cytuj
25-11-2022
Czy płaci się podatek od darowizny od matki, jeżeli ta kwota to było 40 tyś zł? przelane przelewem na moje konto.

Tak, w Polsce istnieje obowiązek zapłaty podatku od darowizn. Jednakże w przypadku darowizny od najbliższej rodziny, jaką jest matka, obowiązują pewne ulgi. Ustawa o podatku od spadków i darowizn (Dz.U. z 2004 nr 286 poz. 2833) przewiduje zwolnienie od podatku dla darowizn pomiędzy najbliższą rodziną do pewnego limitu.

Konkretnie, zgodnie z art. 4a ust. 1 ustawy, darowizny dokonane na rzecz małżonka, zstępnych (np. dzieci), wstępnych (np. rodziców) i pasierba są zwolnione od podatku do kwoty 9637 zł w ciągu 5 lat. Jeśli więc suma darowizn od jednej osoby w ciągu 5 lat nie przekroczy tej kwoty, nie ma obowiązku płacenia podatku. W przypadku, gdy kwota darowizny od matki wynosi 40 tyś zł, część tej darowizny przekracza zwolnienie.

Warto jednak zwrócić uwagę na to, co zostało napisane w postach 2 i 3. Istotne jest zgłoszenie darowizny do urzędu skarbowego w odpowiednim terminie za pośrednictwem formularza SD-Z2. Wówczas podatnik może skorzystać z ulgi. Jeśli darowizna została prawidłowo zatytułowana jako "darowizna" w tytule przelewu, potwierdzenie takiego przelewu może być wymagane przez urząd skarbowy w celu potwierdzenia źródła środków.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

zorganizowanie autobusu szkolnego
Witam Mam pytanie mój znajomy ssm wychowuje dziecko, które chodzi do szkoły podstawowej. Siedziba tej szkoły znajduje się e innej miejscowości niż mój znajomy. Ogolnie do tej szkoły dojezdza ponad 20 dzieci. Wójt się odrzucił pismo napisane przez rodziców dotyczące autobusu szkolnego. Gdzie rodzice mają się udać by wkoncu wójt zorganizował autobus szkolny....
Problem z wymeldowaniem.
Konkubina po ponad 2,5 roku wraca z Niemiec. Dzieci jak i ja nie chcemy z nią mieszkać. Urząd miasta robi pod górkę z wymeldowaniem, a i ona sama twierdzi, że tego nie zrobi. Mieszkanie jest na mnie, co w tej sytuacji zrobić aby to szybko ogarnąć?...
Tato kupił auto od handlarza, okazało się, że auto ma usterkę o której nie został poinformowany. Jak to wygląda z punktu prawnego?
Tato kupił auto od handlarza (który na swoją firmę sprowadza auta z fakturą) okazało się, że auto ma usterkę , cieknący olej z wału korbowego i koszt naprawy to ponad 1000 zł. Sprzedający nas o tym nie poinformował, że jest usterka silnika. Jak to wygląda z punktu prawnego ? Auto aktualnie stoi u mechanika i czekamy na informacje zwrotną od handlarza jaki jest jego kolejny krok. Z góry dziękuję za odpowiedzi...
Czy mogę się nie zgodzić na rozwód za porozumieniem stron ?
Dzień dobry. Czy mogę się nie zgodzić na rozwód za porozumieniem stron ? Mąż chce się rozwieść bez podania przyczyny. Rozwód to dla mnie wyprowadzka z domu, który nie jest nasz i zostanie samej z dzieckiem. Potrzebna jest mi pomoc choćby przy odbiorze dziecka ze szkoły. Wynajem to duży koszt więc musiałabym zmienić miejsce zamieszkania, a to dla mnie i dziecka duży stres....

Wyszukiwarka