Czy płaci się podatek od darowizny od matki

Witam, mam takie pytanie.
Czy płaci się podatek od darowizny od matki, jeżeli ta kwota to było 40 tyś zł? przelane przelewem na moje konto.
anonim cytuj
24-11-2022
Nie, jeśli poinformujesz o tym fakcie organ podatkowy za pośrednictwem formularza SD-Z2 w terminie 6 miesięcy, licząc od dnia otrzymania darowizny. Przelew zatytułowany "darowizna".

anonim cytuj
25-11-2022
Zgłosić do US. Będą wołać potwierdzenie przelewu. I musi być przelew zatytułowany jako ,,darowizna"

anonim cytuj
25-11-2022
Czy płaci się podatek od darowizny od matki, jeżeli ta kwota to było 40 tyś zł? przelane przelewem na moje konto.

Tak, w Polsce istnieje obowiązek zapłaty podatku od darowizn. Jednakże w przypadku darowizny od najbliższej rodziny, jaką jest matka, obowiązują pewne ulgi. Ustawa o podatku od spadków i darowizn (Dz.U. z 2004 nr 286 poz. 2833) przewiduje zwolnienie od podatku dla darowizn pomiędzy najbliższą rodziną do pewnego limitu.

Konkretnie, zgodnie z art. 4a ust. 1 ustawy, darowizny dokonane na rzecz małżonka, zstępnych (np. dzieci), wstępnych (np. rodziców) i pasierba są zwolnione od podatku do kwoty 9637 zł w ciągu 5 lat. Jeśli więc suma darowizn od jednej osoby w ciągu 5 lat nie przekroczy tej kwoty, nie ma obowiązku płacenia podatku. W przypadku, gdy kwota darowizny od matki wynosi 40 tyś zł, część tej darowizny przekracza zwolnienie.

Warto jednak zwrócić uwagę na to, co zostało napisane w postach 2 i 3. Istotne jest zgłoszenie darowizny do urzędu skarbowego w odpowiednim terminie za pośrednictwem formularza SD-Z2. Wówczas podatnik może skorzystać z ulgi. Jeśli darowizna została prawidłowo zatytułowana jako "darowizna" w tytule przelewu, potwierdzenie takiego przelewu może być wymagane przez urząd skarbowy w celu potwierdzenia źródła środków.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Freelancer na umowy o dzieło - pracujący czy bezrobotny?
Witam. Jestem freelancerem wykonującym usługi graficzne dla różnych firm bądź instytucji. Rozliczam się za pomocą umów o dzieło. Takich umów podpisuje np. 1-2 w miesiącu, czasem z przerwami między nimi. Pytanie tak jak w tytule. To, że nie można rejestrować się wtedy jako bezrobotny jest mi znane, gdyż to normalna praca zarobkowa - ale nie jest ciągła (umowy o dzieło często mają przerwy czasowe) Jak zatem można określić status takiej osoby gdy t...
Przedawnienie mandatu u komornika.
W 2013 r. Dostałam mandat za brak legitymacji studenckiej w MPK. W 2014 r. Ponoć został założony nr sprawy. W 2023 r. otrzymałam pismo od komornika, że mam zapłacić mandat. Czy to nie uległo przedawnieniu? ...
Wypłata wynagrodzenia na cudze konto bankowe.
Mam problem, pracowałem w Anglii w agencji, nie miałem tam swojego konta więc użyłem nieużywanego konta mamy mojej dziewczyny, niestety relacje z teściowa opisałbym jedynie jako hitlerowskie Niemcy a polska tamtych czasów, czyli oszukuje, że pieniędzy nie dostała na konto. Jest prawna możliwość odebrania należności? Posiadam jedynie Payslipy czyli kartki potwierdzające przelanie pieniędzy i zarejestrowany jestem również w agencji, w której robiłe...
Ile mam czasu na dostarczenie zwolnienia lekarskiego ?
Mam pytanie odnośnie zwolnienia lekarskiego. Jak długo mam czas na dostarczenie czy powiadomienie o zwolnieniu lekarskim? Czy moim obowiązkiem jest koniecznie poinformowanie? Czy nie ma takiej konieczności? Jak długo ma się czas na dostarczenie tego L4?...

Wyszukiwarka