Czy płaci się podatek od darowizny od matki

Witam, mam takie pytanie.
Czy płaci się podatek od darowizny od matki, jeżeli ta kwota to było 40 tyś zł? przelane przelewem na moje konto.
anonim cytuj
24-11-2022
Nie, jeśli poinformujesz o tym fakcie organ podatkowy za pośrednictwem formularza SD-Z2 w terminie 6 miesięcy, licząc od dnia otrzymania darowizny. Przelew zatytułowany "darowizna".

anonim cytuj
25-11-2022
Zgłosić do US. Będą wołać potwierdzenie przelewu. I musi być przelew zatytułowany jako ,,darowizna"

anonim cytuj
25-11-2022
Czy płaci się podatek od darowizny od matki, jeżeli ta kwota to było 40 tyś zł? przelane przelewem na moje konto.

Tak, w Polsce istnieje obowiązek zapłaty podatku od darowizn. Jednakże w przypadku darowizny od najbliższej rodziny, jaką jest matka, obowiązują pewne ulgi. Ustawa o podatku od spadków i darowizn (Dz.U. z 2004 nr 286 poz. 2833) przewiduje zwolnienie od podatku dla darowizn pomiędzy najbliższą rodziną do pewnego limitu.

Konkretnie, zgodnie z art. 4a ust. 1 ustawy, darowizny dokonane na rzecz małżonka, zstępnych (np. dzieci), wstępnych (np. rodziców) i pasierba są zwolnione od podatku do kwoty 9637 zł w ciągu 5 lat. Jeśli więc suma darowizn od jednej osoby w ciągu 5 lat nie przekroczy tej kwoty, nie ma obowiązku płacenia podatku. W przypadku, gdy kwota darowizny od matki wynosi 40 tyś zł, część tej darowizny przekracza zwolnienie.

Warto jednak zwrócić uwagę na to, co zostało napisane w postach 2 i 3. Istotne jest zgłoszenie darowizny do urzędu skarbowego w odpowiednim terminie za pośrednictwem formularza SD-Z2. Wówczas podatnik może skorzystać z ulgi. Jeśli darowizna została prawidłowo zatytułowana jako "darowizna" w tytule przelewu, potwierdzenie takiego przelewu może być wymagane przez urząd skarbowy w celu potwierdzenia źródła środków.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

czy dodatkowe dwa dni wolnego w roku na zdrowe dziecko płaci ZUS czy pracodawca?
Witam. Piszę do Was z zapytanie czy dodatkowe dwa dni wolnego w roku na zdrowe dziecko płaci ZUS czy pracodawca. Ponieważ nie mogę znaleźć nigdzie. A Szef nie chce mi zapłacić za wykorzystany jeden dzień który wzięłam na dziecko. Wiem że na chore dziecko jak mam opiekę to płaci ZUS (jeśli nie ma zatrudnionych 20 osób). Z góry dziękuję....
Zasiedzenie - rozprawa.
Zostałem pozwany o zasiedzenie. We wniosku są napisane takie głupoty, które uważam, że na spokojnie obalę. Chciałbym wiedzieć jak wygląda postępowanie o zasiedzenie. Czy uczestnik, może zadawać pytania przesłuchiwanemu? Czy może wnioskować oraz wyrażać sprzeciw w trakcie zeznać? Co dobrze jeszcze wiedzieć przed taką sprawą?...
Polisa na życie a darowizna.
Dzień dobry. Po śmierci mamy ,mój brat dostał po niej polisę, która opłacała w TU. Czy taka polisa to jest darowizna? Jeśli tak, to Czy mogę ubiegać się o zachowek od tej polisy ?Tym bardziej ,ze mama nie zostawiła innego majątku, a ja w całości pokryłem koszty pogrzebu....
Szkolenie BHP, dzień wolny.
Chciałbym zasięgnąć małej porady odnośnie szkoleń i czasu wolnego. Mianowicie sytuacja wygląda tak - pracuję w systemie 4 brygadowym, po 3 zmianie nocnej (przedostatniej), którą kończę o 7 rano, przełożony skierował mnie na szkolenie BHP które odbędzie się od razu po zakończeniu owej zmiany. Następnie twierdzi, że muszę przyjść do pracy na ostatnią zmianę nocną. Idąc tym tokiem rozumowania po 8h zmianie, 4-6h szkolenia BHP zakończonego jakimś egz...

Wyszukiwarka