Czy płaci się podatek od darowizny od matki

Witam, mam takie pytanie.
Czy płaci się podatek od darowizny od matki, jeżeli ta kwota to było 40 tyś zł? przelane przelewem na moje konto.
anonim cytuj
24-11-2022
Nie, jeśli poinformujesz o tym fakcie organ podatkowy za pośrednictwem formularza SD-Z2 w terminie 6 miesięcy, licząc od dnia otrzymania darowizny. Przelew zatytułowany "darowizna".

anonim cytuj
25-11-2022
Zgłosić do US. Będą wołać potwierdzenie przelewu. I musi być przelew zatytułowany jako ,,darowizna"

anonim cytuj
25-11-2022
Czy płaci się podatek od darowizny od matki, jeżeli ta kwota to było 40 tyś zł? przelane przelewem na moje konto.

Tak, w Polsce istnieje obowiązek zapłaty podatku od darowizn. Jednakże w przypadku darowizny od najbliższej rodziny, jaką jest matka, obowiązują pewne ulgi. Ustawa o podatku od spadków i darowizn (Dz.U. z 2004 nr 286 poz. 2833) przewiduje zwolnienie od podatku dla darowizn pomiędzy najbliższą rodziną do pewnego limitu.

Konkretnie, zgodnie z art. 4a ust. 1 ustawy, darowizny dokonane na rzecz małżonka, zstępnych (np. dzieci), wstępnych (np. rodziców) i pasierba są zwolnione od podatku do kwoty 9637 zł w ciągu 5 lat. Jeśli więc suma darowizn od jednej osoby w ciągu 5 lat nie przekroczy tej kwoty, nie ma obowiązku płacenia podatku. W przypadku, gdy kwota darowizny od matki wynosi 40 tyś zł, część tej darowizny przekracza zwolnienie.

Warto jednak zwrócić uwagę na to, co zostało napisane w postach 2 i 3. Istotne jest zgłoszenie darowizny do urzędu skarbowego w odpowiednim terminie za pośrednictwem formularza SD-Z2. Wówczas podatnik może skorzystać z ulgi. Jeśli darowizna została prawidłowo zatytułowana jako "darowizna" w tytule przelewu, potwierdzenie takiego przelewu może być wymagane przez urząd skarbowy w celu potwierdzenia źródła środków.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Badania okresowe.
Jestem zatrudniona na umowę o pracę u ajenta stacji benzynowej. Obecnie musiałam przedłużyć książeczkę zdrowia co wiązało się z kosztem 70 zł na które wzięłam fakturę. Po dostarczeniu faktury okazało się, że pracodawcą nie zwraca kosztów z czym po raz pierwszy spotkałam się w ciągu mojej wieloletniej pracy w handlu. Czy faktycznie może być tak że to pracownik pokrywa koszty związane z wykonywaniem pracy?...
Czy pracodawca ma prawo wliczyć 500+ do wyliczenia wczasów pod gruszą?
Witam. Czy pracodawca ma prawo wliczyć 500+ do wyliczenia wczasów pod gruszą tłumacząc że muszę podać swoją sytuację finansową wszystkich domowników? Jest jakaś podstawa prawna mimo że 500+ nie jest opodatkowane?...
Zapadł wyrok (alimenty). Czy jest szansa się odwołać bądź zawiesić?
Witam, Zapadł wyrok, dostałem 4 miesiące do odsiadki za alimenty, czy jest jakaś szansa, żeby się od tego odwołać bądź warunkowo zawiesić? Do jakiego prawnika mogę się udać i czy to coś pomoże? co mogę w tej sytuacji zrobić?...
Ojciec dzieci wpłacą kwotę mniejszą niż alimenty zasądzone przez sąd.
Witam serdecznie mam pytanie gdyby ojciec dzieci wpłacą kwotę mniejsza niż alimenty zasądzone przez sąd to co ja mogę z tym zrobić ?...

Wyszukiwarka