Czy płaci się podatek od darowizny od matki

Witam, mam takie pytanie.
Czy płaci się podatek od darowizny od matki, jeżeli ta kwota to było 40 tyś zł? przelane przelewem na moje konto.
anonim cytuj
24-11-2022
Nie, jeśli poinformujesz o tym fakcie organ podatkowy za pośrednictwem formularza SD-Z2 w terminie 6 miesięcy, licząc od dnia otrzymania darowizny. Przelew zatytułowany "darowizna".

anonim cytuj
25-11-2022
Zgłosić do US. Będą wołać potwierdzenie przelewu. I musi być przelew zatytułowany jako ,,darowizna"

anonim cytuj
25-11-2022
Czy płaci się podatek od darowizny od matki, jeżeli ta kwota to było 40 tyś zł? przelane przelewem na moje konto.

Tak, w Polsce istnieje obowiązek zapłaty podatku od darowizn. Jednakże w przypadku darowizny od najbliższej rodziny, jaką jest matka, obowiązują pewne ulgi. Ustawa o podatku od spadków i darowizn (Dz.U. z 2004 nr 286 poz. 2833) przewiduje zwolnienie od podatku dla darowizn pomiędzy najbliższą rodziną do pewnego limitu.

Konkretnie, zgodnie z art. 4a ust. 1 ustawy, darowizny dokonane na rzecz małżonka, zstępnych (np. dzieci), wstępnych (np. rodziców) i pasierba są zwolnione od podatku do kwoty 9637 zł w ciągu 5 lat. Jeśli więc suma darowizn od jednej osoby w ciągu 5 lat nie przekroczy tej kwoty, nie ma obowiązku płacenia podatku. W przypadku, gdy kwota darowizny od matki wynosi 40 tyś zł, część tej darowizny przekracza zwolnienie.

Warto jednak zwrócić uwagę na to, co zostało napisane w postach 2 i 3. Istotne jest zgłoszenie darowizny do urzędu skarbowego w odpowiednim terminie za pośrednictwem formularza SD-Z2. Wówczas podatnik może skorzystać z ulgi. Jeśli darowizna została prawidłowo zatytułowana jako "darowizna" w tytule przelewu, potwierdzenie takiego przelewu może być wymagane przez urząd skarbowy w celu potwierdzenia źródła środków.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Problem z najemcą
Najemca podpisał że mną umowę końcem października. Nie płaci całej kwoty najmu oraz przekracza terminy. Wciąż kłamie, pisząc że przelał. Zobowiązał się przepisać liczniki i tego nie zrobił. Nie są to zaległości całego czynszu, ale kwoty kilkuset zł/MC. Umowa na czas określony. Jak to ugryźć? Czy, skoro podpisał umowę wiedząc, że nie ma dochodów, to podlega pod oszustwo? Jest jakiś sposób, by się wyplątać z tego najmu? Podwyższenie czynszu np?...
Pożyczka przez Internet.
Chciałam wziąć pożyczkę od osoby prywatnej na internecie. Wszystko szło dobrze dopóki nie kazano mi zapłacić kwoty 309zl mówiąc że jak to zapłacę otrzymam pożyczkę więc zapłaciłam po czym dostałam maila z informacją że muszę zapłacić 398zl i jak to zapłacę to na 100% otrzymam pożyczkę więc zapłaciłam. Dostałam znowu maila że jest to ostatnia wpłata w wysokości 297zl i że po przelaniu tych pieniędzy nie będzie już żadnych opłat i pożyczka będzie j...
Czy najemca musi się wyprowadzić w ciągu miesiąca?
Dzień dobry, Właściciel wynajmowanego przez moją mamę mieszkania poinformował ją, że ma się w ciągu miesiąca (do 20.10) wyprowadzić. Faktycznie w umowie jest miesięczny okres wypowiedzenia. Ale czy faktycznie tak to działa? Czy można jakoś walczyć z właścicielem?...
Eksmisja ojczyma.
Posiadam dom w którym mieszkam z mamą i ojczymem (ojczym mnie w żaden sposób nie przysposobił ani nic z tych rzeczy, po prostu moja mama powtórnie wyszła za mąż). Mieszka on w moim domu, lecz doszło do sytuacji takiej, iż nie chcę go już więcej widzieć. Posiada on swoje mieszkanie, nie jest u mnie zameldowany. Czy mogę zwyczajnie kazać mu się wynosić, wystawić mu rzeczy przed dom i pomachać na odchodne ? Z tego co widzę to wszystkie przesłanki ek...

Wyszukiwarka