Przeniesienie prawa własności.

Potrzebuję porady, siostra mojej babci chce przepisać na mnie swój dom. Nie posiada już żadnej rodzin, nie miała dzieci. Jak to jest z podatkiem od darowizny nieruchomości? Jeśli będę musiała zapłacić to jaki procent?
anonim cytuj
07-02-2024
A może pomyśl o dożywociu wtedy będzie bez podatków ale będą obowiązki dla Ciebie.

anonim cytuj
07-02-2024
A PCC od umowy dożywocia to nie podatek?

anonim cytuj
07-02-2024
Nie do końca taki ma charakter ale można go tak traktować. Zwróć uwagę na jego wysokość, może się okazać ekonomicznie lepszym wyborem jeśli inne aspekty tej czynności prawnej nie przeszkadzają.

anonim cytuj
07-02-2024
To jest II grupa podatkowa. W tej grupie jest 27090 zł kwoty wolnej. Wszystko ponadto będzie opodatkowane. Wszystko zależy od wartości darowizny, bo są różne widełki, ale zakładając że dom mieści się w tych maksymalnych to będzie 1893.30 zł + 12%.

anonim cytuj
07-02-2024

Sugerowane Tematy

985kpc
Czy uchylenie zajęcia komorniczego na nieruchomości po 2 licytacji uchyla zajęcie emertury...
Ze względu na pracę nie mogę stawić się jako świadek na sprawie.
Hej wszystkim. Jestem wezwana jako świadek na sprawę karną dnia 13 września. 12 września jadę w trasę o 19 i wracam 13 września o 9 rano. Czy że względu na to że będę 13 września o 13 miała pauzę mogę przełożyć termin przesłuchania na drugą połowę października? Ze względu na codzienną pracę w nocy w dzień muszę się wyspać....
Umowa najmu na dane innego wynajmującego.
Cześć, Jestem najemcą mieszkania na czas określony i zastanawiam się czy podpisana umowa prawnie ma moc, ponieważ w umówię jako osoba wynajmująca są podane dane Pana właściciela, a ostateczny podpis na umówię jest wykonany przez jego żonę, która ma zupełnie inne nazwisko od niego. Dodatkowo umowa została zawarta bez obecności jej męża. Pilnie poprosiłabym o odpowiedź ponieważ teraz właściciele kombinują a chciałabym mieć dodatkowa linię obrony...
Pracodawca spóźnia się z wynagrodzeniem. Co zrobić
Witam. Mój pracodawca od kwietnia tego roku zaczął spóźniać się z wypłacaniem wynagrodzenia. Termin wypłaty w umowie o pracę wyznaczony jest na 10 dzień miesiąca, a wynagrodzenie na koncie pojawia się dzień, dwa lub trzy dni po tym terminie. Dzisiaj mamy 10 dzień miesiąca, wynagrodzenie znowu na konto nie wpłynęło, czyli będzie najszybciej w poniedziałek. Pracodawca zarzeka się, że przelewy robi w terminie. I teraz pytanie, jak go skutecznie &q...

Wyszukiwarka