Czy szef ma obowiązek zapewnić nam wodę pitną i do umycia kubka czy sztucicy?

Witam. Mam problem z moim szefem a mianowicie: pracuje w zakładzie pracy chronionej jako pracownik ochrony fizycznej bez licencji. Obszar do pilnowania i patrolowania jest duży, bo na posterunek żeby dojść to jest 2 km ponad. Do tego dochodzą patrole podczas służby i podczas powrotu na bazę jeszcze jeden. Dodam, że wszędzie chodzimy pieszo. Zmiany są 12 godzinne (dniówka i nocka). Czy inspektor ma obowiązek zapewnić nam wodę pitną i do umycia kubka czy sztuccy? O ile w lato są po 2 baniaki na posterunek (i tak musimy się prosić sztygarów żeby nam ją porozwozili i nieraz jak skończy się woda w baniakach to lejemy do nich zwykłą kranowe żeby mieć na herbatę...), to w zimie zdaniem inspektora nie należy nam się woda i mamy sobie sami nosić... Proszę o pomoc, bo dodatkowo dźwigać 3,4 kg pod górę i po piasku to naprawdę ciężko nieraz.
anonim cytuj
23-11-2022
Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. Dział II par. 13.1 "pracodawca jest obowiązany zapewnić dostateczną ilość wody zdatnej do picia oraz wodę do celów higienicznosanitarnych, gospodarczych i przeciwpożarowych."

anonim cytuj
23-11-2022

Sugerowane Tematy

Zwrot za rezerwację anulowaną bez podania przyczyny (bon turystyczny), co powinno zawierać ponaglenie do zwrotu zaliczki?
Dzień dobry, W zeszłym roku zrobiłam rezerwacje w ośrodku wczasowym płacąc bonem turystycznym ( 500zl). Z rezerwacji mogłam zrezygnować do końca lutego i liczyć na 100% zwrot zaliczki. Dzień przed końcem czasu, który regulaminowo kończył się na koniec lutego dostałam maile ze rezerwacja została anulowana bez podania przyczyny przez ośrodek. Mimo tygodniowych prób skontaktowania się z ośrodkiem mailowo i telefonicznie zmuszona byłam zrobić rezer...
Umowa o prace i zlecenie u innego pracodawcy
Witam . Jak wyglada sytuacja gdy jestem na umowie prace i zarabiam więcej niż najniższa krajowa, a jestem zatrudniona dodatkowo na umowę zlecenie U INNEGO PRACODAWCY i chciałbym odprowadzać składki chorobowe czy jest taka możliwość ? Czy ktoś ma na to jakiś przepis ? Czy możliwość odprowadzania tej składki jest zależna od tego ile wynosi wynagrodzenie na umowie o prace ? Podkreślam ze jest wyższe niż minimalne wynagrodzenie....
Podział majątku wspólnego.
Razem z partnerem wybudowaliśmy dom na moim gruncie. Kredyt na dom wzięliśmy razem i nadal go spłacamy. W KW widnieje tylko ja jako jedyny właściciel. Rozstaliśmy się i planujemy sprzedaż domu żeby spłacić zaciągnięty kredyt. Reszta pieniędzy chcemy podzielić się po równo a były partner swoją część przeznaczy na zakup mieszkania. Jak to zrobić prawnie by uniknąć opłat od spadków i darowizn....
Czy jest możliwość zawnioskowania o większą ilość telefonów dla osób osadzonych oraz na dzieci jedno widzenie więcej?
Witam. Kobieta z którą żyje w konkubinacie została osadzona w ZK. Zanim poznałem swoją konkubinę byłem w związku małżeńskim gdzie mam córkę która ma 3 lata. Do dnia dzisiejszego nie mam rozwodu ani ja ani matka mojej córki nie złożyliśmy pozwu o rozwód. Moja córka bardzo jest przywiązana do mojej obecnej partnerki która niestety przebywa obecnie w zakładzie karnym. W związku z tym iż bohaterka postu ma do odsiedzenia 3 lata i została zakwalifikow...

Wyszukiwarka