PIT-11 od byłego pracodawcy.

Proszę o informację co w sytuacji gdy moja mama otrzymała PIT-11 od pracodawcy u którego nie pracuje od 2 lat. Jest to pracodawca prowadzący działalność gastronomiczną. Mama na wiosnę 2020 przeszła na emeryturę, po czym podpisała z tym pracodawcą kolejną umowę, tym razem na 1/4 etatu z terminem obowiązywania do czerwca 2021. W momencie gdy wybuchła pandemia na wiosnę 2020 mama dostała informację, żeby już nie przychodziła do pracy bo obiekt gastronomiczny nie będzie działał. Nie otrzymała wypowiedzenia ani świadectwa pracy. Od tego momentu jedynym świadczeniem była emerytura. Mimo to otrzymała właśnie PIT-11 od tego pracodawcy, jakoby tam pracowała i otrzymywała dochód, mimo iż nie pracowała i nie dostała ani złotówki. Co zrobić w takiej sytuacji? Dodam, że wychodzi na to że musi zapłacić podatek do US bo teoretycznie otrzymywała dochód oprócz emerytury i rozliczenie wskazuje, że musi zapłacić podatek w wysokości kilkuset złotych.
anonim cytuj
03-03-2024
Należy udać się do US i tam sprawę zgłosić.

anonim cytuj
03-03-2024
1. Zadzwonić do pracodawcy i zapytać czy to nie pomyłka.
2. Sprawdzić w US czy taki pit wpłynął (można przez profil)
3. Jeżeli nie pomyłka i pit wpłynął wysłać do pracodawcy (za potwierdzeniem odbioru)
przedsądowne wezwanie do zapłaty.
4. Zapłacić należny podatek do US
5. Wnieść sprawę do sądu pracy o wynagrodzenie

anonim cytuj
03-03-2024

Sugerowane Tematy

Wynagrodzenie za urlop.
Dzień dobry Zwykle mam stałe wynagrodzenie składające się z 2 składników podstawa i premia , nie płaca mi za nadgodziny. Ostanie 4 miesiące na dużym projekcie pracowałem po 300 h i dyrektor płaci za nadliczbowe godziny pojawiła się kolejna pozycja na pasku o nazwie nagroda. Nagroda została doliczona do wszystkich innych składników wynagrodzenia i o podatkowana Idę na 3 tygodniowy Urlop czy powinny te wypracowane miesiące mieć wpływ na wynag...
Wniosek o umorzenie postępowania.
Jestem represjonowany politycznie ze względu na wpisy internetowe. Prokuratura wszczęła kilka spraw wobec mnie. Jedną zakończyła uznając mnie ostatecznie za świadka i oddając mi sprzęt komputerowy. Inne sprawy zostały połączone i przesłane do drugiej prokuratury. Ta druga prokuratura uchyliła jeden zarzut, który wydała ta pierwsza. Pozostałe zarzuty postawiono mi już ponad rok temu. Potwierdziłem że ja dokonywałem danych wpisów ale zdecydowanie z...
Alimenty na dorosłe rodzeństwo męża.
Dzień dobry. Mój mąż ma dwie niepracujące siostry. Jedna posiada opiekuna prawnego z powodu wady wzroku ale funkcjonuje normalnie. Poza tym prawdopodobnie ma (na razie nieudokumentowany) zespół Aspergera. Druga siostra ma problemy natury psychicznej, poza tym w jednej ręce posiada śrubę po wypadku. Również funkcjonuje samodzielnie. Nie mają żadnych dochodów. Mieszkają w starym domku jednorodzinnym wraz z ojcem (opiekunem tej pierwszej). Moje pyta...
Pozbawienie praw rodzicielskich.
Witam, potrzebuję pomocy. Samotnie wychowuję dziecko, ojciec dziecka w ogóle się nim nie interesuje, jednak przed rozstaniem wiele razy mi mówił, że zabierze mi dziecko i ucieknie z nim do znajomych zagranicę. Niestety dziecko ma jego nazwisko, co może mu znacznie to ułatwić. Jak wygląda kwestia odebrania praw rodzicielskich? Czy wystarczy do sądu złożyć wniosek o zmianę nazwiska?...

Wyszukiwarka