PIT-11 od byłego pracodawcy.

Proszę o informację co w sytuacji gdy moja mama otrzymała PIT-11 od pracodawcy u którego nie pracuje od 2 lat. Jest to pracodawca prowadzący działalność gastronomiczną. Mama na wiosnę 2020 przeszła na emeryturę, po czym podpisała z tym pracodawcą kolejną umowę, tym razem na 1/4 etatu z terminem obowiązywania do czerwca 2021. W momencie gdy wybuchła pandemia na wiosnę 2020 mama dostała informację, żeby już nie przychodziła do pracy bo obiekt gastronomiczny nie będzie działał. Nie otrzymała wypowiedzenia ani świadectwa pracy. Od tego momentu jedynym świadczeniem była emerytura. Mimo to otrzymała właśnie PIT-11 od tego pracodawcy, jakoby tam pracowała i otrzymywała dochód, mimo iż nie pracowała i nie dostała ani złotówki. Co zrobić w takiej sytuacji? Dodam, że wychodzi na to że musi zapłacić podatek do US bo teoretycznie otrzymywała dochód oprócz emerytury i rozliczenie wskazuje, że musi zapłacić podatek w wysokości kilkuset złotych.
anonim cytuj
03-03-2024
Należy udać się do US i tam sprawę zgłosić.

anonim cytuj
03-03-2024
1. Zadzwonić do pracodawcy i zapytać czy to nie pomyłka.
2. Sprawdzić w US czy taki pit wpłynął (można przez profil)
3. Jeżeli nie pomyłka i pit wpłynął wysłać do pracodawcy (za potwierdzeniem odbioru)
przedsądowne wezwanie do zapłaty.
4. Zapłacić należny podatek do US
5. Wnieść sprawę do sądu pracy o wynagrodzenie

anonim cytuj
03-03-2024

Sugerowane Tematy

Rozwód za porozumieniem stron.
Mąż złożył pozew rozwodowy niby za porozumieniem stron ale nie podał mojego adresu. Ja już wysłałam pismo do sądu z danymi i z tym że on wie gdzie przebywam. Ale nie wiem co dalej. Czy sprawa już się toczy czy jak. Jak sprawdzić na jakim etapie to wszystko jest ?...
Aktualizacja treści księgi wieczystej.
Bardzo proszę o pomoc. W wyniku działu spadku zrzekłam się bez obowiązku spłaty domu oraz przynależącej do niej działki na rzecz siostry. I tu mam problem bo nie figuruje jako współwłaściciel tych działek o 2022 roku! A Pani z urzędu dzwoniła ze nie są zmienione księgi wieczyste i jest problem z naliczeniem podatku? A ja nie chce się wpisać jako współwłaściciel bo mim nie jestem. Działka jest na osobnej księdze wieczystej i jest tylko ona w niej...
Ubezwłasnowolnienie.
Cześć, mam takie pytanie, składając wniosek o ubezwłasnowolnienie, można wnioskować o wyłączenie ze sprawy osobę, której wniosek dotyczy? Nie chodzi o pominięcie biegłych, a brak konieczności bycia na sprawie, dla tej osoby będzie to bardzo duży stres, co potwierdza sam wniosek, nie chciałbym musieć targać tej osoby po sądach i tak nachodzi się po biegłych, z resztą już nie pierwszy raz....
Co zrobić z dłużnikiem - alimenciarzem?
Witam, Co zrobić z dłużnikiem - alimenciarzem, który nie płaci regularnie i ma już dług około 34 tys.? Wiem, że posiada na siebie jedynie auto i nic więcej. Jest zgłoszony u komornika, ale komornik powiedział że ma związane ręce, bo można liczyć jedynie na to aż dłużnik sam będzie wpłacał. Konta dwa zajęte,na których nic się nie pojawia. Wiem, że ma już żonę i nowe dziecko,ale to chyba nie ważne. Czy jeżeli on nie płaci mogę pozwać jego matkę o ...

Wyszukiwarka