PIT-11 od byłego pracodawcy.

Proszę o informację co w sytuacji gdy moja mama otrzymała PIT-11 od pracodawcy u którego nie pracuje od 2 lat. Jest to pracodawca prowadzący działalność gastronomiczną. Mama na wiosnę 2020 przeszła na emeryturę, po czym podpisała z tym pracodawcą kolejną umowę, tym razem na 1/4 etatu z terminem obowiązywania do czerwca 2021. W momencie gdy wybuchła pandemia na wiosnę 2020 mama dostała informację, żeby już nie przychodziła do pracy bo obiekt gastronomiczny nie będzie działał. Nie otrzymała wypowiedzenia ani świadectwa pracy. Od tego momentu jedynym świadczeniem była emerytura. Mimo to otrzymała właśnie PIT-11 od tego pracodawcy, jakoby tam pracowała i otrzymywała dochód, mimo iż nie pracowała i nie dostała ani złotówki. Co zrobić w takiej sytuacji? Dodam, że wychodzi na to że musi zapłacić podatek do US bo teoretycznie otrzymywała dochód oprócz emerytury i rozliczenie wskazuje, że musi zapłacić podatek w wysokości kilkuset złotych.
anonim cytuj
03-03-2024
Należy udać się do US i tam sprawę zgłosić.

anonim cytuj
03-03-2024
1. Zadzwonić do pracodawcy i zapytać czy to nie pomyłka.
2. Sprawdzić w US czy taki pit wpłynął (można przez profil)
3. Jeżeli nie pomyłka i pit wpłynął wysłać do pracodawcy (za potwierdzeniem odbioru)
przedsądowne wezwanie do zapłaty.
4. Zapłacić należny podatek do US
5. Wnieść sprawę do sądu pracy o wynagrodzenie

anonim cytuj
03-03-2024

Sugerowane Tematy

Zadłużenie alimentacyjne.
Otóż jestem dłużnikiem alimentacyjnym mój dług obecnie wynosi około 22.000 tys, obecnie zaczynam spłatę tego długu tj. spłaciłem łącznie 5700zl ale zostałem wezwany na jutro na policje w celu postawienia zarzutów. -W tej sytuacji chciałbym zapytać czy od jutrzejszego przesłuchania grozi mi więzienie? -czy po postawieniu zarzutów będę musiał stawić się na rozprawę? -czy to ze alimenty zacząłem płacić jest jakimś plusem i mogę nie dostać wyrok...
Urlop (do kiedy wykorzystać?)
Dobry wieczór. Proszę o informację czy zaległy urlop wypoczynkowy (za ten i poprzedni rok) muszę wykorzystać w jakimś określonym terminie, jeżeli będę wracać teraz do pracy po rocznym urlopie macierzyńskim? Jeżeli nie to ile mam czasu na skorzystanie z niego?...
spłata zobowiązań u komornika
Witam mam pytanie w stczniu dostalem wezwanie przed sadowe o splate zadluzenia w lutym musialem wyjechac do pracy do niemiec by spłacić dlugi ale niestety do mojej firmy komornik wyslal pismo ze zabiera mi przychody w wysokosci 50% dodatkowo zostawil na koncie tylko kwote wolną w wysokosci 1950 zl chcialem spłacac zadłużenie ale teraz bende musial zrezygnowac z pracy bo nawet nie wystarczy mi na oplate zakwaterowania i przewozu do pracy z tego co...
Uszkodzona paczka kurierska.
Dzień dobry. Zamawiałem od osoby prywatnej używaną część blacharska. Niestety została do mnie dostarczona uszkodzona. Został spisany protokół uszkodzenia z kurierem i złożona reklamacja, która nie została uznana, ponieważ według firmy kurierskiej towar nie został poprawnie zapakowany. Przesyłka za pobraniem. Co mogę dalej w tej sytuacji zrobić?...

Wyszukiwarka