Prawo Cywilne 09-10-2023 1 odpowiedź

Wplywy na rachunek bankowy

Pytanie użytkownika
Dzień dobry,
niestety w pewnym momencie wpadłem w problemy finansowe. Na moje konto wpłynęło od osób prywatnych w okresie 4 miesięcy około 50 tysięcy złotych. Chciałem zapytać, czy skarbówka może wziąć to do kontroli, zauważyć takie wpływy i przyczepić się skąd się one wzięły na moim koncie?
1 odpowiedź
Odpowiedź
dzisiaj
Tak, urząd skarbowy może pytać o takie wpływy, zwłaszcza jeżeli na rachunek w krótkim czasie wpłynęło ok. 50 tys. zł od osób prywatnych, a z zeznań podatkowych nie wynika źródło tych pieniędzy.
Samo otrzymanie przelewów nie oznacza jeszcze problemu. Problem zaczyna się wtedy, gdy nie da się wykazać, czym te przelewy były: pożyczką, darowizną, zwrotem długu, zapłatą za sprzedaż rzeczy, wynagrodzeniem za usługę, wspólnym rozliczeniem itd.
Jeżeli to były darowizny, mogą podlegać podatkowi od spadków i darowizn. Przy rodzinie najbliższej może być zwolnienie, ale zwykle trzeba spełnić warunki formalne, np. zgłoszenie w terminie. Jeżeli to były darowizny od osób obcych, limit zwolnienia jest dużo niższy i przy większych kwotach może powstać podatek.
Jeżeli to były pożyczki, może wchodzić PCC od pożyczki. Tu też znaczenie ma, kto pożyczał, jaka była kwota, czy była umowa, czy pieniądze były zwrócone i czy podatek został rozliczony.
Jeżeli to była zapłata za jakąś pracę, usługi, handel albo działalność, urząd może potraktować to jako przychód do PIT. Wtedy trzeba wykazać, z czego wynikały wpływy i czy zostały rozliczone w podatku dochodowym.
Najgorszy wariant to sytuacja, w której podatnik nie potrafi udokumentować źródła pieniędzy. Wtedy urząd może badać tzw. przychody ze źródeł nieujawnionych i stosować sankcyjne opodatkowanie. Podstawy są w ustawie o PIT, w szczególności art. 20 ust. 3 i art. 30 ust. 1 pkt 7 ustawy o PIT.
czy skarbówka może wziąć to do kontroli, zauważyć takie wpływy i przyczepić się skąd się one wzięły na moim koncie?

Tak, może. Urząd nie musi „w ciemno” wiedzieć o każdym przelewie od razu, ale w toku czynności sprawdzających, kontroli, postępowania podatkowego albo przy analizie danych może żądać wyjaśnień i dokumentów. Banki też nie są miejscem całkowicie niewidocznym dla organów podatkowych.
Na Pana miejscu najpierw uporządkowałbym te 50 tys. zł według przelewów:
  • od kogo wpłynęły pieniądze,
  • jaki był tytuł przelewu,
  • czy była umowa pożyczki, darowizny, sprzedaży albo inny dokument,
  • czy pieniądze zostały zwrócone,
  • czy od danej czynności należało zapłacić podatek albo złożyć zgłoszenie/deklarację.

Jeżeli to były realne pożyczki od znajomych/rodziny na problemy finansowe, warto mieć umowy pożyczek i potwierdzenia przelewów. Jeżeli darowizny — trzeba sprawdzić limity i terminy zgłoszeń. Jeżeli sprzedaż rzeczy — dowody sprzedaży. Bez dokumentów później zostaje tłumaczenie „to były prywatne wpłaty”, a to przy 50 tys. zł może być dla urzędu za mało.
Krótko: kwota 50 tys. zł sama w sobie nie jest zakazana, ale musi mieć legalne i podatkowo wyjaśnialne źródło. Najważniejsze nie jest to, czy urząd „się przyczepi”, tylko czy ma Pan dokumenty pokazujące, za co te pieniądze wpłynęły.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo cywilne 04-05-2025
Umowa najmu okazjonalnego.

Chcę wynająć mieszkanie na podstawie umowy najmu okazjonalnego. Zgłaszają się głównie osoby z dziećmi i zwierzętami lub Ukraińcy. ...

54 odpowiedzi 04-05-2025
Prawo cywilne 28-10-2023
Ojciec dziecka nie płaci alimentów.

Mam problem z byłym mężem, który ciągle się miga od płacenia alimentów. Komornik jest, złożyłam wniosek o egzekucje z ruchomości. ...

33 odpowiedzi 28-10-2023
Prawo cywilne 04-05-2025
Czy jest jakaś szansa na anulowanie kary z UFG?

Witam Teść zakupił auto w czerwcu, jego ubezpieczenie kończyło się 8.07 dopatrzył się tego dopiero 13.07 (od tego dnia jest wykupi...

30 odpowiedzi 04-05-2025
Prawo cywilne 16-04-2023
Poręczenie pożyczki w banku.

Co mam zrobić w sytuacji gdy poręczyłam pożyczkę byłemu, której nie chce spłacać a na mnie ciąży dług, nie spisałam z nim żadnego ...

29 odpowiedzi 16-04-2023