dzierżawa pola

Witam potrzebuję pomocy, rolnik dzierżawi od nas pole około 80 arów już około 20 lat, podatki płacimy My. Czy może stać się jego właścicielem przez tak długi okres dzierżawy ? Chcemy przejąć pole ponownie do upraw.
anonim cytuj
08-09-2020
macie pisemną umowe dzierzawy?

anonim cytuj
08-09-2020
nie mamy

anonim cytuj
08-09-2020
generalnie poki trwa dzierzawa to dzierzawca nie moze zasiedziec gruntu. tylko teraz kwestia dowodowa - umowa ustna jest fajna tylko w sadzie bedzie slowo przeciw slowu. Zanim wypowiecie dzierzawe sprobujcie zdobyc jakies potwierdzenie ze dzierzawca jest swiadom, ze to dzierzawa - wiadmosc na msg, nagranie. Zapytajcie np w sms czy będzie chciał dalej kontynuowac dzierzawę,waszego gruntu ktora rozpocząl w roku....cos co bedzie mozna przedstawic jako ewentualny dowod w sadzie gdyby dzierzawca podjal jakies dzialania.

anonim cytuj
08-09-2020

Sugerowane Tematy

Jak mogę być współwłaścicielem samochodu, aby liczyły mi się już zniżki
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie dopisania mnie jako współwłaściciela samochodu. Auto w tej chwili jest zarejestrowane na mamę, chciałabym dopisać siebie jako współwłaściciel, aby liczyły mi się już zniżki. W takiej sytuacji musiałaby być spisana umowa darowizny, a następnie zgłoszenie tej umowy do wydziału komunikacji i wydanie nowego dowodu rejestracyjnego? Czy muszę zgłaszać darowiznę do skarbówki, gdzie wartość auta wynosi ok 4/5 tyś z...
Czy można komuś oddać swoją część działki bez udziału wszystkich współwłaścicieli?
Znajoma ma działkę która ma chyba 5 współwłaścicieli. Czy może komuś oddać swoją część bez udziału wszystkich współwłaścicieli? Czy może oddać jednemu z współwłaścicieli ale bez jego obecności u notariusza?...
Co można zrobić z nieuczciwymi najemcami?
Co można zrobić z nieuczciwymi najemcami? Zdali mieszkanie, przyznali się do małych uszkodzeń, dostał zwrot kaucji po czym jak zaczęłam się z bliska przyglądać to szkody są i to przewyższają kaucje (uszkodzona podłoga, podrapane ściany przez psa i wiele innych). On się nie poczuwa w ogóle do naprawy, zapromował śmieszna kwotę a raczej bez mojej wcześniejszej zgody postawił mnie przez faktem dokonanym, w wiadomościach mam wrażenie, że mnie stra...
Poczta Polska wystawiła tacie obciążenie z tytułu braku oplat za abonament rtv. W piśmie widnieje adres, pod którym tato nigdy nie mieszkał.
Dobry wieczór. Poczta Polska wystawiła mojemu tacie obciążenie z tytułu braku oplat za abonament rtv, o którym dowiedział się dopiero po zajęciu konta. Pomijam fakt, że żaden odbiornik nie został zgłoszony ale chodzi o dane. W piśmie z Poczty widnieje adres, pod którym moj tato nigdy nie mieszkał ani nie był zameldowany. PESEL się zgadza. Czy zatem powinno się to zgłosić do prokuratury jako wyciek danych? Na Poczcie odbiera ukrainiec i nie potraf...

Wyszukiwarka