Czy mogę zmienić nazwisko na nazwisko partnera nie biorąc ślubu

Dzień dobry, niedługo urodzę dziecko mojego partnera. Z różnych przyczyn nie mamy ślubu, ale jesteśmy razem i mieszkamy. Dziecko zostanie uznane przed narodzinami, więc będzie miało nazwisko po tacie. Nie chcę nazywać się inaczej niż moja córka, czy mogę zmienić nazwisko na jej i partnera w urzędzie, nie biorąc z nim ślubu? Dwuczłonowe nazwisko nie wchodzi w grę, bo moje mi się nie podoba. Proszę o nieocenianie, tylko o porady prawne.
anonim cytuj
22-11-2022
Może Pani złożyć taki wniosek. Jeśli dobrze to Pani uargumentuje to jest szansa, że kierownik USC wyda decyzję pozytywną.

anonim cytuj
22-11-2022
Świetnie, dziękuję

anonim cytuj
23-11-2022
Dzień dobry, niedługo urodzę dziecko mojego partnera. Z różnych przyczyn nie mamy ślubu, ale jesteśmy razem i mieszkamy. Dziecko zostanie uznane przed narodzinami, więc będzie miało nazwisko po tacie. Nie chcę nazywać się inaczej niż moja córka, czy mogę zmienić nazwisko na jej i partnera w urzędzie, nie biorąc z nim ślubu?

Na postawione pytanie odpowiadam następująco:

Zgodnie z polskim prawem, zmiana nazwiska bez zawarcia związku małżeńskiego jest możliwa, jednak wymaga spełnienia pewnych warunków. Procedura zmiany nazwiska w Polsce jest regulowana przez ustawę z dnia 17 października 2008 r. o zmianie imienia i nazwiska (Dz. U. z 2021 r. poz. 1065).

Zgodnie z art. 10 ust. 1 tej ustawy, wniosek o zmianę nazwiska może zostać złożony przez osobę, która:

a) osiągnęła pełnoletność,
b) nie była skazana za przestępstwo przeciwko życiu i zdrowiu, wolności, mieniu, porządkowi publicznemu lub wiarygodności dokumentów albo za przestępstwo skarbowe,
c) nie jest ścigana za takie przestępstwo.

Zmiana nazwiska jest możliwa na wniosek osoby zainteresowanej. Zgodnie z art. 11 ust. 1 ustawy, kierownik urzędu stanu cywilnego jest uprawniony do wydania decyzji w sprawie zmiany nazwiska. Aby uzyskać pozytywną decyzję, ważne jest uzasadnienie wniosku w sposób przekonujący.

Oczywiście wskazane jest, aby wniosek zawierał konkretne argumenty dotyczące przyczyn chęci zmiany nazwiska. W przypadku chęci noszenia tego samego nazwiska, co dziecko, warto podkreślić wagę zachowania jedności rodziny oraz potencjalne komplikacje wynikające z różnic w nazwiskach (np. w sytuacjach oficjalnych, podczas podróży zagranicznych itp.).

Warto jednak pamiętać, że decyzja w tej sprawie zależy od indywidualnego uznania kierownika USC i każdy przypadek jest rozpatrywany indywidualnie.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy można obniżyć alimenty?
Witam, alimenty zasądzone na 1900 na dwójkę dzieci. Mój były płaci jak sobie chce więc zagroziłam mu komornikiem. Stwierdził, że skoro mój nowy partner zarabia dobrze i mieszkamy już razem to mam na wszystko pieniądze a dodatkowo przecież wzrosło 500plus to jak go podam do komornika to on zrobi wszystko by obniżyć alimenty na tysiąc na dzieci. Nie widuje ich, nie przesyła prezentów, nie dzwoni i nie pisze. Czy mój nowy związek ma coś do wysokości...
Odroczenie rozprawy.
W sądzie toczy się postepowanie o zmianę wyroku rozwodowego w zakresie wykonywania władzy rodzicielskiej. Złożone zostały wnioski dowodowe potwierdzające brak zainteresowania dzieckiem, dowody że ojciec na stałe przebywa za granicą co według KRIO jest trwałą przeszkodą w wykonywaniu władzy rodzicielskiej oraz została załączona opinia psychologa dziecięcego w której stwierdzono że dziecko nie zna ojca, nie chce się z nim spotykać i nie ma z nim wi...
Umowa przedwstępna - czy da się zrezygnować?
Witam. W poniedziałek podpisałem umowę przedwstępną na rozpoczęcie pracy w nowej firmie nie później niż do 2.10 (mój okres wypowiedzenia w obecnej firmie kończy się z końcem września). Umowa ma być na czas określony 6 miesięcy (do marca 2024). W umowie jest punkt, który mówi, że zobowiązuję się zapłacić jednomiesięczne wynagrodzenie (13000 brutto), na które się z nimi umówiłem jeśli nie dojdzie do podpisania umowy z mojej winy. 1. Pytanie do ...
Jak wyegzekwować alimenty od osoby, która przebywa w zakładzie karnym.
Witam . Od 5 lat zbieram się o podanie matki mojego obecnie 8 letniego syna o alimenty. Tydzień temu poszła siedzieć, jest w więzieniu. Nie wiem za co ale nie interesuje mnie to. Pytanie: jak w takiej sytuacji sąd rozstrzyga wysokość alimentów skoro rodzic jest w zakładzie karnym?...

Wyszukiwarka