Czy mogę zmienić nazwisko na nazwisko partnera nie biorąc ślubu

Dzień dobry, niedługo urodzę dziecko mojego partnera. Z różnych przyczyn nie mamy ślubu, ale jesteśmy razem i mieszkamy. Dziecko zostanie uznane przed narodzinami, więc będzie miało nazwisko po tacie. Nie chcę nazywać się inaczej niż moja córka, czy mogę zmienić nazwisko na jej i partnera w urzędzie, nie biorąc z nim ślubu? Dwuczłonowe nazwisko nie wchodzi w grę, bo moje mi się nie podoba. Proszę o nieocenianie, tylko o porady prawne.
anonim cytuj
22-11-2022
Może Pani złożyć taki wniosek. Jeśli dobrze to Pani uargumentuje to jest szansa, że kierownik USC wyda decyzję pozytywną.

anonim cytuj
22-11-2022
Świetnie, dziękuję

anonim cytuj
23-11-2022
Dzień dobry, niedługo urodzę dziecko mojego partnera. Z różnych przyczyn nie mamy ślubu, ale jesteśmy razem i mieszkamy. Dziecko zostanie uznane przed narodzinami, więc będzie miało nazwisko po tacie. Nie chcę nazywać się inaczej niż moja córka, czy mogę zmienić nazwisko na jej i partnera w urzędzie, nie biorąc z nim ślubu?

Na postawione pytanie odpowiadam następująco:

Zgodnie z polskim prawem, zmiana nazwiska bez zawarcia związku małżeńskiego jest możliwa, jednak wymaga spełnienia pewnych warunków. Procedura zmiany nazwiska w Polsce jest regulowana przez ustawę z dnia 17 października 2008 r. o zmianie imienia i nazwiska (Dz. U. z 2021 r. poz. 1065).

Zgodnie z art. 10 ust. 1 tej ustawy, wniosek o zmianę nazwiska może zostać złożony przez osobę, która:

a) osiągnęła pełnoletność,
b) nie była skazana za przestępstwo przeciwko życiu i zdrowiu, wolności, mieniu, porządkowi publicznemu lub wiarygodności dokumentów albo za przestępstwo skarbowe,
c) nie jest ścigana za takie przestępstwo.

Zmiana nazwiska jest możliwa na wniosek osoby zainteresowanej. Zgodnie z art. 11 ust. 1 ustawy, kierownik urzędu stanu cywilnego jest uprawniony do wydania decyzji w sprawie zmiany nazwiska. Aby uzyskać pozytywną decyzję, ważne jest uzasadnienie wniosku w sposób przekonujący.

Oczywiście wskazane jest, aby wniosek zawierał konkretne argumenty dotyczące przyczyn chęci zmiany nazwiska. W przypadku chęci noszenia tego samego nazwiska, co dziecko, warto podkreślić wagę zachowania jedności rodziny oraz potencjalne komplikacje wynikające z różnic w nazwiskach (np. w sytuacjach oficjalnych, podczas podróży zagranicznych itp.).

Warto jednak pamiętać, że decyzja w tej sprawie zależy od indywidualnego uznania kierownika USC i każdy przypadek jest rozpatrywany indywidualnie.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Nakaz nadrabiania godzin (praktyki zawodowe)
Mądre głowy proszę o pomoc. Sprawa wygląda następująco ,mój syn uczeń 2 klasy szkoły branżowej lat 17.Ma praktyki zawodowe przez całe wakacje do tego co drugą sobotę i niedzielę ma być w pracy .Nie zostało, ustalone też większe wynagrodzenie czyli kwota za powyższą pracę w granicach 330 zł za miesiąc. Czy to zgodne z przepisami?? Jego przełożony twierdzi ,że to dlatego iż w roku szkolnym był nieobecny w pracy 10 dni i musi nadrobić te godziny....
Jak zakończyć obowiązek alimentacyjny?
Witam. Rzuciłam studia, pracuję na pełen etat, mieszkam na swoim. Chciałabym zdjąć obowiązek alimentacyjny z taty, ponieważ nie kontynuuję już nauki. Wystarczy jakaś ugoda między nami czy potrzebny będzie sąd?...
Jaka umowa jest korzystniejsza dla właściciela mieszkania ?
Umowa wynajmu: -okazjonalnego -na część mieszkania Która umowa korzystniejsza dla właściciela mieszkania? O czym nie zapomnieć w umowie? Na pewno chcę mieć jedno miesięczny czas wypowiedzenia bez podania przyczyny. Zastanawiam się nad zapiskiem, żebyśmy jakoś właściciele mogli na mieszkanie wejść w każdej chwili. Oczywiście nikomu nie zamierzam wchodzić, ale jakby nagle osoba przestała płacić, to chciałbym mieć taką możliwość. Oraz dokoopto...
Co zrobić gdy deweloper nie oddaje mieszkania w terminie?
Witam. W dniu 29.02.2024 miałem odebrać klucze do mieszkania deweloperskiego. Ok 1,5 tygodnia przed terminem zadzwoniłem dopytać jak sytuacja i dowiedziałem się, że czekają na pozwolenie na użytkowanie i termin odbioru będzie w ostatnim tygodniu marca tego roku. Na dzień dzisiejszy, tj. 05.04.2024 wciąż nic nie wiem. Dzwoniłem dwa razy do dewelopera, nie odbierają, więc wysłałem maila i czekam na odpowiedź. W umowie deweloperskiej był wpisany szt...

Wyszukiwarka