Czy mogę zmienić nazwisko na nazwisko partnera nie biorąc ślubu

Dzień dobry, niedługo urodzę dziecko mojego partnera. Z różnych przyczyn nie mamy ślubu, ale jesteśmy razem i mieszkamy. Dziecko zostanie uznane przed narodzinami, więc będzie miało nazwisko po tacie. Nie chcę nazywać się inaczej niż moja córka, czy mogę zmienić nazwisko na jej i partnera w urzędzie, nie biorąc z nim ślubu? Dwuczłonowe nazwisko nie wchodzi w grę, bo moje mi się nie podoba. Proszę o nieocenianie, tylko o porady prawne.
anonim cytuj
22-11-2022
Może Pani złożyć taki wniosek. Jeśli dobrze to Pani uargumentuje to jest szansa, że kierownik USC wyda decyzję pozytywną.

anonim cytuj
22-11-2022
Świetnie, dziękuję

anonim cytuj
23-11-2022
Dzień dobry, niedługo urodzę dziecko mojego partnera. Z różnych przyczyn nie mamy ślubu, ale jesteśmy razem i mieszkamy. Dziecko zostanie uznane przed narodzinami, więc będzie miało nazwisko po tacie. Nie chcę nazywać się inaczej niż moja córka, czy mogę zmienić nazwisko na jej i partnera w urzędzie, nie biorąc z nim ślubu?

Na postawione pytanie odpowiadam następująco:

Zgodnie z polskim prawem, zmiana nazwiska bez zawarcia związku małżeńskiego jest możliwa, jednak wymaga spełnienia pewnych warunków. Procedura zmiany nazwiska w Polsce jest regulowana przez ustawę z dnia 17 października 2008 r. o zmianie imienia i nazwiska (Dz. U. z 2021 r. poz. 1065).

Zgodnie z art. 10 ust. 1 tej ustawy, wniosek o zmianę nazwiska może zostać złożony przez osobę, która:

a) osiągnęła pełnoletność,
b) nie była skazana za przestępstwo przeciwko życiu i zdrowiu, wolności, mieniu, porządkowi publicznemu lub wiarygodności dokumentów albo za przestępstwo skarbowe,
c) nie jest ścigana za takie przestępstwo.

Zmiana nazwiska jest możliwa na wniosek osoby zainteresowanej. Zgodnie z art. 11 ust. 1 ustawy, kierownik urzędu stanu cywilnego jest uprawniony do wydania decyzji w sprawie zmiany nazwiska. Aby uzyskać pozytywną decyzję, ważne jest uzasadnienie wniosku w sposób przekonujący.

Oczywiście wskazane jest, aby wniosek zawierał konkretne argumenty dotyczące przyczyn chęci zmiany nazwiska. W przypadku chęci noszenia tego samego nazwiska, co dziecko, warto podkreślić wagę zachowania jedności rodziny oraz potencjalne komplikacje wynikające z różnic w nazwiskach (np. w sytuacjach oficjalnych, podczas podróży zagranicznych itp.).

Warto jednak pamiętać, że decyzja w tej sprawie zależy od indywidualnego uznania kierownika USC i każdy przypadek jest rozpatrywany indywidualnie.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Gdzie spisać dokument wskazujący obę do opieki na dzieckiem?
Cześć, chciałabym spisać dokument, w którym wskażę kto w przypadku śmierci obojga rodziców ma sprawować opiekę nad nieletnim dzieckiem. Czy ktoś mógłby mi podpowiedz jak taki dokument powinien wyglądać? Czy powinien być spisany u notariusza?...
Poinformowałam pracodawcę że podjęłam leczenie. Czy kadrowa ma prawo dzwonić do kliniki w celu pozyskania informacji?
Dzień dobry, drugi tydzień przebywam na oddziale dziennym w klinice psychiatrycznej. Poinformowałam pracodawcę o tym zanim podjęłam leczenie. W takiej sytuacji psychiatra wystawia zwolnienie wsteczne Po dwóch tygodniach uczęszczania na terapie. Moje pytanie brzmi czy kadrowa ma prawo dzwonić do kliniki w celu pozyskania informacji na mój temat i mojego zwolnienia? Nie informowałam jej o moim leczeniu bezpośrednio. Powiedziałam tylko dyrekcji i ko...
Czy mam obowiązek odpowiedzieć na pismo wysłane przez adwokata na mojego e-maila ?
Czy mam obowiązek odpowiedzieć na pismo wysłane przez adwokata na mojego e-maila ? Listu za potwierdzeniem odbioru nie było. Wyznaczył mi termin 7 dni co mnie śmieszy, bo nie ma żadnego przepisu na odpowiedź na jego zadania, w dodatku to ja jestem osoba poszkodowana w tej sprawie....
Wyprowadzka bez zachowania okresu wypowiedzenia
Moi drodzy. Potrzebuje porady. Razem z narzeczonym wynajmujemy mieszkanie. W mieszkaniu mamy stara instalację wodną, która przecieka. Trzech fachowców stwierdziło, że musi być ona cała wymieniona. Właściciele latają dziury zamiast ją wymienić. Codziennie zakręcamy wodę, aby nic się nie wydarzyło. Czy w związku z tą sytuacją możemy wyprowadzić się bez zachowania okresu wypowiedzenia? Mamy dość zastanawiania się, czy noc będzie spokojna, czy przyjd...

Wyszukiwarka