Czy mogę zmienić nazwisko na nazwisko partnera nie biorąc ślubu

Dzień dobry, niedługo urodzę dziecko mojego partnera. Z różnych przyczyn nie mamy ślubu, ale jesteśmy razem i mieszkamy. Dziecko zostanie uznane przed narodzinami, więc będzie miało nazwisko po tacie. Nie chcę nazywać się inaczej niż moja córka, czy mogę zmienić nazwisko na jej i partnera w urzędzie, nie biorąc z nim ślubu? Dwuczłonowe nazwisko nie wchodzi w grę, bo moje mi się nie podoba. Proszę o nieocenianie, tylko o porady prawne.
anonim cytuj
22-11-2022
Może Pani złożyć taki wniosek. Jeśli dobrze to Pani uargumentuje to jest szansa, że kierownik USC wyda decyzję pozytywną.

anonim cytuj
22-11-2022
Świetnie, dziękuję

anonim cytuj
23-11-2022
Dzień dobry, niedługo urodzę dziecko mojego partnera. Z różnych przyczyn nie mamy ślubu, ale jesteśmy razem i mieszkamy. Dziecko zostanie uznane przed narodzinami, więc będzie miało nazwisko po tacie. Nie chcę nazywać się inaczej niż moja córka, czy mogę zmienić nazwisko na jej i partnera w urzędzie, nie biorąc z nim ślubu?

Na postawione pytanie odpowiadam następująco:

Zgodnie z polskim prawem, zmiana nazwiska bez zawarcia związku małżeńskiego jest możliwa, jednak wymaga spełnienia pewnych warunków. Procedura zmiany nazwiska w Polsce jest regulowana przez ustawę z dnia 17 października 2008 r. o zmianie imienia i nazwiska (Dz. U. z 2021 r. poz. 1065).

Zgodnie z art. 10 ust. 1 tej ustawy, wniosek o zmianę nazwiska może zostać złożony przez osobę, która:

a) osiągnęła pełnoletność,
b) nie była skazana za przestępstwo przeciwko życiu i zdrowiu, wolności, mieniu, porządkowi publicznemu lub wiarygodności dokumentów albo za przestępstwo skarbowe,
c) nie jest ścigana za takie przestępstwo.

Zmiana nazwiska jest możliwa na wniosek osoby zainteresowanej. Zgodnie z art. 11 ust. 1 ustawy, kierownik urzędu stanu cywilnego jest uprawniony do wydania decyzji w sprawie zmiany nazwiska. Aby uzyskać pozytywną decyzję, ważne jest uzasadnienie wniosku w sposób przekonujący.

Oczywiście wskazane jest, aby wniosek zawierał konkretne argumenty dotyczące przyczyn chęci zmiany nazwiska. W przypadku chęci noszenia tego samego nazwiska, co dziecko, warto podkreślić wagę zachowania jedności rodziny oraz potencjalne komplikacje wynikające z różnic w nazwiskach (np. w sytuacjach oficjalnych, podczas podróży zagranicznych itp.).

Warto jednak pamiętać, że decyzja w tej sprawie zależy od indywidualnego uznania kierownika USC i każdy przypadek jest rozpatrywany indywidualnie.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Umowa przedwstępna a zadatek.
Witam, zawarłem z klientem umowę przedwstępną na zakup nieruchomości, klient dał zadatek. Klient miał 3 ponad miesiące na załatwienie kredytu i podpisanie aktu notarialnego i faktycznie go załatwił, tylko poinformował mnie o tym 12 dni przed upływem ostatecznego terminu podpisania aktu notarialnego. Klient zażądał ode mnie dokumentów z gminy, starostwa, których wymagał notariusz, bez których umowa nie mogła być zawarta. Ww. informacja została prz...
Przebywam na urlopie wypoczynkowym. Czy po wystawieniu L4 urlop się przerwie?
Przebywam na urlopie wypoczynkowym do połowy września po urlopie macierzyńskim. Aktualnie jestem chora i wybieram się do lekarza. Czy gdy lekarz wystawi mi zwolnienie L4 to mój urlop się przerwie? I co dalej? Czy automatycznie się przedłuży czy po zwolnieniu będę musiała wrócić do pracy?...
Spadek po siostrze.
Siostra nie miała dzieci, zmarła , dziedziczy rodzeństwo. Zostawiła testament chcąc celowo aby jeden z braci (brat D) nic nie dostał z mieszkania, które posiadła. Ale ujęła to w testamencie tak: 47 % siostra A 43 % siostra B 10% brat C Zmarła chciała celowo wydziedziczyć brata D, ale ani nie ujęła w testamencie aby brat D był wydziedziczony, ani nie napisała brat D 0%. Czy w tej sytuacji brat D ma prawo do zachowku. Jak zostanie wezwany do t...
Testament, zmiana nazwiska
Witam, proszę o pomoc, babcia sporządziła testament, w którym widnieje ja z nazwiskiem przed rozwodem. Jest szansa na zmianę tego nazwiska w testamencie na moje panieńskie? ...

Wyszukiwarka