Czy mogę zmienić nazwisko na nazwisko partnera nie biorąc ślubu

Dzień dobry, niedługo urodzę dziecko mojego partnera. Z różnych przyczyn nie mamy ślubu, ale jesteśmy razem i mieszkamy. Dziecko zostanie uznane przed narodzinami, więc będzie miało nazwisko po tacie. Nie chcę nazywać się inaczej niż moja córka, czy mogę zmienić nazwisko na jej i partnera w urzędzie, nie biorąc z nim ślubu? Dwuczłonowe nazwisko nie wchodzi w grę, bo moje mi się nie podoba. Proszę o nieocenianie, tylko o porady prawne.
anonim cytuj
22-11-2022
Może Pani złożyć taki wniosek. Jeśli dobrze to Pani uargumentuje to jest szansa, że kierownik USC wyda decyzję pozytywną.

anonim cytuj
22-11-2022
Świetnie, dziękuję

anonim cytuj
23-11-2022
Dzień dobry, niedługo urodzę dziecko mojego partnera. Z różnych przyczyn nie mamy ślubu, ale jesteśmy razem i mieszkamy. Dziecko zostanie uznane przed narodzinami, więc będzie miało nazwisko po tacie. Nie chcę nazywać się inaczej niż moja córka, czy mogę zmienić nazwisko na jej i partnera w urzędzie, nie biorąc z nim ślubu?

Na postawione pytanie odpowiadam następująco:

Zgodnie z polskim prawem, zmiana nazwiska bez zawarcia związku małżeńskiego jest możliwa, jednak wymaga spełnienia pewnych warunków. Procedura zmiany nazwiska w Polsce jest regulowana przez ustawę z dnia 17 października 2008 r. o zmianie imienia i nazwiska (Dz. U. z 2021 r. poz. 1065).

Zgodnie z art. 10 ust. 1 tej ustawy, wniosek o zmianę nazwiska może zostać złożony przez osobę, która:

a) osiągnęła pełnoletność,
b) nie była skazana za przestępstwo przeciwko życiu i zdrowiu, wolności, mieniu, porządkowi publicznemu lub wiarygodności dokumentów albo za przestępstwo skarbowe,
c) nie jest ścigana za takie przestępstwo.

Zmiana nazwiska jest możliwa na wniosek osoby zainteresowanej. Zgodnie z art. 11 ust. 1 ustawy, kierownik urzędu stanu cywilnego jest uprawniony do wydania decyzji w sprawie zmiany nazwiska. Aby uzyskać pozytywną decyzję, ważne jest uzasadnienie wniosku w sposób przekonujący.

Oczywiście wskazane jest, aby wniosek zawierał konkretne argumenty dotyczące przyczyn chęci zmiany nazwiska. W przypadku chęci noszenia tego samego nazwiska, co dziecko, warto podkreślić wagę zachowania jedności rodziny oraz potencjalne komplikacje wynikające z różnic w nazwiskach (np. w sytuacjach oficjalnych, podczas podróży zagranicznych itp.).

Warto jednak pamiętać, że decyzja w tej sprawie zależy od indywidualnego uznania kierownika USC i każdy przypadek jest rozpatrywany indywidualnie.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Nie może naliczać mi stawki wg nowych wyliczeń bo nie podpisałam aneksu, Jestem na L4
Zrezygnowałam z urlopu wychowawczego ponieważ jestem w ciąży. Z dniem powrotu do pracy mam wystawione L4, od dziś do 30 grudnia. Księgowa najpierw mówiła, że nie muszę składać wniosku o rezygnację z urlopu.. a kiedy już ten wniosek złożyłam zadzwoniła do mnie z pretensjami, że nie może naliczać mi stawki wg nowych wyliczeń bo nie podpisałam aneksu (nie było mnie ani jeden dzień w pracy, z dniem powrotu l4) Czy jeśli po tych 30 dniach grudnia wr...
Jak usunąć dzikich użytkowników z mojej działki?
Kupiliśmy prawa spadkowe po zmarłej osobie w którego skład wchodzi 1/2 działki budowlanej. Gdy pojechaliśmy na ta działkę okazało się , że jest ogrodzona przez sąsiada od 10-12 lat. Poszliśmy do niego prosić go by przesunął płot w granice swojej działki. Na początku był miły i proponował odkup jednak po jakimś czasie zaczął nam grozić prokuratura, że go nachodzimy. Posiadamy wszystkie dokumenty które potwierdzają współwłasność tej zmarłej pani po...
Zabezpieczenie w postaci testamentu.
Wraz z mężem chcemy zabezpieczyć się na wypadek śmierci i spisać testamenty. Nie mamy wspólnych dzieci, ja mam syna z innego związku i jestem jego jedynym opiekunem prawnym. Oboje mamy rodzeństwo, wszyscy z rodzeństwa mają dzieci. Moi rodzice żyją, są po rozwodzie. U męża żyje tylko tata. Planujemy zakup domu i nie chcemy, aby nasze rodziny próbowały starać się choćby o zachowek. Czy jest możliwość zabezpieczenia się jakoś przed tym? Przys...
Pracodawca każe codziennie przychodzić do pracy 15 minut przed otwarciem.Czy pracodawca może tak robić? Jeżeli nie to co powiedzieć pracodawcy?
Umowa o pracę, pełny etat. Pracodawca każe codziennie przychodzić do pracy 15 minut przed otwarciem sklepu. Sprawdza na kamerach, czy każdy pracownik przyszedł punktualnie, minuta spóźnienia oznacza karę 100zł. Nieważne, że sklep został otwarty punktualnie. Z tego względu każdy pracownik codziennie pracuje 8h 15min. 15min nie są dodatkowo płatne. Czy pracodawca może tak robić? Jeżeli nie to co powiedzieć pracodawcy? ...

Wyszukiwarka