Mieszkanie od teściów za dożywocie. Teść żyje, czy możemy to mieszkanie przepisać?

W 2014 roku razem z mężem dostaliśmy mieszkanie od teściów za dożywocie. Czy jeśli jeszcze teść żyje, to my możemy to mieszkanie przepisać w darowiźnie na naszą trójkę dzieci, aby to one były właścicielami mieszkania a nie my, czy dopiero po śmierci teścia?
anonim cytuj
16-09-2022
Tak, są Państwo właścicielami i możecie dowolnie władać swoim majątkiem.

anonim cytuj
17-09-2022
Jakie są powody przepisania? Dzieci są pełnoletnie?

anonim cytuj
19-09-2022
Dwoje pełnoletnich, jedno nie. Oczywiście teść będzie mógł dalej mieszkać. Tylko nie wiemy czy możemy zrobić taką darowiznę aby właścicielami byli dzieci a nie my.

anonim cytuj
20-09-2022
Przede wszystkim w przypadku małoletniego będziecie potrzebować zgody sądu. Nie wypowiem się, jakie są szanse, ale zdajecie sobie Państwo sprawę, że na każdą większą decyzję będziecie musieli Państwo uzyskać zgodę sądu?
Jest jakiś konkretny powód tej darowizny?

anonim cytuj
23-09-2022
Nie przepiszesz na małoletnie dziecko mieszkania obciążonego dożywociem

anonim cytuj
25-09-2022
Dziękuje, czyli musimy poczekać.

anonim cytuj
28-09-2022
W 2014 roku razem z mężem dostaliśmy mieszkanie od teściów za dożywocie. Czy jeśli jeszcze teść żyje, to my możemy to mieszkanie przepisać w darowiźnie na naszą trójkę dzieci, aby to one były właścicielami mieszkania a nie my, czy dopiero po śmierci teścia?

Dożywocie jest prawem osobistym i obowiązuje na korzyść teścia. Co do zasady, jako właściciele mają Państwo prawo dysponować swoim majątkiem, w tym dokonywać darowizny. Jednakże, mieszkanie jest obciążone prawem dożywotnim, co oznacza, że osoby, na które zostanie przepisane mieszkanie, będą musiały respektować prawa osoby dożywocieńca.

Dwoje pełnoletnich, jedno nie. Oczywiście teść będzie mógł dalej mieszkać. Tylko nie wiemy czy możemy zrobić taką darowiznę aby właścicielami byli dzieci a nie my.

Przepisanie mieszkania na dzieci, w tym jedno małoletnie, jest możliwe, ale wiąże się z pewnymi ograniczeniami. Jeśli chodzi o małoletniego, konieczna będzie zgoda sądu opiekuńczego. Sąd będzie oceniał, czy taka darowizna jest w interesie dziecka.

Przede wszystkim w przypadku małoletniego będziecie potrzebować zgody sądu. Nie wypowiem się, jakie są szanse, ale zdajecie sobie Państwo sprawę, że na każdą większą decyzję będziecie musieli Państwo uzyskać zgodę sądu?

To prawda. W przypadku małoletnich, każda istotna decyzja dotycząca majątku dziecka wymaga zgody sądu opiekuńczego. Dotyczy to zarówno sprzedaży, jak i obciążenia nieruchomości.

Nie przepiszesz na małoletnie dziecko mieszkania obciążonego dożywociem

Mieszkanie obciążone prawem dożywocia jest specyficzną formą własności, która ogranicza możliwość dysponowania takim majątkiem. Choć jest możliwe przepisanie takiego mieszkania na małoletniego, wymagane będzie uzyskanie zgody sądu opiekuńczego. Sąd będzie badał, czy przekazanie nieruchomości obciążonej prawem dożywocia jest w najlepszym interesie małoletniego.

Podsumowując, darowizna mieszkania obciążonego prawem dożywocia na rzecz dzieci, w tym małoletniego, jest możliwa, ale wiąże się z pewnymi ograniczeniami. Ważne jest, aby przed podjęciem decyzji dokładnie zapoznać się z obowiązującymi przepisami oraz ewentualnie rozważyć inne opcje przekazania nieruchomości.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Dopisanie współkredytobiorcy do aktu notarialnego.
Dzień dobry. Ponad 7 lat temu wzięliśmy wspólnie kredyt hipoteczny z MDM, tzw. "Singiel na swoim", ale jako, iż nie jesteśmy małżeństwem i skorzystać przy MDM, mogłem tylko z opcji singiel, ja jestem tylko beneficjentem, a więc mimo, że kredyt był wzięty wspólnie, tylko ja i bank jesteśmy w akcie notarlamymy. Z racji, że minęło już ponad 5 lat od wzięcia kredytu, chciałbym dopisać swojego współkredytobiorcę do aktu notarialnego (nie jes...
Jak wziąć urlop z powodu siły wyższej?
Mam pytanie odnośnie urlopu z tytułu siły wyższej. Wiem, że można go wziąć w godzinach i jest ich wtedy 16. Czy mogę zatem deklarując wybranie go właśnie w godzinach brać go 16 razy po jednej godzinie? Mój pracodawca twierdzi, że taki urlop mogę zgłosić tylko 2 razy w roku i jeżeli jednorazowo wezmę np. 3 godziny to za drugim razem jak nie wezmę reszty to przepadają pozostałe godziny.. w necie nie znalazłam info na ten temat....
dozór elektroniczny
Witam Państwa Ciotka ma syna co ma mieć dozór elektroniczny. Syn z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności. Wczoraj oznajmił jej że mają przyjechać i mu to założyć. Mieszkanie należy do wujka i on nie zgadza się by syn w tym mieszkaniu odbywał dozór. Kilkakrotnie wujek był atakowany nożem przez syna. Co ma ciotka teraz robić? ...
Umowa najmu a wypowiedzenie.
Wyczytałem iż umowy najmu na czas określony nie można swobodnie wypowiedzieć poza przypadkami wskazanymi w ustawie. Czy zapis w takiej umowie mówiący ze "umowa może zostać rozwiązana przez każdą ze strony z zachowaniem 2 miesięcznego okresu wypowiedzenia" jest zgodny z prawem? Mowa tutaj o zapisie który daje możliwość swobodnego rozwiązania bez podania przyczyny w sumie przez każda ze stron....

Wyszukiwarka