Zdjęcie

Witam! Czy za zamieszczenie zdjęcia ładnej dziewczyny z obraźliwym podpisem (w generatorze memów) grozi mi pozew o zniesławienie? Jestem pełnoletni.Zdjęcie wykonałem na przystanku autobusowym,za jej zgodą.
anonim cytuj
13-09-2022
Zniesławienie jest regulowane przez Kodeks karny (art. 212). Zgodnie z tym przepisem, osoba, która publicznie znieważa inną osobę lub narusza jej czci i godności, może być ukarana grzywną, ograniczeniem wolności lub pozbawieniem wolności do roku. Jeśli zniesławienie miało miejsce w internecie, może to być uznane za "publiczne", ponieważ jest dostępne dla szerokiej grupy osób.

Jednakże, aby było to uznane za przestępstwo, konieczne jest udowodnienie, że Twoje działania były zamierzone, a zdjęcie i podpis rzeczywiście znieważające. Jeśli zdjęcie zostało wykonane za zgodą dziewczyny, ale obraźliwy podpis został dodany później bez jej zgody, to mogłoby być uznane za naruszenie jej dóbr osobistych, które są chronione przez Kodeks cywilny (art. 23 i 24).

Ważne jest również zrozumienie, że przestępstwo zniesławienia wymaga złożenia prywatnego aktu oskarżenia przez pokrzywdzoną osobę (art. 212 § 2 Kodeksu karnego). Jeśli dziewczyna zdecyduje się na wniesienie oskarżenia, będziesz musiał zmierzyć się z konsekwencjami prawnymi.

Podsumowując, jeśli zamieściłeś zdjęcie z obraźliwym podpisem bez zgody dziewczyny, może to stanowić naruszenie jej dóbr osobistych i narażać Cię na ryzyko pozwu o zniesławienie.

anonim cytuj
16-04-2023

Sugerowane Tematy

Dług na uczelni.
Witam w 2016 roku przyjąłem się na studia, na drugim roku zrezygnowałem z uczęszczania, niestety na moją nie korzyść nie złożyłem rezygnacji. W 2020 r. w październiku dostałem list z informacją o skreśleniu z listy studentów. Aktualnie chciałem odebrać swoje świadectwo dojrzałości, lecz dział finansowy poinformował mnie o zaległości w wysokości 11700 zł i że nie może podpisać "obiegówki" czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji, czy dług ...
Pracodawca nie wezwał pogotowia do kobiety, która potrzebowała pomocy medycznej.
Sytuacja taka ? Pracodawca nie wezwał pogotowia do kobiety która miała ponad 200 tętna, kobieta prawie zeszła na kuchni… szef stwierdził ze „przejdzie jej” Oraz ze on nie jest zobowiązany do tego aby wyzywać pogotowie bo „nie ma po co wyzywać i tak nie przyjedzie” jak to sobie zażartował ? Te osobę koleżanka zwiozla do domu i jej facet wezwał pogotowie. Trafiła do szpitala i znajduje się tam w złym stanie. Czy można pociągnąć pracodawcę do od...
Czy mój partner może wziąć w pracy opiekę nad naszymi dziećmi?
Proszę o pomoc. Doznałam dziś dość poważnego urazu stopy. Niestety nie obyło się bez założenia gipsu. Nie jestem w stanie dać jednego kroku a co dopiero zająć się małymi dzieci. Czy mój partner może wziąć w pracy opiekę nad naszymi dziećmi? Czy mu się przysługuje? Z góry dziękuję za pomoc. ...
Umowa dożywocia.
W czerwcu moi teściowie przepisali na mnie i na męża swój dom w ramach umowy dożywocia. Generalnie teraz to my powinniśmy być jego właścicielami. Dzisiaj w wyszukiwarce ksiąg wieczystych zobaczyłam że dalej oni widnieją jako właściciele a jedynie w którymś tam dziale jest tylko wpis że jest użytkowanie dożywotnie. O mnie i o mężu nie jest nigdzie napisane że jesteśmy teraz właścicielami domu. Czy to jest prawidłowo zapisane czy po prostu KW nie z...

Wyszukiwarka