Zdjęcie

Witam! Czy za zamieszczenie zdjęcia ładnej dziewczyny z obraźliwym podpisem (w generatorze memów) grozi mi pozew o zniesławienie? Jestem pełnoletni.Zdjęcie wykonałem na przystanku autobusowym,za jej zgodą.
anonim cytuj
13-09-2022
Zniesławienie jest regulowane przez Kodeks karny (art. 212). Zgodnie z tym przepisem, osoba, która publicznie znieważa inną osobę lub narusza jej czci i godności, może być ukarana grzywną, ograniczeniem wolności lub pozbawieniem wolności do roku. Jeśli zniesławienie miało miejsce w internecie, może to być uznane za "publiczne", ponieważ jest dostępne dla szerokiej grupy osób.

Jednakże, aby było to uznane za przestępstwo, konieczne jest udowodnienie, że Twoje działania były zamierzone, a zdjęcie i podpis rzeczywiście znieważające. Jeśli zdjęcie zostało wykonane za zgodą dziewczyny, ale obraźliwy podpis został dodany później bez jej zgody, to mogłoby być uznane za naruszenie jej dóbr osobistych, które są chronione przez Kodeks cywilny (art. 23 i 24).

Ważne jest również zrozumienie, że przestępstwo zniesławienia wymaga złożenia prywatnego aktu oskarżenia przez pokrzywdzoną osobę (art. 212 § 2 Kodeksu karnego). Jeśli dziewczyna zdecyduje się na wniesienie oskarżenia, będziesz musiał zmierzyć się z konsekwencjami prawnymi.

Podsumowując, jeśli zamieściłeś zdjęcie z obraźliwym podpisem bez zgody dziewczyny, może to stanowić naruszenie jej dóbr osobistych i narażać Cię na ryzyko pozwu o zniesławienie.

anonim cytuj
16-04-2023

Sugerowane Tematy

Porozumienie ze względu na reorganizację
W związku z reorganizacją wystąpiłam do przełożonego o możliwość rozwiązania ze mną umowy za porozumieniem z odprawą. Pracodawca zwolnił w ten sposób 7 osób. Ja niby pracę, inne zadania mam zapewnione, ale chciałabym móc też w podobny sposób odejść z firmy. Jak podpisałabym porozumienie w lutym i byłabym w pracy do końca lutego to przy porozumieniu bez świadczenia pracy mam 3 mce (które mam przy wypowiedzeniu), za które pieniądze bym dostała...
Czy umowa dożywocia wchodzi w skład masy spadkowej?
Dożywocie polegało na tym że dożywotnik mieszkał sobie w przekazanym mi umową dożywocia mieszkanku, i dowolnie nim dysponował, ja płaciłam mu dożywotnia rentę, zapewniłam opiekę w chorobie, oraz sprawiłam pochówek? ...
Zalaliśmy sąsiada. My uważamy ze sąsiad zwyczajnie chce nas naciągnąć, Jak taka sytuacja wygląda od strony prawnej?
Witajcie Zalalismy sasiadow Moj maz zajmujacy sie na codzien budowlanka zobowiazal sie do naprawy szkod Mieszkanie to bylo zalane juz 4 lata wczesniej i patrzac na jego stan po tamtym zalaniu nie bylo remontu gdyz zalanie bylo z winy wlasciciela Okazało się ze własciciel wymaga od nas jeszcze wymiany podłogi w pokoju i drzwi które rzekomo zostały uszkodzone w wyniku naszego zalania My uważamy ze sąsiad zwyczajnie chce nas naciągnąć Jak taka...
Zwrot pieniędzy blikiem??
Witam jakie są szanse odzyskania pieniędzy wysłanych za pomocą blika? sytuacja wygląda tak znajomy wysłał bratu pieniądze za pomocą jego numeru telefonu ale okazało się że otrzymany numer na abonament ktoś kiedyś używał i ktoś ma podpięty pod swój bank i pieniądze poszły do obcej osoby a nie do brata. Co robić jakie są szanse na odzyskanie pieniędzy?...

Wyszukiwarka