Zdjęcie

Witam! Czy za zamieszczenie zdjęcia ładnej dziewczyny z obraźliwym podpisem (w generatorze memów) grozi mi pozew o zniesławienie? Jestem pełnoletni.Zdjęcie wykonałem na przystanku autobusowym,za jej zgodą.
anonim cytuj
13-09-2022
Zniesławienie jest regulowane przez Kodeks karny (art. 212). Zgodnie z tym przepisem, osoba, która publicznie znieważa inną osobę lub narusza jej czci i godności, może być ukarana grzywną, ograniczeniem wolności lub pozbawieniem wolności do roku. Jeśli zniesławienie miało miejsce w internecie, może to być uznane za "publiczne", ponieważ jest dostępne dla szerokiej grupy osób.

Jednakże, aby było to uznane za przestępstwo, konieczne jest udowodnienie, że Twoje działania były zamierzone, a zdjęcie i podpis rzeczywiście znieważające. Jeśli zdjęcie zostało wykonane za zgodą dziewczyny, ale obraźliwy podpis został dodany później bez jej zgody, to mogłoby być uznane za naruszenie jej dóbr osobistych, które są chronione przez Kodeks cywilny (art. 23 i 24).

Ważne jest również zrozumienie, że przestępstwo zniesławienia wymaga złożenia prywatnego aktu oskarżenia przez pokrzywdzoną osobę (art. 212 § 2 Kodeksu karnego). Jeśli dziewczyna zdecyduje się na wniesienie oskarżenia, będziesz musiał zmierzyć się z konsekwencjami prawnymi.

Podsumowując, jeśli zamieściłeś zdjęcie z obraźliwym podpisem bez zgody dziewczyny, może to stanowić naruszenie jej dóbr osobistych i narażać Cię na ryzyko pozwu o zniesławienie.

anonim cytuj
16-04-2023

Sugerowane Tematy

Czy jest możliwy rozwód przez e-sąd?
Czy ktoś korzystał z takiego rozwiązania i czy faktycznie koszty są mniejsze i można zrobić to szybko (rozwód bez orzekania o winie, oby dwie strony chcą)?...
Rozwiązanie umowy najmu za porozumieniem stron
Witam wszystkich serdecznie, potrzebuję pomocy w kwestii dotyczącej wynajmu mieszkania. Mianowicie... Aktualnie wynajmuję mieszkanie za kwotę 2000 zł miesięcznie. Na moją prośbę za misiące maj, czerwiec, lipiec kwota ta została zmniejszona na 1800 zł za zgodą właścicielki ze względu na panującą sytuację epidemiologiczną. Teraz, kiedy chcę wyprowadzić się z tego mieszkania - właścicielka żąda zwrotu różnicy z tych 3 miesięcy. Posiadam zapis do umo...
Jak odzyskać część działki zajętej przez sąsiada ?
Mam problem z sąsiadem. Dostałam w spadku działkę budowlaną wraz z domem, która graniczy z sąsiada działką. Sąsiad przywłaszczył sobie kawałek działki, twierdząc że zmarła sąsiadka pozwoliła mu mieć dojazd do domu (nie ma tego nigdzie na piśmie, jedynie on ma nagranie ) owszem sąsiadka się zgodziła ale tylko na czas budowy. Zaznaczam że ma dojazd do swojej działki z drogi gminnej. Co w takiej sytuacji zrobić? Czy ma on prawo sobie przywłaszczyć k...
Rezygnacja z usług firmy cateringowej.
Cześć, moi rodzice zamówili catering ze słynnej z telewizji firmy i z którego chcieliby zrezygnować. Posiłki przestały dojeżdżać, kilkukrotnie brakowało któregoś dania (i wszyscy już wiedza o jaka firmę chodzi ? ) czy przyjechała zupełnie z inną kalorycznością. W przeciągu tygodnia brakowało przy tylko jednej diecie 3x podwieczorka, raz nie przyjechało nic.. Z biegiem czasu kurier przestał dostarczać pojemniki coraz częściej a spytany czemu tak j...

Wyszukiwarka