Zdjęcie

Witam! Czy za zamieszczenie zdjęcia ładnej dziewczyny z obraźliwym podpisem (w generatorze memów) grozi mi pozew o zniesławienie? Jestem pełnoletni.Zdjęcie wykonałem na przystanku autobusowym,za jej zgodą.
anonim cytuj
13-09-2022
Zniesławienie jest regulowane przez Kodeks karny (art. 212). Zgodnie z tym przepisem, osoba, która publicznie znieważa inną osobę lub narusza jej czci i godności, może być ukarana grzywną, ograniczeniem wolności lub pozbawieniem wolności do roku. Jeśli zniesławienie miało miejsce w internecie, może to być uznane za "publiczne", ponieważ jest dostępne dla szerokiej grupy osób.

Jednakże, aby było to uznane za przestępstwo, konieczne jest udowodnienie, że Twoje działania były zamierzone, a zdjęcie i podpis rzeczywiście znieważające. Jeśli zdjęcie zostało wykonane za zgodą dziewczyny, ale obraźliwy podpis został dodany później bez jej zgody, to mogłoby być uznane za naruszenie jej dóbr osobistych, które są chronione przez Kodeks cywilny (art. 23 i 24).

Ważne jest również zrozumienie, że przestępstwo zniesławienia wymaga złożenia prywatnego aktu oskarżenia przez pokrzywdzoną osobę (art. 212 § 2 Kodeksu karnego). Jeśli dziewczyna zdecyduje się na wniesienie oskarżenia, będziesz musiał zmierzyć się z konsekwencjami prawnymi.

Podsumowując, jeśli zamieściłeś zdjęcie z obraźliwym podpisem bez zgody dziewczyny, może to stanowić naruszenie jej dóbr osobistych i narażać Cię na ryzyko pozwu o zniesławienie.

anonim cytuj
16-04-2023

Sugerowane Tematy

Współwłaściciel odmawia udostępnienia samochodu.
Witam. Jestem współwłaścicielem samochodu wraz z byłą partnerką. Partnerka odeszła, zabierając m.in. nasz samochód na posesję jej matki w innym mieście. Zabrała także wszystkie dokumenty, w tym moją kopię umowy kupna-sprzedaży, lecz jestem wpisany jako współwłaściciel w dowodzie rejestracyjnym i karcie pojazdu. Kilkukrotnie zażądałem przez telefon, SMS i email, aby udostępniła mi auto na kilka dni - odmawia. Zabrania także wejścia na posesję. Za...
Najemca nie chce udostępnić mieszkania w celu położenia rur gazowych.
Najemca nie chce udostępnić mieszkania w celu położenia rur gazowych. W całym bloku jest modernizowana instalacja gazowa. Zarząd stwierdził, że jeśli mieszkanie nie zostanie udostępnione to zaślepią rurę na klatce i odetną dopływ gazu do mieszkania. Czy mi jako właścicielowi coś grozi od strony najemcy ?...
Koszty komornicze.
Mam taki problem że nie mieszkałem trochę w Polsce i oczywiście wiedziałam że mam zadłużenie. Dzisiaj po latach chciałbym je spłacić ale mam taki problem. Zadłużenia są dwa na kwotę 2500 zł otrzymałem dwa pisma od komornika. Z tym że jedna pani komornik naliczyła 1600 zł odsetek a drugi pan komornik naliczył 3 500. Oba zadłużenia są z roku 2014. I i teraz mam pytanie bo wyglądam i coś nie tak. Jak są naliczone odsetki i kiedy istnieje możliwość w...
Rewizja pokoju
Czy policja ma prawo zrobić rewizje w pokoju, który wynajmuje podczas mojej nieobecności, kiedy ja nie byłem zatrzymany do sprawy?...

Wyszukiwarka