Zdjęcie

Witam! Czy za zamieszczenie zdjęcia ładnej dziewczyny z obraźliwym podpisem (w generatorze memów) grozi mi pozew o zniesławienie? Jestem pełnoletni.Zdjęcie wykonałem na przystanku autobusowym,za jej zgodą.
anonim cytuj
13-09-2022
Zniesławienie jest regulowane przez Kodeks karny (art. 212). Zgodnie z tym przepisem, osoba, która publicznie znieważa inną osobę lub narusza jej czci i godności, może być ukarana grzywną, ograniczeniem wolności lub pozbawieniem wolności do roku. Jeśli zniesławienie miało miejsce w internecie, może to być uznane za "publiczne", ponieważ jest dostępne dla szerokiej grupy osób.

Jednakże, aby było to uznane za przestępstwo, konieczne jest udowodnienie, że Twoje działania były zamierzone, a zdjęcie i podpis rzeczywiście znieważające. Jeśli zdjęcie zostało wykonane za zgodą dziewczyny, ale obraźliwy podpis został dodany później bez jej zgody, to mogłoby być uznane za naruszenie jej dóbr osobistych, które są chronione przez Kodeks cywilny (art. 23 i 24).

Ważne jest również zrozumienie, że przestępstwo zniesławienia wymaga złożenia prywatnego aktu oskarżenia przez pokrzywdzoną osobę (art. 212 § 2 Kodeksu karnego). Jeśli dziewczyna zdecyduje się na wniesienie oskarżenia, będziesz musiał zmierzyć się z konsekwencjami prawnymi.

Podsumowując, jeśli zamieściłeś zdjęcie z obraźliwym podpisem bez zgody dziewczyny, może to stanowić naruszenie jej dóbr osobistych i narażać Cię na ryzyko pozwu o zniesławienie.

anonim cytuj
16-04-2023

Sugerowane Tematy

Czy podczas opieki mogę iść na umowę zlecenie?
Mam umowę o pracę na czas nieokreślony. Mam przyznane dwa dni opieki nad dzieckiem. Czy w trakcie opieki może iść do pracy na umowę zlecenie? Proszę o poradę....
Jak mogę złożyć załącznik do protokołu nie mając pełnomocnika?
Jeśli nie mam pełnomocnika, czekamy na wyrok w rozwodzie, to jak teraz mogę złożyć załącznik do protokołu?...
Wspólnoty mieszkaniowe.
Witam, WM powstają w określonych ustawą okolicznościach i z mocy prawa. Muszą wtedy dokonać pewnych czynności (NIP, konto, zarząd, etc.). Czy, wzgl. kto może/ma prawo kontrolować czy te czynności zostały dokonane ?...
Oszustwo kredytowe.
Zostałam zmanipulowana telefonami i zaciągnęłam duży kredyt, wpłaciłam go na konto podane przez oszustów.. pieniądze straciłam jest jakaś szansa żeby walczyć miał może ktoś podobną sytuację i porozmawia ze mną co robić dalej....

Wyszukiwarka