Wynajmuje mieszkanie parze z dzieckiem. Problemy z płatnością i z kontaktem.
Witam,
Wynajmuje mieszkanie parze z dzieckiem. Umowa najmu okaznalnego oraz dokument że poddają się dobrowolnie egzekucji komorniczej. Okazało się, że w momencie podpisania umowy, Pani była w ciąży więc jest już teraz dwoje dzieci o czym nie wiedziałam. Od początku roku zaczęły się problemy z płatnością i z kontaktem z najemcami. Były to opóźnienia dwa, trzy dni. Aktualnie opóźnienie wynosi 3 tyg. I nie zanosi się aby zostało to opłacone. Każdego dnia podają inna datę uregulowania płatności. Wypowiedziałam umowę najmu. Od tego momentu kontakt jest jeszcze bardziej utrudniony, kiedy dojdzie już do rozmowy Państwo wymyślają różnego rodzaju defekty mieszkania, które w mojej ocenie nie występują a jeśli występują są zasługa złego użytkowania. Państwo nie chcą udostępnić mieszkania do kontroli stanu mieszkania, mimo że jest taki zapis w umowie. Jak prawnie wygląda sytuacja z takimi osobami? Istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie będą chcieli opuścić mieszkania po okresie wypowiedzenia. Jakie kroki muszę podjąć aby pozbyć się tych osób z mieszkania?
Czy w umowie są zawarte powody z jakich można umowę wypowiedzieć? Z jakiego powodu została wypowiedziana?
anonim cytuj
02-09-2022
W umowie nie są zawarte powody z jakich można wypowiedzieć umowę. Jest informacja "stronom przysługuje prawo 1- miesięcznego wypowiedzenia w formie pisemnej". Powody podane są wypisane tylko w sytuacji wypowiedzenia ze skutkiem natychmiastowym.
anonim cytuj
02-09-2022
No to sam okres wypowiedzenia to za mało. Czyli możesz wypowiedzieć jedynie zgodnie z Art 11 ust 2 pkt 1-3 ustawy o ochronie praw lokatorów. Aktualne wypowiedzenie jest nieskuteczne.
anonim cytuj
02-09-2022
Rozumiem, ale załóżmy że dojdziemy do momentu w którym umowa zostanie rozwiązana ze skutkiem natychmiastowym bo w umowie jest zapis, że jeśli opóźnienie zapłaty wynosi miesiąc i po wyznaczeniu kolejnego terminu minie 14 dni umowę taka mogę wypowiedzieć. Co w momencie kiedy mimo takiej sytuacji będą pozostawać w mieszkaniu?
anonim cytuj
02-09-2022
Ten zapis jest sprzeczny z ustawą więc nieważny. W przypadku braku płatności można umowę wypowiedzieć jeśli jest zadłużenie za 3 okresy. Najpierw dając kolejny miesiąc na uregulowanie płatności.
Dzień dobry
Mam możliwość skorzystania z ulgi mieszkaniowej. Spełniam warunki , ale niestety nie bardzo wiem co z czym :(
Pomożecie?
przychód 100494,8
kup 3600
zaliczka 6424
społeczne 7613
Mieszkanie sprzedane za 390tys., po sprzedaży został spłacony kredyt hipoteczny w wysokości 226835,85. Nowe mieszkanie kupione za 390800zł.
Po sprzedaży i spłacie kredytu zostało 163 tys., z którego 100 tys. przeznaczone zostało na wkład własny na nowe ...
Czy jak się spóźnie do pracy z racji awarii na kolei no tak z pół godziny czy godzinę to może to mieć konsekwencje..?!!?!??
Pracodawca może powiedzieć, że jego nie obchodzi jak ja dojeżdżam czy autem, pociągiem czy taxi ale mam być.??
...
Witam, odziedziczyłam po zmarłym bracie mieszkanie, sprawa spadkowa była w zeszłym roku w marcu, nie zgłosiłam do urzędu gminy zmiany właściciela ( głupota i całkowite zaćmienie umysłu) i cały czas opłacałam podatek na brata. Nie ma żadnych zaległości. Byłam już w urzędzie dostałam druki IN-1 i IN-3 do wypełnienia, nic nie załatwiłam bo pani która się tym zajmuje jest na zwolnieniu lekarskim i chyba nikt jej nie zastępuje. Nie bardzo wiem jak z...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: