Czy właściciel kamienicy może umieścić zapis mówiący o natychmiastowym rozwiązaniu umowy?

Dzień dobry i proszę o poradę czy właściciel kamienicy w którym wynajmuje mieszkanie może umieścić zapis w umowie że każdy wynajmujący jest zobowiązany do ogrzewania mieszkania że względu pobrania dodatku węglowego bo jeżeli nie będzie należycie ogrzewane zostanie rozwiązana umowa w trybie natychmiastowym, czy to jest zgodne z prawem ?
anonim cytuj
31-08-2022
Nie można rozwiązać umowy w trybie natychmiastowym.

anonim cytuj
31-08-2022
Dzień dobry i proszę o poradę czy właściciel kamienicy w którym wynajmuje mieszkanie może umieścić zapis w umowie że każdy wynajmujący jest zobowiązany do ogrzewania mieszkania że względu pobrania dodatku węglowego bo jeżeli nie będzie należycie ogrzewane zostanie rozwiązana umowa w trybie natychmiastowym, czy to jest zgodne z prawem ?

Po pierwsze, według art. 673 Kodeksu cywilnego, każda ze stron umowy najmu może wypowiedzieć umowę najmu, zachowując okresy wypowiedzenia. Jednakże okresy te nie dotyczą sytuacji, gdy jedna ze stron popełniła rażące naruszenie umowy. W takim przypadku możliwe jest natychmiastowe wypowiedzenie umowy.

Po drugie, w umowie najmu można zawrzeć różnorodne klauzule dotyczące obowiązków stron, w tym również obowiązek odpowiedniego ogrzewania mieszkania. Jednakże zapis umożliwiający natychmiastowe rozwiązanie umowy za nieogrzewanie mieszkania musiałby być oparty na jasno określonych kryteriach i przesłankach. W praktyce taki zapis mógłby być trudny do egzekwowania, chyba że byłby jasno udokumentowany fakt, że mieszkanie nie jest odpowiednio ogrzewane przez wynajmującego i powoduje to szkodliwe skutki dla budynku.

Chociaż właściciel kamienicy może mieć zrozumiałe powody do wprowadzenia takiego zapisu (na przykład zabezpieczenie budynku przed szkodami wynikającymi z niewłaściwego ogrzewania), istotne jest, aby zapis ten był jasny, precyzyjny i nie naruszał praw wynajmującego.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Szkodliwe warunki pracy.
Od kilku lat pracuje w firmie produkującej drut....tzn. na ciągarni...jako tzw. "ciągacz drutu", jednakże w mojej umowie jak i pozostałych pracowników nie widnieje stanowisko pracy jako CIAGACZ DRUTU tylko jako Operator maszyn;(praca jako CIAGACZ DRUTU wiąże się wg ustawy jako szkodliwa dla zdrowia....a jako operator maszyn sami wiemy że nic z tego nie ma. Gdzie i jak zgłosić naruszenie prawa? Wszyscy pracujemy przy ciągarkach...wdycham...
Co zrobić, jeśli pracodawca pobiera podatek przy PIT-0?
Mam 22 lata , pracuję na umowie o pracę od grudnia . Mam 21 lat. Od grudnia nie zgadzało mi się wynagrodzenie. Pomimo prób do pracodawcy nie otrzymywałam pasków rozliczeń, dopiero w marcu otrzymałam w/w paski i okazało się, że pracodawca od 1 wyplaty pobierał podatek 12%. Jestem zwolniona z podatku do 26 roku życia. Proszę o pomoc jakie poczynić kroki. Również nie jestem osobą uczącą się. Po rozliczeniu pit okazał się zerowy....
Sprzedaż domu po rozwodzie.
Dzień dobry. Po rozwodzie mamy z byłą żoną dom do sprzedania - podział majątku. Sąd wysłał rzeczoznawcę sądowego który wycenił naszą nieruchomość na 575tyś złotych . Przez biuro nieruchomości chcieliśmy sprzedać dom za 590tyś zł. Umowę z biurem nieruchomości podpisaliśmy z byłą żoną na sprzedaż domu za w/w kwotę . Problem się zaczął jak przez biuro nieruchomości znależliśmy klientkę na zakup domu . Kiedy żona ( która obecnie mieszka w tym do...
Zgubiona tablica rejestracyjna
Dzień dobry. Prośba o odpowiedz . Wiem ze mogę zapytać w urzędzie komunikacji ale niestety potrzebuje wiedzieć w ten weekend. Otóż wujek chce mi sprzedać starą przyczepkę za symboliczną kwotę. Przyczepka jest legalna, ma papiery . Niestety wujek zgubił tablice rejestracyjną dawno temu. Jak to teraz sprawnie zorganizować prawnie w urzędzie aby nie namnozyc kosztów. Tzn chciałbym ubiknąć konieczności wyrabiania duplikatu aby za chwilę zwracać t...

Wyszukiwarka