Czy właściciel kamienicy może umieścić zapis mówiący o natychmiastowym rozwiązaniu umowy?

Dzień dobry i proszę o poradę czy właściciel kamienicy w którym wynajmuje mieszkanie może umieścić zapis w umowie że każdy wynajmujący jest zobowiązany do ogrzewania mieszkania że względu pobrania dodatku węglowego bo jeżeli nie będzie należycie ogrzewane zostanie rozwiązana umowa w trybie natychmiastowym, czy to jest zgodne z prawem ?
anonim cytuj
31-08-2022
Nie można rozwiązać umowy w trybie natychmiastowym.

anonim cytuj
31-08-2022
Dzień dobry i proszę o poradę czy właściciel kamienicy w którym wynajmuje mieszkanie może umieścić zapis w umowie że każdy wynajmujący jest zobowiązany do ogrzewania mieszkania że względu pobrania dodatku węglowego bo jeżeli nie będzie należycie ogrzewane zostanie rozwiązana umowa w trybie natychmiastowym, czy to jest zgodne z prawem ?

Po pierwsze, według art. 673 Kodeksu cywilnego, każda ze stron umowy najmu może wypowiedzieć umowę najmu, zachowując okresy wypowiedzenia. Jednakże okresy te nie dotyczą sytuacji, gdy jedna ze stron popełniła rażące naruszenie umowy. W takim przypadku możliwe jest natychmiastowe wypowiedzenie umowy.

Po drugie, w umowie najmu można zawrzeć różnorodne klauzule dotyczące obowiązków stron, w tym również obowiązek odpowiedniego ogrzewania mieszkania. Jednakże zapis umożliwiający natychmiastowe rozwiązanie umowy za nieogrzewanie mieszkania musiałby być oparty na jasno określonych kryteriach i przesłankach. W praktyce taki zapis mógłby być trudny do egzekwowania, chyba że byłby jasno udokumentowany fakt, że mieszkanie nie jest odpowiednio ogrzewane przez wynajmującego i powoduje to szkodliwe skutki dla budynku.

Chociaż właściciel kamienicy może mieć zrozumiałe powody do wprowadzenia takiego zapisu (na przykład zabezpieczenie budynku przed szkodami wynikającymi z niewłaściwego ogrzewania), istotne jest, aby zapis ten był jasny, precyzyjny i nie naruszał praw wynajmującego.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Zadatek w usługach kosmetycznych.
Po raz pierwszy mam wpłacić zadatek pani kosmetyczce z salonu paznokci przed pierwszą moja wizytą. Jak to wygląda ze strony prawa? Co powinnam otrzymać PRZED lub PO wpłacie - by nie zostać oszukana? Zaznaczę, że nigdy u tej pani nie byłam a kontakt dostałam od innej jej klientki przez Internet. Sprawdziłam, że Pani na pewno posiada salon kosmetyczny....
Niespłacona pożyczka w terminie (rozpowiadanie o długu, groźby policją)
Witam, wziąłem pożyczkę w pewnej firmie 700 zł niestety nie mogłem w terminie jej spłacić i spłacę w następnym miesiącu, firma rozpowiada o moim długu rodzinie oraz osobom trzecim (współlokator) oraz grozi policją, że wejdą do domu i wyniosą telewizor. Moje pytanie jakie kroki prawne mogę podjąć?...
na kogo przechodzi prawo do działki ROD po śmierci właściciela?
Mam pytanie o dobre wyjście z trudnej sytuacji. Rodzice nabyli działkę ROD ponad 30 lat temu. Działka była należycie pielęgnowana. Sądziłam z rodzicami drzewka...kwiaty... Miała dyplomy itp. Matka zmarła 10 lat temu. Więc ojciec sam został i pomagałam mu jak zawsze wcześniej. Rok później tata się ożenił z kobietą ze wsi .Nie interesowała się zbytnio działką ale z przymusu chodzila. Natomiast mi i bratowej zabraniała oskarżając nas że jesteśmy je...
Depresja a renta
Czy mam prawo ubiegać się o rentę z powodu czasowej niezdolności do pracy przy depresji? Zostałam zdiagnozowana co prawda po 18 rż, mając 19 lat ale będąc jeszcze w liceum. Aktualnie mam skończone 20, niestety nie mam stażu pracy przez właśnie tę chorobę, na studia też nie poszłam przez depresję. Mam za sobą 3 hospitalizacje plus 6 miesięcy na oddziale dziennym. Pytanie, czy w ogóle mam prawo się ubiegać o to? Jestem pod stałą opieką lekarza p...

Wyszukiwarka