Czy właściciel kamienicy może umieścić zapis mówiący o natychmiastowym rozwiązaniu umowy?

Dzień dobry i proszę o poradę czy właściciel kamienicy w którym wynajmuje mieszkanie może umieścić zapis w umowie że każdy wynajmujący jest zobowiązany do ogrzewania mieszkania że względu pobrania dodatku węglowego bo jeżeli nie będzie należycie ogrzewane zostanie rozwiązana umowa w trybie natychmiastowym, czy to jest zgodne z prawem ?
anonim cytuj
31-08-2022
Nie można rozwiązać umowy w trybie natychmiastowym.

anonim cytuj
31-08-2022
Dzień dobry i proszę o poradę czy właściciel kamienicy w którym wynajmuje mieszkanie może umieścić zapis w umowie że każdy wynajmujący jest zobowiązany do ogrzewania mieszkania że względu pobrania dodatku węglowego bo jeżeli nie będzie należycie ogrzewane zostanie rozwiązana umowa w trybie natychmiastowym, czy to jest zgodne z prawem ?

Po pierwsze, według art. 673 Kodeksu cywilnego, każda ze stron umowy najmu może wypowiedzieć umowę najmu, zachowując okresy wypowiedzenia. Jednakże okresy te nie dotyczą sytuacji, gdy jedna ze stron popełniła rażące naruszenie umowy. W takim przypadku możliwe jest natychmiastowe wypowiedzenie umowy.

Po drugie, w umowie najmu można zawrzeć różnorodne klauzule dotyczące obowiązków stron, w tym również obowiązek odpowiedniego ogrzewania mieszkania. Jednakże zapis umożliwiający natychmiastowe rozwiązanie umowy za nieogrzewanie mieszkania musiałby być oparty na jasno określonych kryteriach i przesłankach. W praktyce taki zapis mógłby być trudny do egzekwowania, chyba że byłby jasno udokumentowany fakt, że mieszkanie nie jest odpowiednio ogrzewane przez wynajmującego i powoduje to szkodliwe skutki dla budynku.

Chociaż właściciel kamienicy może mieć zrozumiałe powody do wprowadzenia takiego zapisu (na przykład zabezpieczenie budynku przed szkodami wynikającymi z niewłaściwego ogrzewania), istotne jest, aby zapis ten był jasny, precyzyjny i nie naruszał praw wynajmującego.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

4k
Naród sprawuje władzę przez swoich przedstawicieli lub bezpośrednio. Czy ktoś potrafi wyjaśnić znaczenie prawne tej władzy bezpośredniej ? Bezpośrednio znaczy nadrzędnie a jak nadrzędnie znaczy bezpośrednio. No dobrze gdzie znajdują się opisy tej władzy bezpośredniej ? I czy wogóle są jakiekolwiek opisy tej władzy bezpośredniej. Jeżeli nie ma, to znaczy że z mównicy sejmowej można wykopać w dupę każdego dzisiejszego debila bolszewickiego od gad...
Świadczenie uzupełniające z ZUS.
Dzień dobry, staram się dla mamy z ZUSU o świadczenie uzupełniające. Papiery złożyłam gdzieś w połowie lipca. We wrześniu ZUS przysłał takie orzeczenie lekarza orzecznika i to wszystko. Kiedy ZUS ma obowiązek przesłać jakaś oficjalną decyzję o przyznaniu świadczenia, spłaty w jakiej wysokości...chodzi mi o jakąś konkretną odpowiedź. Muszę przyznać że zależy mi na tym bo jesteśmy w trudnej sytuacji finansowej. Mama pracowała 33lata a emeryturę ma ...
spłata kredytu po zakończeniu związku
Będąc w kilkuletnim związku, zdecydowaliśmy się razem z partnerem wziąć kredyt na remont (głównie zakup mebli/drzwi) jego domu. On nie miał zdolności, więc kredyt był na mnie. Po kilku latach podjęliśmy decyzję o zakończeniu związku. W tym momencie zostało mi do spłaty jeszcze kilkanaście tysięcy kredytu. Mój były partner nie poczuwa się do dalszego spłacania kredytu (wcześniej spłacaliśmy go wspólnie), ani do oddania rzeczy z domu, do wartoś...
Krajowy Rejestr Karny.
Proszę o odpowiedź,mąż kobiety, która podała mnie do sądu, był karany. Ma to istotne znaczenie dla sprawy. Czy mogę dostać informacje z Rejestru o jego karalności ja lub mój adwokat? Dziękuję....

Wyszukiwarka