Czy właściciel kamienicy może umieścić zapis mówiący o natychmiastowym rozwiązaniu umowy?

Dzień dobry i proszę o poradę czy właściciel kamienicy w którym wynajmuje mieszkanie może umieścić zapis w umowie że każdy wynajmujący jest zobowiązany do ogrzewania mieszkania że względu pobrania dodatku węglowego bo jeżeli nie będzie należycie ogrzewane zostanie rozwiązana umowa w trybie natychmiastowym, czy to jest zgodne z prawem ?
anonim cytuj
31-08-2022
Nie można rozwiązać umowy w trybie natychmiastowym.

anonim cytuj
31-08-2022
Dzień dobry i proszę o poradę czy właściciel kamienicy w którym wynajmuje mieszkanie może umieścić zapis w umowie że każdy wynajmujący jest zobowiązany do ogrzewania mieszkania że względu pobrania dodatku węglowego bo jeżeli nie będzie należycie ogrzewane zostanie rozwiązana umowa w trybie natychmiastowym, czy to jest zgodne z prawem ?

Po pierwsze, według art. 673 Kodeksu cywilnego, każda ze stron umowy najmu może wypowiedzieć umowę najmu, zachowując okresy wypowiedzenia. Jednakże okresy te nie dotyczą sytuacji, gdy jedna ze stron popełniła rażące naruszenie umowy. W takim przypadku możliwe jest natychmiastowe wypowiedzenie umowy.

Po drugie, w umowie najmu można zawrzeć różnorodne klauzule dotyczące obowiązków stron, w tym również obowiązek odpowiedniego ogrzewania mieszkania. Jednakże zapis umożliwiający natychmiastowe rozwiązanie umowy za nieogrzewanie mieszkania musiałby być oparty na jasno określonych kryteriach i przesłankach. W praktyce taki zapis mógłby być trudny do egzekwowania, chyba że byłby jasno udokumentowany fakt, że mieszkanie nie jest odpowiednio ogrzewane przez wynajmującego i powoduje to szkodliwe skutki dla budynku.

Chociaż właściciel kamienicy może mieć zrozumiałe powody do wprowadzenia takiego zapisu (na przykład zabezpieczenie budynku przed szkodami wynikającymi z niewłaściwego ogrzewania), istotne jest, aby zapis ten był jasny, precyzyjny i nie naruszał praw wynajmującego.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Mobbing w pracy.
Problem dotyczy kierowniczki mojej mamy. Mam pracuje w laboratorium, od prawnie 30 lat. Nowa kierowniczka niema pojęcia, wiedzy, ani kompetencji odnoście kierowania laboratorium. Codziennie są jakieś problemy, zwala winę na innych, tuszuje afery swoich pupilków, fałszuje wyniki, zabroniła pracownikom korzystać z firmowego ekspresu, wyzywa pracowników, zaniża wypłaty niektórym osobom albo pomija je gdy są podwyżki. Sytuacja jest nie do zniesie...
Podwyższenie alimentów.
Chciałabym wywalczyć większe alimenty dla syna, ojciec ukrywa faktyczny dochód, a ja muszę sama sprostać coraz większym kosztom. Przeprowadziłam się z synem bliżej ojca, więc koszty dojazdu dla niego się zmniejszyły. Nie angażuje się zupełnie w życie syna, ten czuje odrzucony. Pytanie, czy jeśli wartość przedmiotu sporu wynosi 6 tys. mogę od niego chcieć 1500 zł? Czy mogę także wspomnieć o złym wpływie na psychikę dziecka i konieczność uczęszczan...
Umowa dożywocia.
Hej, Dostałem od wujka propozycję przepisania na mnie mieszkania w formie umowy dożywocia. Wujek chciałby chyba jakąś kwotę i mieszkać tam do śmierci, a potem ja bym to przejął. Tak to zrozumiałem. Wujek ma 88 lat. Ale ma też syna. Nie wiem do końca jak są sformułowane te umowy dożywocia, nie mam doświadczenia w tego typu sprawach. Ogólnie wujek ma kiepski kontakt z synem, dlatego chce przepisać to mieszkanie na mnie. Pytanie, co w takiej umowi...
Czy dostane PIT z ZUS-u do rozliczenia?
Jeśli przebywałem w 2022r 1 miesiąc na zwolnieniu lekarskim które wypłacał ZUS to czy tez dostane od nich PIT do rozliczenia?...

Wyszukiwarka