Przepisanie połowy domu po śmierci.

Dzień dobry,
Chciałbym pokrótce opisać sytuację. Rodzice mieszkają w domu (dwa oddzielne wejścia). Połówka w której mieszkają rodzice jest przepisana na mamę. Druga połówka była przepisana na dziadków, którzy obecnie nie żyją. Za życia nie chcieli uregulować prawnie drugiej połówki (bez wnikania w szczegóły). Teraz druga połówka stoi pusta, moi rodzice zajmują się tą częścią. Po stronie dziadka jest jeszcze dwójka rodzeństwa, reszta nie żyje ale są jeszcze ich dzieci. Moja mama chciałaby załatwić wszystko prawnie żeby druga połówka też należała do niej. Reszta rodziny nie ma z tym problemu, więc tutaj jest problem z głowy.
Teraz mam pytanie od czego mama powinna zacząć i jak wygląda cały proces prawny? Czy ktoś mógłby opisać jakie to są koszty?
anonim cytuj
03-11-2023
Trzeba zacząć od postępowania spadkowego po dziadkach. Potem dział spadku i zniesienie współwłasności.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Właściciel mieszknia nie oddał kaucji
Witam. Z dniem 30sierpnia brat wyprowadził się z mieszkania wynajmowanego gdzie miał umowę najmu podpisana do 30.09. Właściciel mieszkania pobrał wcześniej kaucję do tej pory jej nie oddał i domaga się od brata aby ten jemu zapłacił czynsz za wrzesień i grozi że podejmie odpowiednie kroki. Czy właściciel może tak zrobić?...
Okres wypowiedzenia umowa zlecenie
Dzień dobry. Pracuję na umowie zlecenie, w której uwzględniony jest 2-miesięczny okres wypowiedzenia. Miesiąc temu otrzymałem takie wypowiedzenie i podpisałem je. Nie otrzymałem jednak kopii, a na dokumencie nie było podpisów szefostwa. Dzisiaj, czyli około miesiąc po podpisaniu dokumentu zostałem poinformowany, że rozstajemy się z końcem miesiąca. Wspominając o okresie wypowiedzenia i dokumencie który podpisałem otrzymałem informację że nie musi...
Wypowiedzenie umowy o prace przez pracodawce.
W niedzielę przyszłam do pracy i szef oznajmił mi, ze mam się nie przebierać do pracy i że właśnie w tej chwili mnie zwalnia. Od dwóch tygodni szukał na siłę problemów i każdy mój nawet mały błąd wyolbrzymiał. Czy takie wypowiedzenie w formie ustnej ma taką samą wartość co wypowiedzenie na piśmie? Nie dostałam jeszcze niczego do podpisania, poinformowano mnie ze wypłatę dostane na konto a świadectwo dostane pocztą i tyle i kazał mi iść do domu. M...
Zaparkowałam auto marketem przy ścianie i jakiś element konstrukcyjny spadł na auto. Co mam w tym momencie zrobić?
Mam problem. Zaparkowałam auto pod dużym marketem przy ścianie. I niestety po powrocie z zakupów jakiś element konstrukcyjny spadł na auto. Sklep podał nr polisy. Po zgłoszeniu do ubezpieczyciela i oględzinach auta, ubezpieczyciel odmówił wypłaty odszkodowania, bo koszt naprawy przewyższa wartość auta. Co mam w tym momencie zrobić? Jestem bez auta i bez pieniędzy na nowe auto....

Wyszukiwarka