Dzień dobry,
Chciałbym pokrótce opisać sytuację. Rodzice mieszkają w domu (dwa oddzielne wejścia). Połówka w której mieszkają rodzice jest przepisana na mamę. Druga połówka była przepisana na dziadków, którzy obecnie nie żyją. Za życia nie chcieli uregulować prawnie drugiej połówki (bez wnikania w szczegóły). Teraz druga połówka stoi pusta, moi rodzice zajmują się tą częścią. Po stronie dziadka jest jeszcze dwójka rodzeństwa, reszta nie żyje ale są jeszcze ich dzieci. Moja mama chciałaby załatwić wszystko prawnie żeby druga połówka też należała do niej. Reszta rodziny nie ma z tym problemu, więc tutaj jest problem z głowy.
Teraz mam pytanie od czego mama powinna zacząć i jak wygląda cały proces prawny? Czy ktoś mógłby opisać jakie to są koszty?
Dzień dobry. Nie wiem czy w dobrym dziale zakładam ten temat, ale zapis o który pytam spotkałam w umowie o pracę na okres próbny, którą muszę za 2 dni oddać podpisaną. Zakładam więc, że dotyczy to prawa pracy.
O co chodzi w poniższym zapisie i czy jest on bezpieczny dla mnie? Czy w tym zapisie nie jest ukryte, że mogę nie otrzymać pensji, gdy pracodawca uzna, że to co robię jest dziełem a nie pracą? W ramach pracy będę pisała programy komputerow...
Witam, jestem na urlopie wychowawczym od dwóch miesięcy (płynne przejście po urlopie rodzicielskim, obecnie nie pobieram żadnego zasiłku; 1/2 etatu na czas nieokreślony i 1/2 etatu na czas określony - przed L4 w pierwszej ciąży) i jednocześnie pracuję na 1/2 etatu na czas nieokreślony (inny pracodawca niż przed ciążą, praca rozpoczęta podczas urlopu rodzicielskiego).
Teraz zaszłam w drugą ciążę - jak będzie naliczane L4? Czy umowa na czas okr...
Razem z mężem kupiliśmy mieszkanie 1/2 własności, mamy rozdzielność majątkową. Pieniądze na wkład własny pochodziły z majątku męża. Tuż przed odbiorem mieszkania mąż zrezygnował z zakupu i postanowił wziąć sobie na kredyt samochód. Przy rozwiązaniu umowy deweloperskiej mąż w akcie notarialnym wyraził zgodę na przekazanie zwrotu tych pieniędzy na moje konto, ustnie ustaliliśmy, ze w ten sposób mąż pomoże mi kupić małe mieszkanie dla mnie. W chwili...
Mam umowę najmu instytucjonalnego (na firmę) i najemcę, który do 10go dnia każdego miesiąca ma regulować opłaty i czynsz. Umowa na rok, zostało 9 okresów miesięcznych, czyli minęły 3 okresy. Dość nieterminowo płacił, a za grudzień wpłaty nie było. Otrzymałem waśnie telefon, że najemca rezygnuje z najmu i nie zapłaci mi za grudzień. W umowie jest zapis:
"W każdym wyżej wymienionym przypadku rozwiązania umowy na skutek winy Najemcy kaucja w...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: