Przepisanie połowy domu po śmierci.

Dzień dobry,
Chciałbym pokrótce opisać sytuację. Rodzice mieszkają w domu (dwa oddzielne wejścia). Połówka w której mieszkają rodzice jest przepisana na mamę. Druga połówka była przepisana na dziadków, którzy obecnie nie żyją. Za życia nie chcieli uregulować prawnie drugiej połówki (bez wnikania w szczegóły). Teraz druga połówka stoi pusta, moi rodzice zajmują się tą częścią. Po stronie dziadka jest jeszcze dwójka rodzeństwa, reszta nie żyje ale są jeszcze ich dzieci. Moja mama chciałaby załatwić wszystko prawnie żeby druga połówka też należała do niej. Reszta rodziny nie ma z tym problemu, więc tutaj jest problem z głowy.
Teraz mam pytanie od czego mama powinna zacząć i jak wygląda cały proces prawny? Czy ktoś mógłby opisać jakie to są koszty?
anonim cytuj
03-11-2023
Trzeba zacząć od postępowania spadkowego po dziadkach. Potem dział spadku i zniesienie współwłasności.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Zwrot kosztów wysyłki.
Sprzedałem osobie prywatnej odkurzacz. Działał podobno kilka dni. Kupujący chce zwrotu pieniędzy. ok, nie neguje tego. kupujący opłacił przy zakupie koszta sprzętu + wysyłka. natomiast ja zapłaciłem z własnej kieszeni za kuriera który ten zwrot miał odebrał od klienta. Kupujący zapłacił za wysyłkę 18 zł a ja za odbiór od niego 22 zł. Czy mogę odliczyć koszt wysyłki od kwoty zwrotu do kupującego ? Ja oraz kupujący jesteśmy osobami prywatny...
Co dalej z egzekucją?
Dowiedziałem się, że mój dłużnik zmarł. Ostatnia egzekucja komornicza była bezskuteczna ok. 2 lata temu. Oprócz mnie miał jeszcze długi u innych osób. Dłużnik miał intercyzę z żoną i nie był ściągalny. Miał dwoje dzieci pełnoletnich. Nie wiem czy zostawił testament, czy dzieci były świadome długów ojca. Czy mogę coś w tej sprawie nadal zrobić aby odzyskać swoje pieniądze?...
Odszkodowanie z ZUS.
Dzień dobry. Chciałam się zapytać czy można złożyć do ZUS o odszkodowanie za załamanie " dalszej nasady kości promieniowej ręki" zwolnienie z pracy na okres 2 miesięcy.. w pracy podpisana umowa zlecenie wypadek nie zdążył się w pracy, a na prywatnej posesji....
Zadłużone mieszkanie
Witam, pare miesięcy temu podpisaliśmy umowę z właścicielem mieszkania za pośrednictwem biura nieruchomości ale kilka dni temu okazało się ze mieszkanie jest zadłużone a właściwie jego właściciel który nie płaci alimentów, komornik chce zajac mieszkanie. Oczywiście fakt zadłużenia został ukryty przed nami w momencie podpisywania umowy, dostaliśmy pismo ze musimy od teraz wpłacać pieniądze na konto komornika. Oczywiście właściciel się na to nie ...

Wyszukiwarka