Dzień dobry,
Chciałbym pokrótce opisać sytuację. Rodzice mieszkają w domu (dwa oddzielne wejścia). Połówka w której mieszkają rodzice jest przepisana na mamę. Druga połówka była przepisana na dziadków, którzy obecnie nie żyją. Za życia nie chcieli uregulować prawnie drugiej połówki (bez wnikania w szczegóły). Teraz druga połówka stoi pusta, moi rodzice zajmują się tą częścią. Po stronie dziadka jest jeszcze dwójka rodzeństwa, reszta nie żyje ale są jeszcze ich dzieci. Moja mama chciałaby załatwić wszystko prawnie żeby druga połówka też należała do niej. Reszta rodziny nie ma z tym problemu, więc tutaj jest problem z głowy.
Teraz mam pytanie od czego mama powinna zacząć i jak wygląda cały proces prawny? Czy ktoś mógłby opisać jakie to są koszty?
Witam.
Około 3tyg temu pewien "fachowiec" rozpoczął u nas prace nad remontem łazienki. Już drugiego dnia nie stawił się w pracy, jeszcze nie wiedzieliśmy dlaczego-nie uprzedził. Po dwóch dniach dostał zapłacone za pierwszy etap prac i znów się nie pojawił, w między czasie odkryliśmy, że spędził u nas cała noc ze swoim współpracownikiem pijąc alkohol i niewykonując pracy (mamy dowody jako wiadomości z tym Panem, monterów mebli kuchennyc...
Witam,
Osoba, której wynajmowałem moje mieszkanie została aresztowana. Nie mam z tą osobą kontaktu. Wiem tylko tyle, że "szybko nie wyjdzie". W mieszkaniu zostały wszystkie prywatne rzeczy tej osoby. Bardzo proszę o informację co w tej sytuacji mogę zrobić? Niestety nie posiadam żadnego adresu np. rodziny, pod który mógłby wysłać rzeczy wynajmującego....
Cześć,
w czerwcu 2023 kupiłem dom z działka na kredyt hipoteczny. Dom według informacji ustnych od sprzedającego posiada około 160m użytkowych. Mam na to pisemne potwierdzenie ze źródeł:
- świadectwo energetyczne 151 metrów użytkowych
- poprzedni akt notarialny sprzedającego z informacją o około 160 metrach użytkowych
- zapisane strony z ogłoszeniami z treścią o 160 metrach całkowitej
W naszej umowie notarialnej nie ma informacji o metrażu d...
Testament jedynie odczytany, jeszcze nie został "zaklepany". Mimo tego jest pełna zgodność, że dom sprzedajemy i trzeba to jak najszybciej zrobić (wymaga remontu). Tutaj właśnie wchodzą moje pytania:
1. Czy w takiej sytuacji gdzie jeszcze nie ma statusu własności/prawnego (czy jak fachowo to nazwać) można taki dom sprzedać??
2. Czy jeśli można sprzedać to należy od razu uiścić jakieś opłaty z tego tytułu??
Po prostu chciałem się upew...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: