Przepisanie połowy domu po śmierci.

Dzień dobry,
Chciałbym pokrótce opisać sytuację. Rodzice mieszkają w domu (dwa oddzielne wejścia). Połówka w której mieszkają rodzice jest przepisana na mamę. Druga połówka była przepisana na dziadków, którzy obecnie nie żyją. Za życia nie chcieli uregulować prawnie drugiej połówki (bez wnikania w szczegóły). Teraz druga połówka stoi pusta, moi rodzice zajmują się tą częścią. Po stronie dziadka jest jeszcze dwójka rodzeństwa, reszta nie żyje ale są jeszcze ich dzieci. Moja mama chciałaby załatwić wszystko prawnie żeby druga połówka też należała do niej. Reszta rodziny nie ma z tym problemu, więc tutaj jest problem z głowy.
Teraz mam pytanie od czego mama powinna zacząć i jak wygląda cały proces prawny? Czy ktoś mógłby opisać jakie to są koszty?
anonim cytuj
03-11-2023
Trzeba zacząć od postępowania spadkowego po dziadkach. Potem dział spadku i zniesienie współwłasności.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Wyprowadzka bez zachowania okresu wypowiedzenia
Moi drodzy. Potrzebuje porady. Razem z narzeczonym wynajmujemy mieszkanie. W mieszkaniu mamy stara instalację wodną, która przecieka. Trzech fachowców stwierdziło, że musi być ona cała wymieniona. Właściciele latają dziury zamiast ją wymienić. Codziennie zakręcamy wodę, aby nic się nie wydarzyło. Czy w związku z tą sytuacją możemy wyprowadzić się bez zachowania okresu wypowiedzenia? Mamy dość zastanawiania się, czy noc będzie spokojna, czy przyjd...
Jakie zaświadczenie z ZUS do urzędu pracy po macierzyńskim?
Mam pytanie czy jeśli byłam zatrudniona o umowę o pracę i rozwiązana została ona za porozumienie stron (ponieważ zaszłam w ciążę) to co mi przysługuje po macierzyńskim ? Wychowawcze czy zasiłek dla bezrobotnych ? Czy mogę to i to ?...
Wypowiedzenie umowy ugody
Witam, kilka miesięcy temu zawarłam umowę ugody ze swoim dłużnikiem, której przedmiotem jest ratalna spłata długu. Zgodnie z zapisami ww. umowy do czerwca 2025 r. mam uzyskać całą sumę. Jednakże, chciałabym wcześniej skierować sprawę do sądu i żądać całości wierzytelności. W umowie znajduje się zapis o możliwości odstąpienia od umowy na wypadek niewywiązywania się dłużnika z obowiązku terminowej spłaty. Czy tym samym jestem pozbawiona możliwości...
Jakie grożą konsekwencje za brak udzielenia informacji publicznej?
Jakie grożą konsekwencje za brak udzielenia informacji publicznej?...

Wyszukiwarka