Przepisanie połowy domu po śmierci.

Dzień dobry,
Chciałbym pokrótce opisać sytuację. Rodzice mieszkają w domu (dwa oddzielne wejścia). Połówka w której mieszkają rodzice jest przepisana na mamę. Druga połówka była przepisana na dziadków, którzy obecnie nie żyją. Za życia nie chcieli uregulować prawnie drugiej połówki (bez wnikania w szczegóły). Teraz druga połówka stoi pusta, moi rodzice zajmują się tą częścią. Po stronie dziadka jest jeszcze dwójka rodzeństwa, reszta nie żyje ale są jeszcze ich dzieci. Moja mama chciałaby załatwić wszystko prawnie żeby druga połówka też należała do niej. Reszta rodziny nie ma z tym problemu, więc tutaj jest problem z głowy.
Teraz mam pytanie od czego mama powinna zacząć i jak wygląda cały proces prawny? Czy ktoś mógłby opisać jakie to są koszty?
anonim cytuj
03-11-2023
Trzeba zacząć od postępowania spadkowego po dziadkach. Potem dział spadku i zniesienie współwłasności.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

wypowiedzenie umowy o prace bez okresu wypowiedzenia.
Czy człowiek, który chce złożyć wypowiedzenie umowy o pracy bez okresu wypowiedzenia, po dłuższym L4, musi robić badania w medycynie pracy? ...
Przemoc w domu
Witam. Mieszkanie jest na mojego syna i on zapoznał dziewczynę która mieszka z nami. Czy ja jako matka mogę ją wygonić gdyż burzy mojego syna do tego stopnia że dochodzi do przemocy psychicznej na mnie i brata. Przemoc jest przeważnie od syna a zwłaszcza wtedy gdy ona mu coś powie i wtedy nieźle mi się obrywa. Dodam że my mamy meldunek tz. syn , ja i brat. A ona i mój partner nie ( tylko on jest w trasie 5 dni w tygodniu i zjazd na weekend). Co...
Podwyższenie alimentów z zabezpieczenia alimentacyjnego.
Witam, dnia 26.01 sąd wydał rozwód i podwyższył alimenty z zabezpieczenia alimentacyjnego. Dziś dostałam przelew z alimentami ale z kwotą z zabezpieczenia. Domyślam się, że były mąż złożył apelacje. Stąd moje pytania: 1. Czy kwota na dzień dzisiejszy powinna być wysłana z zabezpieczenia czy już z wyroku sądu ? 2. Jeżeli złożył apelacje to ile (mniej więcej) trwa wydanie postanowienie sądu dotyczące alimentów ?...
Czy pracodawca może zwolnić stażystę z urzędu pracy?
Witam! Czy pracodawca może zwolnić stażystę z urzędu pracy który przebywa na l4? Obecnie przebywam na l4 od 5 dni. Czy ktoś się orientuje jak to wygląda?...

Wyszukiwarka