Przepisanie połowy domu po śmierci.

Dzień dobry,
Chciałbym pokrótce opisać sytuację. Rodzice mieszkają w domu (dwa oddzielne wejścia). Połówka w której mieszkają rodzice jest przepisana na mamę. Druga połówka była przepisana na dziadków, którzy obecnie nie żyją. Za życia nie chcieli uregulować prawnie drugiej połówki (bez wnikania w szczegóły). Teraz druga połówka stoi pusta, moi rodzice zajmują się tą częścią. Po stronie dziadka jest jeszcze dwójka rodzeństwa, reszta nie żyje ale są jeszcze ich dzieci. Moja mama chciałaby załatwić wszystko prawnie żeby druga połówka też należała do niej. Reszta rodziny nie ma z tym problemu, więc tutaj jest problem z głowy.
Teraz mam pytanie od czego mama powinna zacząć i jak wygląda cały proces prawny? Czy ktoś mógłby opisać jakie to są koszty?
anonim cytuj
03-11-2023
Trzeba zacząć od postępowania spadkowego po dziadkach. Potem dział spadku i zniesienie współwłasności.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Emerytura a komornik.
Jestem emerytem a z emerytury komornik mi potrąca max tyle ile może (ok 1350zł). Mam możliwość dalej pracować w firmie x i w związku z tym moje pytanie. Czy od zarobków pracując na pół etatu komornik też będzie miał prawo zrobić potrącenie? Jeszcze nie wiem jaka to forma zatrudnienia będzie jaka umowa....
Czy rozliczamy PIT-R?
Liczę że ktoś będzie w stanie mi pomóc. Dostałam PIT-11, rozliczyłam się, na moje nieszczęście dostałam PIT-R (siedziałam w Komisji podczas wyborów). Czy muszę składać pit korygujący?...
Chciałbym przywieźć do Polski większą ilość papierosów mentolowych na własny użytek, Jak mogę przewieść je legalnie?
Witam, chciałbym przywieźć do Polski większą ilość papierosów mentolowych na własny użytek ze względu na brak dostępu w krajach Unii Europejskiej. Ilość jaką chciałbym przywieść na pewno przekracza limity bezcłowe. Jak mogę przewieść je legalnie i jakie opłaty mogą zostać nałożone?...
Czy należy sie wynagrodzenie za czas L4 i kwarantanny?
Osoba X została zatrudniona 1 września na 3/4 etatu. Po 1 tygodniu zachorowała i przeszła na L4 na 5 dni, po powrocie do pracy po 2 dniach okazało się, że osoba ta dostaje kwarantanne ponieważ w miejscu pracy jest covid. Czy osobie tej nie należy sie wynagrodzenie za czas L4 i kwarantanny? ...

Wyszukiwarka