Dzień dobry,
Chciałbym pokrótce opisać sytuację. Rodzice mieszkają w domu (dwa oddzielne wejścia). Połówka w której mieszkają rodzice jest przepisana na mamę. Druga połówka była przepisana na dziadków, którzy obecnie nie żyją. Za życia nie chcieli uregulować prawnie drugiej połówki (bez wnikania w szczegóły). Teraz druga połówka stoi pusta, moi rodzice zajmują się tą częścią. Po stronie dziadka jest jeszcze dwójka rodzeństwa, reszta nie żyje ale są jeszcze ich dzieci. Moja mama chciałaby załatwić wszystko prawnie żeby druga połówka też należała do niej. Reszta rodziny nie ma z tym problemu, więc tutaj jest problem z głowy.
Teraz mam pytanie od czego mama powinna zacząć i jak wygląda cały proces prawny? Czy ktoś mógłby opisać jakie to są koszty?
Witam.
Jeśli żona przed ślubem otrzymała od rodziny darowiznę pieniężna w kwocie wolnej od podatku bez zgłoszenia np. 6 lat temu. Potem wyszła za mąż to czy może te pieniądze przeznaczyć na budowę domu? Pozwolenie na budowę na 2 osoby i działka kupiona również na 2 osoby....
Dzień dobry. Piszę w imieniu cioci. W lipcu 2018 roku zmarł mój dziadek, a w lutym tego roku zmarła babcia (rodzice cioci). Ciocia posiada dwie siostry (jedna jest moją matką). We trzy u notariusza przyjęły spadek po dziadkach (po dziadku nie było przeprowadzone postępowanie spadkowe od razu po śmierci, tylko po tych 4,5 roku). W skład majątku wchodzi między innymi mieszkanie i o nie właśnie chodzi. Moja matka podpisała swoim siostrom oświadczeni...
Dzień dobry, mama lat 54 pracuje i pobiera rentę rodzinną po tacie.
Zastanawiamy się co będzie z jej składkami z OFE i tymi w ZUS-ie jeżeli w wieku 60 lat zdecyduje się pozostać na rencie i nie pobierać emerytury.
Czy będzie można się jakoś starać o wypłatę tych środków ? Jakby nie patrzył to są jej ciężko zarobione pieniądze i szkoda żeby przepadły....
Czy rodzic płacący alimenty i pobierający jakieś dodatki w pracy na dzieci może te dodatki przekazać jako część należnych alimentów czy jednak musi dodatki przekazać niezależnie od zapłaconych alimentów. Wogóle co można wliczyć w sumę płaconych alimentów?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: