Pozew o alimenty na studia.

Jeśli rodzice nie chcą płacić alimentów na studia w momencie gdy takowe się należą, to kiedy należy złożyć pozew? Chodzi mi o to, czy można go złożyć np. na pięć czy cztery miesiące przed rozpoczęciem studiów, czy dopiero gdy rok akademicki się już zacznie? Jeśli to drugie, to wydaje mi się to trochę dziwne, skoro sprawy sądowe mogą trwać przez wiele miesięcy..
anonim cytuj
06-11-2023
A co robisz teraz? Uczysz się w średniej szkole?
Tak

anonim cytuj
06-11-2023
To jak zdasz maturę i dostaniesz się na studia złóż pozew wraz z zabezpieczeniem na czas trwania postępowania.

anonim cytuj
06-11-2023
Co to znaczy pozew z zabezpieczeniem?

anonim cytuj
06-11-2023
Zabezpieczenie polega na tym, że na czas trwania sprawy sądowej sąd ustala alimenty, które mają być polecone do zakończenia sprawy.

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Porozumienie stron przy przejściu na emeryturę.
Złożyłam podanie o rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron i jednocześnie o ponowne przyjęcię ponieważ chciałbym kontynuować pracę na obecnym stanowisku. Jeszcze nie otrzymałam oficjalnej odpowiedzi od mojego pracodawcy ale dowiedziałam się że jest zgoda na zawarcie umowy tylko na 3 miesiące. Jestem bardzo zawiedziona takim postanowieniem ponieważ wszyscy pracownicy którzy zostają w pracy dostają zgodę na 33 miesiące na czas określony. ...
O co może pytać sąd?
Mam bardzo drobną sprawę o wykroczenie, ale trafiłem na wredną i upierdliwą sędzinę. Pytanie jest takie o co może pytać sąd i czy muszę na to odpowiedzieć? Jestem po pierwszej rozprawie i pojawiły się pytania m.in. takie (na które nie chcę odpowiadać): - czy leczył się Pan/Pani psychiatrynicze - jakie jest Pana/Pani wykształcenie - gdzie Pan/Pani pracuje - jaki jest Pan/Pani status majątkowy Sędzina twierdziła, że "muszę" na nie o...
Uznanie ojcostwa.
Zależy mi, żeby spojrzał na sytuację jeszcze jeden prawnik. Urodziłam się w 1991 roku. Moja mama nie była pewna kto jest ojcem, gdyż w okresie koncepcyjnym współżyła z dwoma mężczyznami. 1. Nazwijmy go Dariusz, z nim matka współżyła 6.01.1991. Nigdy nie przyznał się do mnie i nie dał się zbadać. Z racji lat dawnych, testowano tylko krew. Nigdy nie stawił się na badanie. Stwierdzono w tym przypadku domniemanie ojcostwa. Zmarł w 2004 roku. 2. ...
Ubezpieczenie OC na osobę?
Partner pożycza mi samochód, którego jest współwłaścicielem, drugą właścicielką jest jego matka. Wiem, że w przypadku kolizji z mojej winy, ich rata za ubezpieczenie podlega re kalkulacji, czego chciałabym uniknąć. Czy mogę wykupić prywatne OC (na osobę) i w przypadku kolizji z mojej winy, uszkodzenia np. innego samochodu, mogę odmówić pokrycia kosztów odszkodowania z tytułu OC zarejestrowanego na auto i wnosić o odszkodowanie z OC prywatnego? W...

Wyszukiwarka