Pozew o alimenty na studia.

Jeśli rodzice nie chcą płacić alimentów na studia w momencie gdy takowe się należą, to kiedy należy złożyć pozew? Chodzi mi o to, czy można go złożyć np. na pięć czy cztery miesiące przed rozpoczęciem studiów, czy dopiero gdy rok akademicki się już zacznie? Jeśli to drugie, to wydaje mi się to trochę dziwne, skoro sprawy sądowe mogą trwać przez wiele miesięcy..
anonim cytuj
06-11-2023
A co robisz teraz? Uczysz się w średniej szkole?
Tak

anonim cytuj
06-11-2023
To jak zdasz maturę i dostaniesz się na studia złóż pozew wraz z zabezpieczeniem na czas trwania postępowania.

anonim cytuj
06-11-2023
Co to znaczy pozew z zabezpieczeniem?

anonim cytuj
06-11-2023
Zabezpieczenie polega na tym, że na czas trwania sprawy sądowej sąd ustala alimenty, które mają być polecone do zakończenia sprawy.

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Oszustwo przy kupnie mieszkania.
Sprawa jest dość skomplikowana. Chcieliśmy kupić mieszkanie. W ogłoszeniu widniał metraż 63m². W akcie notarialnym oraz księgach wieczystych również widniał metraż 63m2. Podpisaliśmy umowę wstępną, później musieliśmy znaleźć rzeczoznawcę i odpis przekazać do banku bo staramy się o kredyt. Okazało się że w rzeczywistości mieszkanie ma 51m². Właściciel podwyższył podłogi, napchał styropianu w ścianę i metraż się zmniejszył. Nie zgłosił tego nigdzie...
Spadek po rodzicach a rozwód.
Dzien dobry. 10 lat temu zmarła moja mama . Odziedziczyłam jej oszczędności - nie było dużo ok.30 tys.( zgłoszone do US) Wtedy nie miałam pojecia o majątkach osobistych - pieniądze wydałam na codziennie życie rodzinne, wspólne wycieczki zagraniczne itp. Teraz jestem w trakcie rozwodu. Czy przy podziale majątku mogę "wnioskować" o zwrot tych 30 tyś ze wspólnych oszczędności. Jednak był to wkład z majątku osobistego ? Mąż dostał kiedyś...
Kilka pytań odnośnie podziału majątku
Witam. Odbyła się sprawa o podział majatku. 2 strona podpisała ugodę że będzie spłacana w ratach miesięcznych i że jednorazowo otrzyma większą kwotę. Ale sędzia nic nie wspomniała kiedy ta osoba ma się wyprowadzać. Pytanie jak to będzie wygladac? Czy jak przyjdzie wyrok to tam będzie napisane? I jeszcze pytanie jak tą osobę wymeldować?...
Wniosek do sądu o zaprzeczenie ojcostwa.
Witam piszę w imieniu kolegi ma taką sytuację. Moja była kobieta, z którą mam córkę urodziła ją przedwcześnie i mała leżała w szpitalu 3 miesiące, po wypisaniu dziecka do domu po kilku dniach od tak zabrała dziecko i mnie zostawiła. Nie nadała dziecku mojego nazwiska mimo że w akcie urodzenia małej jestem ojcem. Od paru dni dzwonią do mnie różne osoby z numerów prywatnych i mówią, że mała nie jest moim biologicznym dzieckiem, nie chcą nawet poda...

Wyszukiwarka