Pozew o alimenty na studia.

Jeśli rodzice nie chcą płacić alimentów na studia w momencie gdy takowe się należą, to kiedy należy złożyć pozew? Chodzi mi o to, czy można go złożyć np. na pięć czy cztery miesiące przed rozpoczęciem studiów, czy dopiero gdy rok akademicki się już zacznie? Jeśli to drugie, to wydaje mi się to trochę dziwne, skoro sprawy sądowe mogą trwać przez wiele miesięcy..
anonim cytuj
06-11-2023
A co robisz teraz? Uczysz się w średniej szkole?
Tak

anonim cytuj
06-11-2023
To jak zdasz maturę i dostaniesz się na studia złóż pozew wraz z zabezpieczeniem na czas trwania postępowania.

anonim cytuj
06-11-2023
Co to znaczy pozew z zabezpieczeniem?

anonim cytuj
06-11-2023
Zabezpieczenie polega na tym, że na czas trwania sprawy sądowej sąd ustala alimenty, które mają być polecone do zakończenia sprawy.

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

nie wywiązanie sie z umowy
zawarlam umowe z kims z polecenia kolezanki , kto pracuje w branzy budowlanej i kto rzekomo wspolpracuje ze stolarzem, wplacilam 1100 zl na materialy. Zrobil pomiary dla stolarza, Stolarz mial dla mnie wykonac meble lazienkowe na dzien 1 lipca ,umowe podpisalam 20 czerwca, meble na dzien 1 lipca nie zostaly wykonane. Proponowal mi nowy termin- za piec dni. Nie zgodzilam sie, bo czulam,ze jestem oszukiwana. Zadzwonilam do rzekomego stolarza,na k...
Spadek dla dzieci.
Witam. Ostatnio moim dzieciom przyznano spadek po zmarłym z dobrodziejstwem inwentarza. I chciałam się zapytać jak to ogarnąć? Jak długo mam czas na zrobienie tego? Czy wystarczy komornik czy muszę iść jeszcze najlepiej do adwokata...
Kupno domu w trakcie jego legalizacji.
Planuję kupno domu, mam już uzgodnione warunki ze sprzedającym, mam jednak kilka wątpliwości. Sprzedający jest w trakcie procesu legalizacji domu, ponieważ wykonał samowolnie adaptację poddasza i dobudował do bryły domu garaż i taras. Dodatkowo nieruchomość ma prawo pierwokupu przez KOWR. Sprzedający chce również zadatek (nie zaliczkę) w kwocie 50 tysięcy złotych. Czy w tej sytuacji odpowiednie będzie zawarcie umowy przedwstępnej warunkowej, gdzi...
Zleceniodawca chce rozwiązać umowę o dzieło.
Dzień dobry. Moje pytanie dotyczy rozwiązania umowy o dzieło. Jest to umowa z przekazaniem praw autorskich. Produkt miał być przeznaczony do produkcji seryjnej. Umowa zawierała wykonanie pewnej ilości prototypów i wdrożenie produkcji. Prototypy wykonałem. W momencie kiedy zlecający był zadowolony z wyniku, otrzymał wyprodukowany przeze mnie gotowy prototyp wraz z dokumentacją. Zlecający udał się do firmy, która miała zająć się produkcją. Otrzy...

Wyszukiwarka