Darowizna od rodziców do majątku osobistego. Czy powinna być przez notariusza?

Mam pytanie dotyczące darowizny od rodziców do majątku osobistego. Czy powinna być przez notariusza? Czy wystarczy jak przelew ze wspólnego konta rodziców będzie zatytułowany: "darowizna od rodziców dla córki do majątku osobistego"
Czy w takim brzmieniu wystarczy aby mąż nie miał nic do tego w razie ewentualnego rozwodu? Rozumiem też, że wtedy ja zgłaszam w US darowiznę.
Nie rozumiem różnicy pomiędzy zwykłym przelewem, a darowaniem u notariusza.
anonim cytuj
30-08-2022
Darowizna pieniędzy nie musi się odbyć u notariusza. Wystarczy tytuł przelewu „darowizna dla i tu dane córki”. Nie muszą zaznaczać, że to darowizna do majątku osobistego. Darowizna jest zawsze do majątku osobistego obdarowanego chyba, że darczyńca postanowi inaczej.

anonim cytuj
31-08-2022
Mam pytanie dotyczące darowizny od rodziców do majątku osobistego. Czy powinna być przez notariusza? Czy wystarczy jak przelew ze wspólnego konta rodziców będzie zatytułowany: "darowizna od rodziców dla córki do majątku osobistego"

Czy w takim brzmieniu wystarczy aby mąż nie miał nic do tego w razie ewentualnego rozwodu? Rozumiem też, że wtedy ja zgłaszam w US darowiznę.

Nie rozumiem różnicy pomiędzy zwykłym przelewem, a darowaniem u notariusza.

W przypadku darowizny pieniędzy od rodziców do majątku osobistego obdarowanego, istnieją pewne kwestie prawne do uwzględnienia:

Po pierwsze, zgodnie z polskim prawem, darowizna pieniędzy nie musi być dokonywana u notariusza, aby była ważna. Jednakże ważne jest, aby treść tytułu przelewu jednoznacznie wskazywała, że jest to darowizna, tak aby nie było wątpliwości co do charakteru transakcji.

Po drugie, choć zaznaczenie, że jest to "darowizna do majątku osobistego" nie jest wymagane, dodanie takiej klauzuli może dodatkowo zabezpieczyć obdarowanego przed ewentualnymi roszczeniami współmałżonka w przyszłości, choć sama darowizna automatycznie wchodzi do majątku osobistego obdarowanego.

Warto również dodać, że osoba obdarowana powinna zgłosić darowiznę w Urzędzie Skarbowym i uiścić ewentualny podatek od darowizny, choć w przypadku darowizn od najbliższej rodziny (np. od rodziców) istnieją pewne ulgi podatkowe.

Co do różnicy między zwykłym przelewem a darowaniem u notariusza: notarialne potwierdzenie darowizny daje dodatkowe zabezpieczenie przed ewentualnymi kwestionowaniami ważności darowizny w przyszłości, choć w przypadku darowizn pieniężnych nie jest to wymagane. W przypadku innych rodzajów darowizn, takich jak nieruchomości, akt notarialny jest wymagany.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Wniosek o upadłość konsumencką.
Potrzebuję porady w zakresie wypełnienia wniosku o upadłość konsumencką , mianowicie chodzi mi o rubrykę (SPIS WIERZYCIELI ) w tej rubryce jest 5 pul każde pole dla jednego wierzyciela ,więc mogę dodać tylko pięciu wierzycieli a co jeśli mam 7 wierzycieli? . Wtedy muszę dodać kolejne 6 i 7 na kartce a4 i moje pytanie czy każdy dodatkowy wierzyciel musi być na osobnej kartce a4 czy razem na jednej kartce ponumerowany jako szósty i siódmy. i jak tą...
Zniesiony dozór policji.
W tamtym tygodniu w środę przyszedł mi list od prokuratora w którym pisze, że nadal mam zakaz opuszczaniu kraju, ale - i teraz właśnie tego nie rozumiem za bardzo: Prokurator postanawia zmienić postanowienie wcześniejsze ( o tym dozorze), z ten sposób, że W MIEJSCE OBOWIĄŻKU ZGŁASZANIA SIĘ PODEJRZANEJ RAZ W TYGODNIU DO KOMENDY POWIATOWEJ WPROWADZIĆ OBOWIĄZEK INFORMOWANIA O KAŻDYM TRAAJĄCYM DŁUŻEJ NIŻ 2 TYG WYJEŻDZIE POZA MIEJSCE ZAMIESZKANIA, JA...
Właściciel domu - nie mogę przepisać umowy na gaz po zgonie.
Jestem właścicielem mieszkania, a umowa na gaz była na osobę zamieszkałą, która umarła. Po śmierci tej osoby chciałem przepisać na siebie tę umowę, ale gazownia twierdzi, że nie ma takiej możliwości. Wg nich może to zrobić tylko spadkobierca. Nie interesuje ich, że to ja jestem właścicielem mieszkania, a osoba z umowy gazowej nie żyje. (mam akt zgonu tej osoby i prawo własności). Co mogę zrobić? Spadkobierca nie jest zainteresowany ani zostan...
pełnomocnictwo
Dzień dobry, jesteśmy Domem Pomocy Społecznej. Złożyliśmy do Sądu wniosek o likwidację depozytu. Wniosek podpisał dyrektor, który ma upoważnienie do reprezentowania Powiatu (jest to jednostka powiatowa), który został załączony do wniosku. Wniosek został odrzucony. Aby otrzymać uzasadnienie złożyliśmy wniosek o sporządzenie uzasadnienia. Wniosek ten podpisał gł. księgowy, ponieważ dyrektor był na zwolnieniu chorobowym. Teraz musimy uzupełnić braki...

Wyszukiwarka