Darowizna od rodziców do majątku osobistego. Czy powinna być przez notariusza?

Mam pytanie dotyczące darowizny od rodziców do majątku osobistego. Czy powinna być przez notariusza? Czy wystarczy jak przelew ze wspólnego konta rodziców będzie zatytułowany: "darowizna od rodziców dla córki do majątku osobistego"
Czy w takim brzmieniu wystarczy aby mąż nie miał nic do tego w razie ewentualnego rozwodu? Rozumiem też, że wtedy ja zgłaszam w US darowiznę.
Nie rozumiem różnicy pomiędzy zwykłym przelewem, a darowaniem u notariusza.
anonim cytuj
30-08-2022
Darowizna pieniędzy nie musi się odbyć u notariusza. Wystarczy tytuł przelewu „darowizna dla i tu dane córki”. Nie muszą zaznaczać, że to darowizna do majątku osobistego. Darowizna jest zawsze do majątku osobistego obdarowanego chyba, że darczyńca postanowi inaczej.

anonim cytuj
31-08-2022
Mam pytanie dotyczące darowizny od rodziców do majątku osobistego. Czy powinna być przez notariusza? Czy wystarczy jak przelew ze wspólnego konta rodziców będzie zatytułowany: "darowizna od rodziców dla córki do majątku osobistego"

Czy w takim brzmieniu wystarczy aby mąż nie miał nic do tego w razie ewentualnego rozwodu? Rozumiem też, że wtedy ja zgłaszam w US darowiznę.

Nie rozumiem różnicy pomiędzy zwykłym przelewem, a darowaniem u notariusza.

W przypadku darowizny pieniędzy od rodziców do majątku osobistego obdarowanego, istnieją pewne kwestie prawne do uwzględnienia:

Po pierwsze, zgodnie z polskim prawem, darowizna pieniędzy nie musi być dokonywana u notariusza, aby była ważna. Jednakże ważne jest, aby treść tytułu przelewu jednoznacznie wskazywała, że jest to darowizna, tak aby nie było wątpliwości co do charakteru transakcji.

Po drugie, choć zaznaczenie, że jest to "darowizna do majątku osobistego" nie jest wymagane, dodanie takiej klauzuli może dodatkowo zabezpieczyć obdarowanego przed ewentualnymi roszczeniami współmałżonka w przyszłości, choć sama darowizna automatycznie wchodzi do majątku osobistego obdarowanego.

Warto również dodać, że osoba obdarowana powinna zgłosić darowiznę w Urzędzie Skarbowym i uiścić ewentualny podatek od darowizny, choć w przypadku darowizn od najbliższej rodziny (np. od rodziców) istnieją pewne ulgi podatkowe.

Co do różnicy między zwykłym przelewem a darowaniem u notariusza: notarialne potwierdzenie darowizny daje dodatkowe zabezpieczenie przed ewentualnymi kwestionowaniami ważności darowizny w przyszłości, choć w przypadku darowizn pieniężnych nie jest to wymagane. W przypadku innych rodzajów darowizn, takich jak nieruchomości, akt notarialny jest wymagany.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Współwłasność wynajmowanej nieruchomości.
Jestem współwłaścicielem nieruchomości. Drugi współwłaściciel od lat wynajmuje nieruchomość, nie dzieląc się ze mną zyskami ani żadnymi informacjami, pomimo moich wieloletnich próśb. Czy podlega ro pod odpowiedzialność karna?...
Okres ochronny, mieszkanie komunalne.
Witam, mój wujek żył 25 lat z moją babcią, babcia zmarła a wujek w mieszkaniu był niemeldowany i nie miał żadnych praw do mieszkania, lecz po śmierci babci złożył wniosek o przyznanie mieszkania po czym dostał odmowę, ma się wyprowadzić do końca grudnia tego roku. Chłop jest załamany, co można zrobić w takiej sytuacji? Napisać odwołanie? Czy obejmuje go okres ochronny lokatorów który trwa od 1 listopada do 31 marca w okresie zimowym? Co można zro...
Wypłata art 18?
Dzień dobry razem z 4ma kolegami z pracy zaczęliśmy prace u tego samego pracodawcy jestesmy zatrudnieni na stanowisku młodszy specjalista od dwóch lat na umowę na czas nieokreślony, razem z kolegami zarabiamy równo lecz mniej niż starsi specjaliści którzy wykonują tą same prace te same obowiązki lub mniej oraz maja mniejsze często uprawnienia ale pracują we firmie dłużej, a dostają wieksza wypłatę czy to nie podchodzi pod art 18 kodeksu pracy? Do...
Sprzedaż działki otrzymanej w spadku.
Niedawno umarł mój tata i zostałam z mamą i bratem. Babcia z dziadkiem dawno nie żyją. Tata miał dwóch braci. Chcą sprzedać działkę po dziadkach. Wczoraj zadzwonił jeden z braci do mojej mamy i powiedział jej, że oni również mają udział w części mojego taty i dzieli się ona pomiędzy moją mamą, nami (mną i bratem) oraz braćmi taty. Powiedzieli że mają również prawo do samochodu taty. Co zrobić w takiej sytuacji? Czy to prawda? Razem z bratem chci...

Wyszukiwarka