Darowizna od rodziców do majątku osobistego. Czy powinna być przez notariusza?

Mam pytanie dotyczące darowizny od rodziców do majątku osobistego. Czy powinna być przez notariusza? Czy wystarczy jak przelew ze wspólnego konta rodziców będzie zatytułowany: "darowizna od rodziców dla córki do majątku osobistego"
Czy w takim brzmieniu wystarczy aby mąż nie miał nic do tego w razie ewentualnego rozwodu? Rozumiem też, że wtedy ja zgłaszam w US darowiznę.
Nie rozumiem różnicy pomiędzy zwykłym przelewem, a darowaniem u notariusza.
anonim cytuj
30-08-2022
Darowizna pieniędzy nie musi się odbyć u notariusza. Wystarczy tytuł przelewu „darowizna dla i tu dane córki”. Nie muszą zaznaczać, że to darowizna do majątku osobistego. Darowizna jest zawsze do majątku osobistego obdarowanego chyba, że darczyńca postanowi inaczej.

anonim cytuj
31-08-2022
Mam pytanie dotyczące darowizny od rodziców do majątku osobistego. Czy powinna być przez notariusza? Czy wystarczy jak przelew ze wspólnego konta rodziców będzie zatytułowany: "darowizna od rodziców dla córki do majątku osobistego"

Czy w takim brzmieniu wystarczy aby mąż nie miał nic do tego w razie ewentualnego rozwodu? Rozumiem też, że wtedy ja zgłaszam w US darowiznę.

Nie rozumiem różnicy pomiędzy zwykłym przelewem, a darowaniem u notariusza.

W przypadku darowizny pieniędzy od rodziców do majątku osobistego obdarowanego, istnieją pewne kwestie prawne do uwzględnienia:

Po pierwsze, zgodnie z polskim prawem, darowizna pieniędzy nie musi być dokonywana u notariusza, aby była ważna. Jednakże ważne jest, aby treść tytułu przelewu jednoznacznie wskazywała, że jest to darowizna, tak aby nie było wątpliwości co do charakteru transakcji.

Po drugie, choć zaznaczenie, że jest to "darowizna do majątku osobistego" nie jest wymagane, dodanie takiej klauzuli może dodatkowo zabezpieczyć obdarowanego przed ewentualnymi roszczeniami współmałżonka w przyszłości, choć sama darowizna automatycznie wchodzi do majątku osobistego obdarowanego.

Warto również dodać, że osoba obdarowana powinna zgłosić darowiznę w Urzędzie Skarbowym i uiścić ewentualny podatek od darowizny, choć w przypadku darowizn od najbliższej rodziny (np. od rodziców) istnieją pewne ulgi podatkowe.

Co do różnicy między zwykłym przelewem a darowaniem u notariusza: notarialne potwierdzenie darowizny daje dodatkowe zabezpieczenie przed ewentualnymi kwestionowaniami ważności darowizny w przyszłości, choć w przypadku darowizn pieniężnych nie jest to wymagane. W przypadku innych rodzajów darowizn, takich jak nieruchomości, akt notarialny jest wymagany.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Kupiliśmy mieszkanie z mężem jeszcze przed ślubem w udziałach każdy 1/2. Potem wzięliśmy ślub, jak możemy to sprzedać??
Witam. Mam pytanie. Kupiliśmy mieszkanie z mężem jeszcze przed ślubem w udziałach każdy 1/2. Potem wzięliśmy ślub. Mamy wspólność majątkowa. Teraz chcemy mieszkanie sprzedać. Czy sprzedajemy dalej jako rozdzielnie 1/2 udziałów czy jako jedno? ...
Wytoczenie sprawy o odzyskanie praw rodzicielskich po 11 latach, wcześniej całkowicie odebrane
Może ktoś podpowie... Chociaż nie wiem, czy do końca znam sprawę... Szwagierka na dwójkę dzieci, każde z innym partnerem, z żadnym nie utrzymuje żadnych relacji... Dzieci w wieku 17 i 11 lat. Jest bezrobotna, utrzymuje się z socjalu, 500 itd. alimenty zasądzone, ale na jazdę dziecko płaci państwo po 200/300 zł na każde dziecko. Byli partnerzy od razu po porodach mają całkowicie odebrane prawa rodzicielskie, zero spotkań z dziećmi, żadnych relac...
Utrudnianie kontaktów z dzieckiem.
Witam jestem po rozwodzie moja ex utrudnienia mi kontakty z dziećmi. Wszystkie decyzje podejmuje sama nie licząc się z moim zdaniem odnośnie szkoły leczenia oto nawet imię naszej młodszej córki zmieniła w ostatniej chwili żeby mi dopiec co mogę z tym zrobić . Nie mam ograniczonych praw place regularnie alimenty uczestniczę w wychowaniu dzieci a jednocześnie jestem odsunięty od wszystkich decyzji i informacji odnośnie dzieci jak to zmienić....
Alimenty na dziecko.
Witam, proszę o poradę. Urodziłam parę dni dziecko, ojciec ma firmy (które nie są na niego). Jaka kwotę alimentów można uzyskać ? Ojciec chce płacić 500 zł ja się z tym nie zgadzam gdyż koszty są dużo większe chociażby ze względu na to ze 90% mojego wynagrodzenia teraz pójdzie na opłatę mieszkania....

Wyszukiwarka