Darowizna od rodziców do majątku osobistego. Czy powinna być przez notariusza?

Mam pytanie dotyczące darowizny od rodziców do majątku osobistego. Czy powinna być przez notariusza? Czy wystarczy jak przelew ze wspólnego konta rodziców będzie zatytułowany: "darowizna od rodziców dla córki do majątku osobistego"
Czy w takim brzmieniu wystarczy aby mąż nie miał nic do tego w razie ewentualnego rozwodu? Rozumiem też, że wtedy ja zgłaszam w US darowiznę.
Nie rozumiem różnicy pomiędzy zwykłym przelewem, a darowaniem u notariusza.
anonim cytuj
30-08-2022
Darowizna pieniędzy nie musi się odbyć u notariusza. Wystarczy tytuł przelewu „darowizna dla i tu dane córki”. Nie muszą zaznaczać, że to darowizna do majątku osobistego. Darowizna jest zawsze do majątku osobistego obdarowanego chyba, że darczyńca postanowi inaczej.

anonim cytuj
31-08-2022
Mam pytanie dotyczące darowizny od rodziców do majątku osobistego. Czy powinna być przez notariusza? Czy wystarczy jak przelew ze wspólnego konta rodziców będzie zatytułowany: "darowizna od rodziców dla córki do majątku osobistego"

Czy w takim brzmieniu wystarczy aby mąż nie miał nic do tego w razie ewentualnego rozwodu? Rozumiem też, że wtedy ja zgłaszam w US darowiznę.

Nie rozumiem różnicy pomiędzy zwykłym przelewem, a darowaniem u notariusza.

W przypadku darowizny pieniędzy od rodziców do majątku osobistego obdarowanego, istnieją pewne kwestie prawne do uwzględnienia:

Po pierwsze, zgodnie z polskim prawem, darowizna pieniędzy nie musi być dokonywana u notariusza, aby była ważna. Jednakże ważne jest, aby treść tytułu przelewu jednoznacznie wskazywała, że jest to darowizna, tak aby nie było wątpliwości co do charakteru transakcji.

Po drugie, choć zaznaczenie, że jest to "darowizna do majątku osobistego" nie jest wymagane, dodanie takiej klauzuli może dodatkowo zabezpieczyć obdarowanego przed ewentualnymi roszczeniami współmałżonka w przyszłości, choć sama darowizna automatycznie wchodzi do majątku osobistego obdarowanego.

Warto również dodać, że osoba obdarowana powinna zgłosić darowiznę w Urzędzie Skarbowym i uiścić ewentualny podatek od darowizny, choć w przypadku darowizn od najbliższej rodziny (np. od rodziców) istnieją pewne ulgi podatkowe.

Co do różnicy między zwykłym przelewem a darowaniem u notariusza: notarialne potwierdzenie darowizny daje dodatkowe zabezpieczenie przed ewentualnymi kwestionowaniami ważności darowizny w przyszłości, choć w przypadku darowizn pieniężnych nie jest to wymagane. W przypadku innych rodzajów darowizn, takich jak nieruchomości, akt notarialny jest wymagany.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Oferta pracy znaleziona samodzielnie a PUP.
Witam, Chciałem zapytać czy jeżeli sam znalazłbym ofertę pracy, która początkowo mi się podoba ale po zaproponowaniu rozmowy stwierdzę, że nie chciałbym pracować z jakiś powodów (nie taka stawka, kiepski dojazd itp.) w danej firmie to czy taka firma może to zgłosić do Urzędu pracy? a jeżeli tak to czy w takiej sytuacji teoretycznie Urząd może mnie wyrejestrować? czy może wyrejestrować tylko kiedy dostanie się skierowanie od Urzędu Pracy a samodz...
Zabudowa komórki lokatorskiej.
Kupiliśmy z mężem mieszkanie od dewelopera. Do mieszkania przynależy komórka lokatorska, która znajduje się w garażu podziemnym. Dla mnie wygląda bardziej jak boks na rowery, ale w akcie notarialnym mam zapis o komórce lokatorskiej. Brak w niej światła, najbliższa lampa jaka tam jest, świeci w części sąsiada. I teraz pytanie: czy taką komórkę można zgodnie z prawem zabudować? Zabudować, czyli na przykład zainstalować jakieś płyty zasłaniające w...
Ubezwłasnowolnienie.
Czy jeśli ubezwłasnowolnię mojego ojca to będę odpowiadała w 100% za jego długi?...
podpis osoby trzeciej
Dobry wieczór. Jestem byłym doradcą klienta Provident . 3 lata temu za klientkę podpisała się jej mama wyszło z tego zadłużenie ok 800 zł bo pożyczka nie została spłacona . Teraz po moim samoistnym zwolnieniu wydzło że to nie ta osoba się podpisała tylko jej mama ( nagonka z strony pozyskiwania klienta) Teraz mi każą spłacać to zadłużenie . Pieniądze wypłaciłam i z nich nie korzystałam . Mam kilka nagrań telefonicznych z powiedzmy takim naciskiem...

Wyszukiwarka