Jakiś czas nie płacone alimenty. Jak spłacać aby było ok? (dług)

Znajomy jakiś czas nie płacił alimentów. Alimenty z FA, komornik.
Teraz chce zacząć normalnie płacić alimenty, wysłał przekazem pocztowym na adres byłej żony. Ale ona go nie odebrała i napisała, że nie będzie odbierała, żeby kontaktował się z komornikiem i przez niego wysyłał pieniądze (żeby pierwsze spłacić dług).
Czy to świadczy na jej niekorzyść? Jak znajomy ma dalej płacić aby było ok?
anonim cytuj
30-08-2022
Najpierw znajomy musi spłacić zadłużenie u komornika oraz pamiętać o płaceniu bieżących alimentów na dzieci, również do komornika. Matka dzieci postąpiła słusznie i zgodnie z prawem, więc nie będzie to działać na jej niekorzyść.

anonim cytuj
31-08-2022
Matka postąpiła zgodnie z prawem. Pieniądze „zadłużone”muszą iść przez Komornika.

anonim cytuj
31-08-2022
No jeśli sprawa u komornika i w fa... To ona nie może przyjąć bo popełni przestępstwo...

anonim cytuj
31-08-2022
Znajomy jakiś czas nie płacił alimentów. Alimenty z FA, komornik.

Teraz chce zacząć normalnie płacić alimenty, wysłał przekazem pocztowym na adres byłej żony. Ale ona go nie odebrała i napisała, że nie będzie odbierała, żeby kontaktował się z komornikiem i przez niego wysyłał pieniądze (żeby pierwsze spłacić dług).

Czy to świadczy na jej niekorzyść? Jak znajomy ma dalej płacić aby było ok?

W sytuacji, w której zaległości alimentacyjne są egzekwowane przez komornika na podstawie tytułu wykonawczego z Funduszu Alimentacyjnego (FA), istnieją pewne kluczowe kwestie prawne do uwzględnienia:

Jeżeli istnieje postępowanie komornicze w sprawie zaległych alimentów, to wszystkie płatności z tytułu alimentów powinny być dokonywane za pośrednictwem komornika. W takiej sytuacji matka dziecka nie ma możliwości przyjmowania bezpośrednich płatności, gdyż mógłby być to powód do zarzutu o nielegalne przyjmowanie środków pomijając komornika.

Alimenty należy wpłacać na rachunek bankowy komornika, który prowadzi egzekucję z tytułu zaległych alimentów. Wpłaty te będą najpierw zaliczane na poczet zaległości, a dopiero po ich spłaceniu – na bieżące alimenty.

To, że matka nie przyjęła przekazu pocztowego i skierowała znajomego do kontaktu z komornikiem, nie działa na jej niekorzyść. W rzeczywistości postąpiła zgodnie z obowiązującym prawem.

Reasumując, jeżeli znajomy chce regulować swoje zobowiązania alimentacyjne i spłacać zaległości, powinien skontaktować się z komornikiem prowadzącym egzekucję i dowiedzieć się o dokładne dane do przelewu oraz wysokość zaległości. Regularne wpłaty z tytułu alimentów powinny być kontynuowane przez komornika do momentu spłaty całego długu.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Umowa o pracę a wyrok pozbawienia wolności.
Witam, co się dzieje w momencie gdy pracownik pracujący w oparciu o umowę o prace trafia do więzienia? Załóżmy, że to wynik wypadku którego pracownik jest sprawca. Domyślam się, że jest to nieusprawiedliwiona nieobecność i zostaje zwolniony. Czy wzięcie bezpłatnego urlopu zanim nastąpi osadzenie spowoduje, że po wyjściu z puszki będzie mógł kontynuować prace? Czy bezpłatny urlop można w każdej chwili wycofać gdyby na przykład okazało się ze prac...
PIP - roszczenia pracownicze - przedawnienie.
Jak wynika z mojej ubogiej wiedzy , roszczenia pracownicze , konkretnie -zaległe składniki wynagrodzenia ( nadgodziny dobowe , nocne, dodatki nocne itd . przedawniają się z upływem 3 lat od chwili ich powstania - czyli od dnia w którym pracodawca powinien je wypłacić zgodnie z kodeksem pracy czy też obowiązującym w firmie regulaminem pracy . Dla mnie zrozumiałym jest ,że jeśli pracodawca w wyniku przeprowadzonych z nim rozmów dotyczących zaległy...
Podział majątku po rozwodzie.
Mam straszny problem z samochodem, który kupiłam z mężem jeszcze w trakcie trwania małżeństwa. Ja jestem współwłaścicielem tego samochodu. Chciałam go sprzedać i oddać mu połowę pieniędzy za niego, tak by było najprościej. Niestety jest człowiekiem zawistnym i samochód zabrał i ja w obecnej chwili nie mam do tego samochodu żadnego dostępu ani do dokumentów. W tej chwili wyjechał i ma to daleko gdzieś. Teraz zaczęły mi przychodzić wezwania do zapł...
Windykacja komornicza.
Znajoma ma zajęcie komornicze środków na rachunkach bankowych. Podjęła legalne zatrudnienie, poprosiła mnie bym udostępniła jej swój rachunek bankowy na którym miałoby wpływać jej wynagrodzenie za pracę. Pomijając aspekt moralny, czy takie działanie jest zgodne z prawem? Jeślibym na to przyzwoliła, czy grożą mi jakieś konsekwencje prawne?...

Wyszukiwarka