Jakiś czas nie płacone alimenty. Jak spłacać aby było ok? (dług)

Znajomy jakiś czas nie płacił alimentów. Alimenty z FA, komornik.
Teraz chce zacząć normalnie płacić alimenty, wysłał przekazem pocztowym na adres byłej żony. Ale ona go nie odebrała i napisała, że nie będzie odbierała, żeby kontaktował się z komornikiem i przez niego wysyłał pieniądze (żeby pierwsze spłacić dług).
Czy to świadczy na jej niekorzyść? Jak znajomy ma dalej płacić aby było ok?
anonim cytuj
30-08-2022
Najpierw znajomy musi spłacić zadłużenie u komornika oraz pamiętać o płaceniu bieżących alimentów na dzieci, również do komornika. Matka dzieci postąpiła słusznie i zgodnie z prawem, więc nie będzie to działać na jej niekorzyść.

anonim cytuj
31-08-2022
Matka postąpiła zgodnie z prawem. Pieniądze „zadłużone”muszą iść przez Komornika.

anonim cytuj
31-08-2022
No jeśli sprawa u komornika i w fa... To ona nie może przyjąć bo popełni przestępstwo...

anonim cytuj
31-08-2022
Znajomy jakiś czas nie płacił alimentów. Alimenty z FA, komornik.

Teraz chce zacząć normalnie płacić alimenty, wysłał przekazem pocztowym na adres byłej żony. Ale ona go nie odebrała i napisała, że nie będzie odbierała, żeby kontaktował się z komornikiem i przez niego wysyłał pieniądze (żeby pierwsze spłacić dług).

Czy to świadczy na jej niekorzyść? Jak znajomy ma dalej płacić aby było ok?

W sytuacji, w której zaległości alimentacyjne są egzekwowane przez komornika na podstawie tytułu wykonawczego z Funduszu Alimentacyjnego (FA), istnieją pewne kluczowe kwestie prawne do uwzględnienia:

Jeżeli istnieje postępowanie komornicze w sprawie zaległych alimentów, to wszystkie płatności z tytułu alimentów powinny być dokonywane za pośrednictwem komornika. W takiej sytuacji matka dziecka nie ma możliwości przyjmowania bezpośrednich płatności, gdyż mógłby być to powód do zarzutu o nielegalne przyjmowanie środków pomijając komornika.

Alimenty należy wpłacać na rachunek bankowy komornika, który prowadzi egzekucję z tytułu zaległych alimentów. Wpłaty te będą najpierw zaliczane na poczet zaległości, a dopiero po ich spłaceniu – na bieżące alimenty.

To, że matka nie przyjęła przekazu pocztowego i skierowała znajomego do kontaktu z komornikiem, nie działa na jej niekorzyść. W rzeczywistości postąpiła zgodnie z obowiązującym prawem.

Reasumując, jeżeli znajomy chce regulować swoje zobowiązania alimentacyjne i spłacać zaległości, powinien skontaktować się z komornikiem prowadzącym egzekucję i dowiedzieć się o dokładne dane do przelewu oraz wysokość zaległości. Regularne wpłaty z tytułu alimentów powinny być kontynuowane przez komornika do momentu spłaty całego długu.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Właściciel wynajął brudne mieszkanie.
Co przypadku gdy wynajmujący oddał do wynajmu mieszkanie nadające się do gruntownego sprzątania przez firmę sprzątająca? Czyli brudna kuchnia, gruba warstwa tłuszczu na szafkach, zasikana toaleta, brudne, zakurzone podłogi itp. i taka sytuacja w której wynajmujący obiecał ogarnąć mieszkanie do czasu wprowadzenia najemcy, a tego nie zrobił i ten ostatni zauważył to dopiero kiedy przyjechał z formą przeprowadzkową z meblami? Co może zrobić najemca...
Rozwód a rozliczenie PIT.
Dzień dobry, czy będąc w trakcie rozwodu mogę się rozliczyć z Pit 11 jako samodzielna matka? (zaznaczam ,że dziecko nie jest z obecnego małżeństwa i dziecko nie jest przysposobione jakoby obecny mąż był ojcem dziecka )...
Rozliczanie mediów w wynajmowanym mieszkaniu
Mam problem z właścicielem mieszkania, które wynajmuje. Dostaje tylko kwotę do zapłaty za cały miesiąc-ciąg cyfr, dopiero jeśli się upomnę to dostaję te jego rozliczenia z zeszytu, na których w zasadzie może pisać co chce. Czuję że jestem oszukiwana, moje rachunki są naprawdę spore. Na prośbę pokazania Faktur zasłania się tym, że tam są jego dane itp., nie może mi tego pokazać. Jest to najem zwykły, umowa nie została przedłużona automatycznie ...
Gwarancja przedłużona po serwisie.
Mam pytanie, jak to jest z gwarancją przedłużoną po serwisie. Czy ona z automatu jest przedłużona czy jak to wygląda. Dokładnie chodzi o drzwi, a mianowicie wymieniany zamek. Był on w czasie gwarancji wymieniany kilka razy ciągle Pękala blaszka przez co drzwi się nie domykały do końca dopóki trwała gwarancja nie było problemu bo za każdym razem przyjeżdżał serwis i wymieniali na nowy. Teraz nam ta blaszka pękła tak że aż wypadła napisałam do serw...

Wyszukiwarka