Jakiś czas nie płacone alimenty. Jak spłacać aby było ok? (dług)

Znajomy jakiś czas nie płacił alimentów. Alimenty z FA, komornik.
Teraz chce zacząć normalnie płacić alimenty, wysłał przekazem pocztowym na adres byłej żony. Ale ona go nie odebrała i napisała, że nie będzie odbierała, żeby kontaktował się z komornikiem i przez niego wysyłał pieniądze (żeby pierwsze spłacić dług).
Czy to świadczy na jej niekorzyść? Jak znajomy ma dalej płacić aby było ok?
anonim cytuj
30-08-2022
Najpierw znajomy musi spłacić zadłużenie u komornika oraz pamiętać o płaceniu bieżących alimentów na dzieci, również do komornika. Matka dzieci postąpiła słusznie i zgodnie z prawem, więc nie będzie to działać na jej niekorzyść.

anonim cytuj
31-08-2022
Matka postąpiła zgodnie z prawem. Pieniądze „zadłużone”muszą iść przez Komornika.

anonim cytuj
31-08-2022
No jeśli sprawa u komornika i w fa... To ona nie może przyjąć bo popełni przestępstwo...

anonim cytuj
31-08-2022
Znajomy jakiś czas nie płacił alimentów. Alimenty z FA, komornik.

Teraz chce zacząć normalnie płacić alimenty, wysłał przekazem pocztowym na adres byłej żony. Ale ona go nie odebrała i napisała, że nie będzie odbierała, żeby kontaktował się z komornikiem i przez niego wysyłał pieniądze (żeby pierwsze spłacić dług).

Czy to świadczy na jej niekorzyść? Jak znajomy ma dalej płacić aby było ok?

W sytuacji, w której zaległości alimentacyjne są egzekwowane przez komornika na podstawie tytułu wykonawczego z Funduszu Alimentacyjnego (FA), istnieją pewne kluczowe kwestie prawne do uwzględnienia:

Jeżeli istnieje postępowanie komornicze w sprawie zaległych alimentów, to wszystkie płatności z tytułu alimentów powinny być dokonywane za pośrednictwem komornika. W takiej sytuacji matka dziecka nie ma możliwości przyjmowania bezpośrednich płatności, gdyż mógłby być to powód do zarzutu o nielegalne przyjmowanie środków pomijając komornika.

Alimenty należy wpłacać na rachunek bankowy komornika, który prowadzi egzekucję z tytułu zaległych alimentów. Wpłaty te będą najpierw zaliczane na poczet zaległości, a dopiero po ich spłaceniu – na bieżące alimenty.

To, że matka nie przyjęła przekazu pocztowego i skierowała znajomego do kontaktu z komornikiem, nie działa na jej niekorzyść. W rzeczywistości postąpiła zgodnie z obowiązującym prawem.

Reasumując, jeżeli znajomy chce regulować swoje zobowiązania alimentacyjne i spłacać zaległości, powinien skontaktować się z komornikiem prowadzącym egzekucję i dowiedzieć się o dokładne dane do przelewu oraz wysokość zaległości. Regularne wpłaty z tytułu alimentów powinny być kontynuowane przez komornika do momentu spłaty całego długu.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Zaległy podatek.
Burmistrza Miasta .... postanowił wszcząć postępowanie w przedmiocie zakresu odpowiedzialności spadkobierców z tytułu zaległości podatkowej po zmarłej wpisanej jako płatnik w sprawie łącznego zobowiązania pieniężnego za okres od 2016 do 2023. Uzasadnienie z postanowienia sądu rejonowego wynika, że spadek po zmarłej nabyli dzieci spadkodawca pozostawił niezapłacone zaległości podatkowe. Stosownie do art. 97 ust 1 ustawy ordynacja podatkowa spadkob...
Problem na myjni bezdotykowej pistolet uszkodził karoserie.
Witam Podjechałem na myjnie bezdotykowa w celu umycia auta. W czasie mycia zabrakło środków odłożyłem pistolet na miejsce ,do terminala wrzuciłem pieniądze wybrałem program w celu kontynuowania mycia auta a w tym samym czasie pistolet wystrzelił z pochwy gdzie jest jego miejsce uszkadzając karoserie. Czy jest jakieś na to rozwiązanie? Właściciel myjni zarzuca mi nie przestrzeganie regulaminu. Proszę o pomoc....
Mama wydziedziczyła syna (mojego brata). Czy pomimo testamentu brat po śmierci mamy może starać się o zachowek dla dzieci?
Dzień dobry Moja mama posiada nieruchomość. Ma również dwoje dzieci mnie i mojego brata. Z moim bratem od ponad 15 lat nie utrzymuje kontaktu. Nie wiedzą gdzie mieszkają, jak żyją i czy w ogóle żyją. W mieszkaniu mojej mamy mieszkam ja ze swoją rodziną. Moja mama spisała u notariusza testament w którym wydziedzicza swojego syna (mojego brata) ponieważ nie łączą ich żadne relacje i kontakty. Cały swój majątek chce przekazać mi. Jednak mój brat p...
Meldunek w domu po rodzicach.
Proszę pomóżcie, co może zrobić osoba, która mieszka w domu po rodzicach bez meldunku. Nie może się zameldować, ponieważ rodzice już nie żyją....

Wyszukiwarka