Jakiś czas nie płacone alimenty. Jak spłacać aby było ok? (dług)

Znajomy jakiś czas nie płacił alimentów. Alimenty z FA, komornik.
Teraz chce zacząć normalnie płacić alimenty, wysłał przekazem pocztowym na adres byłej żony. Ale ona go nie odebrała i napisała, że nie będzie odbierała, żeby kontaktował się z komornikiem i przez niego wysyłał pieniądze (żeby pierwsze spłacić dług).
Czy to świadczy na jej niekorzyść? Jak znajomy ma dalej płacić aby było ok?
anonim cytuj
30-08-2022
Najpierw znajomy musi spłacić zadłużenie u komornika oraz pamiętać o płaceniu bieżących alimentów na dzieci, również do komornika. Matka dzieci postąpiła słusznie i zgodnie z prawem, więc nie będzie to działać na jej niekorzyść.

anonim cytuj
31-08-2022
Matka postąpiła zgodnie z prawem. Pieniądze „zadłużone”muszą iść przez Komornika.

anonim cytuj
31-08-2022
No jeśli sprawa u komornika i w fa... To ona nie może przyjąć bo popełni przestępstwo...

anonim cytuj
31-08-2022
Znajomy jakiś czas nie płacił alimentów. Alimenty z FA, komornik.

Teraz chce zacząć normalnie płacić alimenty, wysłał przekazem pocztowym na adres byłej żony. Ale ona go nie odebrała i napisała, że nie będzie odbierała, żeby kontaktował się z komornikiem i przez niego wysyłał pieniądze (żeby pierwsze spłacić dług).

Czy to świadczy na jej niekorzyść? Jak znajomy ma dalej płacić aby było ok?

W sytuacji, w której zaległości alimentacyjne są egzekwowane przez komornika na podstawie tytułu wykonawczego z Funduszu Alimentacyjnego (FA), istnieją pewne kluczowe kwestie prawne do uwzględnienia:

Jeżeli istnieje postępowanie komornicze w sprawie zaległych alimentów, to wszystkie płatności z tytułu alimentów powinny być dokonywane za pośrednictwem komornika. W takiej sytuacji matka dziecka nie ma możliwości przyjmowania bezpośrednich płatności, gdyż mógłby być to powód do zarzutu o nielegalne przyjmowanie środków pomijając komornika.

Alimenty należy wpłacać na rachunek bankowy komornika, który prowadzi egzekucję z tytułu zaległych alimentów. Wpłaty te będą najpierw zaliczane na poczet zaległości, a dopiero po ich spłaceniu – na bieżące alimenty.

To, że matka nie przyjęła przekazu pocztowego i skierowała znajomego do kontaktu z komornikiem, nie działa na jej niekorzyść. W rzeczywistości postąpiła zgodnie z obowiązującym prawem.

Reasumując, jeżeli znajomy chce regulować swoje zobowiązania alimentacyjne i spłacać zaległości, powinien skontaktować się z komornikiem prowadzącym egzekucję i dowiedzieć się o dokładne dane do przelewu oraz wysokość zaległości. Regularne wpłaty z tytułu alimentów powinny być kontynuowane przez komornika do momentu spłaty całego długu.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Kiedy dziadkowie mogą przejąć opiekę prawną nad wnukiem?
Witam mam taki problem. W maju tego roku dostałam wyrok bezwzględny 6 miesięczny obecnie wyrok jest w apelacji ale nie liczę na cud. Zapewne będzie podtrzymany a ja mam 11 letnią córkę którą sama wychowuje chciałabym żeby opiekę nad nią przejęła jej babcia, która zresztą bardzo tego chce i ma warunki, pytanie tylko kiedy mamy zacząć działać żeby nie było za późno? Podobno żeby podjąć jakieś kroki prawne w sprawie opieki nad córka to najpierw m...
bon turystyczny
Witam, mam pytanie odnośnie bonu turystycznego. Rodzicie po rozwodzie, dzieci są przy matce. Komu w takiej sytuacji przysluguje ten bon?...
Zadłużenie mieszkania sprawa do sądu.
Sprawa wygląda następująco mój tata zadłużył mieszkanie własnościowe Na prawie 20 tysięcy niestety dowiedziałem się o tym dość późno i teraz spółdzielnia mieszkaniowa skierowała wniosek do sądu chciałem się dowiedzieć w spółdzielni do jakiego sądu ale niestety nie uzyskałem takiej informacji Czy jest możliwość zebym teraz sie dowiedział do jakiego sądu trafiła sprawa i czy mógł bym iść na rozprawę i powiedzieć ze teraz Ja jako syn spłacę to zad...
Alimenty
Witam. Była żona wniosła do sądu pozew o podwyższenie alimentow z 700zl na 1100zl. Ja w odp na pismo zgodziłem się na 900zl. Ogólnie zabieram syna czesto do siebie, mamy stały kontakt, widujemy się czesto. Dostaje ode mnie pieniądze. Zapewniam mu dużo rozrywek. Przedstawiłem wszystkie dowody, faktury, paragony itd w odpowiedzi do sądu. Otrzymałem pismo z sądu jak poniżej. Proszę o podpowiedź czy to postanowienie dotyczy tylko zabezpieczenia i ma...

Wyszukiwarka