Jakiś czas nie płacone alimenty. Jak spłacać aby było ok? (dług)

Znajomy jakiś czas nie płacił alimentów. Alimenty z FA, komornik.
Teraz chce zacząć normalnie płacić alimenty, wysłał przekazem pocztowym na adres byłej żony. Ale ona go nie odebrała i napisała, że nie będzie odbierała, żeby kontaktował się z komornikiem i przez niego wysyłał pieniądze (żeby pierwsze spłacić dług).
Czy to świadczy na jej niekorzyść? Jak znajomy ma dalej płacić aby było ok?
anonim cytuj
30-08-2022
Najpierw znajomy musi spłacić zadłużenie u komornika oraz pamiętać o płaceniu bieżących alimentów na dzieci, również do komornika. Matka dzieci postąpiła słusznie i zgodnie z prawem, więc nie będzie to działać na jej niekorzyść.

anonim cytuj
31-08-2022
Matka postąpiła zgodnie z prawem. Pieniądze „zadłużone”muszą iść przez Komornika.

anonim cytuj
31-08-2022
No jeśli sprawa u komornika i w fa... To ona nie może przyjąć bo popełni przestępstwo...

anonim cytuj
31-08-2022
Znajomy jakiś czas nie płacił alimentów. Alimenty z FA, komornik.

Teraz chce zacząć normalnie płacić alimenty, wysłał przekazem pocztowym na adres byłej żony. Ale ona go nie odebrała i napisała, że nie będzie odbierała, żeby kontaktował się z komornikiem i przez niego wysyłał pieniądze (żeby pierwsze spłacić dług).

Czy to świadczy na jej niekorzyść? Jak znajomy ma dalej płacić aby było ok?

W sytuacji, w której zaległości alimentacyjne są egzekwowane przez komornika na podstawie tytułu wykonawczego z Funduszu Alimentacyjnego (FA), istnieją pewne kluczowe kwestie prawne do uwzględnienia:

Jeżeli istnieje postępowanie komornicze w sprawie zaległych alimentów, to wszystkie płatności z tytułu alimentów powinny być dokonywane za pośrednictwem komornika. W takiej sytuacji matka dziecka nie ma możliwości przyjmowania bezpośrednich płatności, gdyż mógłby być to powód do zarzutu o nielegalne przyjmowanie środków pomijając komornika.

Alimenty należy wpłacać na rachunek bankowy komornika, który prowadzi egzekucję z tytułu zaległych alimentów. Wpłaty te będą najpierw zaliczane na poczet zaległości, a dopiero po ich spłaceniu – na bieżące alimenty.

To, że matka nie przyjęła przekazu pocztowego i skierowała znajomego do kontaktu z komornikiem, nie działa na jej niekorzyść. W rzeczywistości postąpiła zgodnie z obowiązującym prawem.

Reasumując, jeżeli znajomy chce regulować swoje zobowiązania alimentacyjne i spłacać zaległości, powinien skontaktować się z komornikiem prowadzącym egzekucję i dowiedzieć się o dokładne dane do przelewu oraz wysokość zaległości. Regularne wpłaty z tytułu alimentów powinny być kontynuowane przez komornika do momentu spłaty całego długu.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak wymeldować z pobytu stałego?
Mam mieszkanie w którym mieszka kobieta, którą zameldowałem z dzieckiem ale ona ma już innego mężczyznę oficjalnie .Ja pracuje za granicą a ten facet tam śpi. DZIECKO jest moje tzn. ja te dziecko uznałem bo biologicznie nie jest moje .Wszystko opłacam. Sąsiedzi się że nie śmieją ona jak proszę w sms aby się wyprowadziła to pisze " ha ha" ...Nie jesteśmy małżeństwem. JAK to rozwiązać bardzo proszę o pomoc ....
zawieszona działalność gospodarcza - czy mogę pozwać
Witam serdecznie. Mam pytanie czy mogę pozwać przedsiębiorcę w Sądzie Rejonowym w Wydziale Gospodarczym, który zawiesił działalność gospodarczą ? W bazie CEIDG jest informacja, że status indywidualnej działalności gospodarczej jest wykreślony. Podstawa prawna wykreślenia: art. 30 ust. 1 pkt 1 ustawy o CEIDG i Punkcie Informacji dla Przedsiębiorcy - zgłoszenie do CEIDG informacji o prawomocnym orzeczeniu zakazu prowadzenia działalności gospodar...
Ustalenie ojcostwa po latach.
Moja Matka, przed porodem, rozstała się z moim Ojcem. Nie byli małżeństwem. W akcie urodzenia mam wpisane tylko jego imię. Przez te wszystkie lata nie utrzymywał ze mną żadnego kontaktu. Dziś chcę by formalności stały się zadość, by później walczyć o spadek. Od czego mam zacząć, zanim wynajmę adwokata? Dziękuję za pomoc....
3 dni przed rozpoczęciem pracy pracodawca zadzwonił z informacją że jednak nieaktualne. Czy w tym wypadku obowiązuje umowa ustna?
Na rozmowie rekrutacyjnej od razu została zaproponowana propozycja pracy. Został ustalony pierwszy dzień pracy, stawka wynagrodzenia również została zatwierdzona przez obie strony. 3 dni przed rozpoczęciem pracy pracodawca zadzwonił z informacja ze jednak nieaktualne. Czy w tym wypadku obowiązuje umowa ustna? Przez okres oczekiwania na "pierwszy dzień pracy" nie była poszukiwana inna praca z racji dogadania warunków z pracodawcą....

Wyszukiwarka