Witam,
Pożyczyłam znajomemu pieniądze, nie mam pisemnej umowy, była to kwota 1000 zł , zwrócił mi 400 zł i reszty nie chce oddać. Jako dowód mam tylko SMS do niego , gdzie potwierdza że jest mi winny te pieniądze. Co mogę teraz zrobić, czy mam szanse w sądzie, czy sama mogę napisać pozew. Mogę prosić o jakieś wskazówki.
1. Masz szansę w sądzie
2. Możesz samemu napisać pozew
Najlepiej kieruj pozew do e-sadu, jeśli nic się nie zmieniło to powinna być jakaś instrukcja jak wnieść pozew.
anonim cytuj
23-08-2023
Ja w podobnym przypadku wysłałam listem poleconym przedsądowe wezwanie do zapłaty i wystarczyło.
Ale liczyłam się z tym, że nie zadziała i przygotowywałam się na pozew do e-sądu.
Prowadzę moją działalność od 1 września 2023. Jestem w tej chwili na małym ZUSie. Cały czas pracuję, bo muszę się jakoś utrzymać.
Jestem teraz w 30 tygodniu ciąży i myślę o przejściu na L4.
Nie wiem jednak, na jaką kwotę mogę liczyć w tym przypadku?
Moje miesięczne opłaty są w okolicach 800 zł bez podatku dochodowego.
Na jaką kwotę chorobowego mogę liczyć w moim przypadku?
Będę wdzięczna, za odpowiedzi osób, które były w podobnej sytuacji do...
Firma windykacyjna z Warszawy, do której oddano sprawę ściągnięcia długu z mojej firmy kontaktowała się z moją żoną (smsy) ws. wysokości tego długu i jego ściągania, mimo że żona nie jest członkiem firmy ani jej dane nie były podane mojemu Pożyczkodawcy tudzież Windykatorowi. Nie mam zielonego pojęcia, skąd Windykator pozyskał nr telefonu mojej żony.
Czy ma sens dochodzić odszkodowania od Windykatora za tego typu zachowanie? Do kogo najlepiej si...
Witam piszę w sprawie mandatu , otóż mandat został otrzymany za używanie telefonu podczas jazdy , brak świateł i pasów , został przyjęty jednak wydaje się że jest zbyt wysoki bo wynosi on 1000zl , po sprawdzeniu trafikatora wychodzi na to że za jazdę z telefonem od 200-500 pasy 100 i światła również 100 zł, co daje 700 zł max a nie 1000 czy tak powinno być bo są 3 wykroczenia na raz czy wystawiony został za duży mandat ?...
W skrócie, 3 miesięczne niezapłacone wynagrodzenie. Z uwagi na zaległości poszłam na urlop - ustaliliśmy z szefem że rozliczy się do końca mojego urlopu i wtedy rozwiążemy umowę za porozumieniem stron. Obie strony nie chciały już razem pracować. Rozliczenie jednak nie nastąpiło, na początku szef odbierał Tel i mówił że rozliczy się wkrótce, a teraz nie odbiera Tel, zmienił tez adres biura firmy, ale firma nadal pracuje. Z uwagi na to że nie odbi...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: