Mieszkamy z mężem w mieszkaniu, którym właścicielem jest jeszcze jego mama. Dzisiaj dostaliśmy pismo od komornika że zajmuje 1/8 mieszkania.

Mieszkam z mężem oraz dziećmi w mieszkaniu, którym właścicielem jest jeszcze jego mama. Dzisiaj dostaliśmy pismo od komornika że zajmuje 1/8 mieszkania za długi jego siostry. Jak to teraz prawnie wygląda bo mieli przepisać na męża?
anonim cytuj
24-08-2022
Mieszkam z mężem oraz dziećmi w mieszkaniu, którym właścicielem jest jeszcze jego mama. Dzisiaj dostaliśmy pismo od komornika że zajmuje 1/8 mieszkania za długi jego siostry. Jak to teraz prawnie wygląda bo mieli przepisać na męża?

anonim cytuj
25-08-2022
Matka jest jedynym właścicielem? Żyje? Komornik nie może zająć własności nie należącej do dłużnika.

anonim cytuj
25-08-2022
Matka żyje i jest właścicielką 5/8 mieszkania, a po 1/8 mają dzieci. Czy jest jakiś sposób żeby teraz przepisać mieszkanie na męża?

anonim cytuj
25-08-2022
Teraz, już nie ma takiej możliwości. Gdyby nawet udało się taką czynność przeprowadzić, podlegać ona będzie skardze pauliańskiej.

anonim cytuj
25-08-2022
A nie można spłacić jej 1/8 do komornika? Jest szansa żeby wtedy zszedł z zajęcia i wtedy przepisać? Bo wiem że ona swoich długów nie spłaca w ogóle.

anonim cytuj
25-08-2022
Można poczekać na ewentualną licytacje przez komornika jej części mieszkania i wtedy ją wykupić wg mniej więcej wartości rynkowej.

anonim cytuj
25-08-2022

W świetle polskiego prawa, jeżeli dług nie jest związany z osobą będącą właścicielem nieruchomości (w tym przypadku matką), komornik nie ma prawa zajęcia jej udziału w nieruchomości za cudze długi. Zajęcie udziału siostry w nieruchomości jest prawidłowe, o ile rzeczywiście posiadała ona długi, które nie zostały spłacone.

Matka żyje i jest właścicielką 5/8 mieszkania, a po 1/8 mają dzieci. Czy jest jakiś sposób żeby teraz przepisać mieszkanie na męża?

Jeżeli komornik już zajął 1/8 mieszkania należące do siostry za jej długi, wszelkie próby przeniesienia własności tej części mogą być uznane za próbę uniknięcia egzekucji. Jeśli by to uczyniono, komornik może wnieść o unieważnienie takiej czynności na podstawie art. 527 Kodeksu cywilnego, który dotyczy skargi pauliańskiej.

A nie można spłacić jej 1/8 do komornika? Jest szansa żeby wtedy zszedł z zajęcia i wtedy przepisać? Bo wiem że ona swoich długów nie spłaca w ogóle.

Tak, możliwe jest spłacenie długu siostry wobec komornika, który prowadzi egzekucję. Jeżeli dług zostanie spłacony, komornik powinien znieść zajęcie udziału w mieszkaniu. Po spłaceniu długu i zdjęciu zajęcia, siostra może przekazać swój udział w mieszkaniu innemu członkowi rodziny. Jednakże, warto pamiętać, że każda taka transakcja niesie ze sobą określone skutki podatkowe oraz inne zobowiązania prawne.

Można poczekać na ewentualną licytacje przez komornika jej części mieszkania i wtedy ją wykupić wg mniej więcej wartości rynkowej.

To jest jedna z możliwości. Jeśli komornik zdecyduje się na przeprowadzenie licytacji udziału siostry w mieszkaniu, można wziąć w niej udział i spróbować wykupić ten udział. Jeżeli uda się to zrobić, własność mieszkania zostanie skonsolidowana i problem z zajęciem udziału przez komornika zostanie rozwiązany.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

błąd w sztuce lekarskiej
Moja córka na skutek błędu w sztuce lekarskiej (czynności okołoporodowe) utraciła wzrok w jednym oczku, na drugie widzi słabo. Corka ma 3 latka. Od trzeciego miesiąca życia zauważyliśmy, że lewe oczko zezuje, i od tego czasu błąkamy się po okulistach. Okuliści już na początku mówili, że będzie na to oczko słabo widzieć. Trzy tygodnie temu powiedziała mi, że na to oczko nie widzi w ogóle. Mój świat rozsypał się na milion kawałków... Chcę aby le...
Zbieg egzekucji komorniczej
Witam. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu mojej sprawy egzekucji komorniczej. Nastąpił zbieg egzekucji komorniczej 3 komorników. W aplikacji banku widnieją 3 blokady na kwotę 600,2700 i 5000 zł. Komornik za sprawę karna 5k wystosował pismo do pracodawcy o zajęcie wynagrodzenia(cały etat),kwota wolna od zajęcia wynosiła ok.2600 i taką kwotę otrzymałem od pracodawcy,kwota 900 została przekazana komornikowi. W międzyczasie doszły 2 kolejne blokady na 600 ...
Ankieta bezpieczeństwa osobowego
Witam. Mąż musi w pracy złożyć ankietę bezpieczeństwa osobowego do informacji tajnych i ścisłe tajnych. Postępowanie sprawdzające trochę trwa, a ja miałam ostatnio nieprzyjemna sytuacje. Mianowicie czeka mnie pewnie sprawa karna ponieważ ukradłam dosyć sporo w sklepie. Jeszcze nie dostałam żadnego wezwania na policję, ale wiem ze tak się stanie. Moja sytuacja wyglada nie ciekawie nie wiem co mnie czeka. Nigdy nie byłam karana ale obawiam si...
Spadek działki
Mam pytanie. Działka która jest notarialnie zapisana na małżeństwo które ma rozdzielność majątkowa- moja mama i moj tata. Nie maja rozwodu. Natomiast tata ma komorników. Trafił do szpitala . W przypadku jego śmierci jak wyglada to prawnie ? Nie chce przejąć długów ojca, wiem ze musze się zrzec spadku. Natomiast co się dzieje z dzialka? Mama nie ma żadnych dlugow....

Wyszukiwarka