Mieszkamy z mężem w mieszkaniu, którym właścicielem jest jeszcze jego mama. Dzisiaj dostaliśmy pismo od komornika że zajmuje 1/8 mieszkania.

Mieszkam z mężem oraz dziećmi w mieszkaniu, którym właścicielem jest jeszcze jego mama. Dzisiaj dostaliśmy pismo od komornika że zajmuje 1/8 mieszkania za długi jego siostry. Jak to teraz prawnie wygląda bo mieli przepisać na męża?
anonim cytuj
24-08-2022
Mieszkam z mężem oraz dziećmi w mieszkaniu, którym właścicielem jest jeszcze jego mama. Dzisiaj dostaliśmy pismo od komornika że zajmuje 1/8 mieszkania za długi jego siostry. Jak to teraz prawnie wygląda bo mieli przepisać na męża?

anonim cytuj
25-08-2022
Matka jest jedynym właścicielem? Żyje? Komornik nie może zająć własności nie należącej do dłużnika.

anonim cytuj
25-08-2022
Matka żyje i jest właścicielką 5/8 mieszkania, a po 1/8 mają dzieci. Czy jest jakiś sposób żeby teraz przepisać mieszkanie na męża?

anonim cytuj
25-08-2022
Teraz, już nie ma takiej możliwości. Gdyby nawet udało się taką czynność przeprowadzić, podlegać ona będzie skardze pauliańskiej.

anonim cytuj
25-08-2022
A nie można spłacić jej 1/8 do komornika? Jest szansa żeby wtedy zszedł z zajęcia i wtedy przepisać? Bo wiem że ona swoich długów nie spłaca w ogóle.

anonim cytuj
25-08-2022
Można poczekać na ewentualną licytacje przez komornika jej części mieszkania i wtedy ją wykupić wg mniej więcej wartości rynkowej.

anonim cytuj
25-08-2022

W świetle polskiego prawa, jeżeli dług nie jest związany z osobą będącą właścicielem nieruchomości (w tym przypadku matką), komornik nie ma prawa zajęcia jej udziału w nieruchomości za cudze długi. Zajęcie udziału siostry w nieruchomości jest prawidłowe, o ile rzeczywiście posiadała ona długi, które nie zostały spłacone.

Matka żyje i jest właścicielką 5/8 mieszkania, a po 1/8 mają dzieci. Czy jest jakiś sposób żeby teraz przepisać mieszkanie na męża?

Jeżeli komornik już zajął 1/8 mieszkania należące do siostry za jej długi, wszelkie próby przeniesienia własności tej części mogą być uznane za próbę uniknięcia egzekucji. Jeśli by to uczyniono, komornik może wnieść o unieważnienie takiej czynności na podstawie art. 527 Kodeksu cywilnego, który dotyczy skargi pauliańskiej.

A nie można spłacić jej 1/8 do komornika? Jest szansa żeby wtedy zszedł z zajęcia i wtedy przepisać? Bo wiem że ona swoich długów nie spłaca w ogóle.

Tak, możliwe jest spłacenie długu siostry wobec komornika, który prowadzi egzekucję. Jeżeli dług zostanie spłacony, komornik powinien znieść zajęcie udziału w mieszkaniu. Po spłaceniu długu i zdjęciu zajęcia, siostra może przekazać swój udział w mieszkaniu innemu członkowi rodziny. Jednakże, warto pamiętać, że każda taka transakcja niesie ze sobą określone skutki podatkowe oraz inne zobowiązania prawne.

Można poczekać na ewentualną licytacje przez komornika jej części mieszkania i wtedy ją wykupić wg mniej więcej wartości rynkowej.

To jest jedna z możliwości. Jeśli komornik zdecyduje się na przeprowadzenie licytacji udziału siostry w mieszkaniu, można wziąć w niej udział i spróbować wykupić ten udział. Jeżeli uda się to zrobić, własność mieszkania zostanie skonsolidowana i problem z zajęciem udziału przez komornika zostanie rozwiązany.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Odszkodowanie od skarbu państwa.
Postanowiłem zapytać jakie jest zdanie osób z większym zasobem wiedzy w temacie. W 2016 roku zatrzymywała mnie policja celem odbycia kary pozbawienia wolności zatrzymanie nie należało do łatwych stawiłem dość duży opór i podczas tego procederu uszkodzono mi nogę. policja jednak nie zawiozła mnie do szpitala tylko do więzienia. Tam przechodziłem badania a lekarze twierdzili że z noga jest wszystko ok i nigdy mnie nie leczono. W 2020 roku opuściłem...
Zachowek od darowizny.
Kilkanaście lat temu otrzymałam od ojca darowiznę bez testamentu. Ojciec nie żyje już około 15 lat. Chciałabym się dowiedzieć czy moje rodzeństwo może teraz wnioskować o zachowek po tak długim czasie? Chce zaznaczyć ze nie było testamentu, darowiznę otrzymałam za życia ojca. Sporo w internecie piszą o 5 latach przedawnienia ale od testamentu, a nic odnośnie darowizny bez testamentu - jak w tym przypadku wygląda przedawnienie?...
Ważność podpisu na testamencie.
Mam do was takie nietypowe pytanie o ważność testamentu. Wiadomo, że najlepiej sporządzić go u notariusza, ale ze względu na stan zdrowia osoby której sprawa dotyczy jest to mocno problematyczne, w dodatku testament wg. tego co mi staruszka mówiła będzie dość obszerny, minimum kilkanaście jak nie kilkadziesiąt stron – tak szacuję, co powoduje, że napisanie jego odręczne także będzie problematyczne. Oczywiście można go sporządzić komputerowo i pot...
Ile wynosi okres wypowiedzenia?
Mam pytanie odnośnie okresu wypowiedzenia. Pracuję 2 lata u jednego pracodawcy, mam umowę na czas nieokreślony, lecz podpisałem ją w czerwcu. Ile zatem wynosi okres wypowiedzenia? 2 Tygodnie czy miesiąc? Drugie pytanie to czy można złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron będąc na urlopie wypoczynkowym?...

Wyszukiwarka