Mieszkamy z mężem w mieszkaniu, którym właścicielem jest jeszcze jego mama. Dzisiaj dostaliśmy pismo od komornika że zajmuje 1/8 mieszkania.

Mieszkam z mężem oraz dziećmi w mieszkaniu, którym właścicielem jest jeszcze jego mama. Dzisiaj dostaliśmy pismo od komornika że zajmuje 1/8 mieszkania za długi jego siostry. Jak to teraz prawnie wygląda bo mieli przepisać na męża?
anonim cytuj
24-08-2022
Mieszkam z mężem oraz dziećmi w mieszkaniu, którym właścicielem jest jeszcze jego mama. Dzisiaj dostaliśmy pismo od komornika że zajmuje 1/8 mieszkania za długi jego siostry. Jak to teraz prawnie wygląda bo mieli przepisać na męża?

anonim cytuj
25-08-2022
Matka jest jedynym właścicielem? Żyje? Komornik nie może zająć własności nie należącej do dłużnika.

anonim cytuj
25-08-2022
Matka żyje i jest właścicielką 5/8 mieszkania, a po 1/8 mają dzieci. Czy jest jakiś sposób żeby teraz przepisać mieszkanie na męża?

anonim cytuj
25-08-2022
Teraz, już nie ma takiej możliwości. Gdyby nawet udało się taką czynność przeprowadzić, podlegać ona będzie skardze pauliańskiej.

anonim cytuj
25-08-2022
A nie można spłacić jej 1/8 do komornika? Jest szansa żeby wtedy zszedł z zajęcia i wtedy przepisać? Bo wiem że ona swoich długów nie spłaca w ogóle.

anonim cytuj
25-08-2022
Można poczekać na ewentualną licytacje przez komornika jej części mieszkania i wtedy ją wykupić wg mniej więcej wartości rynkowej.

anonim cytuj
25-08-2022

W świetle polskiego prawa, jeżeli dług nie jest związany z osobą będącą właścicielem nieruchomości (w tym przypadku matką), komornik nie ma prawa zajęcia jej udziału w nieruchomości za cudze długi. Zajęcie udziału siostry w nieruchomości jest prawidłowe, o ile rzeczywiście posiadała ona długi, które nie zostały spłacone.

Matka żyje i jest właścicielką 5/8 mieszkania, a po 1/8 mają dzieci. Czy jest jakiś sposób żeby teraz przepisać mieszkanie na męża?

Jeżeli komornik już zajął 1/8 mieszkania należące do siostry za jej długi, wszelkie próby przeniesienia własności tej części mogą być uznane za próbę uniknięcia egzekucji. Jeśli by to uczyniono, komornik może wnieść o unieważnienie takiej czynności na podstawie art. 527 Kodeksu cywilnego, który dotyczy skargi pauliańskiej.

A nie można spłacić jej 1/8 do komornika? Jest szansa żeby wtedy zszedł z zajęcia i wtedy przepisać? Bo wiem że ona swoich długów nie spłaca w ogóle.

Tak, możliwe jest spłacenie długu siostry wobec komornika, który prowadzi egzekucję. Jeżeli dług zostanie spłacony, komornik powinien znieść zajęcie udziału w mieszkaniu. Po spłaceniu długu i zdjęciu zajęcia, siostra może przekazać swój udział w mieszkaniu innemu członkowi rodziny. Jednakże, warto pamiętać, że każda taka transakcja niesie ze sobą określone skutki podatkowe oraz inne zobowiązania prawne.

Można poczekać na ewentualną licytacje przez komornika jej części mieszkania i wtedy ją wykupić wg mniej więcej wartości rynkowej.

To jest jedna z możliwości. Jeśli komornik zdecyduje się na przeprowadzenie licytacji udziału siostry w mieszkaniu, można wziąć w niej udział i spróbować wykupić ten udział. Jeżeli uda się to zrobić, własność mieszkania zostanie skonsolidowana i problem z zajęciem udziału przez komornika zostanie rozwiązany.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna po ślubie.
Narzeczony kupi dom na siebie (próg dochodowy zaniżałam ja i dzieci ) Teraz chcemy aby mnie dopisał ale ale jest podatek nie mały. Za tydzień bierzemy ślub cywilny by go uniknąć. Jak dopisać mnie by nie były duże koszta ?...
Przejęcie zakładu pracy, niższe wynagrodzenie.
Witam, Bardzo bym prosił o szybką poradę w zakresie prawa pracy. Zakład pracy tworzył razem z innymi spółkami grupę. Następnie ta grupa została podzielona i sprzedana do innych firm. Okazało się, że nowy inwestor/właściciel (nie pracodawca, gdyż nie było podpisywanych nowych umów z firmą, która przejęła spółkę) postanowiła przejąć kilku pracowników. Jednak zaoferowano tym pracownikom mniejszą podstawę wynagrodzenia brutto niż mieli dotychczas ...
Pożyczka wzięta dla kogoś.
Mam taki problem ponieważ kilka miesięcy temu wziąłem pożyczke dla kolegi. Nie spisalismy żadnej umowy. Pożyczka w wysokości 1000 zł do spłaty 1900 w prowidencie. po pewnym czasie przestał się odzywać i mnie unikał. Dał mi tylko na 1 ratę i mam takie pytanie chce iść zgłosić to zajście na policję. Czy np. Takie smsy mogą w czymś pomóc : " JESTEŚ MOIM WAFLEM BO SPŁACIŁEŚ MI PROWIDENTA FAJO"... Lub " A TY JESTEŚ TAKI PUSTY ŻE ZA MNI...
Odwołanie darowizny.
Oddałem swojej byłej partnerce auto w darowiźnie, przy określeniu wartości na 5 tysięcy złotych. Miało to miejsce chyba w maju br. Z racji na niewdzięczność obdarowanej wobec mnie, chciałbym te darowiznę cofnąć, ale obdarowana auto uszkodziła a w dniu wczorajszym sprzedała. Co w takiej sytuacji mogę zrobić?...

Wyszukiwarka