Mieszkamy z mężem w mieszkaniu, którym właścicielem jest jeszcze jego mama. Dzisiaj dostaliśmy pismo od komornika że zajmuje 1/8 mieszkania.

Mieszkam z mężem oraz dziećmi w mieszkaniu, którym właścicielem jest jeszcze jego mama. Dzisiaj dostaliśmy pismo od komornika że zajmuje 1/8 mieszkania za długi jego siostry. Jak to teraz prawnie wygląda bo mieli przepisać na męża?
anonim cytuj
24-08-2022
Mieszkam z mężem oraz dziećmi w mieszkaniu, którym właścicielem jest jeszcze jego mama. Dzisiaj dostaliśmy pismo od komornika że zajmuje 1/8 mieszkania za długi jego siostry. Jak to teraz prawnie wygląda bo mieli przepisać na męża?

anonim cytuj
25-08-2022
Matka jest jedynym właścicielem? Żyje? Komornik nie może zająć własności nie należącej do dłużnika.

anonim cytuj
25-08-2022
Matka żyje i jest właścicielką 5/8 mieszkania, a po 1/8 mają dzieci. Czy jest jakiś sposób żeby teraz przepisać mieszkanie na męża?

anonim cytuj
25-08-2022
Teraz, już nie ma takiej możliwości. Gdyby nawet udało się taką czynność przeprowadzić, podlegać ona będzie skardze pauliańskiej.

anonim cytuj
25-08-2022
A nie można spłacić jej 1/8 do komornika? Jest szansa żeby wtedy zszedł z zajęcia i wtedy przepisać? Bo wiem że ona swoich długów nie spłaca w ogóle.

anonim cytuj
25-08-2022
Można poczekać na ewentualną licytacje przez komornika jej części mieszkania i wtedy ją wykupić wg mniej więcej wartości rynkowej.

anonim cytuj
25-08-2022

W świetle polskiego prawa, jeżeli dług nie jest związany z osobą będącą właścicielem nieruchomości (w tym przypadku matką), komornik nie ma prawa zajęcia jej udziału w nieruchomości za cudze długi. Zajęcie udziału siostry w nieruchomości jest prawidłowe, o ile rzeczywiście posiadała ona długi, które nie zostały spłacone.

Matka żyje i jest właścicielką 5/8 mieszkania, a po 1/8 mają dzieci. Czy jest jakiś sposób żeby teraz przepisać mieszkanie na męża?

Jeżeli komornik już zajął 1/8 mieszkania należące do siostry za jej długi, wszelkie próby przeniesienia własności tej części mogą być uznane za próbę uniknięcia egzekucji. Jeśli by to uczyniono, komornik może wnieść o unieważnienie takiej czynności na podstawie art. 527 Kodeksu cywilnego, który dotyczy skargi pauliańskiej.

A nie można spłacić jej 1/8 do komornika? Jest szansa żeby wtedy zszedł z zajęcia i wtedy przepisać? Bo wiem że ona swoich długów nie spłaca w ogóle.

Tak, możliwe jest spłacenie długu siostry wobec komornika, który prowadzi egzekucję. Jeżeli dług zostanie spłacony, komornik powinien znieść zajęcie udziału w mieszkaniu. Po spłaceniu długu i zdjęciu zajęcia, siostra może przekazać swój udział w mieszkaniu innemu członkowi rodziny. Jednakże, warto pamiętać, że każda taka transakcja niesie ze sobą określone skutki podatkowe oraz inne zobowiązania prawne.

Można poczekać na ewentualną licytacje przez komornika jej części mieszkania i wtedy ją wykupić wg mniej więcej wartości rynkowej.

To jest jedna z możliwości. Jeśli komornik zdecyduje się na przeprowadzenie licytacji udziału siostry w mieszkaniu, można wziąć w niej udział i spróbować wykupić ten udział. Jeżeli uda się to zrobić, własność mieszkania zostanie skonsolidowana i problem z zajęciem udziału przez komornika zostanie rozwiązany.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Toksyczny związek. Jak ochronić mieszkanie przed ewentualną sprzedażą?
Dzień dobry. Moja przyjaciółka z mężem kupili córce mieszkanie i dali w darowiźnie. Niestety córka jest w ,,toksycznym" związku z chłopakiem który, nie pracuje piję psychicznie od siebie uzależnił. Przyjaciółką boi się że on będzie chciał sprzedać mieszkanie dla pieniędzy. Jak można taką sytuację załatwić prawnie, żeby mieli możliwość ochronienia przed tym i mieć jakieś prawo do tego mieszkania. Mają też syna ale za granicami kraju....
Rozwiązanie umowy przez pracodawcę.
Pracowaliśmy w dwójkę na stanowisku które musiało być zabezpieczone od godz.6.00 do 18.00 ( jedna osoba pracuje 6-14, druga 10-18 ). Mamy takie same obowiązki, za to samo odpowiadamy. Poprosiłem szefa o możliwość przejścia na 1/2 etatu, zgodził się i od czerwca pracuję krócej. W międzyczasie ( w maju ) zatrudnili następną osobę na to samo stanowisko co my - pracuje z nami, a w połowie lipca czwartą osobę ( w ogłoszeniu były wyszczególnione obowią...
Szef stosuje wobec nas mobbing w pracy. Gdzie zgłosić mobbing? Co zrobić?
Witam , pracuje w firmie gastronomicznej od 1,5 roku , Szef stosuje wobec nas mobbing w pracy , między innymi wydarzyła się sytuacja że trafiłam do szpitala z przemęczenia , w zamian po powrocie ze szpitala szef daje mi tylko pracować 2 dni w tygodniu i o tą pracę jeszcze muszę prosić , prześmiewczo mówi że nie bo się ,,przemeczysz hehe " i chce dać mi umowę teraz na pół etatu. Czy muszę przyjąć umowę na pół etatu? Gdzie zgłosić mobbing? ...
Czy mogę przejść na urlop wychowawczy w pierwszym miesiącu pracy.
byłam na umowie na czas nieokreślony. rozwiązałam ją za porozumieniem stron. miałam podpisać umowę w nowej pracy więc nie wzięłam wychowawczego, jednak ta nowa praca pozostawia wiele do życzenia. mam ciągłość w umowach, czy mogę teraz przejść na wychowawczy w pierwszym miesiącu nowej pracy? (umowa na dwa lata w tej drugiej pracy) czy będzie to gdzieś wyżej (zus, mops, nie wiem) traktowane jako "wyłudzenie" (nie przekraczam dochodów w...

Wyszukiwarka