Dofinansowanie z Unii Europejskiej.

Witam. Mój brat dostał dofinansowanie unijne 60 tys. na otwarcie firmy i pierwsza transzę dostał 42 tys. kupił wszystko co miał w biznesplanie ale warunkiem przyznania tej dotacji jest to że musi mieć wkład własny 18 tys. za który kupi resztę sprzętów które miał w planie i oni mu to zwrócą. Problem w tym że praca mu nie wypaliła za którą miał sporo zarobić i przeznaczyć na ten wkład ale nie ma teraz skąd wziąć tych pieniędzy i co mu grozi? Wiem że będzie musiał oddać całą kwotę w ciągu 30 dni ale co dalej można jakoś wydłużyć ten czas jakieś inne rozwiązanie? Proszę o rady bo on się załamał
anonim cytuj
03-09-2023
Z opisu wygląda to na dotację z lgd. Termin rozliczenia dotacji jest określony w umowie i jeśli nie było przyznanych punktów za skrócony określony realizacji projektu to rozliczenie można przesunąć do czerwca 2024. Należy napisać pismo do lgd o wyrażenie zgody na zmianę i pismo do urzędu Marszałkowskiego o aneks do umowy. Można również zwrócić się do BGK o ewentualne sprawdzenie możliwości udzielenia grantu na dokończenie operacji. Takie środki BGK posiada w zależności od regionu, gdzie jest realizowana operacja. Przesuniecie terminu może dać szansę na uzbieranie kwoty na dokończenie zakupów.

anonim cytuj
03-09-2023
Kredyt, dokupić resztę i wywiązać się z umowy dotacji. Jak zwrócą spłacić kredyt. Najmniejszy koszt w tej sytuacji.
I na luzie bo szkoda zdrowia na ten system. Nie z takich sytuacji się wychodziło.

anonim cytuj
03-09-2023

Sugerowane Tematy

Chcę pozbyć się byłego małżonka z mieszkania moich rodziców.
Mieszkamy w domu który jest własnością mojej mamy, chcę się rozwieść . Do kiedy mój jeszcze mąż ma prawo mieszkać w domu mojej matki? Kiedy powinien się wyprowadzić. Nie mamy w żadnej formie umowy użyczenia, mąż nie robił żadnych nakładów remontowych w domu....
Czy mogę zerwać umowę bez okresu wypowiedzenia?
Hej, jestem zatrudniony na umowie zlecenie, w zleceniu mam zapisane 3 tygodnie wypowiedzenia. Czy na zleceniu jest to jakoś prawnie uzasadnione? Dostałem dziś dużo lepsza oferte pracy z tym ze praca jest od zaraz. Czy mogę zerwać ta umowę bez zachowania tego okresu czy grozi mi za to jakaś kara? Spróbuje się jutro dogadać z pracodawca ale pytam żeby w razie czego żeby wiedzieć co dalej....
Jak przejść na emeryturę?
Witam Mam takie pytanko i proszę o poważne potraktowanie, pytam jak to wygląda od strony pracownika. 1. W 4 kwartale roku pracownik uzyskuje prawo do emerytury, jak wygląda ten proces bo pracodawca nalega by rozwiązać umowę o prace z 3 miesięcznym wypowiedzeniem i za porozumieniem stron, księgowy trochę nie jasno odpowiada. 2. Pracownik jak napisze "wypowiedzenie" za porozumieniem stron z powodu odejścia na emeryturę, nie zostanie po...
Praca w weekendy.
Pracodawca wydłuża tydzień pracy z 5 do 6 dni. pracownicy mają w umowach klauzulę: "informacja o obowiązującej dobowej i tygodniowej normie czasu pracy: przeciętnie 8 godzin na dobę, w przeciętnie 5-ciodniowym tygodniu roboczym i przeciętnie 40 godzin tygodniowo" Za przepracowane soboty docelowo nie będzie można odbierać dnia wolnego, czy w tych wszystkich "przeciętnie" tkwi jakiś haczyk, czy pracodawca wprost zmienia waru...

Wyszukiwarka