Dofinansowanie z Unii Europejskiej.

Witam. Mój brat dostał dofinansowanie unijne 60 tys. na otwarcie firmy i pierwsza transzę dostał 42 tys. kupił wszystko co miał w biznesplanie ale warunkiem przyznania tej dotacji jest to że musi mieć wkład własny 18 tys. za który kupi resztę sprzętów które miał w planie i oni mu to zwrócą. Problem w tym że praca mu nie wypaliła za którą miał sporo zarobić i przeznaczyć na ten wkład ale nie ma teraz skąd wziąć tych pieniędzy i co mu grozi? Wiem że będzie musiał oddać całą kwotę w ciągu 30 dni ale co dalej można jakoś wydłużyć ten czas jakieś inne rozwiązanie? Proszę o rady bo on się załamał
anonim cytuj
03-09-2023
Z opisu wygląda to na dotację z lgd. Termin rozliczenia dotacji jest określony w umowie i jeśli nie było przyznanych punktów za skrócony określony realizacji projektu to rozliczenie można przesunąć do czerwca 2024. Należy napisać pismo do lgd o wyrażenie zgody na zmianę i pismo do urzędu Marszałkowskiego o aneks do umowy. Można również zwrócić się do BGK o ewentualne sprawdzenie możliwości udzielenia grantu na dokończenie operacji. Takie środki BGK posiada w zależności od regionu, gdzie jest realizowana operacja. Przesuniecie terminu może dać szansę na uzbieranie kwoty na dokończenie zakupów.

anonim cytuj
03-09-2023
Kredyt, dokupić resztę i wywiązać się z umowy dotacji. Jak zwrócą spłacić kredyt. Najmniejszy koszt w tej sytuacji.
I na luzie bo szkoda zdrowia na ten system. Nie z takich sytuacji się wychodziło.

anonim cytuj
03-09-2023

Sugerowane Tematy

Wypłata art 18?
Dzień dobry razem z 4ma kolegami z pracy zaczęliśmy prace u tego samego pracodawcy jestesmy zatrudnieni na stanowisku młodszy specjalista od dwóch lat na umowę na czas nieokreślony, razem z kolegami zarabiamy równo lecz mniej niż starsi specjaliści którzy wykonują tą same prace te same obowiązki lub mniej oraz maja mniejsze często uprawnienia ale pracują we firmie dłużej, a dostają wieksza wypłatę czy to nie podchodzi pod art 18 kodeksu pracy? Do...
Windykacja.
Witam, w 2012 roku wziąłem pożyczkę w banku X, nie spłaciłem ostatniej raty w wysokości 131,70gr. Ostatnie pismo od banku w spawie braku wpłaty przyszło do mnie 01.03.2013r. Nagle kilka dni temu w sprawie tego długu przyszło do mnie pismo z firmy windykacyjnej nakazem zapłaty w kwocie 1740,20zł. Zadzwoniłem do nich, facet nad wyraz miły zaproponował że jeśli w ciągu 7 dni zapłacę, są w stanie umorzyć mi 40% długu. Zadłużenie w/b banku nie uległo ...
kwota na umowie o pracę jest niższa niż najmniejsza krajowa
Witam, czy na umowie o prace moze widniec kwota wynagrodzenia w wysokości 2650zl gdzie najmniejsza krajowa jest 2800zl ?...
"Bezpieczny kredyt 2%"
Może uda mi się uzyskać odpowiedzi na pytanie dot. kupna mieszkania z narzeczonym. Rozeznajemy się właśnie w temacie programu "bezpieczny kredyt 2%". Narzeczony chciałby wziąć kredyt na siebie za który kupilibyśmy mieszkanie, spłacalibyśmy go wspólnie. W związku z tym, że nie musimy pokrywać kosztów wkładu własnego i nie podzielimy tego 50/50, to jak to uregulować prawnie, tak aby mieszkanie było przepisane również na mnie?...

Wyszukiwarka