Dofinansowanie z Unii Europejskiej.

Witam. Mój brat dostał dofinansowanie unijne 60 tys. na otwarcie firmy i pierwsza transzę dostał 42 tys. kupił wszystko co miał w biznesplanie ale warunkiem przyznania tej dotacji jest to że musi mieć wkład własny 18 tys. za który kupi resztę sprzętów które miał w planie i oni mu to zwrócą. Problem w tym że praca mu nie wypaliła za którą miał sporo zarobić i przeznaczyć na ten wkład ale nie ma teraz skąd wziąć tych pieniędzy i co mu grozi? Wiem że będzie musiał oddać całą kwotę w ciągu 30 dni ale co dalej można jakoś wydłużyć ten czas jakieś inne rozwiązanie? Proszę o rady bo on się załamał
anonim cytuj
03-09-2023
Z opisu wygląda to na dotację z lgd. Termin rozliczenia dotacji jest określony w umowie i jeśli nie było przyznanych punktów za skrócony określony realizacji projektu to rozliczenie można przesunąć do czerwca 2024. Należy napisać pismo do lgd o wyrażenie zgody na zmianę i pismo do urzędu Marszałkowskiego o aneks do umowy. Można również zwrócić się do BGK o ewentualne sprawdzenie możliwości udzielenia grantu na dokończenie operacji. Takie środki BGK posiada w zależności od regionu, gdzie jest realizowana operacja. Przesuniecie terminu może dać szansę na uzbieranie kwoty na dokończenie zakupów.

anonim cytuj
03-09-2023
Kredyt, dokupić resztę i wywiązać się z umowy dotacji. Jak zwrócą spłacić kredyt. Najmniejszy koszt w tej sytuacji.
I na luzie bo szkoda zdrowia na ten system. Nie z takich sytuacji się wychodziło.

anonim cytuj
03-09-2023

Sugerowane Tematy

Umowa dożywocia
Proszę o poradę gdyż sprawa jest skomplikowana. Moja żona wpadła na pomysł żeby mój wujek przepisał na nią pół jego domu w którym mieszkaliśmy w formie dożywocia. On nie chciał tego zrobić. Żona wkręcała mi żebym go przekonał bo to dla dzieci i że będziemy mieć dużo kasy jak sprzedamy to później. Wujek był nie ugięty przez dwa lata. Dopiero gdy zmarła jego siostra i poczuł że został sam zgodził się przepisać w formie dożywocia na moją żonę. Powie...
Pożyczka na moje dane.
Cześć. Jak udowodnić że nie Ja wziąłem pożyczkę w parabanku jakimś w Internecie? Ktoś wziął pożyczkę na Mój PESEL i imię i nazwisko prawdopodobnie jakiś haker wykradł te dane i miejsce zamieszkania też. Sprawa zgłoszona na policję. Czy ciężko wygrać sprawę z parabankiem? To oni przecież nie zrobili odpowiedniej weryfikacji. Proszę wypowiedzieć się ktoś kto jest w temacie lub był. Nie ma nawet jak się skontaktować z tym parabankiem bo tylko adre...
Alimenty na byłą żonę.
Witam. Dostałem rozwód bez orzekania o winie. Alimenty po 800 zł na dziecko i opiekę naprzemienna tydzień w tydzien. Trójka dzieci. Do tego ex małżonka dostała 400 zł alimentów na 5 lat bo nigdy nie pracowala i sąd powiedział że trzeba ją wesprzeć aby rozpoczęła karierę. Chce poznać waszą opinię na ten temat. Dodam że ex się z kimś spotyka od pół roku. Nasz rozwód trwał dwa lata. Mieszkamy w tej samej miejscowości. Ona ma 32 lata. Ja mam 39 la...
Prace społeczne.
Witam. Co grozi osobie, która ma zasądzone prace społeczne, ale nie wykona pełnych godzin? Mam tu na myśli przypadek, gdzie dwa miesiące prace były odrobione po 25/h (taki wyrok), ale w trzecim będzie to już 10,15 albo tylko 20h. Czy w takim przypadku już można siedzieć na walizkach i czekać na eskortę do więzienia? Czytałem, że nawet najbardziej uzasadnione tłumaczenie takiego stanu rzeczy kończy się na zamianie z ograniczenia w pozbawienie woln...

Wyszukiwarka