Zniszczony pokój po wynajmie. Wysłałam maila z wyliczeniem i żądaniem dopłaty. Proszę o pomoc w kwestii moich dalszych kroków odnośnie tej osoby.

Dzień dobry, wynajęłam pokój młodej dziewczynie, po jej wyprowadzce zastałam pokój zniszczony tzn. ściana podrapana przez zwierzątko w klatce (w umowie jest mowa o zakazie trzymania zwierząt, a ja nie wyraziłam na to zgody), zniszczona przez nie wykładzina, odrapane meble - to pokój. Poza tym osoba ta nie wywiązywała się z obowiązku sprzątania części wspólnych. Rozliczyłam jej kaucję za poniesione straty, sprzątanie pokoju, części wspólnych i zgodnie z umową najmu wysłałam jej mail z wyliczenie i żądaniem dopłaty. Na ten mail otrzymałam listem poleconym przedsądowe wezwanie do zapłaty od niej z nakazem zwrotu kaucji w całości w ciągu trzech dni. Ja wyznaczyłam jej termin płatności na 15 sierpnia. Proszę o pomoc w kwestii moich dalszych kroków odnośnie tej osoby. Mam świadków na i dokumenty potwierdzające jej lekceważący stosunek do wszystkiego oraz do mnie.
anonim cytuj
15-08-2022
Najlepiej to czekać na pozew i w sądzie okazać swoje dowody. Oczywiście jeśli te potrącenia są udokumentowane. Można też pozwać lokatorkę zanim ona pozwie Panią.

anonim cytuj
16-08-2022
Tzn nie da się tak od ręki znaleźć fachowca brałam kwoty z internetu na usługi malowania czy szpachlowania czy naprawy mebli, sprzątałam (szorowałam) cały dzień i wyceniłam swoją pracę także wg cenników firm sprzątających.

anonim cytuj
18-08-2022
To już będzie Pani musiała w sądzie wykazać zasadność kwot.

anonim cytuj
20-08-2022
Będę więc czekać na pozew

anonim cytuj
21-08-2022
A do tego czasu proszę zweryfikować dane kwoty, wykonać niezbędne naprawy oczywiście zatrzymując każdy rachunek. Proszę pamiętać, że może to dotyczyć wyłącznie kwestii, które faktycznie obciążały najemcę.

anonim cytuj
21-08-2022
Dzień dobry, wynajęłam pokój młodej dziewczynie, po jej wyprowadzce zastałam pokój zniszczony... Mam świadków na i dokumenty potwierdzające jej lekceważący stosunek do wszystkiego oraz do mnie.

Kwestie prawne dotyczące najmu są regulowane przede wszystkim przez Kodeks cywilny (kc):

Jeżeli w umowie najmu istnieje postanowienie o zakazie trzymania zwierząt, a najemca nie przestrzega tego zakazu, stanowi to naruszenie umowy najmu. Zgodnie z art. 673 kc, najemca jest obowiązany oddać rzecz wynajmującemu w stanie niepogorszonym, z uwzględnieniem zwykłego zużycia. W przypadku naruszenia tego obowiązku, wynajmujący ma prawo domagać się odszkodowania.
Tzn nie da się tak od ręki znaleźć fachowca brałam kwoty z internetu na usługi malowania czy szpachlowania czy naprawy mebli, sprzątałam (szorowałam) cały dzień i wyceniłam swoją pracę także wg cenników firm sprzątających.

W przypadku domagania się odszkodowania, kluczowe jest udokumentowanie rzeczywistego zakresu szkód oraz kosztów ich naprawy. Jeśli osoba wynajmująca opiera się na cennikach dostępnych w internecie, ważne jest, aby były one aktualne i odnoszące się do konkretnej lokalizacji czy standardu prac. W przypadku sporu, sąd może zażądać dowodu uzasadnienia wysokości żądanej kwoty.
A do tego czasu proszę zweryfikować dane kwoty, wykonać niezbędne naprawy oczywiście zatrzymując każdy rachunek. Proszę pamiętać, że może to dotyczyć wyłącznie kwestii, które faktycznie obciążały najemcę.

Zgadza się, dokładna dokumentacja kosztów naprawy jest kluczowa. W przypadku postępowania sądowego, sąd będzie oceniał, czy koszty poniesione przez wynajmującego były uzasadnione oraz czy faktycznie były wynikiem działań najemcy.

W związku z otrzymanym wezwaniem przedsądowym, warto zastanowić się nad odpowiedzią na to wezwanie, w której opisze się swoje stanowisko w sprawie, odwołując się do konkretnych postanowień umowy najmu oraz dowodów dotyczących zniszczeń i kosztów ich naprawy. W odpowiedzi warto także zaznaczyć, że jest się gotowym do przedstawienia wszystkich dowodów w sądzie w razie eskalacji sprawy.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Pod koniec lipca złożyłam wypowiedzenie w pracy. Dostałam L4, które pewnie będzie wydłużone. Czy po zakończeniu będę musiała znowu je złożyć?
Dzień dobry, Pod koniec lipca złożyłam wypowiedzenie w pracy (miesięczny okres wypowiedzenia), które kończy się ostatniego sierpnia. Wczoraj okazało się ze mam dość duże problemy zdrowotne, dostałam L4 na 3 miesiące, które pewnie będzie wydłużone. Po okresie L4 na pewno nie chce wracać do tamtej pracy. Czy jeżeli za 3 miesiące lub dłużej skończy się czas trwania L4 to będę musieć znowu składać wypowiedzenie? Czy będę zatrudniona tylko do mom...
Wezwanie do zapłaty.
Witam 2 lata temu robiłam remont i dziś dostałam wezwanie do zapłaty po dokładnie 2latach i 3 miesiącach z pobliskiego sklepu z materiałami budowalnymi wezwanie do zapłaty na kwotę 480 zł +odsetki 120 zł. Akurat się tak składa ze wszystkie fv i rachunki mam bo robiłam generalny remont. Fv nie była oczywiście brana na firmę i jak w normalnym sklepie zawsze płaciłam karta lub gotowa i w tym wypadku był to gotówka. Na fv widnieje płatność gotówka, ...
Zgoda na mieszkanie po śmierci.
Dzień dobry. W razie mojej śmierci mieszkanie odziedziczą moi rodzice. Czy można wykonać zapis, żeby moja dziewczyna mogła korzystać z tego mieszkania? Czy muszę po prostu uwzględnić ją w testamencie i mieszkanie dać całej trójce? Nie chciałbym pominąć rodziców w spadku....
Alimenty a brak adresu pozwanego.
Występuje o alimenty na syna, natomiast nie wiem gdzie ojciec przebywa, nie chce podać mi adresu. Musiałam podać adres zameldowania jako korespondencyjny, ale istnieje możliwość, że ojciec dziecka nie odbierze wezwania do sądu. Co w takim przypadku? Czy pismo będzie uznane pi tych 14 dniach jako odebrane? Co jeśli nie pojawi się na rozprawie? Czy mam obowiązek poinformować ojca np. telefonicznie?...

Wyszukiwarka