Dzień dobry, wynajęłam pokój młodej dziewczynie, po jej wyprowadzce zastałam pokój zniszczony... Mam świadków na i dokumenty potwierdzające jej lekceważący stosunek do wszystkiego oraz do mnie.
Kwestie prawne dotyczące najmu są regulowane przede wszystkim przez Kodeks cywilny (kc):
Jeżeli w umowie najmu istnieje postanowienie o zakazie trzymania zwierząt, a najemca nie przestrzega tego zakazu, stanowi to naruszenie umowy najmu. Zgodnie z art. 673 kc, najemca jest obowiązany oddać rzecz wynajmującemu w stanie niepogorszonym, z uwzględnieniem zwykłego zużycia. W przypadku naruszenia tego obowiązku, wynajmujący ma prawo domagać się odszkodowania.
Tzn nie da się tak od ręki znaleźć fachowca brałam kwoty z internetu na usługi malowania czy szpachlowania czy naprawy mebli, sprzątałam (szorowałam) cały dzień i wyceniłam swoją pracę także wg cenników firm sprzątających.
W przypadku domagania się odszkodowania, kluczowe jest udokumentowanie rzeczywistego zakresu szkód oraz kosztów ich naprawy. Jeśli osoba wynajmująca opiera się na cennikach dostępnych w internecie, ważne jest, aby były one aktualne i odnoszące się do konkretnej lokalizacji czy standardu prac. W przypadku sporu, sąd może zażądać dowodu uzasadnienia wysokości żądanej kwoty.
A do tego czasu proszę zweryfikować dane kwoty, wykonać niezbędne naprawy oczywiście zatrzymując każdy rachunek. Proszę pamiętać, że może to dotyczyć wyłącznie kwestii, które faktycznie obciążały najemcę.
Zgadza się, dokładna dokumentacja kosztów naprawy jest kluczowa. W przypadku postępowania sądowego, sąd będzie oceniał, czy koszty poniesione przez wynajmującego były uzasadnione oraz czy faktycznie były wynikiem działań najemcy.
W związku z otrzymanym wezwaniem przedsądowym, warto zastanowić się nad odpowiedzią na to wezwanie, w której opisze się swoje stanowisko w sprawie, odwołując się do konkretnych postanowień umowy najmu oraz dowodów dotyczących zniszczeń i kosztów ich naprawy. W odpowiedzi warto także zaznaczyć, że jest się gotowym do przedstawienia wszystkich dowodów w sądzie w razie eskalacji sprawy.