[quote]Dzień dobry, wynajęłam pokój młodej dziewczynie, po jej wyprowadzce zastałam pokój zniszczony... Mam świadków na i dokumenty potwierdzające jej lekceważący stosunek do wszystkiego oraz do mnie.[/quote]

Kwestie prawne dotyczące najmu są regulowane przede wszystkim przez Kodeks cywilny (kc):

Jeżeli w umowie najmu istnieje postanowienie o zakazie trzymania zwierząt, a najemca nie przestrzega tego zakazu, stanowi to naruszenie umowy najmu. Zgodnie z art. 673 kc, najemca jest obowiązany oddać rzecz wynajmującemu w stanie niepogorszonym, z uwzględnieniem zwykłego zużycia. W przypadku naruszenia tego obowiązku, wynajmujący ma prawo domagać się odszkodowania.
[quote]Tzn nie da się tak od ręki znaleźć fachowca brałam kwoty z internetu na usługi malowania czy szpachlowania czy naprawy mebli, sprzątałam (szorowałam) cały dzień i wyceniłam swoją pracę także wg cenników firm sprzątających.[/quote]

W przypadku domagania się odszkodowania, kluczowe jest udokumentowanie rzeczywistego zakresu szkód oraz kosztów ich naprawy. Jeśli osoba wynajmująca opiera się na cennikach dostępnych w internecie, ważne jest, aby były one aktualne i odnoszące się do konkretnej lokalizacji czy standardu prac. W przypadku sporu, sąd może zażądać dowodu uzasadnienia wysokości żądanej kwoty.
[quote]A do tego czasu proszę zweryfikować dane kwoty, wykonać niezbędne naprawy oczywiście zatrzymując każdy rachunek. Proszę pamiętać, że może to dotyczyć wyłącznie kwestii, które faktycznie obciążały najemcę.[/quote]

Zgadza się, dokładna dokumentacja kosztów naprawy jest kluczowa. W przypadku postępowania sądowego, sąd będzie oceniał, czy koszty poniesione przez wynajmującego były uzasadnione oraz czy faktycznie były wynikiem działań najemcy.

W związku z otrzymanym wezwaniem przedsądowym, warto zastanowić się nad odpowiedzią na to wezwanie, w której opisze się swoje stanowisko w sprawie, odwołując się do konkretnych postanowień umowy najmu oraz dowodów dotyczących zniszczeń i kosztów ich naprawy. W odpowiedzi warto także zaznaczyć, że jest się gotowym do przedstawienia wszystkich dowodów w sądzie w razie eskalacji sprawy.

Potwiedź że nie jesteś botem