W czyjej obecności powinien zostać otwarty testament jeśli przechowuje go osoba prywatna?

Witam, w czyjej obecności powinien zostać otwarty testament jeśli przechowuje go osoba prywatna? Czy to powinien być notariusz czy sąd a może wystarczy ta osoba która przechowuje testament?
anonim cytuj
12-08-2022
Albo sąd albo notariusz.

anonim cytuj
14-08-2022
Testament sporządzony w formie aktu notarialnego zazwyczaj przechowywany jest u notariusza, który go sporządził. Jednak jeżeli testament jest przechowywany przez osobę prywatną, wskazane jest, by otwarcie testamentu odbyło się w obecności notariusza.
Zgodnie z art. 951 § 1 Kodeksu cywilnego, jeżeli osoba przechowująca testament ma wiadomość o śmierci spadkodawcy, powinna niezwłocznie zawiadomić o tym sąd i przedstawić testament. Sąd otwiera testament i stwierdza jego treść w obecności dwóch świadków.
Co więcej, osoba przechowująca testament może także zwrócić się do notariusza w celu jego otwarcia. Notariusz sporządza wówczas protokół z otwarcia testamentu.
W przypadku niezastosowania się do obowiązku przedstawienia testamentu sądowi, osoba przechowująca testament może podlegać odpowiedzialności na podstawie art. 238 Kodeksu cywilnego za szkodę wynikłą z zaniechania złożenia testamentu.
Podsumowując, osoba przechowująca testament ma obowiązek niezwłocznie zawiadomić o śmierci spadkodawcy sąd i przedstawić testament, który zostanie otwarty w obecności dwóch świadków. Jednakże w praktyce, w celu uniknięcia wątpliwości co do prawidłowości otwarcia testamentu, zaleca się zwrócenie się do notariusza.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Cofnięcie darowizny
Witam. Chcialabym sie dowiedzieć jak wygląda sprawa z cofnięciem/odwołaniem darowizny. W 2013 roku po śmierci matki, moj brat obdarował mnie swoją częścią spadku (tj. 1/3 część domu po zmarłej matce) w związku z czym jestem właścicielem 2/3 domu. Niestety między nami w ostatnim czasie doszło do bardzo poważnego konfliktu i chcialabym "cofnąć" odwołać tą darowiznę. Nie chcę mieć z nim i jego "podarunkiem" nic wspólnego aby un...
Czy najemca powinien płacić podatek od nieruchomości?
Witam, prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą, wynajmuję lokal od kilku lat, współpraca z właścicielem lokalu układa się w porządku, wszystkie opłaty realizuje terminowo. Kilka dni temu zadzwonił do mnie właściciel lokalu z informacją, że jest niezapłacony podatek od nieruchomości (od kilku lat), nazbierało się tego ok 15 tys., i że ja mam zapłacić i że jest to normalna praktyka. Z tym że to nie jest mój lokal, czy to jest zgodne z prawem...
Umowa o dożywocie.
Sytuacja dotyczy aktu notarialnego "umowa o dożywocie". Zgodnie z art 908 kc" nabywca" nieruchomości jest zobowiązany do wytrzymania "zbywcy", aż do śmierci. Sprawa jasna. Jak wygląda sytuacja w przypadku gdy "zbywca" osoba w bardzo podeszłym wieku wyraża chęć umieszczenia w DPS z uwagi na stan zdrowia, czy jest taka możliwość, czy musi do końca mieszkać w swojej nieruchomości? Drugie pytanie: czy "na...
z umowy zlecenie na umowę o pracę,/wypowiedzenie/zwolnienie lekarskie
Witam, pracowalam na umowe zlecenie od czerwca. 10 pazdziernika zmienilam prace ale rowniez na umowe zlecenie. 1 grudnia przeszlam w tej firmie na umowe o prace, po czym 4 grudnia dostalismy wypowiedzenie z 7 dniowym okresem. Mam pytanie, czy za zwolnienie lekarskie bedzie mi wyplacane wynagrodzenie? Dodam iz skladka chorobowa jest placona od czerwca caly czas....

Wyszukiwarka