W czyjej obecności powinien zostać otwarty testament jeśli przechowuje go osoba prywatna?

Witam, w czyjej obecności powinien zostać otwarty testament jeśli przechowuje go osoba prywatna? Czy to powinien być notariusz czy sąd a może wystarczy ta osoba która przechowuje testament?
anonim cytuj
12-08-2022
Albo sąd albo notariusz.

anonim cytuj
14-08-2022
Testament sporządzony w formie aktu notarialnego zazwyczaj przechowywany jest u notariusza, który go sporządził. Jednak jeżeli testament jest przechowywany przez osobę prywatną, wskazane jest, by otwarcie testamentu odbyło się w obecności notariusza.
Zgodnie z art. 951 § 1 Kodeksu cywilnego, jeżeli osoba przechowująca testament ma wiadomość o śmierci spadkodawcy, powinna niezwłocznie zawiadomić o tym sąd i przedstawić testament. Sąd otwiera testament i stwierdza jego treść w obecności dwóch świadków.
Co więcej, osoba przechowująca testament może także zwrócić się do notariusza w celu jego otwarcia. Notariusz sporządza wówczas protokół z otwarcia testamentu.
W przypadku niezastosowania się do obowiązku przedstawienia testamentu sądowi, osoba przechowująca testament może podlegać odpowiedzialności na podstawie art. 238 Kodeksu cywilnego za szkodę wynikłą z zaniechania złożenia testamentu.
Podsumowując, osoba przechowująca testament ma obowiązek niezwłocznie zawiadomić o śmierci spadkodawcy sąd i przedstawić testament, który zostanie otwarty w obecności dwóch świadków. Jednakże w praktyce, w celu uniknięcia wątpliwości co do prawidłowości otwarcia testamentu, zaleca się zwrócenie się do notariusza.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy to jest zgodne z prawem, aby pobierać składkę zdrowotną podwójnie z emerytury?
Rodzice pracowali w Holandii przez 15 lat i nabyli prawo do emerytury holenderskiej. W Polsce również ją pobierają, mama z KRUS i ZUS(pełna emerytura), tato tylko z ZUSu. Obecnie mieszkają tylko w Polsce, nie mają holenderskiego adresu. Emerytura holenderska wpływa im na polskie konto w banku PKO. Dzisiaj otrzymali pismo, że z wpływów z emerytury holenderskiej oprócz podatku dodatkowo będzie pobierana składka zdrowotna. Czy to jest zgodne z prawe...
Nakaz nadrabiania godzin (praktyki zawodowe)
Mądre głowy proszę o pomoc. Sprawa wygląda następująco ,mój syn uczeń 2 klasy szkoły branżowej lat 17.Ma praktyki zawodowe przez całe wakacje do tego co drugą sobotę i niedzielę ma być w pracy .Nie zostało, ustalone też większe wynagrodzenie czyli kwota za powyższą pracę w granicach 330 zł za miesiąc. Czy to zgodne z przepisami?? Jego przełożony twierdzi ,że to dlatego iż w roku szkolnym był nieobecny w pracy 10 dni i musi nadrobić te godziny....
Zbyt niskie zarobki względem najniższej krajowej.
Witam ,mam problem a mianowicie pracuje w oparciu o umowę o pracę na pełny etat za najniższą krajową. I tutaj pojawia się problem bo za miesiąc lipiec wypłacono mi 2671 zł netto wliczając w to godziny nocne . A druga sprawa to umowa zlecenie także za miesiąc czerwiec wypłacono mi stawkę godzinową po 18.50 zł . Czy wszystko w porządku ? Czy to tak powinno wyglądać ?Przepracowałem pełny miesiąc, nie brałem bezpłatnego urlopu i nie jestem zapisany d...
Czy komornik może mi zablokować konto i zabrać pieniądze z umowy zlecenie?
Czy komornik może mi zablokować konto i zabrać pieniądze z umowy zlecenie? Umowę mam podpisaną na rok i jest to mój jedyny dochód. Nie chcę pracować za darmo... I co zrobić gdy je jednak zabierze?...

Wyszukiwarka