W czyjej obecności powinien zostać otwarty testament jeśli przechowuje go osoba prywatna?

Witam, w czyjej obecności powinien zostać otwarty testament jeśli przechowuje go osoba prywatna? Czy to powinien być notariusz czy sąd a może wystarczy ta osoba która przechowuje testament?
anonim cytuj
12-08-2022
Albo sąd albo notariusz.

anonim cytuj
14-08-2022
Testament sporządzony w formie aktu notarialnego zazwyczaj przechowywany jest u notariusza, który go sporządził. Jednak jeżeli testament jest przechowywany przez osobę prywatną, wskazane jest, by otwarcie testamentu odbyło się w obecności notariusza.
Zgodnie z art. 951 § 1 Kodeksu cywilnego, jeżeli osoba przechowująca testament ma wiadomość o śmierci spadkodawcy, powinna niezwłocznie zawiadomić o tym sąd i przedstawić testament. Sąd otwiera testament i stwierdza jego treść w obecności dwóch świadków.
Co więcej, osoba przechowująca testament może także zwrócić się do notariusza w celu jego otwarcia. Notariusz sporządza wówczas protokół z otwarcia testamentu.
W przypadku niezastosowania się do obowiązku przedstawienia testamentu sądowi, osoba przechowująca testament może podlegać odpowiedzialności na podstawie art. 238 Kodeksu cywilnego za szkodę wynikłą z zaniechania złożenia testamentu.
Podsumowując, osoba przechowująca testament ma obowiązek niezwłocznie zawiadomić o śmierci spadkodawcy sąd i przedstawić testament, który zostanie otwarty w obecności dwóch świadków. Jednakże w praktyce, w celu uniknięcia wątpliwości co do prawidłowości otwarcia testamentu, zaleca się zwrócenie się do notariusza.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Ma kilka kredytów, został sparaliżowany przez udar, nie stać go na spłacanie należności, co w takiej sytuacji zrobić?
Dzień dobry. Mój tata ma zaciągnięte kilka kredytów na łączną kwotę Ok 50 tys zł.. niestety w ostatnich dniach dostał udaru mózgu i jest sparaliżowany-nie chodzi, nie mówi ..do końca nie rozumie co się wokół niego dzieje..Ojciec jest na emeryturze i spłacał raty z trudem ale spłacał.. teraz większość jego emerytury idzie na leki i rehabilitację nie wspominając już o rachunkach które rosną z miesiąca na miesiąc..co w takiej sytuacji zrobić? dzięku...
Jak złożyć wniosek o rozłożenie nakazu zapłaty na raty?
Jak złożyć wniosek o rozłożenie nakazu zapłaty upominawczego na raty? Dostałem około 4500 zł i dwa tygodnie na spłatę, a nie uzbieram w tym czasie takiej kwoty, i wygodniej było by spłacić to ratalnie....
Podwójne zajęcie należności z tego samego tytułu.
Miesiąc temu, na moim koncie bankowym pojawiła się blokada na kwotę 860 zł, tytułem egzekucji komorniczej. Kilka dni później bank zrealizował to zajęcie i przelał na konto komornika całą kwotę, a ja uznałem sprawę za zamkniętą. Tymczasem pierwszego tego miesiąca, na moim koncie ponownie pojawiła się blokada na 860 zł tytułem egzekucji komorniczej o tej samej sygnaturze i od tego samego komornika. Skontaktowałem się z kancelarią komorniczą i dowi...
Odmowa rejestracji samochodu.
Mam problem z rejestracją samochodu zakupionego w Niemczech, jest to import prywatny. Wydział Komunikacji odmawia rejestracji twierdząc że posiadam kserokopię umowy, a nie jej oryginał. Co jest zabawne bo przecież byłem obecny podczas jej spisywania i obie kartki były odręcznie wypełniane. Z tym, że długopisem z czarnym tuszem. Czy urzędnik może właściwie "na oko" stwierdzić czy dokument jest oryginałem czy kopią? No bo jeśli tak to na...

Wyszukiwarka