W czyjej obecności powinien zostać otwarty testament jeśli przechowuje go osoba prywatna?

Witam, w czyjej obecności powinien zostać otwarty testament jeśli przechowuje go osoba prywatna? Czy to powinien być notariusz czy sąd a może wystarczy ta osoba która przechowuje testament?
anonim cytuj
12-08-2022
Albo sąd albo notariusz.

anonim cytuj
14-08-2022
Testament sporządzony w formie aktu notarialnego zazwyczaj przechowywany jest u notariusza, który go sporządził. Jednak jeżeli testament jest przechowywany przez osobę prywatną, wskazane jest, by otwarcie testamentu odbyło się w obecności notariusza.
Zgodnie z art. 951 § 1 Kodeksu cywilnego, jeżeli osoba przechowująca testament ma wiadomość o śmierci spadkodawcy, powinna niezwłocznie zawiadomić o tym sąd i przedstawić testament. Sąd otwiera testament i stwierdza jego treść w obecności dwóch świadków.
Co więcej, osoba przechowująca testament może także zwrócić się do notariusza w celu jego otwarcia. Notariusz sporządza wówczas protokół z otwarcia testamentu.
W przypadku niezastosowania się do obowiązku przedstawienia testamentu sądowi, osoba przechowująca testament może podlegać odpowiedzialności na podstawie art. 238 Kodeksu cywilnego za szkodę wynikłą z zaniechania złożenia testamentu.
Podsumowując, osoba przechowująca testament ma obowiązek niezwłocznie zawiadomić o śmierci spadkodawcy sąd i przedstawić testament, który zostanie otwarty w obecności dwóch świadków. Jednakże w praktyce, w celu uniknięcia wątpliwości co do prawidłowości otwarcia testamentu, zaleca się zwrócenie się do notariusza.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Zmiana nazwiska/numeru PESEL.
Witam, chciałbym zapytać czy przy zmianie nazwiska oraz dodaniu drugiego imienia powstaje nowy akt urodzenia? Jeśli tak to czy na jego podstawie mogę wnioskować o nadanie nowego numeru PESEL? Bardzo zależy mi na nowym numerze PESEL, jeśli nie jest możliwa taka zmiana to czy wystarczającym powodem do zmiany numeru PESEL będzie bezprawne posługiwanie się nim (moim numerem PESEL) przez osoby trzecie?...
Odrzucenie spadku, a pobieranie emerytury.
Cześć, mam taką zagwozdkę. Tydzień temu zmarł mój Dziadek, miał sporo długów, ale żadnego majątku trwałego, nie miał mieszkania, auta itp. Wysokość jego emerytury jest wyższa niż Babci, więc z tego co słyszałam to Babcia będzie mogła pobierać jego emeryturę. Ale tak się zastanawiam, czy jeśli Babcia odrzuci spadek to dalej będzie mogła pobierać jego emeryturę, czy to się wyklucza?...
Komornik zajął mi konto.
Wchodzę na konto i okazuje się że komornik zajął mi konto na niebotyczną kwotę. Jestem przerażona bo nie mam długów, nie mam pojęcia za co to. Oczywiście jutro jadę i wyjaśniam ale zastanawia mnie dlaczego nie dostałam żadnego pisma że coś się takiego dzieje, że jest jakiś dług.. no nie mam pojęcia. Nie przejęłam żadnego spadku po zmarłym bo wiem że długi też się dziedziczy... nie wiem.. jestem w ciężkim szoku. Mam nadzieję że jutro to wyjaśnię i...
O co może pytać sąd?
Mam bardzo drobną sprawę o wykroczenie, ale trafiłem na wredną i upierdliwą sędzinę. Pytanie jest takie o co może pytać sąd i czy muszę na to odpowiedzieć? Jestem po pierwszej rozprawie i pojawiły się pytania m.in. takie (na które nie chcę odpowiadać): - czy leczył się Pan/Pani psychiatrynicze - jakie jest Pana/Pani wykształcenie - gdzie Pan/Pani pracuje - jaki jest Pan/Pani status majątkowy Sędzina twierdziła, że "muszę" na nie o...

Wyszukiwarka