W czyjej obecności powinien zostać otwarty testament jeśli przechowuje go osoba prywatna?

Witam, w czyjej obecności powinien zostać otwarty testament jeśli przechowuje go osoba prywatna? Czy to powinien być notariusz czy sąd a może wystarczy ta osoba która przechowuje testament?
anonim cytuj
12-08-2022
Albo sąd albo notariusz.

anonim cytuj
14-08-2022
Testament sporządzony w formie aktu notarialnego zazwyczaj przechowywany jest u notariusza, który go sporządził. Jednak jeżeli testament jest przechowywany przez osobę prywatną, wskazane jest, by otwarcie testamentu odbyło się w obecności notariusza.
Zgodnie z art. 951 § 1 Kodeksu cywilnego, jeżeli osoba przechowująca testament ma wiadomość o śmierci spadkodawcy, powinna niezwłocznie zawiadomić o tym sąd i przedstawić testament. Sąd otwiera testament i stwierdza jego treść w obecności dwóch świadków.
Co więcej, osoba przechowująca testament może także zwrócić się do notariusza w celu jego otwarcia. Notariusz sporządza wówczas protokół z otwarcia testamentu.
W przypadku niezastosowania się do obowiązku przedstawienia testamentu sądowi, osoba przechowująca testament może podlegać odpowiedzialności na podstawie art. 238 Kodeksu cywilnego za szkodę wynikłą z zaniechania złożenia testamentu.
Podsumowując, osoba przechowująca testament ma obowiązek niezwłocznie zawiadomić o śmierci spadkodawcy sąd i przedstawić testament, który zostanie otwarty w obecności dwóch świadków. Jednakże w praktyce, w celu uniknięcia wątpliwości co do prawidłowości otwarcia testamentu, zaleca się zwrócenie się do notariusza.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Podwyższenie alimentów z zabezpieczenia alimentacyjnego.
Witam, dnia 26.01 sąd wydał rozwód i podwyższył alimenty z zabezpieczenia alimentacyjnego. Dziś dostałam przelew z alimentami ale z kwotą z zabezpieczenia. Domyślam się, że były mąż złożył apelacje. Stąd moje pytania: 1. Czy kwota na dzień dzisiejszy powinna być wysłana z zabezpieczenia czy już z wyroku sądu ? 2. Jeżeli złożył apelacje to ile (mniej więcej) trwa wydanie postanowienie sądu dotyczące alimentów ?...
Czy oddanie mieszkania komunalnego z powodu braku przyznania tytułu prawnego do lokalu powoduje automatyczne wymeldowanie mnie?
Dzień dobry. Czy oddanie mieszkania komunalnego z powodu braku przyznania tytułu prawnego do lokalu po śmierci głównego najemy powoduje automatyczne wymeldowanie mnie czy muszę gdzieś się zgłosić w tej sprawie? Ściągnąłem aplikacje mObywatel i nadal widnieje tam adres zameldowania mieszkania, które zostało oddane…Dziękuję...
Najem okazjonalny
Witam serdecznie, piszę tutaj poniewaz moze juz ktos mial podobne doswiadczenia i może mi poradzić co powinienem zrobić w tej sytuacji. Od ponad czterech lat wynajmuje mieszkania na umowie najmu okazjonalnego. Do tej pory mialem juz trzech lokatorów. Przy dwóch pierwszych nie bylo problemow. Mieszkanie zostało pozostawiane w stanie do posprzątania, lekkiego odświeżenia i mogłem wynająć je dalej. Przy ostatniej kobiecie odebrałem mieszkanie w moc...
Klauzula wykonalności
Dzień dobry. 22 września miałam rozprawę alimentacyjną. Wszystko skończyło się na ugodzie, jednak mąż dostał do spłaty zaległe alimenty oraz koszta adwokackie. Moje pytanie. Czy ja muszę składać do sądu jakiś wniosek, klauzulę wykonalności żeby mieć pewność że on mi to spłaci czy że będzie spłacał? Doszły mnie takie głosy a adwokat mi nic o takim czymś nie mówił. Jak długo czeka się na postanowienie, które przyjdzie mi pocztą jak sądzę do d...

Wyszukiwarka