Współwłaśność samochodu po 50%. Czy jeden współwłaściciel może sprzedać samochód bez wiedzy drugiej?

Współwłaśność samochodu po 50% z partnerem.
Czy jeden współwłaściciel może sprzedać samochód bez wiedzy drugiej?
anonim cytuj
12-08-2022
Nie moze. Może sprzedać swój udział.

anonim cytuj
14-08-2022
Ok. Sprzeda swój udział i co dalej?

anonim cytuj
15-08-2022
I bedzie sie wspolwlascicielem z kims innym.

anonim cytuj
17-08-2022
A w jaki sposób wykazać własnośc jeśli FV jest wystawiona na dwie osoby A zapłaciła za całość tylko jedna ? W dowodzie wpisane 2 osoby. Zaplaciła tylko jedna.

anonim cytuj
18-08-2022
Istotne jest kto zawarł umowę.
Ani faktura, ani wpis do dowodu rejestracyjnego, ani potwierdzenie zapłaty nie przesadzają o tym kto jest właścicielem.

anonim cytuj
19-08-2022
Współwłaśność samochodu po 50% z partnerem.

Czy jeden współwłaściciel może sprzedać samochód bez wiedzy drugiej?

Zgodnie z Kodeksem Cywilnym, w przypadku współwłaścicielstwa, każdy z współwłaścicieli może zarządzać rzeczą wspólną jedynie za zgodą pozostałych współwłaścicieli. Oznacza to, że współwłaściciel nie może sprzedać całego samochodu bez zgody drugiego współwłaściciela. Jednakże może sprzedać swój udział w tym samochodzie.

Ok. Sprzeda swój udział i co dalej?

Jeśli jeden z współwłaścicieli sprzeda swój udział, nowy nabywca staje się współwłaścicielem samochodu w zakresie tego udziału. To oznacza, że oryginalny współwłaściciel będzie miał nowego współwłaściciela, z którym będzie musiał współdziałać w kwestiach związanych z zarządzaniem i użytkowaniem samochodu.

A w jaki sposób wykazać własnośc jeśli FV jest wystawiona na dwie osoby A zapłaciła za całość tylko jedna ? W dowodzie wpisane 2 osoby. Zaplaciła tylko jedna.

Dowód własności można wykazać na różne sposoby, w tym poprzez umowy, faktury czy potwierdzenie zapłaty. Faktura oraz wpis w dowodzie rejestracyjnym są jednymi z dowodów wskazujących na współwłaścicielstwo, ale nie są jedynymi dowodami i nie przesądzają definitywnie kwestii własności. Jeśli jedna osoba zapłaciła za całość, ale faktura jest wystawiona na dwie osoby, oznacza to, że obie osoby są współwłaścicielami, chyba że istnieje inna umowa między nimi regulująca tę kwestię.

Istotne jest kto zawarł umowę.

Ani faktura, ani wpis do dowodu rejestracyjnego, ani potwierdzenie zapłaty nie przesadzają o tym kto jest właścicielem.

Zgadza się. Ostateczna decyzja o tym, kto jest właścicielem, zależy od tego, kto zawarł umowę kupna-sprzedaży. Jeżeli obie osoby zawarły umowę, są one współwłaścicielami, niezależnie od tego, kto dokonał zapłaty. Jednakże w praktyce, w przypadku sporów dotyczących własności, sąd może uwzględnić różne dowody, w tym fakturę, wpis w dowodzie rejestracyjnym czy potwierdzenie zapłaty, aby ustalić faktyczne intencje stron.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Zrzec się majątku i długów.
Zmarł ojciec, który zrzekł się sądownie, bardzo dawno temu swoich dzieci i nie utrzymywał z nimi kontaktu. Czy mają one zatem obowiązek pochować ojca z własnych środków? Czy należy udać się do notariusza i jeśli ojciec zrzekł się dzieci?...
Alimenty wypłacane przez komornika
Witam, potrzebuję porady. Otrzymuję od 10 lat alimenty na syna wyplaca mi komornik, w wyroku sądu płatne do 10 każdego miesiąca. Od tych 10 lat nie dostałam nawet razu 10 tylko zawsze po 15 a ostatnia nawet po 22 .... Wiem, że firma która wyplaca do komornika placi do 10 czasami nawet wcześniej. Pan komornik na moje pytanie czemu tak późno dostaje twierdzi ,że firma z opóźnieniem placi ,czy mogę coś z tym zrobić?...
Zasiedzenie nieruchomości rolnej.
Potrzebuje pomocy dotyczącej zasiedzenie nieruchomości rolnej. Moja teściowa ponad 25 lat użytkuje pole po zmarłej ciotce. Płaciła ona podatek przez ponad 22 lata. Natomiast przez 3 ostatnie według nowych przepisów nie musiała tego robić bo był on znikomy (słaba klasa ziemi). Posiada większość nakazów podatków. Teraz zastanawia się czy nie uregulować tego prawnie. Wiemy, że trzeba złożyć do sądu wniosek o zasiedlenie. Ale co dalej? Czy są jakieś ...
Zalaliśmy sąsiada. My uważamy ze sąsiad zwyczajnie chce nas naciągnąć, Jak taka sytuacja wygląda od strony prawnej?
Witajcie Zalalismy sasiadow Moj maz zajmujacy sie na codzien budowlanka zobowiazal sie do naprawy szkod Mieszkanie to bylo zalane juz 4 lata wczesniej i patrzac na jego stan po tamtym zalaniu nie bylo remontu gdyz zalanie bylo z winy wlasciciela Okazało się ze własciciel wymaga od nas jeszcze wymiany podłogi w pokoju i drzwi które rzekomo zostały uszkodzone w wyniku naszego zalania My uważamy ze sąsiad zwyczajnie chce nas naciągnąć Jak taka...

Wyszukiwarka