Czy oprócz skargi na lekarza można go ponieść do odpowiedzialności za błędna diagnozę?

Dzień dobry.
Mam pytanie czy oprócz skargi na lekarza można go ponieść do odpowiedzialności za błędna diagnozę?
Córka lat 3 skakała na tramopolnie niefortunnie upadła, spuchła jej ręką. Udaliśmy się na izbę przyjęć tam lekarz ortopeda stwierdził że nie ma złamania i jedyne ci jej założył to ala temblak z cienkiego bandarzu. Zaufalam lekarzowi że jutro powinno byc lepiej. Następnego dnia córkę bardziej bolała ręką i bardziej spuchła poszliśmy na wizytę do poradni chirurgicznej a tam ewidentnie zlamanie kości nadgarstka. Czytałam opinie o tym lekarzu i same negatywne opinie, jak się teraz okazało ten sam lekarz przyjmował mojego męża jak miał problem z kolanem nie zlecił żadnych badań stwierdził że ma wrócić do pracy. Po wizycie u innego ortopedy i zleceniu mmr mąż musiał mieć artroskopia kolana.
anonim cytuj
31-07-2022
Posiada pani opis RTG tego nadgarstka?

anonim cytuj
31-07-2022
Nie. Dostałam tylko płytę i opis wizyty tzn lekarz przyjmujący napisał brak złamań

anonim cytuj
31-07-2022
Nie. Dostałam tylko płytę i opis wizyty tzn lekarz przyjmujący napisał brak złamań

czy w poradni chirurgicznej lekarz opierał się na tym samym badaniu RTG czy zlecił kolejne?

anonim cytuj
31-07-2022
czy w poradni chirurgicznej lekarz opierał się na tym samym badaniu RTG czy zlecił kolejne?

Opierał się na tym samym badaniu

anonim cytuj
31-07-2022
Opinie o lekarzu które wyczytała pani w internecie i diagnostyka pani męża nie będą korelować z ewentualną skargą do ROZL. Samo rozpoznanie choć budzi wątpliwości nie wpłynie znacząco na możliwość ukarania lekarza przez ROZL - tzw błąd niższej wagi. Brak rozpoznania złamania nie wpłynął znacząco na ogólny stan pacjenta a lekarz może się tłumaczyć przemęczeniem lub chwilową niedyspozycją. Nadto często dochodzi do braku rozpoznania złamania kości łódeczkowatej a pewnie właśnie o tę kostkę tutaj chodzi.
Oczywiście może pani złożyć skargę na lekarza ale musi się pani liczyć z tym, że lekarz nie zostanie ukarany a tylko pouczony...

anonim cytuj
31-07-2022
Skarga do rzecznika odpowiedzialności zawodowej, wcześniej zabezpieczyć dokumentacje medyczna. Na miejscu można zrobić zdjęcia dokumentacji art. 27 ustawy o prawach pacjenta. Ewentualnie skarga do OIL, ale wtedy trzeba się stawić na wezwanie do przesłuchania.

anonim cytuj
31-07-2022
Skarga do OIL = skarga do Okregowego Rzecznika Opowiedzialnosci Zawodowej

anonim cytuj
31-07-2022
Czyli razem ze skarga mam dołączyć wszystkie dokumenty? Mam z izby przyjęć jak narazie A z poradni chirurgicznej będę miała za 3 tygodnie jak córce gips będą ściągać

anonim cytuj
31-07-2022
Czy oprócz skargi na lekarza można go ponieść do odpowiedzialności za błędna diagnozę?

Tak, można pociągnąć lekarza do odpowiedzialności cywilnej za błąd w sztuce lekarskiej, który skutkował uszczerbkiem na zdrowiu pacjenta. Wyraźnie wynika to z art. 415 § 1 Kodeksu cywilnego, który mówi, że "Kto wyrządził drugiemu szkodę z winy swojej, obowiązany jest do jej naprawienia".

W kontekście przedstawionej sytuacji:

Jeśli posiada Pani dokumentację medyczną (opisy, płyty, potwierdzenia wizyt itp.), może to być istotne dowodowo w ewentualnym postępowaniu sądowym.
Warto zwrócić uwagę na zapis lekarza w dokumentacji z izby przyjęć, gdzie stwierdził "brak złamań". Jeżeli inny lekarz w poradni chirurgicznej, bazując na tych samych badaniach RTG, rozpoznał złamanie, może to wskazywać na błąd pierwszego lekarza.
Składając skargę do Okręgowego Rzecznika Odpowiedzialności Zawodowej (jak to sugeruje Post 8), warto dołączyć całą dokumentację medyczną. Jeśli nie ma Pani jeszcze wszystkich dokumentów (jak wynika z Post 9), warto poczekać do momentu ich otrzymania, aby skarga była kompletna.
Dodatkowo warto zapoznać się z art. 27 ustawy o prawach pacjenta, który pozwala pacjentowi na wgląd do swojej dokumentacji medycznej oraz sporządzanie jej kopii.
Niezależnie od powyższego, odpowiedzialność cywilna lekarza może zostać uznana tylko wtedy, gdy będzie można udowodnić, że doszło do błędu medycznego i że ten błąd spowodował konkretne negatywne konsekwencje dla zdrowia pacjenta. W tym przypadku kluczowe będzie porównanie diagnozy z izby przyjęć z diagnozą w poradni chirurgicznej oraz ewentualne dalsze konsekwencje dla zdrowia dziecka wynikające z opóźnienia w postawieniu prawidłowej diagnozy.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Nagroda Jubileuszowa dla pracownika
Witam. Mam pytanie odnośnie wypłaty nagrody jubileuszowej w pracy. Firma prywatna od 10lat wypłaca pracownikom nagrody jubileuszowe. Pracownik uzyskał prawo do 20latki w 2019r będąc na świadczeniu rehabilitacyjnym. Pracodawca jednak nie wypłacił tego wynagrodzenia. Moje pytanie brzmi czy pracownikowi należy się to wynagrodzenie skoro w tym czasie przebywał na świadczeniu rehabilitacyjnym? Dodam ze po skończonym świadczeniu rehabilitacyjnym zos...
Zapisy w Księdze Wieczystej.
Na działce ,którą chcemy nabyć znajdują się obiekty budowlane ( stary dom, studnia i budynek gospodarczy) w Księdze Wieczystej nie ma na ten temat żadnych zapisów, jest tylko określona powierzchnia nieruchomości. Czy jest jakieś niebezpieczeństwo przy nabywaniu takiej nieruchomości i czy w akcie notarialnym zapisy dotyczące tego co się znajduje na działce powinny być szczegółowo opisane ? Budynki są stare i nie posiadają dokumentacji....
Darowizna
Witam, mam takie pytanie. Babcia około 10 lat temu przepisała w darowiźnie i z umową dożywotnią mieszkanie na swojego syna, syn ten nigdy się babcią nie zajmował, nie pomagał. Przez jego niedopilnowanie babcia zażywała przeterminowane leki i była parę razy w szpitalu, ostatni raz w listopadzie 2019 roku, w tym również roku postanowiłam razem z mamą i moim mężem wziąć babcie do siebie. Od tego czasu babcia mieszka z nami, a jedyny telefon od syna ...
Majątek wspólny czy osobisty?
Sprawa wygląda tak: Od rodziców dostałam darowiznę na zakup mieszkania. Jest umowa, darowizny, w której jest wskazany cel darowizny. Pieniądze darowane na konto, wszystko zgłoszone jak należy. Za te pieniądze zostało kupione mieszkanie, ale w akcie notarialnym jest napisane, że pieniądze pochodzą z majątku wspólnego mojego i mojego męża. Nie jest możliwe abyśmy mieli taką kwotę odłożoną na koncie dodatkowo do tego co dostałam w formie darowizny....

Wyszukiwarka