Czy pracownik ma obowiązek wykorzystać urlop wypoczynkowy w taki sposób by jedna część wypoczynku trwała nie mniej niż 14 kolejnych dni?

Czy pracownik ma obowiązek wykorzystać urlop wypoczynkowy w taki sposób by jedna część wypoczynku trwała nie mniej niż 14 kolejnych dni?
anonim cytuj
29-07-2022
Tak

anonim cytuj
29-07-2022
A czy istnieje taka możliwość, że na wyraźną prośbę pracownika, ten urlop zostanie rozbity na dwie części? (Pracodawca ma obowiązek umożliwić taki urlop, ale nie może do niego zmusić, czy to zgodne z literą prawa pracy?)

anonim cytuj
29-07-2022
Nie. Co najmniej jedna cześć, musi mieć 14 dni. W innym przypadku pracodawca nie może wyrazić zgody na podzielenie urlopu na części.

anonim cytuj
29-07-2022

Zgodnie z art. 167 § 2 Kodeksu pracy, jedna część urlopu wypoczynkowego pracownika, której długość wynosi co najmniej 14 dni kalendarzowych, udzielana jest w sposób ciągły. Innymi słowy, pracodawca ma obowiązek udzielić pracownikowi co najmniej 14 dni urlopu wypoczynkowego w sposób ciągły. Nie jest to jednak obowiązek pracownika, a raczej prawo.

A czy istnieje taka możliwość, że na wyraźną prośbę pracownika, ten urlop zostanie rozbity na dwie części? (Pracodawca ma obowiązek umożliwić taki urlop, ale nie może do niego zmusić, czy to zgodne z literą prawa pracy?)

Zgodnie z art. 168 § 1 Kodeksu pracy, pracodawca jest zobowiązany udzielić urlopu wypoczynkowego w czasie wskazanym przez pracownika. Jeśli pracownik wyraźnie wyrazi chęć rozbicia swojego urlopu na kilka części, to pracodawca powinien wyrazić na to zgodę, o ile nie przeszkodzi to w prawidłowym funkcjonowaniu zakładu pracy. Co do zasady, Kodeks pracy nie zakazuje udzielania urlopu w kilku częściach, o ile jedna z tych części wynosi co najmniej 14 dni kalendarzowych.

Nie. Co najmniej jedna cześć, musi mieć 14 dni. W innym przypadku pracodawca nie może wyrazić zgody na podzielenie urlopu na części.

Ta wypowiedź jest częściowo prawdziwa. Co najmniej jedna część urlopu musi trwać 14 dni kalendarzowych. Jednakże, jeśli pracownik wyrazi chęć podzielenia pozostałej części urlopu, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby pracodawca wyraził na to zgodę, o ile nie zakłóci to funkcjonowania zakładu pracy.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Kara pieniężna za zerwanie umowy abonenckiej.
Mój chłopak dostał karę nałożoną przez operatora komórkowego w kwocie prawie 4000 zł. Wcześniej przed rozwiązaniem umowy przed czasem był stacjonarnie w i został poinformowany, że tak jak jest w umowie kara może wynieść 1000 zł, więc chłopak przemyślał i przeniósł się telefonicznie. Przeczytaliśmy regulamin i jest tam napisane, że jeśli umowa została rozwiązana telefonicznie to o karze powinien zostać poinformowany telefonicznie, SMS-owo, mailow...
Pracodawca nie wypłaca na czas wynagrodzenia.
Pracodawca nie wypłaca na czas wynagrodzenia. Zwłoka jest prawie miesięczna, nie zapowiada się, aby kolejne wypłaty były na czas. Sytuacja nie jest jednorazowa. Posiadam umowę zlecenie (z uwagi na koszty, ponieważ mam poniżej 26 lat), z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. 1.Czy w obecnej sytuacji mam prawo do zerwania umowy z dnia na dzień? 2. Czy mogę żądać odsetek (art. 481 k.c..)? W którym momencie należałoby złożyć wniosek o takie odse...
Niewypłacone wynagrodzenie.
W skrócie, 3 miesięczne niezapłacone wynagrodzenie. Z uwagi na zaległości poszłam na urlop - ustaliliśmy z szefem że rozliczy się do końca mojego urlopu i wtedy rozwiążemy umowę za porozumieniem stron. Obie strony nie chciały już razem pracować. Rozliczenie jednak nie nastąpiło, na początku szef odbierał Tel i mówił że rozliczy się wkrótce, a teraz nie odbiera Tel, zmienił tez adres biura firmy, ale firma nadal pracuje. Z uwagi na to że nie odbi...
Ciąża po ciąży - wysokość L4.
Cześć, Wysokość L4 wylicza się ze średniej z 12 ostatnich pensji. Co w przypadku, gdy żona skończyła urlop macierzyński i pracuje od 2 miesięcy. Gdyby teraz zaszła w ciążę i poszła na L4, to ZUS wyliczy podstawę zasiłku chorobowego z 12 miesięcy czyli z 2 miesięcy pracy i 10 miesięcy zasiłku macierzyńskiego? Różnica jest bardzo duża jeżeli tak to się odbywa? Jeżeli nie jest inaczej to państwo nieco zniechęca do szybkiego urodzenia kolejnego dz...

Wyszukiwarka