Czy pracownik ma obowiązek wykorzystać urlop wypoczynkowy w taki sposób by jedna część wypoczynku trwała nie mniej niż 14 kolejnych dni?

Czy pracownik ma obowiązek wykorzystać urlop wypoczynkowy w taki sposób by jedna część wypoczynku trwała nie mniej niż 14 kolejnych dni?
anonim cytuj
29-07-2022
Tak

anonim cytuj
29-07-2022
A czy istnieje taka możliwość, że na wyraźną prośbę pracownika, ten urlop zostanie rozbity na dwie części? (Pracodawca ma obowiązek umożliwić taki urlop, ale nie może do niego zmusić, czy to zgodne z literą prawa pracy?)

anonim cytuj
29-07-2022
Nie. Co najmniej jedna cześć, musi mieć 14 dni. W innym przypadku pracodawca nie może wyrazić zgody na podzielenie urlopu na części.

anonim cytuj
29-07-2022

Zgodnie z art. 167 § 2 Kodeksu pracy, jedna część urlopu wypoczynkowego pracownika, której długość wynosi co najmniej 14 dni kalendarzowych, udzielana jest w sposób ciągły. Innymi słowy, pracodawca ma obowiązek udzielić pracownikowi co najmniej 14 dni urlopu wypoczynkowego w sposób ciągły. Nie jest to jednak obowiązek pracownika, a raczej prawo.

A czy istnieje taka możliwość, że na wyraźną prośbę pracownika, ten urlop zostanie rozbity na dwie części? (Pracodawca ma obowiązek umożliwić taki urlop, ale nie może do niego zmusić, czy to zgodne z literą prawa pracy?)

Zgodnie z art. 168 § 1 Kodeksu pracy, pracodawca jest zobowiązany udzielić urlopu wypoczynkowego w czasie wskazanym przez pracownika. Jeśli pracownik wyraźnie wyrazi chęć rozbicia swojego urlopu na kilka części, to pracodawca powinien wyrazić na to zgodę, o ile nie przeszkodzi to w prawidłowym funkcjonowaniu zakładu pracy. Co do zasady, Kodeks pracy nie zakazuje udzielania urlopu w kilku częściach, o ile jedna z tych części wynosi co najmniej 14 dni kalendarzowych.

Nie. Co najmniej jedna cześć, musi mieć 14 dni. W innym przypadku pracodawca nie może wyrazić zgody na podzielenie urlopu na części.

Ta wypowiedź jest częściowo prawdziwa. Co najmniej jedna część urlopu musi trwać 14 dni kalendarzowych. Jednakże, jeśli pracownik wyrazi chęć podzielenia pozostałej części urlopu, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby pracodawca wyraził na to zgodę, o ile nie zakłóci to funkcjonowania zakładu pracy.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy mogę się zarejestrować w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna nie posiadając miejsca zameldowania?
Szanowni państwo, czy można się zarejestrować w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna nie posiadając stałego lub tymczasowego miejsca zameldowania? Nie jestem nigdzie zameldowana....
Czy właściciel może podnieść mi czynsz za wynajem mieszkania z dnia na dzień?
Witam, czy właściciel może podnieść mi czynsz za wynajem mieszkania z dnia na dzień i tylko dlatego że jest nowy rok? Czy nowy czynsz może wejść w życie dopiero za 3 miesiące?...
Prace społeczne.
Witam. Co grozi osobie, która ma zasądzone prace społeczne, ale nie wykona pełnych godzin? Mam tu na myśli przypadek, gdzie dwa miesiące prace były odrobione po 25/h (taki wyrok), ale w trzecim będzie to już 10,15 albo tylko 20h. Czy w takim przypadku już można siedzieć na walizkach i czekać na eskortę do więzienia? Czytałem, że nawet najbardziej uzasadnione tłumaczenie takiego stanu rzeczy kończy się na zamianie z ograniczenia w pozbawienie woln...
List polecony z sądu
Mam taki problem. Osoba w wieku 93 lat i mająca problemy z poruszaniem czekała na list z Sądu. Pech chciał, że listonosz przyszedł, gdy byla przez krótka chwilę sama i kiedy udało jej się dojść do drzwi domofon przestał dzwonić. Na poczcie usłyszeliśmy, ze opcja dostarczenie powtórne na życzenie za opłatą działa tylko w przypadku zwykłych poleconych. Czy można cos zrobić, żeby pismo z sadu po powrocie do niego nie błąkało się gdzieś w nieskonczon...

Wyszukiwarka