Czy pracownik ma obowiązek wykorzystać urlop wypoczynkowy w taki sposób by jedna część wypoczynku trwała nie mniej niż 14 kolejnych dni?

Czy pracownik ma obowiązek wykorzystać urlop wypoczynkowy w taki sposób by jedna część wypoczynku trwała nie mniej niż 14 kolejnych dni?
anonim cytuj
29-07-2022
Tak

anonim cytuj
29-07-2022
A czy istnieje taka możliwość, że na wyraźną prośbę pracownika, ten urlop zostanie rozbity na dwie części? (Pracodawca ma obowiązek umożliwić taki urlop, ale nie może do niego zmusić, czy to zgodne z literą prawa pracy?)

anonim cytuj
29-07-2022
Nie. Co najmniej jedna cześć, musi mieć 14 dni. W innym przypadku pracodawca nie może wyrazić zgody na podzielenie urlopu na części.

anonim cytuj
29-07-2022

Zgodnie z art. 167 § 2 Kodeksu pracy, jedna część urlopu wypoczynkowego pracownika, której długość wynosi co najmniej 14 dni kalendarzowych, udzielana jest w sposób ciągły. Innymi słowy, pracodawca ma obowiązek udzielić pracownikowi co najmniej 14 dni urlopu wypoczynkowego w sposób ciągły. Nie jest to jednak obowiązek pracownika, a raczej prawo.

A czy istnieje taka możliwość, że na wyraźną prośbę pracownika, ten urlop zostanie rozbity na dwie części? (Pracodawca ma obowiązek umożliwić taki urlop, ale nie może do niego zmusić, czy to zgodne z literą prawa pracy?)

Zgodnie z art. 168 § 1 Kodeksu pracy, pracodawca jest zobowiązany udzielić urlopu wypoczynkowego w czasie wskazanym przez pracownika. Jeśli pracownik wyraźnie wyrazi chęć rozbicia swojego urlopu na kilka części, to pracodawca powinien wyrazić na to zgodę, o ile nie przeszkodzi to w prawidłowym funkcjonowaniu zakładu pracy. Co do zasady, Kodeks pracy nie zakazuje udzielania urlopu w kilku częściach, o ile jedna z tych części wynosi co najmniej 14 dni kalendarzowych.

Nie. Co najmniej jedna cześć, musi mieć 14 dni. W innym przypadku pracodawca nie może wyrazić zgody na podzielenie urlopu na części.

Ta wypowiedź jest częściowo prawdziwa. Co najmniej jedna część urlopu musi trwać 14 dni kalendarzowych. Jednakże, jeśli pracownik wyrazi chęć podzielenia pozostałej części urlopu, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby pracodawca wyraził na to zgodę, o ile nie zakłóci to funkcjonowania zakładu pracy.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Wezwanie z prokuratury a pobyt za granicą.
Mój bliski kuzyn dostał na adres zameldowania w Polsce ( zapomniał o wymeldowaniu) wezwanie do prokuratury w charakterze podejrzanego. Chodzi o art. 224 kk. Problem polega na tym, że on od wielu lat mieszka daleko poza granicami Polski i nie bardzo ma możliwość, by specjalnie przylecieć do Polski na takie przesłuchanie. Pytanie co w tej sytuacji można zrobić?...
Czy prokurator może złożyć apelację?
Czy prokurator może złożyć apelację (o skazanie oskarżonego) jeśli oskarżony został uniewinniony w 1 instancji?...
umowa słowna o alimenty
Jeśli matka dziecka umówi się z ojcem dziecka na daną wysokość alimentów słownie - czy wezmą to pod uwagę w sądzie na sprawie o alimenty, jeśli ojciec dziecka się nie zjawi? (Weźmy też pod uwagę, że matka ma nagranie) Czy po takim umówieniu się trzeba przedstawiać paragony itd (ile wydaje się na dziecko)?...
Zasiedzenie mojej działki.
Ponad 20 lat temu kupiłem 50% udział w domu z działką. Pozostali współwłaściciele nie żyją. Część działki była nie ogrodzona (z niewiadomych przyczyn ogrodzenie było poprowadzone przez środek działki), co jakiś czas kosił ją nasz sąsiad. Po pewnym czasie sąsiad ogrodził od drogi asfaltowej swoja i jednocześnie część mojej działki, na której zasadził świerki. Teraz przyszedł do mnie i oświadczył, że będzie chciał ją zasiedzieć. Z tego co dowiedzia...

Wyszukiwarka