Czy pracownik ma obowiązek wykorzystać urlop wypoczynkowy w taki sposób by jedna część wypoczynku trwała nie mniej niż 14 kolejnych dni?

Czy pracownik ma obowiązek wykorzystać urlop wypoczynkowy w taki sposób by jedna część wypoczynku trwała nie mniej niż 14 kolejnych dni?
anonim cytuj
29-07-2022
Tak

anonim cytuj
29-07-2022
A czy istnieje taka możliwość, że na wyraźną prośbę pracownika, ten urlop zostanie rozbity na dwie części? (Pracodawca ma obowiązek umożliwić taki urlop, ale nie może do niego zmusić, czy to zgodne z literą prawa pracy?)

anonim cytuj
29-07-2022
Nie. Co najmniej jedna cześć, musi mieć 14 dni. W innym przypadku pracodawca nie może wyrazić zgody na podzielenie urlopu na części.

anonim cytuj
29-07-2022

Zgodnie z art. 167 § 2 Kodeksu pracy, jedna część urlopu wypoczynkowego pracownika, której długość wynosi co najmniej 14 dni kalendarzowych, udzielana jest w sposób ciągły. Innymi słowy, pracodawca ma obowiązek udzielić pracownikowi co najmniej 14 dni urlopu wypoczynkowego w sposób ciągły. Nie jest to jednak obowiązek pracownika, a raczej prawo.

A czy istnieje taka możliwość, że na wyraźną prośbę pracownika, ten urlop zostanie rozbity na dwie części? (Pracodawca ma obowiązek umożliwić taki urlop, ale nie może do niego zmusić, czy to zgodne z literą prawa pracy?)

Zgodnie z art. 168 § 1 Kodeksu pracy, pracodawca jest zobowiązany udzielić urlopu wypoczynkowego w czasie wskazanym przez pracownika. Jeśli pracownik wyraźnie wyrazi chęć rozbicia swojego urlopu na kilka części, to pracodawca powinien wyrazić na to zgodę, o ile nie przeszkodzi to w prawidłowym funkcjonowaniu zakładu pracy. Co do zasady, Kodeks pracy nie zakazuje udzielania urlopu w kilku częściach, o ile jedna z tych części wynosi co najmniej 14 dni kalendarzowych.

Nie. Co najmniej jedna cześć, musi mieć 14 dni. W innym przypadku pracodawca nie może wyrazić zgody na podzielenie urlopu na części.

Ta wypowiedź jest częściowo prawdziwa. Co najmniej jedna część urlopu musi trwać 14 dni kalendarzowych. Jednakże, jeśli pracownik wyrazi chęć podzielenia pozostałej części urlopu, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby pracodawca wyraził na to zgodę, o ile nie zakłóci to funkcjonowania zakładu pracy.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Wysokość kwoty wolnej od zajęcia komorniczego w roku 2023.
Jaka jest kwota wolna od zajęcia komorniczego w 2023r.?...
Zrzec się majątku i długów.
Zmarł ojciec, który zrzekł się sądownie, bardzo dawno temu swoich dzieci i nie utrzymywał z nimi kontaktu. Czy mają one zatem obowiązek pochować ojca z własnych środków? Czy należy udać się do notariusza i jeśli ojciec zrzekł się dzieci?...
Co zrobić, gdy klient nie odbiera przesyłki za pobraniem?
Mój brat prowadzi sklep internetowy. Rozstał się jakiś czas temu z dziewczyną i ta dziewczyna chcąc zrobić mu na złość zamawia z jego sklepu różne produkty za pobraniem i nigdy ich nie odbierała. Zamawiała też produkty pod fikcyjne nazwiska i adresy. Proszę mi powiedzieć, czy taki czyn jest karalny? Można ją o coś oskarżyć? Dziewczyna tą twierdzi że ma 14 dni na zwrot bez podania przyczyny i może sobie zamawiać ile chce....
Spadek po rodzicu
Witam, proszę o poradę/sugestię. Miesiąc temu zmarła moja matka, po kilkumiesięcznej walce z rakiem. Kilka dni przed śmiercią sporządziła testament, w którym ujęła swojego męża (nie jest to mój ojciec), córkę czyli moją siostrę i mnie. Mężowi zapisała połowę swojego mieszkania, samochód, część działki, siostrze połowę innego mieszkania, połowę oszczędności z konta bankowego (kwota nie była zapisana w testamencie), część działki a mnie połowę oszc...

Wyszukiwarka