warunki ugody

Witam. Prosze o porade.
Warunki ugody zawarte przez strony w postępowaniu mediacyjnym - od kiedy wchodzą w życie, od kiedy należy je realizować? Od daty zawarcia ugody czy dopiero po zatwierdzeniu jej przez sąd?
anonim cytuj
10-09-2020
W momencie, kiedy umowa mediacyjna zostanie zatwierdzona przez sąd, zaczyna ona mieć tzw. moc prawną. Zgodnie bowiem z art. 183 ze zn. 15 par. 1 kodeksu postępowania cywilnego, ugoda zawarta przed mediatorem, po jej zatwierdzeniu przez sąd, ma moc prawną ugody zawartej przed sądem, zaś ugoda zawarta przed mediatorem, którą zatwierdzono przez nadanie jej klauzuli wykonalności, jest tzw. tytułem wykonawczym.

anonim cytuj
10-09-2020
W tresci ugody NIE MA zapisu, że nadaje sie jej klauzule wykonalnosci. Czyli nie ma obowiazku stosowania sie do warunkow ugody dopoki nie zatwierdzi jej sąd- dobrze rozumiem??

anonim cytuj
10-09-2020
Doprecyzuje- do sądu został skierowany wniosek, sąd skierowal sprawe do mediatora, na mediacjach zawarto ugode. Na ugodzie pisze: "strony zgodnie wnoszą o zatwierdzenie niniejszej ugody (przez sąd) i o umorzenie postepowania". I jeden egzemplarz ugody trafic ma do sądu

anonim cytuj
10-09-2020
sąd nada ugodzie klauzulę wykonalności na posiedzeniu niejawnym, najczęściej taka klauzula jest nadawana zaraz po wpłynięciu wniosku do sądu więc jest to kwestia kilku dni.

anonim cytuj
10-09-2020

Sugerowane Tematy

Działalność gospodarcza
Prowadzę sklep internetowy od 2017 roku. Przyjmuje zamówienia tylko tam z obowiązkiem płatności przelewem. Jak długo muszę przechowywać informacje z zamówienia? Chodzi mi o dokładnie: 1. Numer zamówienia 2. Produkty i ich cena 3. Dane do wysyłki/faktury i wszelkiego kontaktu z kupującym w tym adres mailowy i nr telefonu. Czy mogę te zamówienia po prostu usuwać jeśli zostały zrealizowane i w regulaminie sklepu umieścić informację, że te da...
Dni wolne na opiękę na dzieckiem
Witam ,w poniedziałek idę do szpitala na planowane cc ,prawdopodobnie bede tam do piątku,rzecz polega na tym ze mąż musi zostać w domu z dziećmi, czy może wziąć opiekę na zdrowe dziecko w takiej sytuacji ,ile jest takich dni i czy na każde dziecko?(mamy dwójkę) i jakie jeszcze moze wziąć dni wolnego oprócz urlopu,wiem ze jest jeszcze coś takiego jak dzień wolny z okazji narodzin dziecka lub coś podobnego,żeby nazbierać 5dni,bo później wezmie ojco...
Jak pozbyć się komornika po spłacie zadłużenia alimentów
Spłaciłem zadłużenie alimentacyjne,wszystkie zaległe alimenty plus odsetki trafiły na konto matki dziecka. Od dłuższego czasu place terminowo alimenty plus koszty dla komornika(na jego konto) ,bo matka dziecka nie chce wycofać komornika. Co zrobić żeby płacić bezpośrednio na konto matki dziecka,jedynie zasądzone alimenty,pozbywając się dodatkowych kosztów? Słyszałem coś o depozycie(nie znam fachowej nazwy tegoż zabezpieczenia),zostawiamy u komorn...
Pracodawca nie chce podpisać urlopu.
Szef nie chce podpisać mi urlopu na 2 tygodnie, twierdzi że nie może ponieważ w tym samym czasie bierze inna osoba urlop boi się że kolejny urlop przerwie ciągłość w pracy gdy w tym samym czasie np. jeszcze ktoś poszedł np. na L4. Moje pytanie jakich użyć argumentów kiedy mam już opłacone ferie które spędzam z 7 latkiem(tata wychowujący sam dzieci) Czytałem coś na temat tych nowych urlopów, które weszły w życie czy mogę złożyć wniosek o taki ur...

Wyszukiwarka