Ekwiwalent za urlop.

Witam czy jeśli się zwalniam i od 1.08 zaczynam prace w innym zakładzie pracy to pracodawca wypłaca mi ekwiwalent za urlop? Dziś dowiedziałam się ze zapomnieli i że dopiero we wrześniu wypłaca. Czy mogę domagać się wypłaty od razu? .
anonim cytuj
11-08-2023
Może Pani, ale jak nie wypłaci to nie wypłaci i będą się należeć tylko odsetki.

anonim cytuj
11-08-2023
A jeśli chodzi o te odsetki, to czy są one naliczane od dnia, kiedy powinnam otrzymać ekwiwalent, czy od momentu kiedy powinnam zakończyć pracę w firmie? Czy są jakieś przepisy określające, jak to dokładnie wygląda? Bo nie chciałabym, żeby potem powiedzieli mi, że nie przysługują mi odsetki, skoro zgodziłam się poczekać na wypłatę.
Może Pani, ale jak nie wypłaci to nie wypłaci i będą się należeć tylko odsetki.
I jakie są moje prawa w tej sytuacji? Czy mogę gdzieś zgłosić taki problem?

anonim cytuj
11-08-2023
Witam czy jeśli się zwalniam i od 1.08 zaczynam prace w innym zakładzie pracy to pracodawca wypłaca mi ekwiwalent za urlop? Dziś dowiedziałam się ze zapomnieli i że dopiero we wrześniu wypłaca. Czy mogę domagać się wypłaty od razu? .

Zgodnie z art. 167 § 2 Kodeksu pracy, pracodawca jest zobowiązany do wypłaty ekwiwalentu pieniężnego za niewykorzystany urlop wypoczynkowy w przypadku zakończenia stosunku pracy. Jeśli pracodawca opóźnia się z wypłatą tego ekwiwalentu, pracownik ma prawo domagać się jego natychmiastowego wypłacenia.

A jeśli chodzi o te odsetki, to czy są one naliczane od dnia, kiedy powinnam otrzymać ekwiwalent, czy od momentu kiedy powinnam zakończyć pracę w firmie? Czy są jakieś przepisy określające, jak to dokładnie wygląda?

Zgodnie z art. 82 § 1 Kodeksu pracy, jeżeli wynagrodzenie za pracę nie jest wypłacone w terminie, pracownikowi przysługują odsetki za każdy dzień opóźnienia w wypłacie wynagrodzenia, w tym także ekwiwalentu za niewykorzystany urlop. Odsetki naliczane są od dnia, kiedy powinna nastąpić wypłata ekwiwalentu.

Jeżeli chodzi o zgłoszenie problemu, każdy pracownik ma prawo wystąpić do Państwowej Inspekcji Pracy z wnioskiem o przeprowadzenie kontroli w zakresie przestrzegania przez pracodawcę przepisów prawa pracy.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy należy mi się prawo do zasiłku chorobowego?
Zastanawia mnie moja sytuacja. Pozostawałem na zasiłku chorobowym do dnia 15 marca b.r. Następnie dnia 16 marca podjąłem umowę o pracę i pracowałem do 3 kwietnia. Następnego dnia (tj. 4 kwietnia) pojawiły się silne objawy choroby i lekarz wystawił zwolnienie. Czy w takiej sytuacji należy mi się prawo do zasiłku chorobowego?...
Przysposobienie dziecka.
Cześć. Mam do Was pytanie. Mój mąż stara się o przysposobienie mojej córki (moja córka ma w akcie urodzenia "ojciec nieznany"). Złożyliśmy do sądu odpowiednie pismo o przysposobienie (pełne), była już pierwsza sprawa , na której sąd odroczył sprawę i zgłosił wszystko do ośrodka adopcyjnego gdzie mój mąż , ja i moja córka będziemy wzywani po kolei, a następnie ta pani, która zajmuje się naszą sprawą ma przyjechać na wywiad środowiskowy...
Niejasności dotyczące podziału majątku po rozwodzie
Cześć, Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże zrozumieć co się dzieje. Otóż, jestem w trakcie rozwodu i muszę się zająć podziałem majątku. W naszym przypadku jest to bardziej skomplikowane, bo mamy wspólnie nabytą nieruchomość, a także nasz stary samochód, który kupiłem jeszcze przed ślubem. Nasza nieruchomość jest na kredyt hipoteczny. Zostało nam jeszcze sporo do spłaty, ale z drugiej strony już sporo wpłaciliśmy. Samochód jest stary, ale nadal ...
Jak sprawdzić kto jest właścicielem nieruchomości?
Niedaleko mojego miejsca zamieszkania jest niszczejący budynek z którego można zrobić lokal usługowy czy sprzedażowy. Budynek niszczeje już od dłuższego czasu .Pomimo kartki z numerem telefonu do kontaktu nikt się nie odzywa. Moje pytanie brzmi : czy można się oficjalnie dowiedzieć czyją własnością jest owy budynek? Jeśli tak, to gdzie się po tę informację udać? Dziękuję za pomoc....

Wyszukiwarka