Ekwiwalent za urlop.

Witam czy jeśli się zwalniam i od 1.08 zaczynam prace w innym zakładzie pracy to pracodawca wypłaca mi ekwiwalent za urlop? Dziś dowiedziałam się ze zapomnieli i że dopiero we wrześniu wypłaca. Czy mogę domagać się wypłaty od razu? .
anonim cytuj
11-08-2023
Może Pani, ale jak nie wypłaci to nie wypłaci i będą się należeć tylko odsetki.

anonim cytuj
11-08-2023
A jeśli chodzi o te odsetki, to czy są one naliczane od dnia, kiedy powinnam otrzymać ekwiwalent, czy od momentu kiedy powinnam zakończyć pracę w firmie? Czy są jakieś przepisy określające, jak to dokładnie wygląda? Bo nie chciałabym, żeby potem powiedzieli mi, że nie przysługują mi odsetki, skoro zgodziłam się poczekać na wypłatę.
Może Pani, ale jak nie wypłaci to nie wypłaci i będą się należeć tylko odsetki.
I jakie są moje prawa w tej sytuacji? Czy mogę gdzieś zgłosić taki problem?

anonim cytuj
11-08-2023
Witam czy jeśli się zwalniam i od 1.08 zaczynam prace w innym zakładzie pracy to pracodawca wypłaca mi ekwiwalent za urlop? Dziś dowiedziałam się ze zapomnieli i że dopiero we wrześniu wypłaca. Czy mogę domagać się wypłaty od razu? .

Zgodnie z art. 167 § 2 Kodeksu pracy, pracodawca jest zobowiązany do wypłaty ekwiwalentu pieniężnego za niewykorzystany urlop wypoczynkowy w przypadku zakończenia stosunku pracy. Jeśli pracodawca opóźnia się z wypłatą tego ekwiwalentu, pracownik ma prawo domagać się jego natychmiastowego wypłacenia.

A jeśli chodzi o te odsetki, to czy są one naliczane od dnia, kiedy powinnam otrzymać ekwiwalent, czy od momentu kiedy powinnam zakończyć pracę w firmie? Czy są jakieś przepisy określające, jak to dokładnie wygląda?

Zgodnie z art. 82 § 1 Kodeksu pracy, jeżeli wynagrodzenie za pracę nie jest wypłacone w terminie, pracownikowi przysługują odsetki za każdy dzień opóźnienia w wypłacie wynagrodzenia, w tym także ekwiwalentu za niewykorzystany urlop. Odsetki naliczane są od dnia, kiedy powinna nastąpić wypłata ekwiwalentu.

Jeżeli chodzi o zgłoszenie problemu, każdy pracownik ma prawo wystąpić do Państwowej Inspekcji Pracy z wnioskiem o przeprowadzenie kontroli w zakresie przestrzegania przez pracodawcę przepisów prawa pracy.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Premia
Witam. W moim zakładzie pracy wypłacane są premiera projektowe na zakończenie projektu. Czy przebywając na dłuższym l4 w czasie kiedy projekt się skończy należy mi się premia ? ( zaznaczę ze pracowałam przy danym projekcie ponieważ one trwają przeważnie około 2 lat)...
zniesienie obowiązku alimentacyjnego
Witam, zwracam się się z prośbą o pomoc, sytuacja dotyczy mojego syna, który ma aktualnie 27 lat. Płacę alimenty w wysokości 1100 zł, on natomiast kończy aktualnie politechnikę i broni magistra (studia dzienne), w zeszłym roku bronił dwukrotnie inżyniera natomiast wcześniej jeden rok powtarzał, postanowiłem założyć sprawę o zniesienie obowiązku alimentacyjnego, którą przegrałem i kosztowało mnie to 6k, (sprawa założona w zeszłym roku) czy ...
Wypowiedzenie umowy drogą mailową.
Moja sytuacja wygląda następująco. Dostałem wczoraj ofertę pracy. Pracuje zdalnie w Łodzi mój obecny pracodawca ma siedzibę w Warszawie. Potrzebuję złożyć wypowiedzenie do końca tego miesiąca ale ze względów zdrowotnych nie będę mógł się pojawić w Warszawie. Czy wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony w formie maila i załączonego do niego pliku pdf bez podpisu elektronicznego będzie skuteczne?...
Czy mogę zmienić nazwisko na nazwisko partnera nie biorąc ślubu
Dzień dobry, niedługo urodzę dziecko mojego partnera. Z różnych przyczyn nie mamy ślubu, ale jesteśmy razem i mieszkamy. Dziecko zostanie uznane przed narodzinami, więc będzie miało nazwisko po tacie. Nie chcę nazywać się inaczej niż moja córka, czy mogę zmienić nazwisko na jej i partnera w urzędzie, nie biorąc z nim ślubu? Dwuczłonowe nazwisko nie wchodzi w grę, bo moje mi się nie podoba. Proszę o nieocenianie, tylko o porady prawne....

Wyszukiwarka