Ekwiwalent za urlop.

Witam czy jeśli się zwalniam i od 1.08 zaczynam prace w innym zakładzie pracy to pracodawca wypłaca mi ekwiwalent za urlop? Dziś dowiedziałam się ze zapomnieli i że dopiero we wrześniu wypłaca. Czy mogę domagać się wypłaty od razu? .
anonim cytuj
11-08-2023
Może Pani, ale jak nie wypłaci to nie wypłaci i będą się należeć tylko odsetki.

anonim cytuj
11-08-2023
A jeśli chodzi o te odsetki, to czy są one naliczane od dnia, kiedy powinnam otrzymać ekwiwalent, czy od momentu kiedy powinnam zakończyć pracę w firmie? Czy są jakieś przepisy określające, jak to dokładnie wygląda? Bo nie chciałabym, żeby potem powiedzieli mi, że nie przysługują mi odsetki, skoro zgodziłam się poczekać na wypłatę.
Może Pani, ale jak nie wypłaci to nie wypłaci i będą się należeć tylko odsetki.
I jakie są moje prawa w tej sytuacji? Czy mogę gdzieś zgłosić taki problem?

anonim cytuj
11-08-2023
Witam czy jeśli się zwalniam i od 1.08 zaczynam prace w innym zakładzie pracy to pracodawca wypłaca mi ekwiwalent za urlop? Dziś dowiedziałam się ze zapomnieli i że dopiero we wrześniu wypłaca. Czy mogę domagać się wypłaty od razu? .

Zgodnie z art. 167 § 2 Kodeksu pracy, pracodawca jest zobowiązany do wypłaty ekwiwalentu pieniężnego za niewykorzystany urlop wypoczynkowy w przypadku zakończenia stosunku pracy. Jeśli pracodawca opóźnia się z wypłatą tego ekwiwalentu, pracownik ma prawo domagać się jego natychmiastowego wypłacenia.

A jeśli chodzi o te odsetki, to czy są one naliczane od dnia, kiedy powinnam otrzymać ekwiwalent, czy od momentu kiedy powinnam zakończyć pracę w firmie? Czy są jakieś przepisy określające, jak to dokładnie wygląda?

Zgodnie z art. 82 § 1 Kodeksu pracy, jeżeli wynagrodzenie za pracę nie jest wypłacone w terminie, pracownikowi przysługują odsetki za każdy dzień opóźnienia w wypłacie wynagrodzenia, w tym także ekwiwalentu za niewykorzystany urlop. Odsetki naliczane są od dnia, kiedy powinna nastąpić wypłata ekwiwalentu.

Jeżeli chodzi o zgłoszenie problemu, każdy pracownik ma prawo wystąpić do Państwowej Inspekcji Pracy z wnioskiem o przeprowadzenie kontroli w zakresie przestrzegania przez pracodawcę przepisów prawa pracy.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

różnica w wypłatach
Będąc na L4 płatnym 100% dostaje srednia kwotę wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy, te 12 miesięcy liczymy do dnia kiedy pracowałam ? Ta kwota podczas całego czasu trwania L4 powinna być stała ? Odkąd przebywam na L4 dostałam 2 wynagrodzenia i się różnią o kilkaset złotych, zastnawiam się z czego wynika różnica ? Wynagrodzenie wypłaca pracodawca....
Darowizna a rozwód.
Rodzice mają wspólny majątek, jednak mama ma swoje oszczędności. Chce rozwodu z podziałem majątku, nie chce zostać z niczym. Czy może zrobić wcześniej darowiznę dzieciom bez zgody małżonka zanim dojdzie do podziału? Czy potrzebna jest jego zgoda? Nie jest to drobna darowizna....
abonamentu za TV,
Witam, mój tata dostał pismo z Urzędu skarbowego o pobraniu kwoty z tytułu braku opłacania abonamentu za TV, kwota naliczona jest za okres 09.2015 do 09.2021. czyli za 5 lat. Tylko że kwota została naliczona za okres kiedy mój tata pod tym adresem już nie mieszka od 10 lat, czyli od 2011 r. Pismo dostał na adres gdzie teraz mieszka. Pytanie czy można się od tego odwołać? Jeśli tak gdzie kierować takie pismo, do Urzędu skarbowego czy do Poczty po...
Długi po ojcu.
Moi rodzice rozwiedli się ze sobą prawie 30 lat temu ,ja zostałem z matką ,ojciec założył nową rodzinę . Kontaktów z ojcem nie mam już ponad 15 lat ,nawet nie wiem gdzie on mieszka i co się u niego dzieje. Ojciec w przeszłości narobił sobie długów,ponoć był niewypłacalny ,i szukali go różni ludzie.Ponoć te długi dalej nad nim wiszą. Ja sam żyje skromnie tj.nie mam długów,pracuje uczciwie ,zbieram pieniądze i odkładam i nie chcę ,aby to wszystk...

Wyszukiwarka