Ekwiwalent za urlop.

Witam czy jeśli się zwalniam i od 1.08 zaczynam prace w innym zakładzie pracy to pracodawca wypłaca mi ekwiwalent za urlop? Dziś dowiedziałam się ze zapomnieli i że dopiero we wrześniu wypłaca. Czy mogę domagać się wypłaty od razu? .
anonim cytuj
11-08-2023
Może Pani, ale jak nie wypłaci to nie wypłaci i będą się należeć tylko odsetki.

anonim cytuj
11-08-2023
A jeśli chodzi o te odsetki, to czy są one naliczane od dnia, kiedy powinnam otrzymać ekwiwalent, czy od momentu kiedy powinnam zakończyć pracę w firmie? Czy są jakieś przepisy określające, jak to dokładnie wygląda? Bo nie chciałabym, żeby potem powiedzieli mi, że nie przysługują mi odsetki, skoro zgodziłam się poczekać na wypłatę.
Może Pani, ale jak nie wypłaci to nie wypłaci i będą się należeć tylko odsetki.
I jakie są moje prawa w tej sytuacji? Czy mogę gdzieś zgłosić taki problem?

anonim cytuj
11-08-2023
Witam czy jeśli się zwalniam i od 1.08 zaczynam prace w innym zakładzie pracy to pracodawca wypłaca mi ekwiwalent za urlop? Dziś dowiedziałam się ze zapomnieli i że dopiero we wrześniu wypłaca. Czy mogę domagać się wypłaty od razu? .

Zgodnie z art. 167 § 2 Kodeksu pracy, pracodawca jest zobowiązany do wypłaty ekwiwalentu pieniężnego za niewykorzystany urlop wypoczynkowy w przypadku zakończenia stosunku pracy. Jeśli pracodawca opóźnia się z wypłatą tego ekwiwalentu, pracownik ma prawo domagać się jego natychmiastowego wypłacenia.

A jeśli chodzi o te odsetki, to czy są one naliczane od dnia, kiedy powinnam otrzymać ekwiwalent, czy od momentu kiedy powinnam zakończyć pracę w firmie? Czy są jakieś przepisy określające, jak to dokładnie wygląda?

Zgodnie z art. 82 § 1 Kodeksu pracy, jeżeli wynagrodzenie za pracę nie jest wypłacone w terminie, pracownikowi przysługują odsetki za każdy dzień opóźnienia w wypłacie wynagrodzenia, w tym także ekwiwalentu za niewykorzystany urlop. Odsetki naliczane są od dnia, kiedy powinna nastąpić wypłata ekwiwalentu.

Jeżeli chodzi o zgłoszenie problemu, każdy pracownik ma prawo wystąpić do Państwowej Inspekcji Pracy z wnioskiem o przeprowadzenie kontroli w zakresie przestrzegania przez pracodawcę przepisów prawa pracy.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

zniesienie obowiązku alimentacyjnego
Witam, zwracam się się z prośbą o pomoc, sytuacja dotyczy mojego syna, który ma aktualnie 27 lat. Płacę alimenty w wysokości 1100 zł, on natomiast kończy aktualnie politechnikę i broni magistra (studia dzienne), w zeszłym roku bronił dwukrotnie inżyniera natomiast wcześniej jeden rok powtarzał, postanowiłem założyć sprawę o zniesienie obowiązku alimentacyjnego, którą przegrałem i kosztowało mnie to 6k, (sprawa założona w zeszłym roku) czy ...
Alimenty na byłą żonę.
Witam. Dostałem rozwód bez orzekania o winie. Alimenty po 800 zł na dziecko i opiekę naprzemienna tydzień w tydzien. Trójka dzieci. Do tego ex małżonka dostała 400 zł alimentów na 5 lat bo nigdy nie pracowala i sąd powiedział że trzeba ją wesprzeć aby rozpoczęła karierę. Chce poznać waszą opinię na ten temat. Dodam że ex się z kimś spotyka od pół roku. Nasz rozwód trwał dwa lata. Mieszkamy w tej samej miejscowości. Ona ma 32 lata. Ja mam 39 la...
Czy ma znaczenie przy orzekaniu o winie rozpadu związku, kto składa pozew o rozwód?
Czy ma znaczenie przy orzekaniu o winie rozpadu związku, kto składa pozew o rozwód? Czy nie ma to zadnego znaczenia? W małżeństwie była zdrada (zona ma dowody na zdradę przez męża), ale zona w związku tez robiła mężowi piekło nie zdrada ale innymi rzeczami (tu brak dowodów do sądu). Czy jeśli po zdradzie, to mąż wystąpi pierwszy o rozwód, to czy są większe szanse ze rozwód nie będzie z jego winy mimo ze to on zdradził, czy nie ma to komplet...
Czy sprzedawca, może odrzucić możliwość zwrotu podręczników?
Zakupiłem on-line podręczniki do nauki. Jako, że chodzi o naukę języka, który wykorzystuje zawodowo do zakupu wziąłem fakturę. Podręczniki okazały się słabe i chciałem je zwrócić. Sprzedawca odrzucił możliwość zwrotu powołując się na klauzurę: "Oświadczam, że zawierana przeze mnie umowa sprzedaży jest bezpośrednio związana z prowadzoną przeze mnie działalnością gospodarczą, a także posiada ona dla mnie charakter zawodowy wynikający z pr...

Wyszukiwarka