Mam pytanie bo nie jestem w stanie sama ustalić na nie jednoznacznej odpowiedzi a mnie to nurtuje. Wielokrotnie z mężem braliśmy zaświadczenie o zameldowaniu w Urzędzie Miasta. Za każdym razem pojawia się ten sam problem. Nie jestem w stanie na jednym zaświadczeniu uzyskać informację że razem ze mną jest zameldowany mój maż wraz z dziećmi. Owszem otrzymuje zaświadczenie osobno że ja jestem zameldowana z dziećmi i osobno zaświadczenie że maż jest zameldowany z dziećmi. Nasza księgowa rozliczająca nas za granicą z kolei twierdzi że w innych miastach nie ma z tym problemu. Z kolei Pan w naszym urzędzie twierdzi ze nie ma opcji żeby na jednym zaświadczeniu była cała rodzina. Jak to wygląda w świetle przepisów. Zaświadczenia o wspólnym meldunku są nam niezbędne za granice gdzie mąż pracuje. Dodatkowo każde zaświadczenie jest płatne więc każdorazowo płacimy za 2 zaswiadczenia nawet jesli idziemy po nie razem
anonim cytuj
25-09-2020
Zaświadczenie wydaje się osobie i zamieszcza tam dane osoby. Nie ma przepisu, który pozwalałby lub nie pozwalał na wydanie tego dla 2 osób na jednym świstku. Jak chce Pani zaoszczędzić te niebotyczne kwoty to proszę składać przez EPUAP, wówczas usługa jest bezpłatna
anonim cytuj
25-09-2020
tu juz nie chodzi o sama kwote. Tylko idzie to do instytucji zagranicznej i nikt nie może zrozumieć czemu nie może maż mieć zaświadczenia z żona i dziećmi na jednym druku. Pan przyjmujacy i wydajacy wnioski twierdzi ze jest ochrona danych osobowych i ja mogę wziac zaswiadczenie jedynie z dziecmi. Identycznie maż.
Dzień dobry, próbowałem dzisiaj zarejestrować kupiony samochód, w umowie kupna sprzedaży mam podpis tylko właściciela. W dowodzie jako współwłaściciel wpisany jest także współmałżonek tego właściciela, który oczywiście wyraża zgodę na sprzedaż, ale który nie podpisał się pod umową. Byłem przekonany, że to wystarczy, ale urząd odmówił rejestracji auta. Doczytałem i uważam, że mam rację - zgodnie z artykułem 36 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego jed...
Niedawno kupiliśmy mieszkanie. Parę dni temu w skrzynce pocztowej pojawił się list na obce nazwisko, ale adres nasz. Z ciekawości otworzyliśmy, bo to nie nazwisko poprzednich właścicieli, ani nawet w księdze wieczystej nie znaleźliśmy tego nazwiska. A tam ponaglenie do zapłaty pożyczki, zaciągniętej przez Internet, w dniu 19.12.2023, więc dopiero co, jak już tu mieszkaliśmy niecały miesiąc. Takiej osoby zupełnie nie znamy. Dziś kolejny list, odse...
Czy w przypadku wykupienia służebności drogi od sąsiada, ponowna opłata za służebność będzie pobrana od nowego właściela (jeśli sąsiad sprzeda działkę na której jest służebność)?...
Moja Teściowa ma 2 przyrodnie siostry. Jedna z nich zamieszkiwała mieszkanie po ich zmarłej matce i sama kilka dni temu zmarła. Mieszkanie było własnościowe lokatorskie na ich zmarłą matkę. Po śmierci matki siostra teściowej nie przepisała notarialnie własności i zamieszkiwała w nim płacąc media. Teraz o śmierci siostry, dwie żyjące siostry, w tym moja teściowa, chcą uporządkować sprawy mieszkaniowe, wystawić je ma sprzedaż i podzielić pieniądze ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: