Niezgodny towar z opisem. Płatność została uregulowana, a Pani, która wystawiała ogłoszenie zniknęła.

Zakupiony towar przez Fb przyszedł niezgodny z opisem, tzn inny. Płatność została uregulowana za pobraniem. Pani, która wystawiała ogłoszenie zablokowała mnie, numer telefonu nieaktywny. Nadawca nie wiem czy dane są prawdziwe, wskazany numer konta. Co robić ? Tylko proszę, nie komentujecie że nie kupuje się przez Fb. Dziękuję
anonim cytuj
26-07-2022
Ale nastąpiła jakaś pomyłka np. w rozmiarze czy też przyszły np. cukierki zamiast telefonu?

anonim cytuj
26-07-2022
Ale nastąpiła jakaś pomyłka np. w rozmiarze czy też przyszły np. cukierki zamiast telefonu?

Miały być buty takie, jakie były wystawione, a przyszły zupełnie inne

anonim cytuj
26-07-2022
Miały być buty takie, jakie były wystawione, a przyszły zupełnie inne

I pewnie to był jeden z tych pokazów, więc nie ma Pani żadnej faktury, ani danych firmy?

anonim cytuj
26-07-2022
I pewnie to był jeden z tych pokazów, więc nie ma Pani żadnej faktury, ani danych firmy?

Dane na paczce, imię i nazwisko, adres i numer konta, zdobyłam również link do profilu, zgłosiłam na FB.

anonim cytuj
26-07-2022
Dane na paczce, imię i nazwisko, adres i numer konta, zdobyłam również link do profilu, zgłosiłam na FB.

Osoba prywatna?

anonim cytuj
26-07-2022
Osoba prywatna?

Tak widnieje

anonim cytuj
26-07-2022
Można spróbować zgłosić na policję podejrzenie oszustwa, ale szczerze wątpię, że tak to zakwalifikują. Nic więcej się nie da zrobić, niestety.

anonim cytuj
26-07-2022
Można spróbować zgłosić na policję podejrzenie oszustwa, ale szczerze wątpię, że tak to zakwalifikują. Nic więcej się nie da zrobić, niestety.

No ok, a numer konta? Wiem, że ja nie mogę wystąpić o dane, ale Policja może. Być może oszukanych osób w taki sposób jest więcej

anonim cytuj
26-07-2022
Po pierwsze, jeżeli transakcja została zawarta z osobą prywatną (a nie przedsiębiorcą), to niestety przysługujące konsumentom uprawnienia z tytułu rękojmi nie mają zastosowania. Niemniej jednak, jeżeli transakcja ma cechy oszustwa, można podjąć następujące działania.

Po drugie, warto zgłosić sprawę na policję z podejrzeniem popełnienia oszustwa na szkodę nabywcy. Zgodnie z art. 286 § 1 Kodeksu karnego, oszustwo to przestępstwo polegające na doprowadzeniu innej osoby do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd lub wykorzystania błędu przez nią popełnionego. W opisanej sytuacji, wysyłka zupełnie innego towaru może spełniać znamiona tego przestępstwa.

Po trzecie, numer konta bankowego, z którego została uregulowana płatność, może być kluczem do zidentyfikowania osoby odpowiedzialnej za transakcję. Policja, w ramach postępowania przygotowawczego, może wystąpić o dane właściciela konta.

Po czwarte, zgłoszenie sytuacji platformie (w tym przypadku Facebookowi) było właściwym działaniem. Choć bezpośrednio platforma nie ma kompetencji do rozstrzygania sporów między użytkownikami, to może podjąć działania w celu blokady konta osoby, która dopuściła się oszustwa, a także informować innych użytkowników o potencjalnym ryzyku.

Reasumując, warto zgłosić sprawę na policję i przedstawić wszystkie dowody, które posiadają Państwo w tej kwestii. Nawet jeśli w jednym przypadku kwota straty może być niewielka, to sumując wiele podobnych spraw, może to stanowić znaczne uszczerbki dla wielu osób.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Sąsiad zalał mi sufit w łazience
Sąsiad zalał mi sufit w łazience Zgłosiłem do ubezpieczenia i częściowo pokryli mi koszty naprawy Cały sufit od nowa zrobiłem i po miesiącu znowu zalał mi sąsiad mieszkanie Czy mogę ponownie zgłaszać szkodę do firmy ubezpieczeniowej??...
Przeniesienie własności nieruchomości.
Moja mama dostała w testamencie mieszkanie po rodzicach. Teraz chce przepisać na mnie. Mieszkam tam już 28 lat. Jakie są koszta takiego przepisania? Co dokładnie będzie potrzebne i czy w takim wypadku ktoś może się o coś ubiegać....
Czy można sprzedać same udziały do działki rolnej?
Hello, czy jest na sali notariusz? Moja rodzina ma w posiadaniu dwie działki rolne. Pochodzą one ze spadku i obecnie są podzielone pomiędzy cztery osoby w udziałach wielkości 21/24,1/24, 1/24, 1/24. Co istotne - żaden z posiadaczy nie jest rolnikiem. Całość ma 10400 m2 (1,04ha), natomiast ta mniejsza część w całości 0,13 ha. Co istotne, obecnie obie działki stanowią współwłasność i nie są wytyczone. Moje pytania brzmią: 1. Czy posiadacze mniejs...
Pomyłka kuriera, dostarczył paczkę pod zły adres? co mogę zrobić?
Witam mam pewną sprawę i nie za bardzo wiem jak mam ja ugryźć a więc: Zamówiłam buty internetowo ( sklep super wywiązał się z wysyłką) zaznaczyłam kuriera DPD , buty miały być w piątek, o godzinie 9.30 dostałam maila ze przesyłka doręczona ( oczywiście nie do mnie ) osoba odbierająca " A..A " nie moje inicjały, kilkukrotnie próbowałam skontaktować się z kurierem tego dnia bez skutku ( na smsy również nie odpowiadał ) , nie wiele myś...

Wyszukiwarka