Niezgodny towar z opisem. Płatność została uregulowana, a Pani, która wystawiała ogłoszenie zniknęła.
Zakupiony towar przez Fb przyszedł niezgodny z opisem, tzn inny. Płatność została uregulowana za pobraniem. Pani, która wystawiała ogłoszenie zablokowała mnie, numer telefonu nieaktywny. Nadawca nie wiem czy dane są prawdziwe, wskazany numer konta. Co robić ? Tylko proszę, nie komentujecie że nie kupuje się przez Fb. Dziękuję
Ale nastąpiła jakaś pomyłka np. w rozmiarze czy też przyszły np. cukierki zamiast telefonu?
anonim cytuj
26-07-2022
Ale nastąpiła jakaś pomyłka np. w rozmiarze czy też przyszły np. cukierki zamiast telefonu?
Miały być buty takie, jakie były wystawione, a przyszły zupełnie inne
anonim cytuj
26-07-2022
Miały być buty takie, jakie były wystawione, a przyszły zupełnie inne
I pewnie to był jeden z tych pokazów, więc nie ma Pani żadnej faktury, ani danych firmy?
anonim cytuj
26-07-2022
I pewnie to był jeden z tych pokazów, więc nie ma Pani żadnej faktury, ani danych firmy?
Dane na paczce, imię i nazwisko, adres i numer konta, zdobyłam również link do profilu, zgłosiłam na FB.
anonim cytuj
26-07-2022
Dane na paczce, imię i nazwisko, adres i numer konta, zdobyłam również link do profilu, zgłosiłam na FB.
Osoba prywatna?
anonim cytuj
26-07-2022
Osoba prywatna?
Tak widnieje
anonim cytuj
26-07-2022
Można spróbować zgłosić na policję podejrzenie oszustwa, ale szczerze wątpię, że tak to zakwalifikują. Nic więcej się nie da zrobić, niestety.
anonim cytuj
26-07-2022
Można spróbować zgłosić na policję podejrzenie oszustwa, ale szczerze wątpię, że tak to zakwalifikują. Nic więcej się nie da zrobić, niestety.
No ok, a numer konta? Wiem, że ja nie mogę wystąpić o dane, ale Policja może. Być może oszukanych osób w taki sposób jest więcej
anonim cytuj
26-07-2022
Po pierwsze, jeżeli transakcja została zawarta z osobą prywatną (a nie przedsiębiorcą), to niestety przysługujące konsumentom uprawnienia z tytułu rękojmi nie mają zastosowania. Niemniej jednak, jeżeli transakcja ma cechy oszustwa, można podjąć następujące działania.
Po drugie, warto zgłosić sprawę na policję z podejrzeniem popełnienia oszustwa na szkodę nabywcy. Zgodnie z art. 286 § 1 Kodeksu karnego, oszustwo to przestępstwo polegające na doprowadzeniu innej osoby do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd lub wykorzystania błędu przez nią popełnionego. W opisanej sytuacji, wysyłka zupełnie innego towaru może spełniać znamiona tego przestępstwa.
Po trzecie, numer konta bankowego, z którego została uregulowana płatność, może być kluczem do zidentyfikowania osoby odpowiedzialnej za transakcję. Policja, w ramach postępowania przygotowawczego, może wystąpić o dane właściciela konta.
Po czwarte, zgłoszenie sytuacji platformie (w tym przypadku Facebookowi) było właściwym działaniem. Choć bezpośrednio platforma nie ma kompetencji do rozstrzygania sporów między użytkownikami, to może podjąć działania w celu blokady konta osoby, która dopuściła się oszustwa, a także informować innych użytkowników o potencjalnym ryzyku.
Reasumując, warto zgłosić sprawę na policję i przedstawić wszystkie dowody, które posiadają Państwo w tej kwestii. Nawet jeśli w jednym przypadku kwota straty może być niewielka, to sumując wiele podobnych spraw, może to stanowić znaczne uszczerbki dla wielu osób.
Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące wliczenia dojazdu do klienta w ramach czasu pracy. Mieszkam w Poznaniu a na mojej umowie o pracę miejscem wykonywania pracy jest "Cała Polska". Czas pracy - 8 godzin dziennie. Firma zajmuje się obsługą i serwisem systemów bezpieczeństwa. Codziennie wraz z resztą kadry spotykamy się na jednym z obiektów, na których mamy stały kontrakt, gdzie wyznaczono nam magazyn oraz pomieszczenie socjalne (nie jest t...
Czy mogłam zostać zwolniona z pracy na L4?
Byłam na umowie 1rok 3m, do końca było dwa tygodnie. Miała zostać przedłużona a kierowniczka dwa dni przed końcem telefonicznie mnie poinformowała że nie przedluża umowy.
Dodam że jeszcze byłam na L4 bez dnia przerwy....
Dzień dobry,
Dziś byłam świadkiem ciekawej sytuacji w busie pewnego prywatnego przewoźnika. Mianowicie kobieta rozmawiająca przez telefon (w momencie, kiedy bus jeszcze stał na stanowisku tj. kierowca nie był w trakcie jazdy) została przez niego dosyć perfidnie upomniana, że ma natychmiast przestać rozmawiać gdyż w busie obowiązuje "zakaz używania telefonów komórkowych" po czym kierowca wskazał palcem na stosowną naklejkę umieszczoną n...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: