Przebywam na urlopie wypoczynkowym i prawdopodobnie zostanę z niego wezwana. Czy mam obowiązek odebrać telefon od pracodawcy?

Przebywam na urlopie wypoczynkowym. Wiem, że najprawdopodobniej zostanę wezwana z urlopu - brakuje pracowników. Czy mam obowiązek odebrać telefon od pracodawcy? Jak wygląda powiadomienie pracownika o tym, aby wrócił z urlopu ( forma pisemna/telefoniczna)? Dziękuję za ewentualne odpowiedzi.
anonim cytuj
24-07-2022
Nie ma prawnie określonej formy. Nie ma też obowiązku odbierania telefonu od przełożonego.

anonim cytuj
24-07-2022
Nie wiem ile pani zostało tego urlopu ale czasem dobrze wrócić do pracy bo dalej będzie się pani należał cały urlop. Przykład: jest pani na dwutygodniowy urlopie. Zostało pani dwa ostatnie dni. Musi pani wrócić to wtedy i tak należy się pani dwa tyg urlopu. Tak mówią przepisy. Pozdrawiam

anonim cytuj
24-07-2022
Nie wiem ile pani zostało tego urlopu ale czasem dobrze wrócić do pracy bo dalej będzie się pani należał cały urlop. Przykład: jest pani na dwutygodniowy urlopie. Zostało pani dwa ostatnie dni. Musi pani wrócić to wtedy i tak należy się pani dwa tyg urlopu. Tak mówią przepisy. Pozdrawiam

gdzie to znaleźć w przepisach, może źle szukam.

anonim cytuj
24-07-2022
Prawo nie nakazuje posiadania telefonu czy jakiegokolwiek urządzenia, a tym bardziej odbierania połączeń. Na urlop może przecież Pani pojechać bez telefonu.

anonim cytuj
24-07-2022
Dziękuję.

anonim cytuj
24-07-2022
Przebywam na urlopie wypoczynkowym. Wiem, że najprawdopodobniej zostanę wezwana z urlopu - brakuje pracowników. Czy mam obowiązek odebrać telefon od pracodawcy? Jak wygląda powiadomienie pracownika o tym, aby wrócił z urlopu ( forma pisemna/telefoniczna)? Dziękuję za ewentualne odpowiedzi.

Odpowiedź na wyżej postawione pytania:

Zgodnie z przepisami Kodeksu pracy, pracownik, który korzysta z urlopu wypoczynkowego, jest zwolniony z obowiązku wykonywania pracy. To oznacza, że nie ma on obowiązku odbierania telefonów od pracodawcy czy reagowania na inne formy kontaktu w trakcie urlopu.

Co do wezwania z urlopu:

Pracodawca ma prawo wezwać pracownika z urlopu w sytuacji, gdyby jego nieobecność powodowała poważne zakłócenia w działalności zakładu pracy. Jednak decyzja o wezwaniu pracownika z urlopu powinna być dokładnie przemyślana i uzasadniona.

Co do formy wezwania, Kodeks pracy nie precyzuje, w jakiej formie powinno to nastąpić. Z punktu widzenia pewności prawnej i ewentualnych sporów w przyszłości, zaleca się formę pisemną.

Odnosząc się do powyższej wypowiedzi, jeśli pracodawca wezwie pracownika z urlopu, niewykorzystane dni urlopu pozostają pracownikowi do wykorzystania w późniejszym terminie. Zatem jeżeli pracownik został wezwany z dwutygodniowego urlopu po upływie dwunastu dni, dwa niewykorzystane dni urlopu pozostaną do jego dyspozycji.

Podsumowując, pracodawca ma prawo wezwać pracownika z urlopu, ale pracownik nie ma obowiązku odbierania telefonów w czasie urlopu. Jeśli pracownik zostanie wezwany z urlopu, niewykorzystane dni urlopu pozostają mu do dyspozycji.

anonim cytuj
12-08-2023

Sugerowane Tematy

imie-nieznanego-ojca-dziecka-w-akcie-urodzenia
Witam.Mam nadzieje,ze tutaj znajde rade co robic.Chcialam zameldowac mojego wnuczka,ma On angielski akt urodzenia,nie ma tam wpisanego ojca,tylko mame,gdy poszlam do Urzedu Gminy Pani kazala mi wpisac byle jakie imie taty dziecka bo musi byc .Jak moge to zrobic przeciez to klamstwo.Jak tak mozna?Przeciez moj wnuczek nie jest synem Jana czy Stanislawa.Przeciez imie ojca trzeba podawac u roznych urzedach.W Angli rubryka imie ojca jest pusta a w Pol...
Dziedziczenie darowanego mieszkania.
Mieszkam w mieszkaniu jakie żona otrzymała od rodziców jako darowizna. Żona mówi abyśmy poszli do notariusza i przepisali jako wspólne. Mi to nie robi, ale ona argumentuje, że gdy się z nią coś stanie to mi się nic nie należy. Tylko dziedziczą dzieci…Czy tak jest, że w przypadku darowizny małżonek nie otrzyma nic? Mamy dwójkę wspólnych dzieci (10 i 14 lat)....
Jak odzyskać swoje rzeczy od byłej dziewczyny?
Rozstałem się niedawno z dziewczyną ale u niej w mieszkaniu rodziców zostało dużo moich rzeczy. Mówiłem jej że chcę te rzeczy odebrać ale ona twierdzi że mi ich nie odda dlatego że ja jej te rzeczy dałem. Mam paragony dowody zakupu na każdą z tych rzeczy. Planuję dziś pojechać do niej i spróbować odzyskać te rzeczy. Co zrobić jeśli nie będzie chciała mi otworzyć drzwi? Czy mogę z tym iść na policję i zgłosić podejrzenie popełnienia przestępstwa z...
Współwłasność domu.
Zajmuje się rodzicami jeżdżę z nimi wszędzie do lekarzy do tego opiekuje się nimi cały czas jak to się mówi dochowuje mam jeszcze 4 braci i żaden się nie poczuwa do obowiązku zajęcia się rodzicami . Chciałbym żeby rodzice zapisali mi połowę domu żebym był współwłaścicielem tego domu za to że się tylko ja zajmuję nimi. Po śmierci rodziców byłbym współwłaścicielem i spadkobierca w jednym moje pytanie czy mając połowę domu zapisana na siebie resztę ...

Wyszukiwarka