Przebywam na urlopie wypoczynkowym i prawdopodobnie zostanę z niego wezwana. Czy mam obowiązek odebrać telefon od pracodawcy?

Przebywam na urlopie wypoczynkowym. Wiem, że najprawdopodobniej zostanę wezwana z urlopu - brakuje pracowników. Czy mam obowiązek odebrać telefon od pracodawcy? Jak wygląda powiadomienie pracownika o tym, aby wrócił z urlopu ( forma pisemna/telefoniczna)? Dziękuję za ewentualne odpowiedzi.
anonim cytuj
24-07-2022
Nie ma prawnie określonej formy. Nie ma też obowiązku odbierania telefonu od przełożonego.

anonim cytuj
24-07-2022
Nie wiem ile pani zostało tego urlopu ale czasem dobrze wrócić do pracy bo dalej będzie się pani należał cały urlop. Przykład: jest pani na dwutygodniowy urlopie. Zostało pani dwa ostatnie dni. Musi pani wrócić to wtedy i tak należy się pani dwa tyg urlopu. Tak mówią przepisy. Pozdrawiam

anonim cytuj
24-07-2022
Nie wiem ile pani zostało tego urlopu ale czasem dobrze wrócić do pracy bo dalej będzie się pani należał cały urlop. Przykład: jest pani na dwutygodniowy urlopie. Zostało pani dwa ostatnie dni. Musi pani wrócić to wtedy i tak należy się pani dwa tyg urlopu. Tak mówią przepisy. Pozdrawiam

gdzie to znaleźć w przepisach, może źle szukam.

anonim cytuj
24-07-2022
Prawo nie nakazuje posiadania telefonu czy jakiegokolwiek urządzenia, a tym bardziej odbierania połączeń. Na urlop może przecież Pani pojechać bez telefonu.

anonim cytuj
24-07-2022
Dziękuję.

anonim cytuj
24-07-2022
Przebywam na urlopie wypoczynkowym. Wiem, że najprawdopodobniej zostanę wezwana z urlopu - brakuje pracowników. Czy mam obowiązek odebrać telefon od pracodawcy? Jak wygląda powiadomienie pracownika o tym, aby wrócił z urlopu ( forma pisemna/telefoniczna)? Dziękuję za ewentualne odpowiedzi.

Odpowiedź na wyżej postawione pytania:

Zgodnie z przepisami Kodeksu pracy, pracownik, który korzysta z urlopu wypoczynkowego, jest zwolniony z obowiązku wykonywania pracy. To oznacza, że nie ma on obowiązku odbierania telefonów od pracodawcy czy reagowania na inne formy kontaktu w trakcie urlopu.

Co do wezwania z urlopu:

Pracodawca ma prawo wezwać pracownika z urlopu w sytuacji, gdyby jego nieobecność powodowała poważne zakłócenia w działalności zakładu pracy. Jednak decyzja o wezwaniu pracownika z urlopu powinna być dokładnie przemyślana i uzasadniona.

Co do formy wezwania, Kodeks pracy nie precyzuje, w jakiej formie powinno to nastąpić. Z punktu widzenia pewności prawnej i ewentualnych sporów w przyszłości, zaleca się formę pisemną.

Odnosząc się do powyższej wypowiedzi, jeśli pracodawca wezwie pracownika z urlopu, niewykorzystane dni urlopu pozostają pracownikowi do wykorzystania w późniejszym terminie. Zatem jeżeli pracownik został wezwany z dwutygodniowego urlopu po upływie dwunastu dni, dwa niewykorzystane dni urlopu pozostaną do jego dyspozycji.

Podsumowując, pracodawca ma prawo wezwać pracownika z urlopu, ale pracownik nie ma obowiązku odbierania telefonów w czasie urlopu. Jeśli pracownik zostanie wezwany z urlopu, niewykorzystane dni urlopu pozostają mu do dyspozycji.

anonim cytuj
12-08-2023

Sugerowane Tematy

Rodzielnośc majątkowa a dziedziczenie po teściach.
Mam z mężem podpisaną przed ślubem rozdzielność majątkową. Mąż nabył spadek po zmarłej mamie w tym konto bankowe. W banku chce, aby pieniądze ze spadku przelali na moje konto bankowe. Mąż nie ma konta, a bank odmawia wypłaty gotówki, upierają się przy przelewie na konto. Jak tą całą sytuację ugryźć? Wiem, że mąż musi zgłosić do US nabycie spadku. Czy jeśli pieniądze z konta zmarłej teściowej wpłyną prosto w całości na moje konto to ja również b...
Brak księgi przychodów.
W ubiegłym roku prowadziłem niezarejestrowaną działalność gospodarczą. Nie zapisałem dokładnie wszystkich płatności. Teraz muszę odprowadzić podatek i chciałem zapytać, czy brak księgi przychodów jest jakoś karany? I czy jeśli złożona przeze mnie kwota podatku nie będzie dokładna mogę być za to ukarany przy działalności o tak małym zakresie? A jeśli, to jakie jest tego prawdopodobieństwo? Mogę zliczyć wszystkie transakcje, ale było ich bardzo duż...
Kwarantanna
Dobry wieczór, bardzo proszę o pomoc. Niestety nigdzie nie umiem znaleźć odpowiedzi. Mieszkam z narzeczonym i teściami. Jest to dom dwurodzinny z klatką schodową i dwoma osobnymi mieszkaniami (parter i piętro) jednak adres jest jeden, nie prowadzimy wspólnie gospodarstwa domowego. Teściowa jest chora na covid (pozytywny wynik) została zgłoszona do sanepidu na izolację, mój partner został skierowany na kwarantanne, gdyż był przy mamie w trakcie j...
Minął termin odrzucenia spadku co teraz mam zrobić??
Witam serdecznie, Jutro będę uczestnikiem sprawy sądowej celem złożenia zapewnienia spadkowego. Sprawa na wniosek wierzyciela po zmarłym. Z tego co wiem to są same długi, żadnego spadku. Pokrewieństwo drugiej linii. Jak się bronić w takim przypadku?...

Wyszukiwarka