Przebywam na urlopie wypoczynkowym i prawdopodobnie zostanę z niego wezwana. Czy mam obowiązek odebrać telefon od pracodawcy?

Przebywam na urlopie wypoczynkowym. Wiem, że najprawdopodobniej zostanę wezwana z urlopu - brakuje pracowników. Czy mam obowiązek odebrać telefon od pracodawcy? Jak wygląda powiadomienie pracownika o tym, aby wrócił z urlopu ( forma pisemna/telefoniczna)? Dziękuję za ewentualne odpowiedzi.
anonim cytuj
24-07-2022
Nie ma prawnie określonej formy. Nie ma też obowiązku odbierania telefonu od przełożonego.

anonim cytuj
24-07-2022
Nie wiem ile pani zostało tego urlopu ale czasem dobrze wrócić do pracy bo dalej będzie się pani należał cały urlop. Przykład: jest pani na dwutygodniowy urlopie. Zostało pani dwa ostatnie dni. Musi pani wrócić to wtedy i tak należy się pani dwa tyg urlopu. Tak mówią przepisy. Pozdrawiam

anonim cytuj
24-07-2022
Nie wiem ile pani zostało tego urlopu ale czasem dobrze wrócić do pracy bo dalej będzie się pani należał cały urlop. Przykład: jest pani na dwutygodniowy urlopie. Zostało pani dwa ostatnie dni. Musi pani wrócić to wtedy i tak należy się pani dwa tyg urlopu. Tak mówią przepisy. Pozdrawiam

gdzie to znaleźć w przepisach, może źle szukam.

anonim cytuj
24-07-2022
Prawo nie nakazuje posiadania telefonu czy jakiegokolwiek urządzenia, a tym bardziej odbierania połączeń. Na urlop może przecież Pani pojechać bez telefonu.

anonim cytuj
24-07-2022
Dziękuję.

anonim cytuj
24-07-2022
Przebywam na urlopie wypoczynkowym. Wiem, że najprawdopodobniej zostanę wezwana z urlopu - brakuje pracowników. Czy mam obowiązek odebrać telefon od pracodawcy? Jak wygląda powiadomienie pracownika o tym, aby wrócił z urlopu ( forma pisemna/telefoniczna)? Dziękuję za ewentualne odpowiedzi.

Odpowiedź na wyżej postawione pytania:

Zgodnie z przepisami Kodeksu pracy, pracownik, który korzysta z urlopu wypoczynkowego, jest zwolniony z obowiązku wykonywania pracy. To oznacza, że nie ma on obowiązku odbierania telefonów od pracodawcy czy reagowania na inne formy kontaktu w trakcie urlopu.

Co do wezwania z urlopu:

Pracodawca ma prawo wezwać pracownika z urlopu w sytuacji, gdyby jego nieobecność powodowała poważne zakłócenia w działalności zakładu pracy. Jednak decyzja o wezwaniu pracownika z urlopu powinna być dokładnie przemyślana i uzasadniona.

Co do formy wezwania, Kodeks pracy nie precyzuje, w jakiej formie powinno to nastąpić. Z punktu widzenia pewności prawnej i ewentualnych sporów w przyszłości, zaleca się formę pisemną.

Odnosząc się do powyższej wypowiedzi, jeśli pracodawca wezwie pracownika z urlopu, niewykorzystane dni urlopu pozostają pracownikowi do wykorzystania w późniejszym terminie. Zatem jeżeli pracownik został wezwany z dwutygodniowego urlopu po upływie dwunastu dni, dwa niewykorzystane dni urlopu pozostaną do jego dyspozycji.

Podsumowując, pracodawca ma prawo wezwać pracownika z urlopu, ale pracownik nie ma obowiązku odbierania telefonów w czasie urlopu. Jeśli pracownik zostanie wezwany z urlopu, niewykorzystane dni urlopu pozostają mu do dyspozycji.

anonim cytuj
12-08-2023

Sugerowane Tematy

Umowa zlecenie.
Umowa zlecenie zawarta w lipcu do końca września 2024 ? Nie widzę żadnego zapisu o braku możliwości zerwania umowy . Zleceniodawca straszy ze nie mogę się zwolnić przed końcem umowy bo będą kary pieniężne. Czy nie można zerwać umowy przed czasem ? Nie podlega ta umowa ubezpieczeniu zdrowotnemu stąd kolejne pytanie czy l4 usprawiedliwia w takim wypadku od nieobecności w pracy ?...
Czy umowa podpisana przez internet jest ważna?
Witam serdecznie. Chciałabym zapytać czy umowa podpisana w ten sposób czyli przez internet ( podpis w edytorze myszką) jest zgoda z prawem pracy? I czy faktycznie syn zrywając tą umowę ma zapłacić 1 tysiąc kary? Będę wdzięczna za odpowiedź jak zerwać taka umowę aby prawnie było wszystko w porządku....
Alimenty na byłą małżonkę.
Trzy lata temu doszło do rozwodu po między mną a moją żoną z mojej winy. Sąd wtedy zasądził również na nią alimenty w kwocie 1000zł. Czy teraz według was mogę złożyć wniosek o zniesienie alimentów czy lepiej w tej sytuacji trochę zaczekać np. rok czy dwa ? Moja była żona zarabia około 4tys zł miesięcznie więc oczywiście nie żyje w niedostatku i jak najbardziej może spokojnie przeżyć bez tych alimentów, zwłaszcza że na FB ona sama zamieszcza zdjęc...
potracenie (wystraszenie) rowerzysty
Witam mam pytanie.Wczoraj wyjeżdżając z parkingu potracilam a w sumie wystraszyłam rowerzystę na ścieżce rowerowej który się przewrócił.Po tym jak wstał zaczal krzyczeć że chce 200 zl inaczej zadzoanj na policję.Gdy powiedziałam że mam przy sobie tylko 50 zł odpowiedział że to za mało.Wiec powiedziałam mu że jadę do bankomatu wypłacić pieniążki.Gdy wróciłam jego już nie było.Dodoam że całe zajście i rozmowę mam nagrana na wideorejestratorze.Teraz...

Wyszukiwarka