Przebywam na urlopie wypoczynkowym i prawdopodobnie zostanę z niego wezwana. Czy mam obowiązek odebrać telefon od pracodawcy?

Przebywam na urlopie wypoczynkowym. Wiem, że najprawdopodobniej zostanę wezwana z urlopu - brakuje pracowników. Czy mam obowiązek odebrać telefon od pracodawcy? Jak wygląda powiadomienie pracownika o tym, aby wrócił z urlopu ( forma pisemna/telefoniczna)? Dziękuję za ewentualne odpowiedzi.
anonim cytuj
24-07-2022
Nie ma prawnie określonej formy. Nie ma też obowiązku odbierania telefonu od przełożonego.

anonim cytuj
24-07-2022
Nie wiem ile pani zostało tego urlopu ale czasem dobrze wrócić do pracy bo dalej będzie się pani należał cały urlop. Przykład: jest pani na dwutygodniowy urlopie. Zostało pani dwa ostatnie dni. Musi pani wrócić to wtedy i tak należy się pani dwa tyg urlopu. Tak mówią przepisy. Pozdrawiam

anonim cytuj
24-07-2022
Nie wiem ile pani zostało tego urlopu ale czasem dobrze wrócić do pracy bo dalej będzie się pani należał cały urlop. Przykład: jest pani na dwutygodniowy urlopie. Zostało pani dwa ostatnie dni. Musi pani wrócić to wtedy i tak należy się pani dwa tyg urlopu. Tak mówią przepisy. Pozdrawiam

gdzie to znaleźć w przepisach, może źle szukam.

anonim cytuj
24-07-2022
Prawo nie nakazuje posiadania telefonu czy jakiegokolwiek urządzenia, a tym bardziej odbierania połączeń. Na urlop może przecież Pani pojechać bez telefonu.

anonim cytuj
24-07-2022
Dziękuję.

anonim cytuj
24-07-2022
Przebywam na urlopie wypoczynkowym. Wiem, że najprawdopodobniej zostanę wezwana z urlopu - brakuje pracowników. Czy mam obowiązek odebrać telefon od pracodawcy? Jak wygląda powiadomienie pracownika o tym, aby wrócił z urlopu ( forma pisemna/telefoniczna)? Dziękuję za ewentualne odpowiedzi.

Odpowiedź na wyżej postawione pytania:

Zgodnie z przepisami Kodeksu pracy, pracownik, który korzysta z urlopu wypoczynkowego, jest zwolniony z obowiązku wykonywania pracy. To oznacza, że nie ma on obowiązku odbierania telefonów od pracodawcy czy reagowania na inne formy kontaktu w trakcie urlopu.

Co do wezwania z urlopu:

Pracodawca ma prawo wezwać pracownika z urlopu w sytuacji, gdyby jego nieobecność powodowała poważne zakłócenia w działalności zakładu pracy. Jednak decyzja o wezwaniu pracownika z urlopu powinna być dokładnie przemyślana i uzasadniona.

Co do formy wezwania, Kodeks pracy nie precyzuje, w jakiej formie powinno to nastąpić. Z punktu widzenia pewności prawnej i ewentualnych sporów w przyszłości, zaleca się formę pisemną.

Odnosząc się do powyższej wypowiedzi, jeśli pracodawca wezwie pracownika z urlopu, niewykorzystane dni urlopu pozostają pracownikowi do wykorzystania w późniejszym terminie. Zatem jeżeli pracownik został wezwany z dwutygodniowego urlopu po upływie dwunastu dni, dwa niewykorzystane dni urlopu pozostaną do jego dyspozycji.

Podsumowując, pracodawca ma prawo wezwać pracownika z urlopu, ale pracownik nie ma obowiązku odbierania telefonów w czasie urlopu. Jeśli pracownik zostanie wezwany z urlopu, niewykorzystane dni urlopu pozostają mu do dyspozycji.

anonim cytuj
12-08-2023

Sugerowane Tematy

Właściciel wymienił zamki w drzwiach
Dzień dobry. Mam problem z wynajmującym mieszkanie. Dokładnie 4 dni się opóźniłem z zapłatą za mieszkanie. W tym czasie nie było mnie w domu bo leżałem chory i w tym samym czasie właściciel mieszkania wymienił zamki do drzwi i nie chcę oddać moich ubrań i innych rzeczy. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Czy mogę wejść do mieszkania z policją i ślusarzem? Chodzi mi tylko o ubrania i bieliznę bo resztę rzeczy takich jak tv i inne chcę zostawić wł...
Pozew o rozwód z alimentami.
Złożyłam pozew o rozwód razem z alimentami i ograniczeniem praw ojcu.(napisany przez radcę prawnego, powiedziała żeby wszystko, za jednym razem złożyć). Mąż nie odebrał pozwu, wynajęłam komornika, który nie dostarczył również pisma, pod wskazany adres, ponieważ teściowa ukrywa mojego męża, twierdzi że tam nie mieszka, a mieszka i to cały czas, ponieważ nie pracuje.... mam dowody, że tam przebywa oraz inna korespondencja polecona do niego zostaje...
Podział majątku po ślubie.
Po 13 latach wzięliśmy ślub w międzyczasie mąż kupił 3 mieszkania na kredyt (spłaca do dziś) Nie mamy rozdzielności. Czy w przypadku rozwodu będzie podział majątku? Mąż twierdzi, że tak. Jak to jest od strony prawnej?...
Nieudzielenie pomocy.
Dzień dobry na samym wstępie chciałbym streścić sytuacje, spotkałem się z znajomym poszliśmy do sklepu przed sklepem był bezdomny pod wpływem alkoholu zaczął nas zaczepiać i złapał znajomego za rękę ten powiedział ze nie życzy sobie aby go łapał, weszliśmy do sklepu zrobiliśmy zakupy i wyszliśmy bezdomny zaczął coś do nas mówić powiedział aby znajomy podszedł, znajomy podszedł ten zaczął coś tam go wyzywać i z rękami lecieć, znajomy go odepchnął ...

Wyszukiwarka