Przebywam na urlopie wypoczynkowym i prawdopodobnie zostanę z niego wezwana. Czy mam obowiązek odebrać telefon od pracodawcy?

Przebywam na urlopie wypoczynkowym. Wiem, że najprawdopodobniej zostanę wezwana z urlopu - brakuje pracowników. Czy mam obowiązek odebrać telefon od pracodawcy? Jak wygląda powiadomienie pracownika o tym, aby wrócił z urlopu ( forma pisemna/telefoniczna)? Dziękuję za ewentualne odpowiedzi.
anonim cytuj
24-07-2022
Nie ma prawnie określonej formy. Nie ma też obowiązku odbierania telefonu od przełożonego.

anonim cytuj
24-07-2022
Nie wiem ile pani zostało tego urlopu ale czasem dobrze wrócić do pracy bo dalej będzie się pani należał cały urlop. Przykład: jest pani na dwutygodniowy urlopie. Zostało pani dwa ostatnie dni. Musi pani wrócić to wtedy i tak należy się pani dwa tyg urlopu. Tak mówią przepisy. Pozdrawiam

anonim cytuj
24-07-2022
Nie wiem ile pani zostało tego urlopu ale czasem dobrze wrócić do pracy bo dalej będzie się pani należał cały urlop. Przykład: jest pani na dwutygodniowy urlopie. Zostało pani dwa ostatnie dni. Musi pani wrócić to wtedy i tak należy się pani dwa tyg urlopu. Tak mówią przepisy. Pozdrawiam

gdzie to znaleźć w przepisach, może źle szukam.

anonim cytuj
24-07-2022
Prawo nie nakazuje posiadania telefonu czy jakiegokolwiek urządzenia, a tym bardziej odbierania połączeń. Na urlop może przecież Pani pojechać bez telefonu.

anonim cytuj
24-07-2022
Dziękuję.

anonim cytuj
24-07-2022
Przebywam na urlopie wypoczynkowym. Wiem, że najprawdopodobniej zostanę wezwana z urlopu - brakuje pracowników. Czy mam obowiązek odebrać telefon od pracodawcy? Jak wygląda powiadomienie pracownika o tym, aby wrócił z urlopu ( forma pisemna/telefoniczna)? Dziękuję za ewentualne odpowiedzi.

Odpowiedź na wyżej postawione pytania:

Zgodnie z przepisami Kodeksu pracy, pracownik, który korzysta z urlopu wypoczynkowego, jest zwolniony z obowiązku wykonywania pracy. To oznacza, że nie ma on obowiązku odbierania telefonów od pracodawcy czy reagowania na inne formy kontaktu w trakcie urlopu.

Co do wezwania z urlopu:

Pracodawca ma prawo wezwać pracownika z urlopu w sytuacji, gdyby jego nieobecność powodowała poważne zakłócenia w działalności zakładu pracy. Jednak decyzja o wezwaniu pracownika z urlopu powinna być dokładnie przemyślana i uzasadniona.

Co do formy wezwania, Kodeks pracy nie precyzuje, w jakiej formie powinno to nastąpić. Z punktu widzenia pewności prawnej i ewentualnych sporów w przyszłości, zaleca się formę pisemną.

Odnosząc się do powyższej wypowiedzi, jeśli pracodawca wezwie pracownika z urlopu, niewykorzystane dni urlopu pozostają pracownikowi do wykorzystania w późniejszym terminie. Zatem jeżeli pracownik został wezwany z dwutygodniowego urlopu po upływie dwunastu dni, dwa niewykorzystane dni urlopu pozostaną do jego dyspozycji.

Podsumowując, pracodawca ma prawo wezwać pracownika z urlopu, ale pracownik nie ma obowiązku odbierania telefonów w czasie urlopu. Jeśli pracownik zostanie wezwany z urlopu, niewykorzystane dni urlopu pozostają mu do dyspozycji.

anonim cytuj
12-08-2023

Sugerowane Tematy

Problemy z tzw. pożyczką domową. Proszę o rade
Witam. Koleżanka wzięła jakiś czas temu pożyczkę domową. Pracownik przychodzi po ratę do domu, co tydzień.. Koleżanka wzięła pożyczkę na 500plus. Jej sytuacja się zmieniła, chodzi o finanse. 2 razy nie zapłaciła raty, kilka razy dała mniej. Ale od dłuższego czasu płaci co tydzień, jednak nie zawsze pełną ratę. "Do akcji" wkroczyła Pani kierownik rejonu. Zaczęły się groźby, krzyki, obrażanie. Kierownik stoi pod blokiem.. Jeśli...
Co z mieszkaniem po rozwodzie?
Taka sytuacja. Kobieta po rozwodzie mieszka z synem w mieszkaniu byłego męża. Kobieta ma nowego męża . Były mąż chce aby kobieta wyprowadziła się z mieszkania. Nie ma żadnej umowy między nimi. Dziecko jest nie pełnoletnie. Kobieta nie ma się gdzie wyprowadzić. Czy były mąż musi zapewnić jakieś lokum socjalne ? Czy ma prawo ' wyrzucić' była żonę z dzieckiem z jego mieszkania? Wspomnę że obiecał przepisanie mieszkania na dziecko w zamian za rozwód...
zniesienie obowiązku alimentacyjnego
Witam, zwracam się się z prośbą o pomoc, sytuacja dotyczy mojego syna, który ma aktualnie 27 lat. Płacę alimenty w wysokości 1100 zł, on natomiast kończy aktualnie politechnikę i broni magistra (studia dzienne), w zeszłym roku bronił dwukrotnie inżyniera natomiast wcześniej jeden rok powtarzał, postanowiłem założyć sprawę o zniesienie obowiązku alimentacyjnego, którą przegrałem i kosztowało mnie to 6k, (sprawa założona w zeszłym roku) czy ...
Umowa przedwstępna a zadatek.
Witam, zawarłem z klientem umowę przedwstępną na zakup nieruchomości, klient dał zadatek. Klient miał 3 ponad miesiące na załatwienie kredytu i podpisanie aktu notarialnego i faktycznie go załatwił, tylko poinformował mnie o tym 12 dni przed upływem ostatecznego terminu podpisania aktu notarialnego. Klient zażądał ode mnie dokumentów z gminy, starostwa, których wymagał notariusz, bez których umowa nie mogła być zawarta. Ww. informacja została prz...

Wyszukiwarka