Witam,
zwracam się się z prośbą o pomoc, sytuacja dotyczy mojego syna, który ma aktualnie 27 lat.
Płacę alimenty w wysokości 1100 zł, on natomiast kończy aktualnie politechnikę i broni magistra (studia dzienne), w zeszłym roku
bronił dwukrotnie inżyniera natomiast wcześniej jeden rok powtarzał, postanowiłem założyć sprawę o zniesienie obowiązku
alimentacyjnego, którą przegrałem i kosztowało mnie to 6k, (sprawa założona w zeszłym roku) czy w tym momencie warto zakładać nową sprawę, czy jednak płacić i czekać do jego usamodzielnienia się ?
anonim cytuj
23-09-2020
Może Pan zakładać, ale to sąd zdecyduje.
anonim cytuj
23-09-2020
Masz obowiązek płacić alimenty do czasu usamodzielnienia się syna (i o tym musi zadecydować sąd) - nie do czasu zakończenia jego edukacji. Oczywiście sąd bierze wszystkie przesłanki po uwagę, ale nie ma czegoś takiego jak granica wieku czy kwestia edukacji, jako czynników z automatu znoszących alimenty.
Czy syn pracuje lub zamierza podjąć pracę po ukończeniu mgr?
anonim cytuj
23-09-2020
jestem odcięty od informacji, nawet nie wiem czy obronił się
anonim cytuj
23-09-2020
Dla sądu liczy się czy dziecko FAKTYCZNIE dąży do samodzielności + m.in. jakie ma możliwości zarobkowe (czyli np. skończone studia, umiejętności, czy jest w pełni zdrowe itd). To wszystko jest istotne, aby alimenty zostały zniesione.
Z tego co napisałeś wynika, że syn jest osobą jak rozumiem zdrową, wysoko funkcjonującą, która może niedługo podjąć zatrudnienie + jest wysoko wykwalifikowany (skończone studia techniczne).
Jak najbardziej możesz założyć sprawę - możesz np. odczekać 3mc od czasu jego prawdopodobnej obrony, tak aby dać mu bufor czasu na znalezienie pracy. Sąd będzie na pewno chciał się dowiedzieć czy i jak syn stara się usamodzielnić. Jeżeli do tego aktywnie nie dąży jest to mocna przesłanka do zniesienia alimentów.
anonim cytuj
23-09-2020
Ja bym zaryzykowała. Syn zdobędzie wykształcenie wyższe, będzie zdolny do samodzielnego utrzymania. Z doświadczenia zawodowego mogę powiedzieć, że co do zasady bo zdobyciu tytułu sąd uchyla obowiązek alimentacyjny o ile dziecko jest zdrowe i zdolne do pracy. Kwestia tylko materiału dowodowego.
Dostałem od sąsiadów list do skrzynki (oczywiście anonimowy, bo nikogo nie staś na to by podejść i powiedzieć), że zbyt głośno robię jedzenie w nocy i zostanie powiadomiona straż miejska, czy jest się czego obawiać? Piszą, że zakłócam ciszę nocną, chociaż inni sąsiedzi regularnie odpalają muzyke na full i nie mam z tym najmniejszego problemu, a ktoś mi grozi strażą miejską, bo jest mu za głośno. Co w przypadku, gdy straz miejska przyjedzie? Czy m...
Witam. Mój pracodawca od kwietnia tego roku zaczął spóźniać się z wypłacaniem wynagrodzenia. Termin wypłaty w umowie o pracę wyznaczony jest na 10 dzień miesiąca, a wynagrodzenie na koncie pojawia się dzień, dwa lub trzy dni po tym terminie. Dzisiaj mamy 10 dzień miesiąca, wynagrodzenie znowu na konto nie wpłynęło, czyli będzie najszybciej w poniedziałek. Pracodawca zarzeka się, że przelewy robi w terminie. I teraz pytanie, jak go skutecznie &q...
Cześć proszę o podpowiedź, co zrobić w tej sytuacji.Cztery lata ,temu miałam wypadek samochodowy ,korzystałam wtedy z pomocy jednej z firm która zapewniła mi lawetę oraz auto zastępcze.Auto zdałam ,oddałam kluczyki , podpisaliśmy dokumenty, i rozstaliśmy się w zgodzie Jakie było moje zdziwienie ,gdy dziś dzwoni ,do mnie Pani z tej firmy twierdzą że muszę podpisać aneks do umowy tamtej sprzed czterech lat .Gdyż sprawa jest w sądzie ,bo firma ubezp...
Czy jeśli biuro nieruchomości pobrało prowizje od najemców 1700 zł przy wynajmie mieszkania za 2000 zł to jest fair decyzja?
Czyli od razu przy umowie zapłaciłam 1700 zł prowizja + 2000 zł kaucja + 1700 zł wynajem.
Na ogłoszeniu było tylko napisane, że biuro pobiera prowizje. Nie pisało ile....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: