Witam,
zwracam się się z prośbą o pomoc, sytuacja dotyczy mojego syna, który ma aktualnie 27 lat.
Płacę alimenty w wysokości 1100 zł, on natomiast kończy aktualnie politechnikę i broni magistra (studia dzienne), w zeszłym roku
bronił dwukrotnie inżyniera natomiast wcześniej jeden rok powtarzał, postanowiłem założyć sprawę o zniesienie obowiązku
alimentacyjnego, którą przegrałem i kosztowało mnie to 6k, (sprawa założona w zeszłym roku) czy w tym momencie warto zakładać nową sprawę, czy jednak płacić i czekać do jego usamodzielnienia się ?
anonim cytuj
23-09-2020
Może Pan zakładać, ale to sąd zdecyduje.
anonim cytuj
23-09-2020
Masz obowiązek płacić alimenty do czasu usamodzielnienia się syna (i o tym musi zadecydować sąd) - nie do czasu zakończenia jego edukacji. Oczywiście sąd bierze wszystkie przesłanki po uwagę, ale nie ma czegoś takiego jak granica wieku czy kwestia edukacji, jako czynników z automatu znoszących alimenty.
Czy syn pracuje lub zamierza podjąć pracę po ukończeniu mgr?
anonim cytuj
23-09-2020
jestem odcięty od informacji, nawet nie wiem czy obronił się
anonim cytuj
23-09-2020
Dla sądu liczy się czy dziecko FAKTYCZNIE dąży do samodzielności + m.in. jakie ma możliwości zarobkowe (czyli np. skończone studia, umiejętności, czy jest w pełni zdrowe itd). To wszystko jest istotne, aby alimenty zostały zniesione.
Z tego co napisałeś wynika, że syn jest osobą jak rozumiem zdrową, wysoko funkcjonującą, która może niedługo podjąć zatrudnienie + jest wysoko wykwalifikowany (skończone studia techniczne).
Jak najbardziej możesz założyć sprawę - możesz np. odczekać 3mc od czasu jego prawdopodobnej obrony, tak aby dać mu bufor czasu na znalezienie pracy. Sąd będzie na pewno chciał się dowiedzieć czy i jak syn stara się usamodzielnić. Jeżeli do tego aktywnie nie dąży jest to mocna przesłanka do zniesienia alimentów.
anonim cytuj
23-09-2020
Ja bym zaryzykowała. Syn zdobędzie wykształcenie wyższe, będzie zdolny do samodzielnego utrzymania. Z doświadczenia zawodowego mogę powiedzieć, że co do zasady bo zdobyciu tytułu sąd uchyla obowiązek alimentacyjny o ile dziecko jest zdrowe i zdolne do pracy. Kwestia tylko materiału dowodowego.
Syn zakupił na licytacji dwie działki o pow.8 arów i 4 ary. Po między nimi znajduje się działka 4 ary należąca do innej osoby. Chciał tę działkę kupić ale właścicielka powiedziała że będzie scalanie więc w zamian dostanie w innym miejscu a tę scalą z tymi dwoma działkami. Na pierwszym okazaniu propozycji scaleniowych dokonano podziału tej działki na połowę i przyłączono do działki sąsiada. Na pytanie o logikę takiego podziału usłyszał odpowiedz ż...
Przebywam na urlopie wypoczynkowym do połowy września po urlopie macierzyńskim. Aktualnie jestem chora i wybieram się do lekarza. Czy gdy lekarz wystawi mi zwolnienie L4 to mój urlop się przerwie? I co dalej? Czy automatycznie się przedłuży czy po zwolnieniu będę musiała wrócić do pracy?...
Chciałabym prosić o poradę odnośnie NN w akcie urodzenia.
Jakie są procedury? Jak to wygląda po porodzie jeśli ojciec będzie chciał ubiegać się o uznanie ojcostwa? Kto płaci za testy?
Na jaką pomoc mogę liczyć z racji tego, że alimentów automatycznie nie mogę pobierać?...
Dzień dobry,
Sytuacja wygląda następująco:
Babcia zostawiła spisany u notariusza testament. Przepisała wszystko na jedno dziecko.
Testament został odczytany u notariusza. Jeden z członków rodziny się z nim nie zgadza.
Testament był odczytany już miesiąc temu.
Czy jest jakiś termin kiedy ta niezgadzajaca się osoba może się odwołać?
Czy jest coś takiego jak uprawomocnienie się testamenu?
Co robić dalej, żeby wszystko było zgodne z prawem? (c...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: