Witam,
zwracam się się z prośbą o pomoc, sytuacja dotyczy mojego syna, który ma aktualnie 27 lat.
Płacę alimenty w wysokości 1100 zł, on natomiast kończy aktualnie politechnikę i broni magistra (studia dzienne), w zeszłym roku
bronił dwukrotnie inżyniera natomiast wcześniej jeden rok powtarzał, postanowiłem założyć sprawę o zniesienie obowiązku
alimentacyjnego, którą przegrałem i kosztowało mnie to 6k, (sprawa założona w zeszłym roku) czy w tym momencie warto zakładać nową sprawę, czy jednak płacić i czekać do jego usamodzielnienia się ?
anonim cytuj
23-09-2020
Może Pan zakładać, ale to sąd zdecyduje.
anonim cytuj
23-09-2020
Masz obowiązek płacić alimenty do czasu usamodzielnienia się syna (i o tym musi zadecydować sąd) - nie do czasu zakończenia jego edukacji. Oczywiście sąd bierze wszystkie przesłanki po uwagę, ale nie ma czegoś takiego jak granica wieku czy kwestia edukacji, jako czynników z automatu znoszących alimenty.
Czy syn pracuje lub zamierza podjąć pracę po ukończeniu mgr?
anonim cytuj
23-09-2020
jestem odcięty od informacji, nawet nie wiem czy obronił się
anonim cytuj
23-09-2020
Dla sądu liczy się czy dziecko FAKTYCZNIE dąży do samodzielności + m.in. jakie ma możliwości zarobkowe (czyli np. skończone studia, umiejętności, czy jest w pełni zdrowe itd). To wszystko jest istotne, aby alimenty zostały zniesione.
Z tego co napisałeś wynika, że syn jest osobą jak rozumiem zdrową, wysoko funkcjonującą, która może niedługo podjąć zatrudnienie + jest wysoko wykwalifikowany (skończone studia techniczne).
Jak najbardziej możesz założyć sprawę - możesz np. odczekać 3mc od czasu jego prawdopodobnej obrony, tak aby dać mu bufor czasu na znalezienie pracy. Sąd będzie na pewno chciał się dowiedzieć czy i jak syn stara się usamodzielnić. Jeżeli do tego aktywnie nie dąży jest to mocna przesłanka do zniesienia alimentów.
anonim cytuj
23-09-2020
Ja bym zaryzykowała. Syn zdobędzie wykształcenie wyższe, będzie zdolny do samodzielnego utrzymania. Z doświadczenia zawodowego mogę powiedzieć, że co do zasady bo zdobyciu tytułu sąd uchyla obowiązek alimentacyjny o ile dziecko jest zdrowe i zdolne do pracy. Kwestia tylko materiału dowodowego.
Witam,
Dzisiaj uruchomiłem limit zadłużenia w moim banku na kwotę 50000zł. Szybko okazało się, iż mój znajomy chętnie przeleje mi tę kwotę na pół roku, po czym mam mu przelać pieniążki spowrotem. Dla mnie to na rękę, gdyż przez ten czas spłacę większą część zadłużenia oraz ominę w ten sposób naliczane odsetki. Czy takie działania są zgodne z prawem i czy powinienem o czymś wiedzieć?...
Witam
Mam nakaz zapłaty jeszcze nie odebrany ale wiem z portalu e-sądu suma do zapłaty 10 tyś a koszty sądowe to 5 tyś czy ja coś mogę z tym zrobić jeszcze?
Chodzi o czynsz i wyrok jest nakazowy....
Ciocia dostała pismo w sprawie wniosku o nabycie spadku.
Została przez Sąd zobowiązana do złożenie w terminie 14 dni odpowiedzi na wniosek z ustosunkowaniem się do żądania wniosku.
Ciocia w 100 % zgadza się z wnioskodawcą. Nie ma nic do dodania i chce wziąć udział w postępowaniu.
Czy ktoś z Państwa mógłby napisać taką odpowiedź lub podesłać wzór takiego wniosku....
Chciałam wziąć pożyczkę od osoby prywatnej na internecie. Wszystko szło dobrze dopóki nie kazano mi zapłacić kwoty 309zl mówiąc że jak to zapłacę otrzymam pożyczkę więc zapłaciłam po czym dostałam maila z informacją że muszę zapłacić 398zl i jak to zapłacę to na 100% otrzymam pożyczkę więc zapłaciłam. Dostałam znowu maila że jest to ostatnia wpłata w wysokości 297zl i że po przelaniu tych pieniędzy nie będzie już żadnych opłat i pożyczka będzie j...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: