Witam,
zwracam się się z prośbą o pomoc, sytuacja dotyczy mojego syna, który ma aktualnie 27 lat.
Płacę alimenty w wysokości 1100 zł, on natomiast kończy aktualnie politechnikę i broni magistra (studia dzienne), w zeszłym roku
bronił dwukrotnie inżyniera natomiast wcześniej jeden rok powtarzał, postanowiłem założyć sprawę o zniesienie obowiązku
alimentacyjnego, którą przegrałem i kosztowało mnie to 6k, (sprawa założona w zeszłym roku) czy w tym momencie warto zakładać nową sprawę, czy jednak płacić i czekać do jego usamodzielnienia się ?
anonim cytuj
23-09-2020
Może Pan zakładać, ale to sąd zdecyduje.
anonim cytuj
23-09-2020
Masz obowiązek płacić alimenty do czasu usamodzielnienia się syna (i o tym musi zadecydować sąd) - nie do czasu zakończenia jego edukacji. Oczywiście sąd bierze wszystkie przesłanki po uwagę, ale nie ma czegoś takiego jak granica wieku czy kwestia edukacji, jako czynników z automatu znoszących alimenty.
Czy syn pracuje lub zamierza podjąć pracę po ukończeniu mgr?
anonim cytuj
23-09-2020
jestem odcięty od informacji, nawet nie wiem czy obronił się
anonim cytuj
23-09-2020
Dla sądu liczy się czy dziecko FAKTYCZNIE dąży do samodzielności + m.in. jakie ma możliwości zarobkowe (czyli np. skończone studia, umiejętności, czy jest w pełni zdrowe itd). To wszystko jest istotne, aby alimenty zostały zniesione.
Z tego co napisałeś wynika, że syn jest osobą jak rozumiem zdrową, wysoko funkcjonującą, która może niedługo podjąć zatrudnienie + jest wysoko wykwalifikowany (skończone studia techniczne).
Jak najbardziej możesz założyć sprawę - możesz np. odczekać 3mc od czasu jego prawdopodobnej obrony, tak aby dać mu bufor czasu na znalezienie pracy. Sąd będzie na pewno chciał się dowiedzieć czy i jak syn stara się usamodzielnić. Jeżeli do tego aktywnie nie dąży jest to mocna przesłanka do zniesienia alimentów.
anonim cytuj
23-09-2020
Ja bym zaryzykowała. Syn zdobędzie wykształcenie wyższe, będzie zdolny do samodzielnego utrzymania. Z doświadczenia zawodowego mogę powiedzieć, że co do zasady bo zdobyciu tytułu sąd uchyla obowiązek alimentacyjny o ile dziecko jest zdrowe i zdolne do pracy. Kwestia tylko materiału dowodowego.
Witam, dzisiaj się dowiedziałam, że mama uposażyła mnie do polisy. Czy po 25 latach od śmierci mamy, jest już po terminie, czy jeszcze można się starać o wypłacenie środków
...
Czy w jakiś sposób umowa najmu okazjonalnego może być niekorzystna na najemcy? Chodzi o samą formę umowy. Osoby zainteresowane wynajmem nie chcą podpisać umowy najmu okazjonalnego, tłumacząc się komplikacjami prywatnymi, których nie chcą mówić. Czy ta umowa w jakiś sposób różni się od umowy na czas określony dla najemcy? Czy np. po zakończeniu umowy na czas określony trzeba znaleźć lokal zastępczy w sytuacji kiedy najemca nie chce się wyprowadz...
Jadąc nocą wjechałam w leżący na środku jezdni bieżnik opony od tira. W miejscu nieoświetlonym i dość ruchliwym. Mam uszkodzoną chłodnicę i zderzak przedni.
Pytanie jest czy mogę liczyć na odszkodowanie od zarządu dróg? Gdzie mam zgłosić takie zdarzenie?...
Dzień dobry. Sprawa dość skomplikowana. W posesji na której mieszkam stoją dwa domy i niestety ja i moja rodzina jesteśmy skonfliktowani z mieszkańcami domu w podwórku. Wcześniej były wyzwiska i prowokacyjne zachowania z ich strony pod moim adresem które mam nagrane. Wyjmowałem telefon i nagrywałem gdy byli w pobliżu ponieważ wcześniej mi się odgrażali, że ,,mnie zniszczą'' i się obawiałem . Teraz boję się, że posądzą mnie o naruszanie prywatnośc...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: