Witam,
zwracam się się z prośbą o pomoc, sytuacja dotyczy mojego syna, który ma aktualnie 27 lat.
Płacę alimenty w wysokości 1100 zł, on natomiast kończy aktualnie politechnikę i broni magistra (studia dzienne), w zeszłym roku
bronił dwukrotnie inżyniera natomiast wcześniej jeden rok powtarzał, postanowiłem założyć sprawę o zniesienie obowiązku
alimentacyjnego, którą przegrałem i kosztowało mnie to 6k, (sprawa założona w zeszłym roku) czy w tym momencie warto zakładać nową sprawę, czy jednak płacić i czekać do jego usamodzielnienia się ?
anonim cytuj
23-09-2020
Może Pan zakładać, ale to sąd zdecyduje.
anonim cytuj
23-09-2020
Masz obowiązek płacić alimenty do czasu usamodzielnienia się syna (i o tym musi zadecydować sąd) - nie do czasu zakończenia jego edukacji. Oczywiście sąd bierze wszystkie przesłanki po uwagę, ale nie ma czegoś takiego jak granica wieku czy kwestia edukacji, jako czynników z automatu znoszących alimenty.
Czy syn pracuje lub zamierza podjąć pracę po ukończeniu mgr?
anonim cytuj
23-09-2020
jestem odcięty od informacji, nawet nie wiem czy obronił się
anonim cytuj
23-09-2020
Dla sądu liczy się czy dziecko FAKTYCZNIE dąży do samodzielności + m.in. jakie ma możliwości zarobkowe (czyli np. skończone studia, umiejętności, czy jest w pełni zdrowe itd). To wszystko jest istotne, aby alimenty zostały zniesione.
Z tego co napisałeś wynika, że syn jest osobą jak rozumiem zdrową, wysoko funkcjonującą, która może niedługo podjąć zatrudnienie + jest wysoko wykwalifikowany (skończone studia techniczne).
Jak najbardziej możesz założyć sprawę - możesz np. odczekać 3mc od czasu jego prawdopodobnej obrony, tak aby dać mu bufor czasu na znalezienie pracy. Sąd będzie na pewno chciał się dowiedzieć czy i jak syn stara się usamodzielnić. Jeżeli do tego aktywnie nie dąży jest to mocna przesłanka do zniesienia alimentów.
anonim cytuj
23-09-2020
Ja bym zaryzykowała. Syn zdobędzie wykształcenie wyższe, będzie zdolny do samodzielnego utrzymania. Z doświadczenia zawodowego mogę powiedzieć, że co do zasady bo zdobyciu tytułu sąd uchyla obowiązek alimentacyjny o ile dziecko jest zdrowe i zdolne do pracy. Kwestia tylko materiału dowodowego.
Jeśli ktoś napisze maila lub wyśle pisemnie takie podejrzenie o wyłudzenie, bez podania własnego imienia i nazwiska, czy taka informacja jest sprawdzana?...
Szybka historia: zmarł wujek. Została tylko babcia, jego mama... I ja jako bratanica.. Ja odrzucę spadek u notariusza, babcia już to zrobiła... A co w stosunku moich dzieci i męża?? Też notariusz czy sąd??...
Dzień dobry,
Czy w sklepie spożywczym, gdzie nie ma otwartej żywności, napojów itd, wszystko jest paczkowane, pracownik musi mieć książeczkę do celów sanitarno-epidemiologicznych?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: