Zmarła mama ,z bratem jestem skłócona, wniosek o spadek został złożony, sprawa koniec września. Tymczasem bratowa rozdaje rzeczy po mojej mamie po rodzinie i znajomych. Co mogę zrobić by bratowa zaprzestała rozdawnictwa ,bo zanim dojdzie do sprawy nic nie zostanie.
Jeżeli obawiasz się, że przed zakończeniem postępowania spadkowego dojdzie do rozporządzenia majątkiem spadkowym w sposób, który zaszkodzi Twoim prawom jako spadkobiercy, masz możliwość podjęcia pewnych działań w oparciu o polskie prawo:
Możesz złożyć do sądu wniosek o zabezpieczenie masy spadkowej, tak jak wskazano w Post 2. Jeśli sąd uwzględni Twój wniosek, spowoduje to, że wszelkie działania zmierzające do rozporządzenia majątkiem będą wymagały zgody sądu.
Warto również zwrócić się z pisemnym upomnieniem do osoby rozdającej majątek, wskazując, że działa ona niezgodnie z prawem i że każda strona jest odpowiedzialna za szkodę wyrządzoną w składzie masy spadkowej.
W przypadku naruszenia Twoich praw jako spadkobiercy, po zakończeniu postępowania spadkowego będziesz mógł dochodzić roszczeń odszkodowawczych w stosunku do osoby, która rozporządzała majątkiem bez uprawnienia.
Mam nadzieję, że te informacje pomogą Ci podjąć właściwe kroki w celu ochrony Twojego spadku. Jeśli masz jeszcze pytania, śmiało pytaj.