Współwłasność.

Mam pytanie, jestem właścicielem działki, na której stoi dom, pozwolenie na budowę jest na mnie i na żonę. Czy żona jest współwłaścicielem domu czy nie?
anonim cytuj
18-01-2024
W świetle przepisów prawa polskiego, WSZYSTKO to co stoi na danej działce jest własnością tylko i wyłącznie właściciela owej działki.

anonim cytuj
18-01-2024
Działka była kupiona przed ślubem lub z udokumentowanego majątku własnego? Jeśli tak, to żona nie jest współwłaścicielem.
Jeśli działka była kupiona po ślubie lub z majątku wspólnego to nawet jeśli jest wyłącznie na pana to i tak żona jest współwłaścicielem.
Jeśli macie intercyzę to każdy zakup na pana jako właściciela czyni z pana wyłącznym właścicielem.

anonim cytuj
18-01-2024
Działka jest po moich rodzicach, tylko ja jestem właścicielem.

anonim cytuj
18-01-2024
Zdaje się, że w przypadku spadku po rodzicach, nawet jeżeli przyjęcie spadku było po ślubie to nadal jest to majątek własny, więc żona nie jest właścicielem działki. Jeśli chodzi zaś o dom, to zależy z czego będzie sfinansowana budowa, analogicznie jak z działką.

anonim cytuj
18-01-2024
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi !

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Stawka godzinowa na umowę zlecenie.
Witam pracuje na umowę o pracę za najniższa krajowa, a do tego na umowę zlecenie w innej spółce. I tu pojawia się problem gdyż np. mój kolega pobiera wypłatę w wysokości 16.40 zł netto na godzinę a ja 13.29zl netto wykonując ta sama pracę i te same godziny pracy? Jak to jest możliwe? W kadrach nie potrafią mi tego wytłumaczyć. I w ogóle ile teraz wynosi netto najniższa stawka godzinowa na umowę zlecenie na rękę?...
Pożyczka wzięta dla kogoś.
Mam taki problem ponieważ kilka miesięcy temu wziąłem pożyczke dla kolegi. Nie spisalismy żadnej umowy. Pożyczka w wysokości 1000 zł do spłaty 1900 w prowidencie. po pewnym czasie przestał się odzywać i mnie unikał. Dał mi tylko na 1 ratę i mam takie pytanie chce iść zgłosić to zajście na policję. Czy np. Takie smsy mogą w czymś pomóc : " JESTEŚ MOIM WAFLEM BO SPŁACIŁEŚ MI PROWIDENTA FAJO"... Lub " A TY JESTEŚ TAKI PUSTY ŻE ZA MNI...
Dziecko nie chce jeżdzić do ojca na widzenia
Dzień dobry. Mamy z byłym mężem ustalone kontakty z dzieckiem ale syn nie chce jeździć do ojca , co przyjedzie po niego to dziecko płacze i mówi że chce zostać w domu. Najchętniej bym go wtedy nie dawała ponieważ bardzo mi go szkoda i wiadomo , wiem też że ojciec będzie delikatnie na niego krzyczał że mówi mi takie rzeczy że tam się go wiecznie czepiają że wszytko jest na niego i on za nim nie stanie . Czy mogę coś z tym zrobić czy już niestety n...
Czy można wypowiedzieć umowę zlecenie bez zachowania okresu wypowiedzenia?
Czy można wypowiedzieć umowę zlecenie bez zachowania okresu wypowiedzenia? W umowie jest zapis, że każda ze stron może rozwiązać umowę, zachowując tygodniowy okres wypowiedzenia. Można to jakoś obejść i się zwolnić z dnia na dzień? Mam dość mobbingu, arogancji, chamstwa i osób, które są tam "za karę". W takiej atmosferze nie da się normalnie funkcjonować....

Wyszukiwarka