Współwłasność.

Mam pytanie, jestem właścicielem działki, na której stoi dom, pozwolenie na budowę jest na mnie i na żonę. Czy żona jest współwłaścicielem domu czy nie?
anonim cytuj
18-01-2024
W świetle przepisów prawa polskiego, WSZYSTKO to co stoi na danej działce jest własnością tylko i wyłącznie właściciela owej działki.

anonim cytuj
18-01-2024
Działka była kupiona przed ślubem lub z udokumentowanego majątku własnego? Jeśli tak, to żona nie jest współwłaścicielem.
Jeśli działka była kupiona po ślubie lub z majątku wspólnego to nawet jeśli jest wyłącznie na pana to i tak żona jest współwłaścicielem.
Jeśli macie intercyzę to każdy zakup na pana jako właściciela czyni z pana wyłącznym właścicielem.

anonim cytuj
18-01-2024
Działka jest po moich rodzicach, tylko ja jestem właścicielem.

anonim cytuj
18-01-2024
Zdaje się, że w przypadku spadku po rodzicach, nawet jeżeli przyjęcie spadku było po ślubie to nadal jest to majątek własny, więc żona nie jest właścicielem działki. Jeśli chodzi zaś o dom, to zależy z czego będzie sfinansowana budowa, analogicznie jak z działką.

anonim cytuj
18-01-2024
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi !

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Dziedziczenie darowanego mieszkania.
Mieszkam w mieszkaniu jakie żona otrzymała od rodziców jako darowizna. Żona mówi abyśmy poszli do notariusza i przepisali jako wspólne. Mi to nie robi, ale ona argumentuje, że gdy się z nią coś stanie to mi się nic nie należy. Tylko dziedziczą dzieci…Czy tak jest, że w przypadku darowizny małżonek nie otrzyma nic? Mamy dwójkę wspólnych dzieci (10 i 14 lat)....
Czy mogę ubiegać się o wypłatę pieniędzy za pobyt w szpitalu?
Dzień dobry Rok temu przebywałam w szpitalu 7 dni. Spowodowane to było złymi wynikami i ujawnieniem się choroby nerek. Ostatnio dowiedziałam się że można otrzymać pieniądze za pobyt w szpitalu. W firmie gdzie pracuje opłacam składki przeznaczone na to. Czy mogę ubiegać się jeszcze o wypłatę tych pieniędzy mimo że minął już rok od pobytu w szpitalu?...
podpis osoby trzeciej
Dobry wieczór. Jestem byłym doradcą klienta Provident . 3 lata temu za klientkę podpisała się jej mama wyszło z tego zadłużenie ok 800 zł bo pożyczka nie została spłacona . Teraz po moim samoistnym zwolnieniu wydzło że to nie ta osoba się podpisała tylko jej mama ( nagonka z strony pozyskiwania klienta) Teraz mi każą spłacać to zadłużenie . Pieniądze wypłaciłam i z nich nie korzystałam . Mam kilka nagrań telefonicznych z powiedzmy takim naciskiem...
Udostępniłam auto koledze i on dostał mandat
Proszę o poradę! Mojemu sąsiadowi udostępniłam auto, niestety stanął na zakazie zatrzymania i ja dostałam mandat, przesłałam straży miejskiej jego dane żeby go zapłacił ale jak się okazało on przebywa teraz za granicą nie wiadomo na jak długo i nie może odebrać tego mandatu. Chciałabym zapłacić ten mandat tylko nie wiem jak to teraz odwrócić. Z góry dziękuję za pomoc...

Wyszukiwarka