Mam pytanie, jestem właścicielem działki, na której stoi dom, pozwolenie na budowę jest na mnie i na żonę. Czy żona jest współwłaścicielem domu czy nie?
W świetle przepisów prawa polskiego, WSZYSTKO to co stoi na danej działce jest własnością tylko i wyłącznie właściciela owej działki.
anonim cytuj
18-01-2024
Działka była kupiona przed ślubem lub z udokumentowanego majątku własnego? Jeśli tak, to żona nie jest współwłaścicielem.
Jeśli działka była kupiona po ślubie lub z majątku wspólnego to nawet jeśli jest wyłącznie na pana to i tak żona jest współwłaścicielem.
Jeśli macie intercyzę to każdy zakup na pana jako właściciela czyni z pana wyłącznym właścicielem.
anonim cytuj
18-01-2024
Działka jest po moich rodzicach, tylko ja jestem właścicielem.
anonim cytuj
18-01-2024
Zdaje się, że w przypadku spadku po rodzicach, nawet jeżeli przyjęcie spadku było po ślubie to nadal jest to majątek własny, więc żona nie jest właścicielem działki. Jeśli chodzi zaś o dom, to zależy z czego będzie sfinansowana budowa, analogicznie jak z działką.
Witam wszystkich. W 2013 roku dostałam ogromny rachunek za telefon (Internet). Kilkukrotnie złożona reklamacja, bo telefon nie posiadał tej opcji. W międzyczasie telefon wyłączono. Wszystko uregulowałam i podpisałam ugodę powindykacyjną. Kilkanaście wizyt w salonie w celu włączenia - bez skutku. Po kilku latach jakaś firma żąda zapłaty rachunków (mam potwierdzenia). Sąd internetowy też odrzucił ich roszczenia. Wczoraj dostałam list od kolejnej wi...
Bardzo proszę o pomoc. Jak najlepiej rozwiązać poniższą sytuację?
25 lat temu moi rodzice kupili działkę, po jednej stronie mieszka bardzo kłótliwy sąsiad i niestety od jego strony zastali nierówną siatkę (o kształcie litery S). Rodzice domyślali się, ze granica jest przesunięta i faktycznie ostatnio (przy postępowaniu o drogę konieczną)okazało się, ze siatka stoi w taki sposób ze sąsiad zajmuje działkę moich rodziców (około 20-70cm) na całej je...
Witam. Po śmierci mamy wzięłam na siebie prąd w PGE gdzie umowa jest do 2023 r aby tata i jak reszta domowników miała prąd. Od wiosny już tam nie mieszkam. Czy związku z tym mogę zerwać z nimi umowę? Albo prąd przepisać na siostrę? Siostra nie pali aby oplacac rachunki a mnie nie stać aby dwa razy rachunki na światło opłacać. Dziękuję...
Po latach małżeństwa, od ponad roku mamy z żoną rozdzielność majątkową (notariusz) bez podziału majątku.
Obecnie i przez cały okres przed rozdzielnością oboje posługiwaliśmy się osobnymi rachunkami bankowymi.
Ostatnio wypłynęła kwestia rozwodu, teoretycznie "ugodowego", polubownie, bez orzekania o winie.
Jeśli do niego dojdzie w pewnym momencie będzie trzeba zrobić podział. Teoretycznie również "ugodowy".
Jak to (podział) ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: