Współwłasność.

Mam pytanie, jestem właścicielem działki, na której stoi dom, pozwolenie na budowę jest na mnie i na żonę. Czy żona jest współwłaścicielem domu czy nie?
anonim cytuj
18-01-2024
W świetle przepisów prawa polskiego, WSZYSTKO to co stoi na danej działce jest własnością tylko i wyłącznie właściciela owej działki.

anonim cytuj
18-01-2024
Działka była kupiona przed ślubem lub z udokumentowanego majątku własnego? Jeśli tak, to żona nie jest współwłaścicielem.
Jeśli działka była kupiona po ślubie lub z majątku wspólnego to nawet jeśli jest wyłącznie na pana to i tak żona jest współwłaścicielem.
Jeśli macie intercyzę to każdy zakup na pana jako właściciela czyni z pana wyłącznym właścicielem.

anonim cytuj
18-01-2024
Działka jest po moich rodzicach, tylko ja jestem właścicielem.

anonim cytuj
18-01-2024
Zdaje się, że w przypadku spadku po rodzicach, nawet jeżeli przyjęcie spadku było po ślubie to nadal jest to majątek własny, więc żona nie jest właścicielem działki. Jeśli chodzi zaś o dom, to zależy z czego będzie sfinansowana budowa, analogicznie jak z działką.

anonim cytuj
18-01-2024
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi !

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

chorobliwie zazdrosny mąż/monitoring
Witam, narzeczony zamontował monitoring w domu (salon, kuchnia, przedpokój) bez mojej zgody jestem praktycznie cały czas obserwowana, tłumaczy się tym że za mną tęskni jak go nie ma (pracuje jako kierowca od pon do pt w delegacjach)oraz że chce mieć pewność że z nikim się nie spotykam w tym czasie. Jest chorobliwie zazdrosny, co weekend sprawdza mój telefon czy z kimś pisałam. Gdy dzwoni a ja nie odbiore telefonu lub nr jest zajęty robi mi awantu...
Odrzucenie spadku po terminie.
Witam mam mały problem od śmierci Taty minęło 6 lat. Teraz zgłosił się do mnie komornik z żądaniem spłaty zadłużenia po Tacie bo nie odrzuciłem spadku. O żadnych długach itd nigdy nie wiedziałem z tego co mi było wiadomo tata też nie miał żadnych kredytów itd. Ale na aktualną chwilę wychodzi że jednak coś było zatajone o czym nie wiedziałem. Spadku nie odrzuciłem bo nie było co odrzucać Tata nic nie posiadał, na chwilę śmierci był bezrobotnym, w...
Zwolniono mnie z pracy po powrocie z L4.
Dzień dobry. W dniu dzisiejszym otrzymałem wypowiedzenie umowy o prace. Przez 3 miesiące przebywałem na zwolnieniu lekarskim, ponieważ doznałem poważnego urazu kręgosłupa. Podczas zwolnienia 3 razy byłem wzywany do ZUSu na kontrole i za każdym razem lekarz orzecznik uznawał zwolnienie za zasadne. Każdorazowo do ZUSu zgłaszał mnie pracodawca, nasłał tez na mnie ZUS, który przyjechał mnie sprawdzić do domu. Również nie mieli żadnych uwag. Wróciłem ...
Kiedy ma miejsce zasiedzenie udziału w nieruchomości?
Nieruchomość leśna stanowi współwłasność kilkudziesięciu osób. Część osób jest właścicielami, a część posiadaczami samoistnymi tej nieruchomości. Każda z tych osób posiada określoną część ułamkową w całej nieruchomości. Zmarł jeden z posiadaczy samoistnych tej nieruchomości, pozostawiając kilku spadkobierców. Czy jest możliwość aby jeden ze spadkobierców zasiedział udziały pozostałych spadkobierców tego samoistnego posiadacza ? Wiedząc, że nie mo...

Wyszukiwarka