Rodzeństwo upomina się o zachowek po 4 latach od śmierci matki

Może ktoś wie, proszę o radę. Kilkanascie lat temu rodzice przepisali mieszkanie na córkę. Teraz po ich śmierci drugie z rodzeństwa upomina się o zachowek bo matka przed śmiercią 4 lata temu powiedziała, żeby podzielili się mieszkaniem. Minelo 4 lata, siostra zerwała kontakty twierdząc, że mieszkanie jest jej. Jak to właściwie teraz jest?
anonim cytuj
21-07-2022
W jakiej formie przepisali? Darowizna?

anonim cytuj
21-07-2022
W jakiej formie przepisali? Darowizna?

tak, darowizna, ale blisko 20 lat temu

anonim cytuj
21-07-2022
Można się starać o zachowek po matce do 5 lat po jej śmierci.

anonim cytuj
21-07-2022
Może ktoś wie, proszę o radę. Kilkanascie lat temu rodzice przepisali mieszkanie na córkę. Teraz po ich śmierci drugie z rodzeństwa upomina się o zachowek bo matka przed śmiercią 4 lata temu powiedziała, żeby podzielili się mieszkaniem. Minelo 4 lata, siostra zerwała kontakty twierdząc, że mieszkanie jest jej. Jak to właściwie teraz jest?

W świetle polskiego prawa, jeżeli darowizna przekroczyła wartość, którą darczyńca mógł oddać w testamencie (tzw. zachowek), a osoba, której przysługiwałby zachowek została pominięta, może ona dochodzić swych praw w drodze sądowej.

tak, darowizna, ale blisko 20 lat temu

Chronologiczne daty dokonania darowizny mogą mieć znaczenie, ale najważniejsze jest, żeby osoba uprawniona do zachowku wystąpiła z roszczeniem w odpowiednim czasie. Zgodnie z art. 5 Kodeksu cywilnego, jeżeli darowizna była dokonana z intencją pozbawienia uprawnionego zachowku (czyli miałaby na celu obejście prawa do zachowku), osoba uprawniona może dochodzić swoich praw względem osoby obdarowanej.

Można się starać o zachowek po matce do 5 lat po jej śmierci.

To prawda. Zgodnie z art. 4 § 1 Kodeksu cywilnego, roszczenie o zachowek przedawnia się z upływem trzech lat, liczonych od dnia, w którym uprawniony dowiedział się o uprawnieniu do zachowku i o osobie obowiązanej do jego świadczenia, lecz nie później niż z upływem pięciu lat od śmierci spadkodawcy. Jeżeli więc od śmierci matki minęło dopiero 4 lata, to uprawniony do zachowku ma jeszcze rok na zgłoszenie swojego roszczenia. Jednakże wskazane jest, aby nie zwlekać i jak najszybciej podjąć kroki prawne w tej sprawie.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Budowa domu
Dzień dobry. Jeśli chcę wybudować dom (którego budowę w całości ja finansuję) na działce ktorej jest współwłaścicielem wraz z narzeczoną (50/50) to co się staje z potencjalnie wybudowanym domem powiedzmy za kilka lat jakby nam się nie układało i postanowilibyśmy się rozstać? Czy wtedy dom "z automatu" staje się jej współwłasnoscią? Dziękuję...
Zadośćuczynienie od sprawców?
Rok temu zostałem pobity w taksówce (pracuje jako kierowca) dwóch sprawców, których wiozłem przez aplikacje (płatność z góry) pod wpływem alkoholu/środków odurzających pobiło mnie, zdewastowali auto, po czym uciekli, na miejscu policja, karetka w wypisie ze szpitala rozpoznanie s01 (powierzchowny uraz głowy) bez żadnych zmian w mózgu itp., wykonana obdukcja, na której uwidoczniono siniaki średnicy około 6-8cm, sprawa zgłoszona na policje, teraz o...
zniesienie obowiązku alimentacyjnego
Witam, zwracam się się z prośbą o pomoc, sytuacja dotyczy mojego syna, który ma aktualnie 27 lat. Płacę alimenty w wysokości 1100 zł, on natomiast kończy aktualnie politechnikę i broni magistra (studia dzienne), w zeszłym roku bronił dwukrotnie inżyniera natomiast wcześniej jeden rok powtarzał, postanowiłem założyć sprawę o zniesienie obowiązku alimentacyjnego, którą przegrałem i kosztowało mnie to 6k, (sprawa założona w zeszłym roku) czy ...
Wyposażenie mieszkania przy jego sprzedaży.
Dzień dobry, wraz z żoną zakupiliśmy mieszkanie z rynku wtórnego. Podczas zawierania aktu notarialnego zawarliśmy ustne porozumienie co do rzeczy pozostających w mieszkaniu tj. Zabudowy kuchennej oraz szaf w dwóch pomieszczeniach. W dniu przekazania kluczy okazało się, że dotychczasowi właściciele zabrali ze sobą piekarnik w zabudowie, lampy, oraz zabudowany w ścianie kominek elektryczny. Wydaje mi się, że są to elementy stałe, które były element...

Wyszukiwarka