Rodzeństwo upomina się o zachowek po 4 latach od śmierci matki

Może ktoś wie, proszę o radę. Kilkanascie lat temu rodzice przepisali mieszkanie na córkę. Teraz po ich śmierci drugie z rodzeństwa upomina się o zachowek bo matka przed śmiercią 4 lata temu powiedziała, żeby podzielili się mieszkaniem. Minelo 4 lata, siostra zerwała kontakty twierdząc, że mieszkanie jest jej. Jak to właściwie teraz jest?
anonim cytuj
21-07-2022
W jakiej formie przepisali? Darowizna?

anonim cytuj
21-07-2022
W jakiej formie przepisali? Darowizna?

tak, darowizna, ale blisko 20 lat temu

anonim cytuj
21-07-2022
Można się starać o zachowek po matce do 5 lat po jej śmierci.

anonim cytuj
21-07-2022
Może ktoś wie, proszę o radę. Kilkanascie lat temu rodzice przepisali mieszkanie na córkę. Teraz po ich śmierci drugie z rodzeństwa upomina się o zachowek bo matka przed śmiercią 4 lata temu powiedziała, żeby podzielili się mieszkaniem. Minelo 4 lata, siostra zerwała kontakty twierdząc, że mieszkanie jest jej. Jak to właściwie teraz jest?

W świetle polskiego prawa, jeżeli darowizna przekroczyła wartość, którą darczyńca mógł oddać w testamencie (tzw. zachowek), a osoba, której przysługiwałby zachowek została pominięta, może ona dochodzić swych praw w drodze sądowej.

tak, darowizna, ale blisko 20 lat temu

Chronologiczne daty dokonania darowizny mogą mieć znaczenie, ale najważniejsze jest, żeby osoba uprawniona do zachowku wystąpiła z roszczeniem w odpowiednim czasie. Zgodnie z art. 5 Kodeksu cywilnego, jeżeli darowizna była dokonana z intencją pozbawienia uprawnionego zachowku (czyli miałaby na celu obejście prawa do zachowku), osoba uprawniona może dochodzić swoich praw względem osoby obdarowanej.

Można się starać o zachowek po matce do 5 lat po jej śmierci.

To prawda. Zgodnie z art. 4 § 1 Kodeksu cywilnego, roszczenie o zachowek przedawnia się z upływem trzech lat, liczonych od dnia, w którym uprawniony dowiedział się o uprawnieniu do zachowku i o osobie obowiązanej do jego świadczenia, lecz nie później niż z upływem pięciu lat od śmierci spadkodawcy. Jeżeli więc od śmierci matki minęło dopiero 4 lata, to uprawniony do zachowku ma jeszcze rok na zgłoszenie swojego roszczenia. Jednakże wskazane jest, aby nie zwlekać i jak najszybciej podjąć kroki prawne w tej sprawie.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Chłopak przelewa czynsz na moje konto, następnie ja przekazuję właścicielowi. Czy obowiązuję darowizna?
Witam! Od trzech miesięcy wynajmuję z chłopakiem mieszkanie. Przelewa on swoją część czynszu na moje konto, następnie ja wysyłam całość czynszu do właściciela. Czy w tym przypadku obowiązuje darowizna? Powinnam ją zgłosić do US? Jesteśmy blisko "progu darowizny", w tym miesiącu na pewno go przekroczymy....
Współwłasność nieruchomości z mamą.
Dzień dobry. Szukam porady co zrobić w takiej sytuacji. Moja mama bierze ślub z partnerem, który ma już pełnoletnią córkę. Mieszkanie, w którym mieszka moja mama z partnerem jest zapisane na mnie i mamę. Jak się zabezpieczyć przed przypadkiem, kiedy za jakiś czas jego córka będzie domagała się (po śmierci ojca) jakieś spłaty lub części mieszkania z racji, że jej ojciec tam mieszkał i miał jakiś wkład w to mieszkanie po ślubie. Jakaś intercyza c...
Alimenty na byłą małżonkę.
Trzy lata temu doszło do rozwodu po między mną a moją żoną z mojej winy. Sąd wtedy zasądził również na nią alimenty w kwocie 1000zł. Czy teraz według was mogę złożyć wniosek o zniesienie alimentów czy lepiej w tej sytuacji trochę zaczekać np. rok czy dwa ? Moja była żona zarabia około 4tys zł miesięcznie więc oczywiście nie żyje w niedostatku i jak najbardziej może spokojnie przeżyć bez tych alimentów, zwłaszcza że na FB ona sama zamieszcza zdjęc...
Co z tym długiem jeśli ojciec dzieci przebywa w zakładzie karnym ?
Witam mam pytanie dług alimentacyjny u komornika jest około 20 tys teraz będę przechodzić na fundusz alimentacyjny. Co z tym długiem jeśli ojciec dzieci przebywa w zakładzie karnym ? Czy jak podejmie się pracy to wtedy dług będzie ściągany ? Czy będę musiała na nowo chodzić po sądach czy komornikach ?...

Wyszukiwarka