Rodzeństwo upomina się o zachowek po 4 latach od śmierci matki

Może ktoś wie, proszę o radę. Kilkanascie lat temu rodzice przepisali mieszkanie na córkę. Teraz po ich śmierci drugie z rodzeństwa upomina się o zachowek bo matka przed śmiercią 4 lata temu powiedziała, żeby podzielili się mieszkaniem. Minelo 4 lata, siostra zerwała kontakty twierdząc, że mieszkanie jest jej. Jak to właściwie teraz jest?
anonim cytuj
21-07-2022
W jakiej formie przepisali? Darowizna?

anonim cytuj
21-07-2022
W jakiej formie przepisali? Darowizna?

tak, darowizna, ale blisko 20 lat temu

anonim cytuj
21-07-2022
Można się starać o zachowek po matce do 5 lat po jej śmierci.

anonim cytuj
21-07-2022
Może ktoś wie, proszę o radę. Kilkanascie lat temu rodzice przepisali mieszkanie na córkę. Teraz po ich śmierci drugie z rodzeństwa upomina się o zachowek bo matka przed śmiercią 4 lata temu powiedziała, żeby podzielili się mieszkaniem. Minelo 4 lata, siostra zerwała kontakty twierdząc, że mieszkanie jest jej. Jak to właściwie teraz jest?

W świetle polskiego prawa, jeżeli darowizna przekroczyła wartość, którą darczyńca mógł oddać w testamencie (tzw. zachowek), a osoba, której przysługiwałby zachowek została pominięta, może ona dochodzić swych praw w drodze sądowej.

tak, darowizna, ale blisko 20 lat temu

Chronologiczne daty dokonania darowizny mogą mieć znaczenie, ale najważniejsze jest, żeby osoba uprawniona do zachowku wystąpiła z roszczeniem w odpowiednim czasie. Zgodnie z art. 5 Kodeksu cywilnego, jeżeli darowizna była dokonana z intencją pozbawienia uprawnionego zachowku (czyli miałaby na celu obejście prawa do zachowku), osoba uprawniona może dochodzić swoich praw względem osoby obdarowanej.

Można się starać o zachowek po matce do 5 lat po jej śmierci.

To prawda. Zgodnie z art. 4 § 1 Kodeksu cywilnego, roszczenie o zachowek przedawnia się z upływem trzech lat, liczonych od dnia, w którym uprawniony dowiedział się o uprawnieniu do zachowku i o osobie obowiązanej do jego świadczenia, lecz nie później niż z upływem pięciu lat od śmierci spadkodawcy. Jeżeli więc od śmierci matki minęło dopiero 4 lata, to uprawniony do zachowku ma jeszcze rok na zgłoszenie swojego roszczenia. Jednakże wskazane jest, aby nie zwlekać i jak najszybciej podjąć kroki prawne w tej sprawie.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Zadłużonie mieszkanie w spadku
Witam, jak to wyglada pod względem prawnym? Chłopak miał mamę, mama zmarła, było na nią i 2 innych członków rodziny mieszkanie. Spadek w formie mieszkania i działek przeszedl na niego, wiec ma 1/3 w tym wszystkim. Te dwie osoby wzięły pod jego niewiedzę pare lat temu, gdy chłopak był niepełnoletni, kredyt pod to mieszkanie. Obiecują, ze gdy zgodzi się na sprzedaż wszystkich działek przepiszą wyzej wymienione mieszkanie na niego, zrzekając się swo...
Czy ktoś z Was wymeldował osobę bez jej zgodny?
Witam, moja Teściowa chce wymeldować syna, brata moje męża, ponieważ tam nie przebywa. A dodatku zaczyna się o niego ubiegać komornik, oraz szuka go policja. Czy ktoś z Was wymeldował osobę bez jej zgodny? Jak dokładnie to wszystko wygląda?...
Wypowiedzenie umowy najmu na czas określony.
Cześć, wczoraj napisała do nas właścicielka mieszkania, że w dniu dzisiejszym o 18 przyjedzie wręczyć nam wypowiedzenie najmu, z tego powodu, że chcę sprzedać to mieszkanie w którym mieszkamy i jej się śpieszy. Czy musimy to podpisywać? Z tego co wiem to sprzedaż mieszkania nie jest powodem wypowiedzenia najmu okazjonalnego. Nie uszkodziliśmy nic w mieszku, nigdy nie zalegaliśmy z kasą i nie podejmowaliśmy nikomu. Umowę mamy do 1.06.2024 r....
Windykacja długu już raz spłaconego.
Miałem dług. Komornik ściągnął z poborów całość zadłużenia co do złotówki. Po otrzymaniu od komornika potwierdzenia zamknięcia sprawy (bo wszystko uregulowane) firma windykacyjna, która wszczęła sprawę - wydzwania do mnie "bo jeszcze zostało do dopłacenia" kilka setek. W tej samej sprawie, ten sam wierzyciel - i mam na podstawie telefonicznej informacji przelać kasę na ich konto. Pytanie: reagować? Czego się domagać? Co taka firma musi ...

Wyszukiwarka