Rodzeństwo upomina się o zachowek po 4 latach od śmierci matki

Może ktoś wie, proszę o radę. Kilkanascie lat temu rodzice przepisali mieszkanie na córkę. Teraz po ich śmierci drugie z rodzeństwa upomina się o zachowek bo matka przed śmiercią 4 lata temu powiedziała, żeby podzielili się mieszkaniem. Minelo 4 lata, siostra zerwała kontakty twierdząc, że mieszkanie jest jej. Jak to właściwie teraz jest?
anonim cytuj
21-07-2022
W jakiej formie przepisali? Darowizna?

anonim cytuj
21-07-2022
W jakiej formie przepisali? Darowizna?

tak, darowizna, ale blisko 20 lat temu

anonim cytuj
21-07-2022
Można się starać o zachowek po matce do 5 lat po jej śmierci.

anonim cytuj
21-07-2022
Może ktoś wie, proszę o radę. Kilkanascie lat temu rodzice przepisali mieszkanie na córkę. Teraz po ich śmierci drugie z rodzeństwa upomina się o zachowek bo matka przed śmiercią 4 lata temu powiedziała, żeby podzielili się mieszkaniem. Minelo 4 lata, siostra zerwała kontakty twierdząc, że mieszkanie jest jej. Jak to właściwie teraz jest?

W świetle polskiego prawa, jeżeli darowizna przekroczyła wartość, którą darczyńca mógł oddać w testamencie (tzw. zachowek), a osoba, której przysługiwałby zachowek została pominięta, może ona dochodzić swych praw w drodze sądowej.

tak, darowizna, ale blisko 20 lat temu

Chronologiczne daty dokonania darowizny mogą mieć znaczenie, ale najważniejsze jest, żeby osoba uprawniona do zachowku wystąpiła z roszczeniem w odpowiednim czasie. Zgodnie z art. 5 Kodeksu cywilnego, jeżeli darowizna była dokonana z intencją pozbawienia uprawnionego zachowku (czyli miałaby na celu obejście prawa do zachowku), osoba uprawniona może dochodzić swoich praw względem osoby obdarowanej.

Można się starać o zachowek po matce do 5 lat po jej śmierci.

To prawda. Zgodnie z art. 4 § 1 Kodeksu cywilnego, roszczenie o zachowek przedawnia się z upływem trzech lat, liczonych od dnia, w którym uprawniony dowiedział się o uprawnieniu do zachowku i o osobie obowiązanej do jego świadczenia, lecz nie później niż z upływem pięciu lat od śmierci spadkodawcy. Jeżeli więc od śmierci matki minęło dopiero 4 lata, to uprawniony do zachowku ma jeszcze rok na zgłoszenie swojego roszczenia. Jednakże wskazane jest, aby nie zwlekać i jak najszybciej podjąć kroki prawne w tej sprawie.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Zmiana spółki a wypowiedzenie umowy.
Dzień dobry Pracuję w odzieżowym sklepie sieciowym. Dotychczas moim pracodawcą była spółka x, a z dniem 1.09.23 otrzymałam nową umowę na czas określony 1 rok z pracodawcą spółką y (spółka ma inny NIP). Pracuję nadal w tym samym sklepie w tym samym miejscu, zmieniła się tylko spółka zatrudniająca oraz okres i daty umowy. Poprzednią umowę miałam na rok. Czy w związku z tym jest to zupełnie nowa umowa i okres wypowiedzenia jaki mi przysługuje to 2 ...
Obniżenie czynszu najmu w zamian za remont.
Planuję wynająć mieszkanie. Chciałbym zaproponować obniżenie z czynszu w zamian za przeprowadzenie remontu. Na jakie aspekty trzeba zwrócić uwagę w konstruowaniu umowy? Czy można zawrzeć umowę na czas określony np. na 2 lub 3 lata i ustalić obniżony czynsz w pierwszym roku, a później jego podniesienie (np. 200-300%)? Czy może być jakiś problem z US? Jeżeli będę odprowadzał podatek z faktycznie płaconego czynszu (który jest niższy niż rynkowy)?...
Świadczenie uzupełniające z ZUS.
Dzień dobry, staram się dla mamy z ZUSU o świadczenie uzupełniające. Papiery złożyłam gdzieś w połowie lipca. We wrześniu ZUS przysłał takie orzeczenie lekarza orzecznika i to wszystko. Kiedy ZUS ma obowiązek przesłać jakaś oficjalną decyzję o przyznaniu świadczenia, spłaty w jakiej wysokości...chodzi mi o jakąś konkretną odpowiedź. Muszę przyznać że zależy mi na tym bo jesteśmy w trudnej sytuacji finansowej. Mama pracowała 33lata a emeryturę ma ...
darowizna
Dzień dobry wszystkim, Teściowie po naszym ślubie przepisali dom mojemu mężowi notarialnie, ja nie zostałam uwzględniona (Oby nigdy nic, ale różnie w życiu bywa) Jeżeli ( nie daj Boże ) coś by się stało mojemu mężowi to czy ja mam jakieś prawa do tego domu ?...

Wyszukiwarka